April 2020

3 april 2020

(5.12) Fredag och veckans sista arbetsdag är i antågande, ännu en vecka med extra beredskap i vindlingarna. Jag får hela tiden jobba med att förhålla mig till den beredskapskänslan, inte förivra mig i viljan att fixa och "bli färdig" - det är nog bara nyttigt för mig tänker jag. Folkhälsomyndighetens uppmaning till oss "Håll avstånd och ta personligt ansvar", är tydligt och kan inte misstolkas. Jag hoppas att alla medmänniskor har förmågan att känna vikten av sin egen betydelse i samhället. Den vikten av var och ens egen betydelse sätts på sin spets just nu men borde vara en självklarhet även i "normal-läge". Alla är viktiga, alla är betydelsefulla och alla har personligt ansvar.

"En droppe droppad i livets älv har ingen kraft till att flyta själv. Det ställs ett krav på varenda droppe: Hjälp till att hålla de andra oppe!” ~Tage Danielsson

5 april 2020

(6.06) Söndag morgon, lagom start på dagen med kaffe och skrollande i tidningen. Har inga större planer för dagen och så får det fortsätta att vara - behöver vila och paus innan kommande vecka kör igång. I går blev det utflykt för BK och mig, efter lite grejande hemma. Det blåste ganska rejält, utmaningen var att hålla kameran stilla i vindbyarna - det gick så där kan jag säga. Skönt att få komma ut i geografin en sväng och på annan plats än Metropolen.

7 april 2020

(4.49) Då var en ny arbetsvecka igång, gårdagen var innehållsrik och givande trots lite dåligt med pausstunder. Ingen ny kollega den här veckan heller ser det ut som - nåja, det blir nog ordning på det också småningom. Jag vet ju vad jag ska göra och har inte brist på sysslor. Tur det, för det hade varit vedervärdigt att sitta och rulla tummarna. Skapligt mötesfri dag under gårdagen vilket innebar att jag kunde sätta tänderna i lite vanligt jobb-jobb - skoj som bara den och peppande för mig själv. I dag är det inte heller speciellt chokat med möten så förhoppning finns att kunna fortsätt med en del av det vanliga jobb-jobbet.

10 april 2020

(9.38) Skön, avkopplande och vilsam start på årets långfredag - njuter av att vi har fyra lediga dagar framför oss utan en enda plan. Det är länge sedan jag kände att behovet av påskens fyra lediga dagar var så stort. Nöjd med veckan som varit och att fått träffa nya kollegan. Skön känsla i kroppen efter en vecka då jag kunnat motionera som jag vill, det påverkar både kroppen och knoppen - vilket BK bekräftade här om dagen. I går lyxade jag till det och for hem lite tidigare, kändes bra eftersom det varit rätt långa dagar de senaste veckorna. For till stan för att köpa nytt hjul till skottkärran, passade också på att fixa ett ärende åt morbror och moster när jag ändå var på turné.

11 april 2020

(17.00) Påskafton och vi har fortsatt en väldigt behaglig helg - det känns så skönt att bara vara och njuta av varandras sällskap. Ett privilegium att kunna ha det så utan en massa måsten, borden eller skullen. Vi har, precis som i jul, delat upp högtidsmaten på flera måltider - på så sätt blir det inte tjatigt utan speciellt med en ny rätt för varje måltid.

12 april 2020

(6.06) Morgonstund fylld med stillhet, ro och tid för att bara vara - det är livskvalité. Jag är privilegierad med ett tryggt hem, mycket kärlek och respekt - ett privilegium som borde vara en självklarhet för alla människor. Som barn hade jag en önskan att jag kunde trolla, trolla så att det skulle bli bra för andra. Den önskan har funnits med mig genom åren men jag får nog inse, när det gått drygt fem decennier, att jag faktiskt inte har den förmågan. Vad kan vi göra om vi inte kan trolla? Åh, det finns mycket vi kan göra tänker jag. Bara genom att vara medmänniskor i vårt dagliga beteende har vi kommit långt. "Behandla andra som du vill bli behandlad själv."

