Januari 2019

1 januari 2019

(6.29) Nytt år och nya möjligheter... eller "bara" en ny dag att ta vara på och omfamna? Ja, det får var och en bestämma själv. Jag tar nog dagen i min famn och vårdar den på bästa sätt. :-) Sista lediga dagen för den här perioden, ja så är det och bara att gilla läget. Jag har i alla fall haft en skön ledighet tillsammans med BK, njutit massor och samlat energi. Motionen börjar likna nåt igen och både kroppen och knoppen mår väl av det faktumet. För egen del ska jag försöka behålla känslan av att ta en dag i taget, fokusera och njuta av den. Får se hur länge det håller eller om yttre faktorer påverkar så att jag dras med i "virr-varret"? Hoppas dock att jag ska kunna påverka mig själv mer än vad de yttre faktorerna gör - jag vet ju vad som gör mig mest effektiv, det vet definitivt inte de yttre faktorerna.

Som vanligt avger jag inga nyårslöften, förändringar och justeringar kan jag göra när som helst under året om det behövs. :-) Varför sätta onödig press på mig själv när det blir nytt år? Näe, det är bara tokigt tänker jag och lite av en björntjänst till mig själv. Min känsla är också att nyårslöften kan bli löften som faktiskt nästan är utopiska. Under många år upplevde jag "nyårslöften" som ivrigt stegade in på gymmet där jag tränade. Nu skulle det börja tränas och de skulle träna varje dag. Inte ens vi, som satsade på elitnivå, var på gymmet varje dag. Det blev lite vadslagning mellan oss, hur länge skulle "nyårslöftena" hålla i? Efter en månad hade drygt hälften droppat av och sedan dröjde det inte länge innan även resten lyste med sin frånvaro. Samma procedur men i något mindre skala inträffade varje år efter semestern. Då skulle det börja tränas och det med råge. Ja, även de gångerna såg vi samma avknoppning, först efter en månad och sedan successivt under följande veckor. Numera ser jag aldrig de här "nyårslöftena" eftersom jag har gymmet hemma i källaren, men jag gissar att det ser ganska lika ut på de offentliga gymmen - en ny ivrig skara kör igång med rykande färska gymkort efter nyår.

Jag har vid flera tillfällen försökt förstå tänket hos personer som gör dessa ryck. Var finns den långsiktiga planen och vill de verkligen förändra sin situation? Kortsiktiga lösningar har väl egentligen aldrig varit riktigt framgångsrika, vare sig det rört sig om dieter/att banta eller träning i de här fallen. Förändringar kräver en plan och själva förändringarna behöver ju inte vara så enorma för att faktiskt ge effekt. Jag hoppas och önskar för alla "nyårslöftare" att klokhet och sunt förnuft ska greppa tag i era strategier. Börja i lagom takt så kanske motionen blir rolig och lockar till någon dag till i veckan - det kommer att göra susen. När ni avlägger nyårslöftet eller gör förändringar när som helst under året, ta då med klausulen: "Hur ska jag göra för att hålla det här resten av mitt liv?"

Här om dagen, på väg ut från ICA, fick jag frågan om jag trodde att det mentala påverkar mycket när man idrottar på elitnivå. Ja, absolut var mitt svar, utan "stålhätta i pannbenet" är det lika bra att lägga ner. Jag vill dock slå ett slag för den mentala förmågan/disciplinen även när det gäller motion. Motionen gör sig inte själv även om du bestämmer dig för att börja träna - det är du själv som har ansvar för att det blir gjort. Och - det är du själv som får njuta både kroppsligt och mentalt av att du håller i och har disciplin. Det är väl ett sätt, gott som något, att belöna sig själv. :-) Å du... glöm inte att vila.

2 januari 2019

(4.59) Kaffe, fötterna i högläge och datorn i knäet - en morgon som många andra. Skön start på dagen och laddar för ett pass på gymmet. :-) Efter det är det dags att jag gör mig redo att fara norrut till KH, en ny arbetsdag väntar och det blir den första på nästan två veckor. Skönt som bara den med lite längre ledighet men också skönt att få komma igång med göromålen igen. Hoppas jag kan bibehålla det lagom tempo som infunnit sig under ledigheten och att jag kan förbise all eventuell påverkan av någon som helst form av jäkt eller uppschåsat tempo - kanske kan jag till och med hjälpa någon kollega att "ta det lite piano" som Herr FP skulle sagt. Ingenting går ju bättre av att vi flår på i 110 bara för att vi inbillar oss att vi måste.

Det har varit blåsigt i Metropolen i natt, ja det började redan i går kväll med kraftiga vindbyar. Har hört dem till och från under natten. När jag för en stund sedan gick ut för att hämta tidningen var det en väldans tur att jag inte hade kammat mig... "peruken" fick sig en rejäl luftning. I går kväll var jag en sväng till morbror och moster, vi grejade lite i tipsvärlden. Det är suveränt att vi börjat tippa via nätet, det underlättar när vi inte kan tippa åt varandra i butik.

