Oktober 2016

2 oktober 2016

(18.23) Afton i hemmet, jag har sjunkit ner i fåtöljen i hallen och fötterna ligger behagligt placerade på den lilla puffen framför mig. Det är skönt att landa och reflektera. Reflektera över dagen och få grepp om tankar inför kommande vecka. Efter att under en längre tid kunnat känna mig nöjd över vad jag gjort på ägorna eller i hemmet, har jag den här helgen fallit tillbaka till det tok-tänkande som jag haft tidigare. Tok-tänkandet som innebär att frustrationen över det jag inte hunnit med tar över nöjdhetskänslan med det jag faktiskt gjort. Ja visst - det är helt idiotiskt att tänka så men inte lätt att komma bort från när jag väl hamnat i det. Hm, tror nog jag får ta mig själv i örat eftersom det tydligen inte hjälper med den peppning jag får av BK.

Kanske är det så att jag blir mest frustrerad över att inte orka allt det jag listat för mig själv. Listan är säkerligen alldeles på tok för lång och kraven liiite väl högt ställda men jag vill så gärna hinna. Jag måste försöka hitta tillbaka till våren och sommarens behagliga tempo och känslan av att det jag hunnit är helt okej och resten blir gjort vid ett annat tillfälle. Det dumma är att jag tycker det är mindre kul att greja när jag har tok-tänkandet påslaget. Ingenting blir bra av det tänket - och ändå är det så svårt att fokusera om. Jag blir inte klok på mig själv helt enkelt och hur ska jag då kunna förstå andra människor på ett bra sätt...

Det kan nog ta ett helt liv att komma underfund med vad som är optimalt när det kommer till arbetsbelastning i förhållande till vila, reflektion och rekreation. En del människor knäcker säkert den nöten redan tidigt i livet men för egen del tror jag nog det kan ta en bra stund till. Jag bearbetar i alla fall tanken på det - alltid nåt som han sa, han som såg Åmål. :-)

3 oktober 2016

(5.03) Stilla morgonstund på ägorna, det är en skön start på dagen. Behagligt att kunna smyga igång dagen i maklig takt, låta både kroppen och knoppen vakna till utan jäkt eller måsten. Under gårdagskvällen summerade jag lite för mig själv vad jag faktiskt hade gjort under dagen, då kändes det lite närmare till nöjdhetskänslan än innan. Kanske är det modellen, att göra en liten summering av göromålen för att jag ska kunna se logiskt på det och inte racka ner på mig själv för att jag tycker jag varit lat. :-) Siktar i alla fall på en stund med vedklyven när jag kommer hem i kväll. Inte någon längre stund men att i alla fall få göra lite fysiskt efter en lång dag med mest jobb för hår(d)disken.

Det är en speciell tjusning nu när hösten är i antågande och mörkret kryper in i våra liv. Jag njuter och myser allt jag kan, både på morgonen och eftermiddag/kväll. Min känsla är den samma varje år, ett lugn lägger sig och jag kan komma till ro på ett helt annat sätt än under den ljusa tiden. Jag gillar den ljusa tiden också men tycker nog att hösten är speciell. Att få börja tända ljus, elda en brasa ibland och kura in mig - det är livskvalité på hög nivå för mig.

(19.10) Afton i hemmet, kaffekoppen är laddad och jag har precis sjunkit ner i soffan - vedklyven fick vila i kväll liksom jag. Känner att det är bästa alternativet efter en relativt lång dag på jobbet. Ibland kan till och med jag vara en smula förståndig och lyssna till kroppen med gott samvete. :-) Njuter av hemmets stillhet och att få landa efter en lång dag. Det har varit mycket roligt och trevliga möten i dag men ganska intensivt, det finns ju faktiskt gränser för vad en lite äldre hår(d)disk klarar av. Nåja, de gränserna kanske jag ska försöka att töja på lite för att utmana mig själv om inte annat. BK hade grejat som bara den här hemma i dag och nu njuter jag av allt det. Åker lite snålskjuts med andra ord. :-))) Jag tror nog inte att BK har speciellt mycket mot det.

