Juni 2016

3 juni 2016

(15.01) Redan hemma från KH och sitter och tar igen mig en stund innan jag eventuellt hittar på något. Känns inte som det blir speciellt många fler knop i dag - skönt att bara njuta av stunden och landa efter veckans jobbande. Just nu myser jag i nya möblemanget i hallen. Så himla skönt att kunna utnyttja det rummet betydligt mer. Det kan nog bli en hel del fikastunder och frukostar här kan jag tro. På morgnarna är det helt optimalt med tanke på den svala luft vi kan få in genom ytterdörren. Ja, på sommaren alltså... Vintertid tror jag nog att ytterdörren får vara stängd, även om solen är framme. :-)

Tre veckor med ny kollega på jobbet och det är hur givande, trivsamt och kreativt som helst. På tisdag ska vi ha heldagsplanering, kollegan och jag, och jag tror nog vi kommer att landa väldigt bra i tankar och struktur runt framtida projekt. Tänk vilken skillnad det är att ha någon att bolla tankar och idéer med i vardagen på KH. Jag har ju njutit massor av mitt jobb hela tiden men det här blev en nivåhöjning måste jag säga.

4 juni 2016

(8.32) Grattis till Herr och Fru Fickolén Pasoll som skulle firat 67-årig bröllopsdag i dag. Jag sänder en bukett till sfären där de befinner sig, en bukett med massor av kärlek.

Dagen i Metropolen har smugit igång med en laddning tvätt som hänger på torkvindan, laddning nummer två snurrar i maskinen för att småningom få komma ut på torkvindan. När jag stod och hängde första laddningen kom grannkatten smygande och "småpratande" fram till mig för lite morgongos. Ja, det var ju bara att ställa upp och klia lite - det verkade uppskattat måste jag säga, jag fick i alla fall en hel del mysiga ljud som respons. Katten var nog väldigt sugen på att följa med in, men där satte jag stopp. Det är okej att hon kommer och umgås lite i trädgården men om hon vill gå in får hon minsann kila hem till sig.

Jag har en del andra projekt som behöver göras i dag också, försöker landa och tänka på mantrat "en sak i taget". Det är inte helt lätt med tanke på att jag vaknade i morse med en gigantiskt lång "att-göra-lista" i huvudet. Första göromålet är att dämpa den listan och hitta harmoni-tempot. Jag tror nog jag börjar närma mig det i alla fall.

(19.29) Heldag utomhus med göromål av diverse slag samt en hel del bara vara och njuta av solen. Överraskande att kunna få en sådan dag med tanke på den relativt svala vinden. När BK kom hem från jobbet blev det jordgubbar och glass på altanen - mums. :-) Nu har vi färsk potatis på kokning, till det blir det sill och sylta. Rena rama gourmetkäket måste jag säga.

Började med ett relativt drygt projekt innan BK kom hem, skura av trappen och plattorna på baksidan med stålborste. Puh... det är nog lite tokigt att vänta flera år mellan gångerna med tanke på mängden mossa som samlas. Jag blev inte klar med alla plattorna i kväll, får fortsätta i morgon eller någon annan dag. Har i alla fall lärt mig att göra det med tätare intervaller framöver.

5 juni 2016

(8.11) Småkyligt i vinden i dag också, ganska skönt att få släppa in en massa frisk luft på morgonkvisten. Jag har inga större planer för förmiddagen, ta det lite lugnt och småpyssla lite innan det är dags för lunch och sedan en tur västerut på eftermiddagen. Ska lyssna på BK:s mamma som sjunger i rock-kör.

Funderar lite på om jag ska ge mig ut och skrubba av ett par plattor till - allt för att höja nöjdhetsfaktorn. :-) Ja, det känns som ett rätt bra göromål/projekt innan jag gör mig redo för eftermiddagsutflykt. Har lite att plocka med inne först, men det är snart gjort.

