Juli 2020

1 juli 2020

(6.50) Morgon i Metropolen, sval luft och gynnsamt för sommarens projekt på G4. Jag har laddat några dagar för projektet, klurat på lösningar och bollat tankar med morbror. Nu är jag redo för att sätta igång och det ska bli skoj. Det blir även väldigt skönt att få det gjort eftersom det varit ett projekt vi sett behov av att få gjort under några år. Det är plattorna mellan trapporna på framsidan som behöver rätas upp och det är inte bara en liten justering av någon enstaka platta. Planen är att lyfta bort alla plattorna, jämna till underlaget, fylla på med stenkross och sedan lägga tillbaka plattorna. Det är 70 plattor som ska lyftas bort och sedan läggas tillbaka - bra pass för fysiken. :-) Jag hör morbrors kloka ord: "Det är ingen mening att jäkta, man ska ha roligt när man håller på."

Det ska bli intressant att se hur det ser ut under plattorna, har ogräset som kommer upp mellan plattorna rötter som grenar sig eller är de ordningsamma och håller sig rakt ner med rötterna? Det blir också spännande att se hur marken ser ut när jag lyft bort plattorna, jag har en aning eftersom plattorna spretar som de gör. Kameran får följa med ut så att jag får dokumentera processen, kul att kika på i efterhand om inte annat.

2 juli 2020

(10.30) Strax förmiddagskaffe och mysa lite extra så här i semestertider. Gårdagen var till stor del fylld av grejande med plattgången mellan trapporna. Ja, det blev ett rejält träningspass. I dag är det som förutspått fullt med träningsvärk i muskulaturen men det är hanterbart och känns helt okej, skönt att känna att kroppen har jobbat lite. Var ute för en stund sedan och fyllde på med lite smågrus längs kanterna på plattgången, det blir bra och förhoppningen är att det stoppar gräset lite i alla fall. Får se om jag får fylla på fler gånger, jag misstänker att gruset sjunker lite med tiden. Och ja, marken rör sig ju hela tiden så plattgången lär inte vara plan "for ever" heller. Förhoppningsvis dröjer det ett tag innan jag behöver göra samma insats igen. Jag har ju inte gjort det på drygt 12 år innan i går, men så länge ska jag nog inte vänta till nästa gång.

3 juli 2020

(7.02) Morgonmys med sporadiska regnstänk på fönsterblecken, andra koppen kaffe är laddad och jag njuter av semesterkänslan. En härlig semesterlunk med lagom takt och tiden känns som den gjorde när jag var barn. Att få uppleva den känslan i förhållande till tiden är ett privilegium när mycket i samhället bara ökar takten. Jag står fortfarande fast vid att vi alla har vårt ansvar att sänka farten för att vi ska hålla över tid, både vi som människor och samhället i stort. Om vi ska få en uppåtgående trend vad gäller vårt mående såväl fysiskt som psykiskt behöver vi plana ut kurvan, inte bara kurvan för att minska smittspridning under pågående pandemi utan också den kurva som visar våra mål för vår tid här på jorden.

Det är lätt att falla för det materiella och det vi "villhöver" i stället för att varje gång vi blir frestade verkligen rannsaka oss själva och tänka på vad vi "behöver". Jag tror egentligen inte att var och en av oss behöver göra en massiv insats och ändra på hela vårt sätt att leva, det skulle nog göra mycket för både miljön och vårt mående om vi gjorde några småjusteringar här och där. För mig handlar det mycket om att vara nöjd med det jag har och känna att jag har harmoni i vardagen. Visst, jag kan önska massor som jag "villhöver", men gör de sakerna mig lyckligare - nej, jag tror inte det för en sekund. I stället skapar det ytterligare "villhöver" eftersom den saken jag i så fall köper blir gammal rätt snabbt och jag tröttnar. Att hitta intressen som håller över tid måste gynna både mig själv, miljön och samhället tänker jag. Då kan jag investera i sådant jag behöver för det intresset vilket skapar hållbarhet över tid både vad gäller intresset och sakerna.

4 juli 2020

(15.08) Eftermiddagskaffe och nöjd efter att ha masat mig ut på en rask promenad. För övrigt har jag haft en väldigt vilsam dag, på gränsen till slö. Nåja, sådana dagar behövs nog mellan varven de också tänker jag. Tog en ny sväng på promenaden, eller rättare sagt ett hopplock av två mindre svängar. Kul att ta nya vägar ibland, jag hade förhoppningen om en ganska folktom runda och det blev den till min stora lättnad. Den rundan tar jag säkert fler gånger, det blev nästan en timmes rask promenad.

5 juli 2020

(5.15) Tidig morgon, kaffet är urdrucket och tidningen genombläddrad. Stilla i hela luften, stillheten som råder utanför känns genom väggarna in i hemmet. Skön känsla som ger lugn till hela systemet. När jag för en timme sedan var ute och hämtade in papperstidningen i brevlådan var molnformationerna på himlen fantastiskt vackra. Över sjön mot stan var ulliga moln i horisonten som belystes av solens morgontidiga strålar vilket gav en bild av ett rosa bomullstäcke. Mot norr låg mer dramatiska moln i flera lager av olika grå nyanser och från de lagren var ett lodrätt fält tunn molnslöja i ytterligare en grå nyans, en slöja som såg ut att vara skapad av ett brett penseldrag med glesa strån. Jag slutar aldrig fascineras av det skådespel som naturen bjuder oss på varje dag, det är ett privilegium att vi får njuta av det i ro och harmoni.

