Januari 2018

3 januari 2018

(18.09) Avkoppling i soffan efter en relativt lång arbetsdag, den första för året. Har plockat på med sysslorna men i dag är nöjdhetsfaktorn inte så hög. Nåja, så kan det vara vissa dagar - det är väl de dagarna som gör att jag uppskattar övriga dagar så mycket. Får se om jag kan komma på en lösning för att höja nöjdhetsfaktorn framöver. Ska klura lite och försöka komma på något bra.

I går var vi till huvudstaden med lite grejer på kärran, det gick smidigt både dit och hem och även på plats. Ja, jag kanske kan tycka det är riktigt trivsamt att fara till storstan småningom. Eller näe, det vet i sjutton... :-) Vi har i alla fall en fin huvudstad med många mysiga gator och byggnader. I går blev det inga bilder, det var lite annat på agendan. Får satsa på lite bilder nästa gång vi far dit.

5 januari 2018

(6.20) Semesterdag och lite förlängd helg. Passade på den här veckan eftersom BK är ledig. Skönt att vara ledig trots att jag bara jobbat två dagar den här veckan - vissa dagar är mer hektiska än andra helt enkelt.

Jag fascineras varje dag av fenomenet "bästis", hur viktigt det är för så många att ha en "bästis" även på sin arbetsplats. Jag trodde att det förhållningssättet skulle ge sig efter yngre tonåren. Tydligen inte... För mig är vi kollegor ett team, där var och en gör sin del för att det ska bli så bra som möjligt för dem vi servar. Vi behöver inte vara bästisar eller umgås privat, men vi ska baske mig vara professionella i våra yrkesroller. Med den professionella inställningen följer också respekt för varandra. Jag måste säga att den delen verkar vara "retro" för många i dag, men tydligen inte tillräckligt "retro" för att vara inne. :-/

Jag lyfter ofta vikten av trygghet i oss själva och förmågan till självinsikt som två grundpelare för att vi ska fungera gott i ett team, sammanhang eller i en relation. Ja, så är min övertygelse även den här gången.

I och med den tanken slås jag av hur många som säkerligen pressas under sin otrygghet och/eller bristande självinsikt och försöker, på de mest bisarra sätt, att få till sin roll i teamet. Det blir inte alltid rätt. Vems är då ansvaret att hjälpa och stötta? Är det vi i teamet eller finns det andra planer för den typen av hjälp? Vi i teamet har absolut en stöttande roll, men vi kan omöjligt genomföra hela hjälpaktionen. Planerna ser ofta bra ut på papper, men hur fungerar de i verkligheten? Vem utvärderar den delen?

I en organisation är det viktigt med starka personer i de olika rollerna, frågan är vad som menas med starka personer. Lojalitet, respekt, lyhördhet, ödmjukhet och prestigelöshet. För mig är de förmågorna en förutsättning för att ett team ska fungera, för att en ledare ska vara ledare och för att vi ska kunna göra det bästa jobb vi kan. Jag räknar inte in professionalism bland ovanstående ord - den finns där och vi förkovrar oss hela tiden.

Jag har under åren suttit på möten med teamet där vi enats om ett förhållningssätt genom "värdeord", "ledord" och så vidare. Gemensamt för de flesta av dessa möten är att så fort vi kommit utanför möteslokalens dörrar så verkar de orden flugit iväg eller blivit kvar i lokalen. Märkligt fenomen som frustrerat mig ett antal gånger. Under mötena kanske vi missat en poäng - vad betyder de här orden för var och en och framför allt, vad betyder orden. Jag kan tycka att det är bedrövligt om vuxna människor inte vet innebörden av de orden. Om de missat det på vägen till vuxenlivet så finns ju faktiskt Google...

En annan aspekt av det hela är intresset för orden och deras innebörd. Det är nog svårare att jobba med eftersom vi ofta har svårt att lära oss sådant vi inte är intresserade av. Att intresse inte finns för att leva i goda relationer, oavsett om det är privat eller på arbetsplatsen är för mig ofattbart. Då kan jag tycka att vi är riktigt illa ute.

Att klanka ner på andra för att de kanske missat något är inte okej. Vi är människor, vi lär hela livet, vi utvecklas tillsammans och vi är varandras miljö - oavsett om det är hemma eller på jobbet. I teamet har vi roller och funktioner, alla lika viktiga. En idé kanske vore att lägga alla roller och funktioner i en burk mellan varven, ruska om och lotta ut. Då kanske förståelsen för orden respekt och ödmjukhet skulle sjunka in.

14 januari 2018

(8.36) Rask morgonpromenad, frukost, disk och vikning av tvätt avklarat. På morgonpromenaden stod plötsligt tre rådjur och mumsade på något bredvid vägen. De blev lite misstänksamma mot mig men rusade inte iväg. De tog sig till ett säkert avstånd och när jag passerat lommade de tillbaka till matstället. Lite senare höll jag på att trampa på en fågel på gångvägen. Vet inte riktigt vad det var för en fågel, den var ganska grå och uppburrad som bara den. Den flög inte iväg utan skuttade ut på gatan. Hm, undrar om den var skadad? Jag kunde inte se att något var fel med den så jag traskade vidare. Häftigt med morgonpromenader eftersom det ofta händer att jag stöter ihop med något djur. Ja, älgarna kan gott hålla sig på behörigt avstånd tycker jag - de är liiite för stora för att jag ska vilja komma nära.