(9.52) Förmiddagsfika och avkoppling med fötterna i högläge - på lilla puffen i hallen. Sval och skön luft fläktar in genom ytterdörren, det är rejäl sommarkänsla vill jag lova. Njuter massor av att bara ta stunden som den kommer och insupa tillvaron. Det är ett privilegium att kunna njuta av tillvaron så som vi kan. Tänk alla som varit tvungna att fly från sina hem och länder, landa i ett främmande land där allt är främmande - språk, natur, människor och inte minst utbudet i affären. Vi, som vuxit upp i den här idyllen, kan nog aldrig förstå eller ana känslan av att leva med så mycket främmande och många gånger skrämmande runt omkring oss.

Det är tragiskt att det än i dag, 2016, finns människor i vår närhet som anser sig ha rätt att fördöma andra. Människor som på något ofattbart sätt tror sig vara mer värda än andra - det är för mig en gåta. Jodå, jag vet att det är så men jag tänker aldrig sluta förundras och bekymras över det och framför allt - jag vägrar acceptera att det ens skulle vara i närheten av okej. Jag tror att det till stor del är väldigt otrygga människor som fördömer andra, otrygga och i grunden rädda. Hur det ska lösas, det vet inte jag, men kanske skulle mer kärlek och omtanke världen över vara till hjälp. Det är alltid lättare att älska än att hata och inte minst betydligt trevligare.

6 juni 2016

(7.08) Ny dag, nya möjligheter och nya upplevelser. Livet är fantastiskt, fascinerande och den största upplevelsen jag kan tänka mig. Om jag bara stannar upp för en sekund och tillåter mig att känna, andas och ta in livet. Det är inte alltid lika lätt i vardagens olika projekt, göromål och kanske även ibland - måsten, men det är alltid lika underbar känsla. För mig är de stunder då jag faktiskt kan stanna upp helt ovärderliga. Hela ansiktet spricker upp i ett stort leende och jag kan inte sluta le - jag njuter till fullo av att få uppleva livet. Jag har, de senaste två åren, insett att min förmåga att stanna upp och verkligen känna efter att jag lever ökat markant. Bara den insikten gör att jag känner leendet komma igen.

För två och ett halvt år sedan, mitt i ett av vår familjs tyngsta stunder, sa min käre bror till mig: "Det är i sådana här stunder man inser vad som är viktigt." De orden har följt mig sedan dess och hjälpt mig i livets alla vinklar och vrår. Hjälpt mig till eftertanke och reflektion och gett mig förmågan att, i alla fall till stor del, lägga min energi där jag har användning för den och inte på sådant jag inte kan påverka. Visst, jag trillar dit mellan varven jag också och låter några "Ooops, hur blev det nu?" och "Nämen, hur tänkte den där medmänniskan?" snurra runt och ta plats och energi, men jag kan oftare ta mig själv tillbaka till harmonin och lyckan över att få uppleva allt.

För mig är det en stor glädje varje gång jag känner att jag tar ett steg framåt i min livslånga utveckling/upplevelse. Att jag har lärt mig något om mig själv och kan använda den nya lärdomen utan att behöva försöka komma ihåg vad det var eller bli frustrerad över att jag "gjorde eller tänkte på ett visst sätt igen". I dag är som sagt en ny dag, jag tar mig an den med stor nyfikenhet - få se vad jag kan lära mig i dag.

7 juni 2016

(19.59) Afton på ägorna och fötterna får vila i högläge. Både BK och jag kom hem vid 17.30-tiden, svidade om efter maten och fixade lite i trädgården. Jord och gödsel på sista delen runt carporten, nästan i alla fall... Gräsfröna tog slut när det var några kvadratmeter kvar. Jag får införskaffa mer gräsfrö i morgon och slänga på jord och gödsel innan jag sår det sista gräset. Hade jag kollat innan så kunde jag svängt förbi affären och köpt gräsfrö på vägen hem i dag. Nåja, så blir det ibland och nåt ska jag ju ha att göra i morgon också. :-) Vi passade också på att sätta ner påskliljorna i stenpartiet som vi tagit hem från kyrkogården. Det är lite kul att återvinna och inte bara slänga bort dem när de blommat över.