6 januari 2019

(9.52) Andra koppen kaffe efter gymmet, frukost och disk. Skön start på dagen även om morgonens pass gick till största delen på vilja. Skönt i alla fall att jag tog mig ner och körde. Njuter av att det är söndag och ledig dag - inga planer för dagen förutom att smågreja hemma, om jag känner för det. Hade lika skön dag i går, grejade lite på förmiddagen och var även till morbror och moster en sväng - resten av dagen tog jag det bara lugnt och vilade. Siktar på en lika skön dag i dag. Jag fick med mig två bakelser till oss från morbror och moster i går, vi delade på en i går kväll och har den andra kvar till i kväll eller i morgon. Det var perfekt med en halv bakelse - lagom för både kroppen och knoppen. :-)

9 januari 2019

(4.50) Jag har startat dagen som jag brukar, kaffe och en stund vid datorn - en rofylld stund. Veckan har börjat lite lyxigt, både måndag och tisdag har BK och jag kommit hem nästan samtidigt, och tidigt, fått umgås med varandra och haft en hel del kvalitetstid på vardagskvällarna. Ah, vi känner oss riktigt bortskämda. BK:s nya arbetssituation kommer nog att ge oss fler sådana eftermiddagar/kvällar framöver och det känns hur gott som helst. Jag håller på att lära mig ett nytt system på jobbet, det är superkul och givande att få erövra nya kunskaper. Extra kul att vi är en grupp som gör det här tillsammans. Under veckan ska ett par av gruppens medlemmar och jag testa lite funktioner i systemet och klura lite på hur vi bygger vidare. Det känns roligt och peppande. Fantastisk support från systemägarna och pedagogiska till tusen när jag, som nybörjare, kommer med mina funderingar.

Ska fara till KH lite senare i dag så förutom gymmet blir det nog lite småplockande här hemma. Skönt att kunna styra lite över arbetstiderna, känner jag för att skrota hemma en extra stund på morgonen så går det fint - ja, förutsatt att jag inte har något inbokat på KH så klart. :-) Det är toppen att kunna göra så, vi är alla olika vad gäller dygnsrytm och då passar det ypperligt att kunna justera lite utifrån sin egen "tidszon".

(20.56) Afton framför brasan, kaffe och lite avkoppling innan det är dags för nattens skönhetssömn. Var på massage efter jobbet och P fick jobba rejält i dag. Skönt som bara den att få loss lite knutar på några ställen. Har fått en hel del gjort på KH, börjat greppa nya systemet och det gör det hela ännu mer roligt, givande och triggande. Ser fram mot morgondagen och att få fortsätta grejandet. I morgon blir det bonus, jag får fixa och trixa i nya systemet med en kollega.

Skönt som bara den med en brasa efter kvällens massage. Hur väl jag än klär mig innan jag far hem från massagen så blir jag alltid lite "hurven" - brasvärmen gör susen. Även i bilen hem har jag, den här årstiden, flera grader varmare än vad jag brukar. Det är skönt det också vill jag lova, efter halva vägen hem är det riktigt behagligt och jag kan börja slappna av. :-) Nej då, det försöker jag allt göra redan från starten. Vis sedan barndomen: Ju mer jag spänner mig desto mer fryser jag - men... ju mer jag fryser, desto mer spänner jag mig. Ja, den logiken är allt lite att bita i - även för mig.

17 januari 2019

(2.59) Jaha ja, det var ju inte meningen att vakna så här tidigt. Men nu är jag uppe, kaffet är i muggen och strax blir det bläddrande i tidningen. Gymmet får vänta en liiiten stund till. :-) Har i alla fall sovit gott och inte allt för få timmar. I dag blir det en jobbardag på hemmaplan, strukturera upp mig och få ordning på både göromål och tankar. Jag skulle behöva sortera och renskriva lite anteckningar från min egen process i processen. Det brukar göra så att jag får en tydligare bild av var vi befinner oss och vad vi har framför oss. Just sorterandet och renskrivandet kräver lugn och ro och tid för fokus och passar ypperligt att göra hemma. Ser fram mot dagen och göromålen.

19 januari 2019

(6.32) Morgonstund i soffan, kaffet är avnjutet och tidningen genombläddrad. Har inte en plan för dagen, det blir med andra ord lite motion och sedan vila till tusen. Skönt att få vila och ladda energidepåerna hemma på ägorna. Har haft ett par riktigt effektiva dagar på jobbet och det känns skönt för hela systemet. Satsar på fortsatt effektivitet framöver. :-) Men, som sagt, nu ska jag ladda energidepåerna i två hela dagar. Ah, det är skönt med vila mellan varven. Vackert utomhus även om det är rejält halkigt, det gäller att ta sig fram varsamt - oavsett om det är till fots eller med racern. Här om dagen var jag ute på altanen på eftermiddagen när solen låg på. Nu är det baske mig inte många veckor innan vi kan pälsa på oss och ta en kopp kaffe där ute. Det ser jag fram mot och det blir en häftig känsla kan jag tro.

27 januari 2019

(10.32) Förmiddag och jag har precis avnjutit dagens andra kopp kaffe. Vaknade i lagom tid, inte för tidigt alltså, läste tidningen och drack kaffe innan jag röjde lite disk och sedan blev det ett pass på gymmet. Skönt som bara den att köra trots att jag var lite trött i kroppen i dag. Efter gymmet blev det frukost och den satt fint. I dag har jag beställt en ny datormus, den jag haft ett tag har börjat leva ett eget liv. Den tar allt som dubbelklick vilket är liiite frustrerande. Jag har varit in på varenda inställning för att se om jag kan justera det - men icke. Jag har till och med rådfrågat konsulten i Mullhyttan.

Gårdagen gick i vilans tecken. Startade även lördagen med ett pass på gymmet och sedan tog jag det väldigt lugnt resten av dagen. Skönt att ladda energidepåerna inför arbetsveckan. Bara vara och låta hela systemet vila - det är gott som bara den mellan varven. Jag satsar på vila även i dag. Bara vara, njuta av tid ihop med BK och göra det som faller mig in. Just nu faller det mig in att mysa i soffan så då gör jag det. En ypperlig söndagssysselsättning tycker jag.