Fortsatt semester och känslan av att tappa greppet om tiden, bara åka med och njuta av varje stund är total. Dagvillheten satte in snabbt i år och det tar jag som ett bra tecken, ett tecken på att jag lyckades varva ner lite innan jag gick på ledigheten. Jag hade en hel del tid som behövde plockas ut och det fanns goda möjligheter till det som jag tog tillvara på. Får se om det kan bli någon liten utflykt framöver, få ta med kameran och fokusera på här och nu. Det är härligt, att flanera med kameran och upptäcka små och stora motiv i omgivningarna. Jag gillar både detaljer och vyer och oftast får tillfället och omgivningarna styra vad jag fokuserar på, det går inte att bestämma på förhand.

Att fotografera tillsammans med BK är en fröjd, det är rogivande och inspirerande, det finns inte tillstymmelse till tävling eller jämförelse på ett osunt sätt som förstör glädjen i fotandet. Även när vi träffar vännerna från landet i väst är det roligt att fota, där förekommer heller ingen tävling eller osund jämförelse. Jag är så tacksam att få uppleva fotograferandet utan tävling eller osund jämförelse, det har inte alltid varit så. En tid i livet slutade jag nästan att fota på grund av hetsen över vem som tagit den bästa bilden. Usch! Att gå själv med kameran är fridfullt och harmoniskt men det kan också vara väldigt givande att fota tillsammans, precis som det är med BK och vännerna från landet i väst.

6 juli 2020

(7.32) Sovmorgon på G4, det var skönt och behövligt. Blåsten fortsätter i dag, det var 15-17 m/s i byarna under gårdagen enligt smhi.se. Ja, det var rejäla vindbyar och flera av dem höll i ett tag och vi fick skapligt med regn, 26 mm i mätaren. Enligt prognosen ska det bli likadant i dag och sedan ska vinden mojna till kvällen. Våra klängrosor är fantastiskt stora och blommar rikligt men de smiter från spaljéerna när det blåser som det gjorde i går, jag behöver ta ut stegen och binda upp dem lite högre upp. Vi behöver hjälpas åt med det tänker jag eftersom rostaggar inte är att leka med och speciellt inte när jag står högt uppe på stegen. De har hullingar och vill gärna ha en kvar när man kommit för nära.

11 juli 2020

(11.25) Sent förmiddagsfika i fåtöljen i hallen. Skönt med sommar och semester, att kunna ta dagen som den kommer utan jäkt. Jag har småpysslat lite på förmiddagen efter en lugn och behaglig morgon. Satte igång ett litet projekt här om dagen, ny spaljé till klätterrosen New Dawn. Det kommer nog att bli lite trixigt när den väl ska på plats, jordankare i backen och sedan vinkeljärn i takbrädorna. Det trixiga är inte höjden, nej den fixar jag galant men rosen i sig är så fantastiskt stor och fin i år att det blir en utmaning att få till allt utan att ha sönder för mycket av den. Det är ju inte bara den nya spaljén som ska dit, den gamla ska tas ner. Nåja, först ska alla delarna till nya spaljén grundmålas och målas. Grundmålningen gjorde jag klart för en stund sedan - i morgon får jag börja måla med rätt färg. :-)

I tisdags var vi på en härlig tur i Västmanland, vi hade sju stopp efter vägen för foto, fika och lunch. Det blev 25,5 mil på mätaren och vi var rätt slitna då vi kom hem på kvällen, det satt till och med i dagen därpå. Ja, så blir det när intrycken är många under en hel dag, tur att kameran var med så att vi kan återuppleva turen även i efterhand och i hemmets lugna vrå. Vi har inga stora planer för dagen, det blir nog mest små göromål i lagom takt och en del vila tror jag minsann. Skönt med lata dagar på semestern - det är vila för både kropp och knopp.

14 juli 2020

(18.23) Jag umgicks med morbror och moster lite på förmiddagen, det var lika trivsamt som vanligt. Lunch hemma med BK och efter det lyxade vi till den gråmulna semesterdagen med en eftermiddagslur i soffan. :-) Strax kvällsmat efter en rask och skön promenad strax under en timme. Skönt och givande för både kroppen och skallen, lätt regn under promenaden som bidrog till behaglig luft. Resten av dagen ska jag genomföra i lagom takt, kanske något lite fixande inne men mest vila och bara vara. Det är det fina med semester och ledigt en längre period, att kunna ta en stund i taget och göra saker och ting i lagom tempo utan jäkt. Varje år tänker jag att jag ska behålla den känslan när jag börjar jobba igen, det brukar funka ett tag men sedan är jag inne i tempot igen. Nåja, det hör väl till kan jag tro men jag ska absolut ha samma ambition om några veckor då jag är tillbaka på KH efter årets semester - en sak i taget i lagom takt.

18 juli 2020

(11.01) Förmiddagsfika och vila denna dag mitt i semestern, en dag då vi får ta igen oss lite efter ett relativt stort projekt med ny spaljé till rosen New Dawn. Förhoppningen att kunna byta ut spaljén utan att ha sönder för mycket av rosen gick i stöpet innan vi började. Jag insåg att jag tänkt tokigt vad gäller placering av stegen i förhållande till rosens stammar och rötter. Det var bara att klippa ner hela härligheten och likadant med spireabusken som står framför, det tog en stund men jag tror det var smidigare än om vi hade haft utmaningen att tråckla tillbaka rosen efter att spaljén blivit utbytt. Jobbet med spaljén tog hela dagen med paus för mat, fika och en liten middagslur. Vi var rejält trötta men nöjda när dagen i förrgår var till ända och spaljén var på plats. I går var jag upp en sväng på stegen och målade hela spaljén en gång till, det hade blivit lite skavt när vi höll på och grejade så det var lika bra att ge den lite mer färg.