Dagen på KH har varit mycket givande, planeringsdag med nya kollegan. Det är en fröjd att ha en kollega i arbetslaget som jobbar med liknande saker - känslan är att vi kommer ha ett mycket kreativt samarbete framöver. Förhoppningsvis ska vi få till det så bra vi någonsin kan för våra medmänniskor i kommunen - serva dem så att de hittar den information de söker. Som sagt, en mycket givande dag och i morgon ska vi presentera våra tankar för framtiden för ledningen. Det blir skoj.

10 juni 2016

(8.50) Skolavslutningsdag och hela sommarlovet framför fötterna - dagens verklighet för många barn och ungdomar. Vilken härlig känsla, jag kan minnas den från tiden i skolan. En känsla av att bara få vara och ta dagen som den kommer. Ja, riktigt så tänkte jag nog inte på den tiden men det var nog innebörden. Själv har jag lyxat till det med en semesterdag och har en dag med "ta-dagen-som-den-kommer-känsla" i hela kroppen. Jag började dagen med att sova länge, blev servade med kaffe och datorn till sängen av BK. Lyxigt värre. :-) Nu har jag i alla fall kommit upp ur bolstren och njuter med fötterna i högläge och en andra kopp kaffe.

Har inga större planer för dagen, lite småpyssel och en tur till ICA får det bli. Det ska bli väldigt kul när BK kommer hem, då har vi hela helgen tillsammans. JIPPI! Ser fram mot att vi får rå om varandra och småpyssla lite tillsammans - det är roligt, givande och helt underbart. Ett privilegium skulle jag nog vilja påstå utan att överdriva.

11 juni 2016

(12.38) Strax dags för lunch och vi har grejat lite på ägorna. Novemberkaktusarna och nässelblomman har fått komma ut liksom ett par rosor vi haft i kruka. Innan dess blev det en tur till Katrineberg och sedan kyrkogården, nu har även Herr och Fru Fickolén Pasoll fått sommarblommor. Jag stängde precis altandörren, tyckte det blev kyligt som bara den här inne. Skönt dock att få in lite frisk luft - det gör inget om det blir några grader varmare i luften så att vi kan sitta ute och njuta mellan varven. Skönt att ha fixat lite med några små göromål, nu kan jag landa och bara vara resten av dagen. Om inget annat göromål dyker upp alltså. :-)

13 juni 2016

(5.57) Ny dag och vecka och nya möjligheter. Hade tänkt fixa en grej hemifrån och sedan fara lite senare till KH. Det gick inte som jag tänkt mig så jag får svida om om en stund och fara upp för att få ordning på den delen på plats när det inte fungerade med fjärrstyrningen. Nåja, det är bara att gilla läget.

I går var vi på utflykt till V-ås, det var prästvigning i domkyrkan. En ny erfarenhet och upplevelse för mig - intressant. Väl hemma i Metropolen igen svidade vi om och gav oss på 32 meter berberishäck - dags för sommarens första ansning. Det gick bra och blev helt okej. Kärran som hade lite ogräs och klipp på sig sedan tidigare blev full och fick komma till Vanneboda innan vi tog kväll. Skönt att jobba lite fysiskt och få ett relativt stort projekt gjort.

17 juni 2016

(21.09) Afton på ägorna och jag kan summera en behaglig arbetsvecka där jag varit lite hård mot mig själv och tvingat mig att flexa ut lite tidigare varje dag. Det har gått bra och jag har inte protesterat speciellt mycket, inte så att jag har behövt ta mig själv i örat i alla fall. Har passat på att lura lite i soffan då jag kommit hem om dagarna och på så sätt har dagarna blivit mer energifyllda och egentligen gett mig en nystart på eftermiddagen - lite energi att göra smågrejer på ägorna senare på eftermiddagen/kvällen.