Morgondagen kommer nog att bli ungefär lika lång som dagen, lite andra möten men med liknande innehåll. Ser fram mot den men också att få lite göranden gjorda för egen del. I och för sig är alla göromålen sådant som är "för egen del" men en del känns mer så än andra. Så ska det väl vara när arbetet är varierande. Nu blir det mest avkoppling och att varva ner innan det är dags att krypa ner mellan lakanen. Vintertäckena har fått komma fram och det är en höjdpunkt - att första gången för säsongen få krypa ner under det bylsiga vintertäcket. Det är baske mig nästan så jag skulle kunna krypa ner nu. :-)

5 oktober 2016

(6.00) Kaffet är urdrucket, tidning genombläddrad och jag börjar vakna till. Dagen kommer att bli intensiv och relativt lång - men det ska nog gå bra. Vi får helt enkelt ta en sak i taget kollegan och jag. Har känt att den här dagen skulle kunna fyllas med så mycket annat än en planerad övning men kanske är det precis vad jag behöver just nu. En planerad övning så att jag inte kan fokusera på något annat än just det. Bryta lite tankemönster i "vindlingarna" och på så sätt se på övriga göromål lite annorlunda i morgon när jag återgår till dem. Ja, det är nog ganska bra trots allt. Ska fara till KH lite tidigare än vi börjar för att förbereda mig inför dagen, få lite tid att landa i dokument, verktyg och annat som ska vara mina arbetsredskap i dag.

Trots många stora projekt som pågår kan jag tydligen fokusera och prioritera inför en dag som denna - det känns väldigt positivt och ger mig lite nöjdhetskänsla redan innan dagen startat. Ja, å så klöv jag lite ved och fixade avloppet i tvättstugan då jag kom hem i går fastän klockan var rätt sent. :-) Det var väldigt skönt att få ordning på avloppet i tvättstugan, det behövde lite omsorg.

6 oktober 2016

(5.51) Sitter och njuter av att det är torsdag, onsdagen och heldagsövningingen är med andra ord avklarad - intensiv, intressant och lärorik. Heldagsövning utan rast, som tur var kom övningsledaren med både kaffe och lunch under dagen. Jag kan lova att jag somnade ovaggad i går kväll och har sovit som en stock hela natten. Jag hade, helt utan tanke på suverän planering, bokat in massage i går efter jobbet - den var välbehövlig och gjorde susen vill jag lova.

Väl hemma i Metropolen igen fick jag i mig lite käk innan jag tog tag i ihopsamlandet av papper inför dagens växling av fyrhjuling. Nu var det inte en herrans massa papper men det skulle ändå göras. Vinterhjulen packades in efter att allt eget var urplockat och nu är jag redo. Senaste årens trotjänare får följa med till KH och sedan far jag till fyrhjulingsaffären för att göra ett byte. Det känns kul och jag ser fram mot en ny trotjänare som får följa med på utflykter ett tag framöver.

Näe, nu ska jag nog börja göra mig redo för en dag på KH - har inte speciellt mycket inbokat i dag, vilket känns skönt, så jag hoppas hinna lite egengöranden under dagen. Ja, allt är väl egentligen egengöranden men i dag hoppas jag på att få beta av lite som ligger på mitt bord. Får se vad jag kan tänkas hinna med, en sak i taget så blir det nog så bra som det kan bli.

7 oktober 2016

(5.10) Skön morgon med avkoppling innan det är dags att göra mig redo för dagen och ta nya fyrhjulingen till KH. Smidig leverans på fyrhjulingsaffären i går och det kändes bra när jag körde hemåt. Relativt lugn dag på KH var det också och jag hann en del som jag hade liggande på mitt bord. I dag ska jag göra ett litet ryck innan jag tar helg. Några saker som är prio ett, resten får bli gjort i dag eller en annan dag helt enkelt. Det känns skönt att jag börjar landa i den tanken, att allt inte kan bli gjort på en dag. :-)

Vi har inga större planer hemma i helgen, det blir nog lite småfixande och avkoppling tillsammans. Ah, det känns gott! Troligtvis gör vi lite mer för att få klart inför hösten på ägorna. Känslan är att vi har fått till det bra med göromålen, vi har liksom fixat och donat lite då och då och utan jäkt hela säsongen. En väldigt skön känsla och jag tror inte jag njutit så mycket av ägorna någon gång som i år. Ja, det kan ju också bero på att BK så klart! :-D

9 oktober 2016

(6.50) Skön morgon med lagom tempo - lugnt och stillsamt. Tidningen är läst och kaffet urdrucket, en laddning tvätt snurrar i maskinen och jag myser. I går gjorde vi färdigt på altanen inför hösten och vintern, veden blev färdigkluven och novemberkaktusarna omplanterade och fick komma in efter sommarvistelsen utomhus. Behagliga göranden i mycket behagligt tempo och gott team-work. I dag blir det inte många knop för egen del, känner att vila står väldigt högt på listan. Ja, jag tror till och med jag ska vara lat mest hela dagen. :-) Njuta av nuet och bara vara - massor.