Den regeln kan vara svår ibland - även om jag inte för en sekund tror på att någon enda människa önskar att själv inte få känna trygghet eller inte bli älskad. Rädslan är nog den känslan som gör oss till de största monstren. Ofta tänker jag att det är synd om de personer som gör andra illa, jag försöker förstå bakgrunden och vad de kan ha i sin ryggsäck som jag inte kan se. När beteenden fortsätter och personer utnyttjar sin position i hierarkin för att utöva makt eller trycka ner andra - då blir jag uppriktigt förbannad och har väldigt svårt att hitta det där "tycka-synd-om:et".

Egentligen borde positionen i hierarkin föra med sig ödmjukhet, trygghet och en förmåga att kunna stötta andra eftersom den innebär ekonomiskt oberoende och möjlighet att påverka. Allt för ofta inträffar i stället det motsatta - girighet och maktmissbruk. Vad är det som händer hos oss människor när vi hamnar i en sådan position? Tappar vi vår förmåga till ödmjukhet och medmänsklighet på grund av en stor rädsla att förlora det vi själva uppnått? Det finns absolut människor som gör ett glimrande jobb på högre positioner i olika organisationer, men så länge det finns en enda som faller in i girighet och maktmissbruk så är det, enligt mig, en för mycket. Den påverkar i sin tur sina medarbetare, kanske skrämmer och hotar - vad blir följden av det? Tänk på vilken spridning av missmod och otrygghet en enda person kan orsaka genom girighet och maktmissbruk.

Nej usch... nu blir jag ju nästan deppig. Jag vill tro att vi tillsammans kan skapa en bra och trygg tillvaro för många. Oavsett vilket sammanhang vi befinner oss i så måste vårt gemensamma mål vara att göra bra. Vårt mål måste hela tiden vara att göra vår del och bidra med det vi kan för att helheten ska bli bra. Alla är vi en del av samhället, oavsett position i hierarkin. Ser vi det och kan leva efter det så kan vi som samhälle nå långt både vad gäller trygghet och kärlek.

Vad gäller hierarkier så vill jag bara poängtera att jag absolut inte köper att vissa personer skulle vara viktigare än andra på grund av en titel. I en organistion är det viktigt med struktur för att den ska fungera, alla har sin roll i organisationen och alla är lika viktiga.

13 april 2020

(11.18) Strax dags att börja med lunchen, jag fastnade på guider för kodande på YouTube en stund efter förmiddagsfikat. Uj, där kan jag bli sittande en bra stund om jag inte bromsar mig själv. Tur att magen talar om att det snart är lunch, annars skulle jag nog lätt kunna glömma bort mig helt i kodandets värld. Tur att BK är så förstående och har sådant överseende med mitt intresse. Ja, det är väl grunden för en sund och levande relation tänker jag - förståelse, överseende och respekt. Förutom kärleken så klart. Nu ska jag göra ett ryck i köket så att vi inte blir för hungriga.

(18.56) En härligt avkopplande, vilsam och fridfull påskhelg är snart över. Jag har njutit massor, vilat och motionerat - precis vad som behövs för att ladda batterierna för kommande göromål på KH. I kväll har jag fortsatt kika på guiderna för kodande som jag började med på förmiddagen. Hm... det ska jag nog få till. Det gäller bara att jag tar mig tid att sitta några timmar i sträck för att få lite grepp om det hela. Får testa och se vad resultatet blir, då är det lättare att förstå vad de olika koderna gör för en sida. Det är givande att hålla på med och jag tycker det är hur kul som helst. Utmanande till tusen, men det är också utmaningarna som leder till utveckling och känsla av att vara tillfreds.

19 april 2020

(6.16) Morgonstund och jag testar ett nytt kodprogram, fick tips och vägledning i går - det blir spännande att se om det fungerar. Ja, efter lite korrigering så funkar det hyfsat. Jag lär mig efter hand och får nog lägga några timmar på det, men det är bara skoj och ger inspiriation till fortsatt fixande. Jag hoppas kunna lära mig en del fix ganska snart. Det är dock lite vrickning för vindlingarna till att börja med, men skam den som ger sig. Ja, som jag brukar säga - det är tur att jag kan vara envis ibland i alla fall.