Jag sover väldans gott om nätterna och jag har även blivit en riktig sömntuta på morgnarna. Det blev påtagligt i morse då jag skulle åka med en kollega till KH. Hon skulle hämta mig 5.40, en tid som tidigare nästan varit standard för mig att vara uppe och igång. I morse hade jag väckarklockan på och tur var det, jag sov som en stock när den ringde vid kvart över 4. Jag hade lämnat BK:s bil vid verkstaden i går och de behövde ha den kvar till i dag. Jag fick med andra ord åka kollektivt hem i går och med kollegan upp i dag. Jodå, det gick så bra så att åka kollektivt. Nu under sommaren är det inte lika många stopp och därför mindre risk för eventuell åksjuka.

I kväll när jag körde in bilen i garaget kom grannkatten, som tydligen har kommit på att det är väldigt bra att vistas här på ägorna - full uppmärksamhet och lite kliande mellan varven gör susen. När bilen var parkerad kunde jag inte gå in direkt, jag var ju tvungen att ge katten lite omsorg så klart. Det var nog bra för henne eftersom jag under den stunden "kliade bort" en halv katt ur pälsen. Det är helt sanslöst vad den katten hårar. Om det hade varit ett får skulle jag ju kunnat sticka en tröja av allt som trillade av. Ja, om jag kunde sticka vill säga.

I morgon ska BK ge sig ut på vandring i fem dagar, nämen det borde ju nästan vara straffbart... Vem ska nu ta hand om mig när jag kommer hem om dagarna? ;-) Nåja, jag ska vara med och vandra en sväng på söndag så det är inte väldigt mycket synd om mig - egentligen. Hoppas att det är hyfsat väder på söndag för jag har nog tänkt mig att ta med kameran på promenaden. Någon fin vy eller så ska det väl kunna bli - även om vi är många som promenerar tillsammans. Vad jag förstår så promenerar man under tystnad. Ja, det i sig blir en utmaning för mig...

18 juni 2016

(8.44) Morgon/förmiddag, jag har skjutsat BK och en gäst till mötesplatsen inför dagens promenad. Disken är avklarad och jag ska strax ge mig av till "Affärn" för lite införskaffande av byggdelar. Vet inte om jag tar mig an de projekten i dag men det är bra att få hem grejerna så att jag kan fixa när andan faller på. Får se om jag tar en liten lur på förmiddagen, det skulle vara skönt eftersom jag steg upp lite onödigt tidigt i dag. Hoppas BK och gänget slipper regn i dag, det är nästan så det hänger i luften men temperaturen är behaglig för längre promenader. Jag håller tummarna för dem.

22 juni 2016

(5.02) Morgonstund på ägorna och jag laddar för dagen. Det blir en del pyssel på KH, massor av skojigt pyssel, innan jag får fortsätta en bit norrut och hämta hem BK från årets vandring. Ah, det ska bli gott att få hem BK efter fem dagar. Det är nästan som julafton skulle jag vilja påstå. :-)

Morgonen på KH kommer att kräva noga planering för att jag ska få ihop min tid. Jaha då, det kör ihop sig tidsmässigt mellan varven - ibland har jag faktiskt inte planerat så tight själv utan det är även andra inblandade. Tycker dock jag har bra koll och det kommer säkert att gå fint. Skönast är att jag kan ta det med ro och inte jäkta upp mig för att det är lite knappt om tid mellan två bokningar.

(20.53) Afton, kaffe och BK i hemmet. JIPPI! Det är en härlig känsla att BK är hemma igen efter vandringen. Jag hade lyxigt värre när jag kom på plats för att agera skjuts, det blev supergod mat och en trivsam stund tillsammans med hela gänget som gått dagens etapp. Maten var tillagad av ungdomar från en annan kultur och det var en kulinarisk upplevelse utöver det vanliga. Jag måste till och med erkänna att jag lätt kunde stå över korven i dag för den maten. Mums! Gott och hur skönt för hela systemet som helst, det kanske vore något vi borde anamma och laga lite mer av själva. Konstigt nog, i alla fall för egen del, känns det som en tröskel att kliva över eftersom jag inte kan de maträtterna i huvudet. Det är garanterat inte krångligare än att göra en röra eller något annat som jag gör på rutin.