Det är en härlig tid som vi klivit in i, hösten gör mig lugn och rofylld - den ger mig liksom tillåtelse att bara vara och mysa med brasa eller levande ljus. Jag njuter av alla årets tider men hösten är lite speciell. Nu vet jag att det finns väldigt många medmänniskor som mår dåligt av mörkret och inget hellre vill än att det ska vända. Det är trist att de ska känna så och jag hoppas att ett ljus eller flera ska kunna hjälpa dem att kunna njuta lite av höstmyset.

För min del är hösten en början, det är nästan så att jag upplever att året börjar nu på hösten och att nyår bara är en del av det redan påbörjade året. Det fina är väl att vi får känna precis som vi vill och ha vår egen tideräkning, i alla fall för oss själva. ;-) Kanske är det så att jag kan njuta så mycket av hösten eftersom den, för mig, är en början och inte transportsträcka mot jul och nyår.

Filosoferandet går på högvarv nu på morgonen märker jag, lika bra att avbryta medan jag är på topp. Ha en fin dag världen! :-D

11 oktober 2016

(3.30) Tidig morgon med kaffe och datorn, ja så kan det bli ibland. Intensiv dag i går som fortsatte med fart och göromål då jag kom hem. Det kan ha påverkat att jag nu slog upp de havsgröna aningen tidigare än senaste morgnarna. Nåja, kaffesuget är det inget fel på på morgonkulan. :-) I helgen kom jag på ett litet projekt, fixa hylla ovanför skrivbordet bredvid skärmen så att jag får upp datorn en bit. På så sätt frigörs bordsyta för papper och annat jag kan behöva när jag sitter där. Kaffekoppen kanske... näe, den har ju redan sin givna plats. I går när jag kom hem från KH slipade och grundade jag hyllplanet samt målade vinkelbeslagen med hammarlack. Det som är lite skoj är att jag återanvänder hyllplan från gamla köket. När jag kommer hem i dag ska jag stryka en omgång färg på hyllplanet, om jag känner för det så klart - annars tar jag det en annan dag.

Det blev även lite jobb-jobb i går kväll, BK var på spelning och jag "skulle bara". Inte helt optimalt men ibland är det skönt att få undan sådant som inte känns som prio ett när jag är på KH. Det ska ju i alla fall göras. :-) Eventuellt satsar jag på en lite längre dag på KH i dag för att känna att jag har koll på läget vad gäller alla större projekt och även vanliga fixet. Jag bestämmer inget nu på morgonkvisten, nej det får bli ett beslut under eftermiddagen.

(4.28) Morgonens rundtur i cyberspace är genomförd och kaffet är urdrucket. En skön morgon med alldeles lagom tempo och stilla morgnande av kropp och knopp. Jag njuter av höstmörkret och den stillhet som det för med sig. Det var nästan så jag kände för att tända en brasa då jag steg upp - men det kändes lite väl ambitiöst så här innan det är dags att fara till KH. Tar det till kvällen i stället då vi har lite mer tid att njuta av brasan. Ska strax göra mig redo för att fara norrut, skönt att hinna lite innan övriga kollegorna ramlar in. Ser fram mot dagen, blir intressant att summera den när den är över.

13 oktober 2016

(6.10) Stilla morgon i hemmet, jag myser igång dagen. Tar lite sovmorgon i dag även om jag inte sover. Frukost med BK och lite samvaro innan jag far till KH och BK till FH. Jag ska försöka jobba lite färre timmar både i dag och i morgon, fysiken behöver det liksom vindlingarna. Ett bra sätt att få till färre timmar är att ta sovmorgon.

15 oktober 2016

(6.34) Kaffet är urdrucket och tidningen genombläddrad, hela dagen ligger framför mina fötter som ett ganska oskrivet ark. Lite småplock och fixa käk å så, men för övrigt inga stora planer - det känns ganska skönt att kunna strosa runt och göra lite vad jag känner för. Som jag skrivit tidigare så njuter jag massor av hösten, mörkret och tempot som liksom tonat ner sig lite efter sommaren. Kurandet och ruggvädret är mysigt och ger mig tid att stanna upp och reflektera. Reflektera och landa i stunden som är så nyttigt för hela människan. Kanske är det så att vi hela livet behöver träna oss på att reflektera och landa i stunden med tanke på all påverkan från yttre faktorer. Att kunna skärma av sig från allt runt omkring och landa i sig själv för att på så sätt kunna sortera all påverkan från yttre faktorer - det är en förmåga vi behöver träna konstant. Jag tycker det är fascinerande och utmanande och tar mig an den träningen med stor entusiasm. Ännu en del av livet som väcker min nyfikenhet och mitt intresse.