(15.55) Härlig dag på ägorna, men kanske lite väl länge så här andra gången jag grejar ute. Det blev fyra timmar i dag och jag hade bestämt mig för att nöja mig med en. Hm, det är märkligt hur tiden justeras efter hand beroende på vad jag har fått för mig att göra. Jag är nog ganska kass på att beräkna tiden när det kommer till trädgårdsarbete - eller så är det helt enkelt så att jag överskattar min egen förmåga på förhand. Jaha då, så kan det mycket väl vara. Jag är i alla fall relativt nöjd med passet på ägorna även om jag inte orkade göra det jag ville då jag kom in - koda. Det blev i stället en liten lur i soffan och den var både välförtjänt och välbehövlig. Får ta tag i kodandet en annan dag helt enkelt.

(20.56) Uj, uj, uj... Nu blev det fart på mig på kvällskvisten - började med en kurs på YouTube vad gäller kodandet i nya formatet. Superkul och en väldigt bra pedagog som har spelat in kursen. Det är så givande att lära nya saker och speciellt när jag känner att jag hänger med och kan ha nytta av sådant jag lärt mig de senaste åren. Ett kvitto på att jag landat i den kunskapen och nu är redo att ta mig själv vidare på språkresan. BK lyssnar tålmodigt på mig när jag, full av iver, vill förklara mina nyvunna kunskaper. Hon är en väldigt förstående fru. Vilken tur jag har!

21 april 2020

(19.46) Afton hemma med BK, livskvalité och massor av njutning. Jag kom hem ganska sent från dagens pass på KH, svidade om och häktade på kärran på bilen. BK hade röjt lite till på ägorna under eftermiddagen, resten som låg på kärran var från helgens insats. Skönt att få köra iväg och tömma kärran, i morgon eller på torsdag ska jag tvätta stänkskärmarna så att den är fin till fredagens besiktning. Det kanske till och med blir en dusch av flaket för att den ska vara extra fin.

För en liten stund sedan gick vi in efter att ha suttit på altanen och ätit kvällsmat samt en stund med lite småprat och bara-vara-tid tillsammans. Vi är så nöjda med altanen och hur resultatet blev. I och med den förlänger vi säsongen för att kunna sitta ute med minst en månad. Att bara kunna sitta där ute och njuta ger ett inre lugn och en harmonisk känsla i hela systemet. Ja då, jag tycker det är väldigt skönt att komma in igen efter en utestund - in till tystnad och ännu mera ro för hela systemet. Det ena förtar ju inte det andra, det är det som är lyxen att ha altanen så nära. Ja, i stället för en sommarstuga - som oftast inte ligger på egna tomten hemma.

22 april 2020

(20.53) Kväll på G4, BK och jag har varit på strosapromenad på kvällskvisten - med var sin kamera i handen. Mysig promenad och skön väderlek, det kan inte bli mycket bättre skulle jag vilja påstå. Jag har haft en bra dag på jobbet, det har varit kreativt och givande trots flera möten - dock via "cyberspace". Jobbat hemma och ska göra så även en stor del av morgondagen. Det är bra att kunna göra det ibland, jobba hemma och få återhämtning samtidigt som jag får en hel del gjort. Jag vet att många tycker det är supertrist att jobba hemma, speciellt nu när flera har press på sig att göra det. Själv lider jag inte det minsta av det vilket kanske till stor del beror på att jag njuter av egentiden. Egentiden som ger så mycket utrymme till reflektion och eftertanke. För min del innebär reflektionen och eftertanken att jag får vila och fylls med energi. Det är ett privilegium att kunna jobba hemma och få landa i både tankar och göromål.

24 april 2020

(5.19) Ny dag, nya möjligheter. Ser fram mot dagen och att jobba hemma på förmiddagen och ta ledigt på eftermiddagen. BK och jag har planerat en tur i naturen senare i dag. Det blir toppen att avsluta arbetsveckan med en sväng i geografin för att gynna kropp och själ. Under gårdagen hade vi jobbmöte ute i geografin, det var skönt att vara ute och få lufta mig lite. Jag fortsatte med det då jag kom hem, tog ett par härliga timmar i garageinfarten med solen. En stund efter att BK kommit hem satt vi och njöt på altanen innan vi småningom gick in. Jag landade i soffan med datorn i knäet och fortsatte mitt lärande av nytt kodspråk. Uj, vad skoj det är och vilken energi det ger till hela mig. I går hittade jag även övningsfilerna som jag laddade ner för att kunna göra som kursledaren.