I kväll är det på gränsen att det känns lite åsktungt i luften. Skönt ute men lite "åskig" luft. Ja, det skulle ju kunna komma in någon fram mot helgen, kanske tar det vägarna förbi redan i morgon för att ha blåst över till fredagen. Vi kan ju alltid hoppas, speciellt för alla barn som gärna vill vara ute och dansa runt någon midsommarstång någonstans. Själv står jag gärna över de övningarna, om jag inte måste så klart. :-) När vi rullade in med bilen i garageinfarten i kväll möttes vi av katten W som åmade och småjamade och på alla sätt och vis ville tala om att vi var så välkomna hem så... eller kanske var det hennes sätt att tala om att det var dags för oss att klia henne lite. Självklart var vi inte nödbedda utan kliade en stund för att vara W till lags. Nu har vi landat lite och avnjuter en kopp kaffe i hemmets sköna vrå och njuter av varandras sällskap. Ja, jag njuter i alla fall massor av att BK är hemma igen. :-)

24 juni 2016

(22.49) Midsommarafton och jag får summera en fin och njutningsfull dag. En heldag tillsammans med BK i lagom tempo och verkligen bara vara och ta en sak i taget. En sådan midsommarafton har jag gärna hur många gånger till som helst. Vi har till och med varit på en timmes cykeltur i geografin, det var skönt och väldigt givande för hela systemet. Det är bara att njuta av tillvaron och fortsätta inse att vi har det väldigt bra BK och jag. Jag njuter varje dag!

25 juni 2016

(8.57) Vaknade till denna midsommardag, före BK:s väckarklocka, av tankar som: "jag borde nog ta den rabatten på baksidan i dag", "det är bra om jag fortsätter grunda carporten i dag.", "en laddning tvätt vore bra att få undan på morgonkvisten" och "ska jag göra en lista för dagen kanske". Där slumrade jag till igen, tack och lov. När jag småningom vaknade, då var det BK:s väckarklocka som ringde, fick jag börja dagen med att vara lite sträng mot mig själv. "Ta det lite piano" förmanade jag mig relativt snart efter att jag stigit upp. Det uttrycket är väldigt bra och jag har ärvt det efter kära Herr Fickolén Pasoll. Uttrycket är en kortversion av "lugna ner dig och ta det lite lugnt, en sak i taget".

Nåväl, jag började inte omgående att "ta det lite piano", jag var ju tvungen att gå genom tankarna och check-listan en gång till i vindlingarna. BK stöttade som vanligt med sin lugna stämma och sa helt lugnt: "gör bara sånt som är roligt". Ja, det går inte annat än att älska BK - så är det bara! :-)

Efter frukosten har jag röjt undan disken, vikt tvätt och laddat en tvätt som är färdig om en halvtimme eller så. Jag tänkte att det var ett bra sätt för mig att inte köra igång med något annat. När maskinen var laddad fixade jag en kopp kaffe och placerade mig i fåtöljen i hallen, ytterdörren öppen för att få in lite härlig sommarmorgonluft och datorn i knäet. Ja, det är avkoppling de lux och en skön start på dagen. När laddningen tvätt är färdig i maskinen och upphängd ska jag fortsätta att grunda carporten. Det är inte gjort i en handvändning så jag får lära mig att vara nöjd med det jag hinner på en stund - i torsdags skulle jag hålla på en stund med grundandet, det blev 5 timmar. Nåja, det var i lagom tempo och katten W kom på besök mellan varven och då var jag ju tvungen att kliva ner från stegen och klia lite. :-)