16 oktober 2016

(13.55) Tidig eftermiddag i hemmet och jag myser i soffan, BK har varit hemma på lunch och farit tillbaka till jobbet. Jag ska bara koppla av och mysa en stor del av eftermiddagen har jag tänkt mig. Jag har i dag gjort min allra första gryta någonsin, jodå det är faktiskt sant trots mina 51 år, 11 månader och 11 dagar. :-) Till stor del beror det på att jag under många år inte gjorde sås, absolut inte beroende på att jag inte tycker om sås utan mer en följd av mitt första försök att göra sås för 32 år sedan. Jag måste nästan berätta eftersom jag tycker det är lite roligt själv.

Jag hade, i brist på intresse och på grund av lite bortskämdhet, aldrig lagat mat själv när jag som nästan 20-åring for till "Amerikat" för att plugga och idrotta. En dag "over there" fick jag för mig att jag skulle göra sås till kycklingen. Jag tänkte att det inte kunde vara så svårt, jag hade ju sett kära mor göra det massor med gånger. Helt enligt konstens alla regler använde jag skyn av kycklingen som grund och strödde över lite mjöl för att reda. Inget hände så jag strödde över lite mer mjöl. Samma visa igen, inget hände så jag fortsatte med att strö över mjöl några gånger till - sedan började det koka... Resultatet blev en klumpliknande bulle som låg på mitten av stekpannan. I den stunden bestämde jag mig för att sås var helt överskattat och att jag kunde klara mig utan den. :-) Följden blev också att grytor räknades bort från mina köksaktiviteter.

Inför helgen klurade jag på vad jag skulle kunna göra av fläskytterfilén vi hade hemma. Ville göra något annat än den vanliga svampgratinerade. Jag googlade lite och hittade en variant med fläskytterfilé och äpple - en gryta. I receptet stod det Keldas färdiga gräddsås, toppen tänkte jag. Var ner till affären i går och hittade en massa Kelda-såser men inte gräddsåsen - typiskt. Samtidigt tänkte jag, precis som för 32 år sedan att det kan ju inte vara så svårt. Jag klurade lite och konsulterade moster en sväng och i dag satte jag igång. Grytan blev smarrig och jag fick goda omdömen av BK. :-) Det var faktiskt så att jag var tvungen att säga "mums" själv också.

18 oktober 2016

(04.23) Ny dag och nya möjligheter, en behaglig känsla att ha hela dagen framför och bara veta på ett ungefär vad den kommer att innehålla. Jag tillbringar dagarna tre i länsmetropolen på kurs/konferens. Trivsamt och givande som bara den och framför allt skönt att det är på hemmaplan. Jag hinner beta av lite jobb-jobb här hemma både före och efter vistelsen i stan. Det känns också bra, behöver på så sätt inte ha massor som ligger och väntar i mejlen på torsdag.

Gårdagens information om nyheter och vad som är på gång medförde förutom lite merjobb framöver en hel del intressanta delar - inspirerande till tusen. I dag ska jag vara lite fiffig och klä mig lite varmare än i går, det är stora lokaler och högt i tak vilket medför att jag lätt blir kulen - alltså, på med lite tjockare tröja och något kraftigare jeans så ska nog kroppstemperaturen hålla sig på en behaglig nivå. Jag njuter av att få göra lite utflykt några dagar, få nya intryck och kunskaper.

24 oktober 2016

(17.25) Afton i hemmet, brasan sprakar gott och jag kopplar av lite i väntan på maten. BK har fixat egengjorda fiskpinnar och mos som strax är klart - mums och käkigt värre säger jag bara. :-) Jag for hem lite tidigare från KH i dag, behöver bli av med lite timmar på flexen innan månadsskiftet och då är det bara att korta dagarna. Skönt att komma hem och njuta av höstvädret, jag myser massor. Sidensvansarna har varit här på buffé i dag, rönnbären som är kvar i trädet är verkligen lätträknade. Innan i dag var det ganska många rönnbärsklasar som dinglade så fint men nu är det mest bara stammar. Ja, sidensvansarna ska väl ha lite de också - bättre det än att rönnbären faller av och ruttnar på backen.