25 april 2020

(8.57) Vi hade en skön tur i geografin under eftermiddagen i går, mulet men behagligt väder att gå i. Det blev strax under tre timmar, kamerorna var med så det var ju ingen rusande promenad men heller ingen hasande. Efter promenaden lyxade vi till det med pizza från lokal bagare - den slank ner utan problem vill jag lova. Jag somnade helt ovaggad i går kväll och vaknade först när BK:s klocka ringde. Vet inte hur länge jag hade sovit om inte den ringt. Nåja, det kanske får bli en lur i soffan på eftermiddagen om behov uppstår.

Andra koppen kaffe är laddad och jag ska avnjuta den innan jag ger mig ut på några ärenden på byn. Skönt att kunna ha nära till sådant vi behöver ha - det mesta som vi "villhöver" får vi åka längre för att införskaffa och det är bra tycker jag. Jag får se om jag ger mig ut en sväng på ägorna för lite "konversation" med några maskrosor som ivrigt börjat resa sig ur marken. I så fall tänker jag att jag begränsar dagens insats till det. Jag håller ju fortfarande på att träna mig i "lagom" vad gäller tid med göromål. Suget är starkt efter att sitta en stund med nya kodspråket, nu när jag laddat ner övningsfilerna också - kanske blir det en stund med det efter eventuell lur i soffan på eftermiddagen.

26 april 2020

(7.42) Ah, gårdagen blev verkligen så vilsam som jag och mina kroppsdelar behövde. Gjorde inte många knop över huvud taget och fick massor av återhämtning och vila för hela systemet - så skönt och så välbehövligt. Jag gick aldrig ut och konverserade med maskrosorna, det får helt enkelt bli en annan stund. Det blev heller ingen stund för kodspråksinlärning eftersom jag var supertrött och vilan var den primära uppgiften under gårdagen. Jadå, vindlingarna behövde också vila - egentligen är det vindlingarna som behöver mest vila. Deras slitenhet spiller över på fysiken har jag lärt mig de senaste åren, då är det bara att lyssna på kroppen och vila.

Nu på morgonen har jag haft en lugn och skön start med mina vanliga rutiner. Kaffe, tidningen digitalt och bara vara. När jag var färdig med det laddade jag en andra kopp kaffe och satte mig en stund med nya kodspråket. Skönt att ha börjat om och att ha kommit en bit på väg. Jag tror det får bli kortare stunder jag sitter med det, mest för att jag sitter med datorn i knäet och tre fönster/program uppe samtidigt. Det är skönt att sitta i soffan men kanske skulle jag få bättre översikt och kunna fokusera bättre om jag flyttade in till datorrummet där jag har stor skärm. Jag skulle aldrig sitta här i soffan och jobb-jobba till exempel. Får testa att sätta mig i det rummet nästa stund jag ger mig i kast med kodspråksinlärningen.

29 april 2020

(5.22) I går hade jag jobba-hemma-dag, det blev en ganska uppdelad dag med olika uppdrag, möten och annat. Dagen och alla göromålen gick bra och jag känner mig nöjd med sådant jag fick gjort och sådant jag faktiskt kom igång med som fått vänta lite under senaste veckorna - på grund av omständigheter i samhället. Jag kan börja göra lite mer av sådana saker nu, saker som fått vänta, tack vare att nya kollegan är på plats.

I dag blir det KH hela dagen, det blir bra - framför allt på grund av att jag har två stora skärmar där. Hemma har jag i alla fall en stor skärm, men när jag sitter en längre stund saknar jag den andra stora skärmen. Det blir lite "pluttigt" med laptopskärmen som andra skärm, även om jag till slut insett att jag kan justera upplösningen på den för att se bättre. Ser fram mot dagen och att få fortsätta med det jag började med under gårdagen. Superkul att göra jobb som jag själv ser resultat av redan innan det syns utåt. Det ger energi och peppar mig att göra mitt bästa ännu mer. Teams-möten i all ära men att få gå in i "bubblan" och nöta på, det är toppen. Jag gillar kombon av möten och att nöta på men vissa perioder blir det lite mer intensivt av det ena och då blir inte balansen optimal. Senaste två månaderna har det varit ganska många möten. Efter en sådan period uppskattar jag ännu mer när det kommer dagar som i går då jag kan nöta på med annat.