28 juni 2016

(17.11) Eftermiddag och jag har lurat en stund efter KH, skönt och välbehövligt. Om en stund ska BK och jag ta cyklarna för att få lite motion. Det blir en sväng, riktigt vilken har vi dock inte bestämt än. :-) En arbetsdag kvar, sedan är det SEMESTER - jag längtar som bara den och känner att hela systemet behöver semester. Att bara vara, ta dagen som den kommer och fullkomligt äga tiden. Det har varit ett händelserikt år på KH sedan förra årets semester, en del trevliga kollegor har slutat och andra trevliga har kommit till. Mycket har varit givande och kreativt för egen del men också en del frustration som jag måste lära mig att förhålla mig till. Jag kan nog inte påverka det så mycket, det handlar mest om att jag måste hitta ett förhållningssätt. Tror i alla fall jag kommit en bit på vägen.

Det ska i alla fall bli väldigt skönt med semester, det är det varje år och jag tror att både kroppen och knoppen behöver den vilan. Vilan och avbrottet från vardagen, att få fokusera på annat eller ingenting och bara njuta. Ja, och smågreja lite hemma också så klart. :-) I morse var BK och jag till "Affärn" och fixade färg till carporten, den färg som ska vara på största delen. Ser fram mot att få börja måla med den men först ska det så klart grundas klart. Hoppas det kan bli några dagar i början på semestern då jag gör ett ryck med målandet. Skönt om det inte behöver ta hela semestern att få den klar. Nej, det ska det inte behöva göra tycker jag.

29 juni 2016

(14.32) S-E-M-E-S-T-E-R-! Ah, känslan då jag rullade hemåt från KH var obetalbar. Känslan av 5½ vecka med tid jag styr över helt själv, ja BK får så klart ha ett ord med i laget också. :-) Nu har jag ju väldans bra på KH och styr en hel del själv men nu behöver jag inte fara iväg på morgonen, jag kan äta frukost på altanen hur länge jag vill, fundera på om jag ska göra något eller ta det sedan. Ja, den känslan är fantastisk. Tacksam för att jag har ett jobb så att jag kan känna den känslan då semestern startar. Det är en lyx att få uppleva den känslan och också en lyx att inte ha tusen saker inplanerade för semestern. Tack BK för att du är du och för att du, precis som jag, trivs väldans bra i vårt hem.

Hade tänkt svida om direkt när jag kom hem och ge mig ut för att fortsätta grundandet av carporten. Sansade mig dock och kände att jag behöver sätta mig ner och landa i semesterkänslan, landa i stillheten och bara njuta av att få vara. Det var ett klokt beslut och överraskande klokt för att faktiskt komma från mig själv. Jag hade nog hjälp från en annan sfär kan jag tro. ;-) Tack för den hjälpen, den behöver jag mellan varven.

30 juni 2016

(16.04) Eftermiddag och jag har gett mig med grundmålandet för dagen. Har bara med lilla penseln kvar inuti carporten och det lilla som ska grundas utvändigt. Härligt, jag är faktiskt sugen på att börja måla med den grå färgen nu men får lugna mig till jag har grundat klart. For upp med min cykel till cykelaffären på förmiddagen, det har låtit mysko om en trampa senaste tiden. Trodde inte jag skulle få cykeln med mig hem i dag men vi provade att byta trampa och det löste problemet - ett lager inne i trampan som började ta slut. Fick också tips om strategiska ställen att smörja lite pö om pö, förutom kedjan så klart. De är suveräna på den affären i "Förorten". :-)

Tog mig en lagom lång lur i soffan efter lunchen, det var behövligt och jag var sedan redo att gå ut och fortsätta grundmåla. Det är fantastiskt skönt att bara vara hemma och smågreja lite under dagen. Jag tror jag kommer njuta till fullo av livet som "russin" småningom. Ja, jag ska fortsätta att njuta fram dit också så klart. Gillar att greja i mitt och BK:s hem, att göra det för oss. Det känns toppen! :-)