Maj 2020

1 maj 2020

(8.55) Stillsam start på dagen, denna första dag i maj. Tidningen är genombläddrad, kaffekopp nummer två urdrucken, frukost intagen och disken undanröjd. Smyger igång dagen och ska försöka ha det lugna tempot resten av dagen. Det känns väldigt skönt att vara ledig tre dagar den här helgen, välbehövligt för både kroppen och knoppen. I går jobbade jag hemma och det blev en ganska ryckig dag med möten och egna göromål mellan mötena. Nåja, så blir det ibland - det gäller bara att se till så de dagarna inte blir för många eller att de inträffar för ofta. Det kändes som att jag inte fick något gjort mellan mötestillfällena, men med facit i hand så insåg jag direkt då jag avslutat för dagen att jag faktiskt hunnit en hel del. Bra att jag fick med den känslan in i helgen.

Nästa vecka ska jag satsa på att jobba hemma tre dagar. Vi ska försöka att inte vara så många på arbetsplatsen samtidigt och jobba hemma för att glesa ut. För egen del funkar det jättebra eftersom jag kan göra allt hemifrån. Ja, det är en sak jag inte kan göra men det är bara att planera in jobb i det systemet när jag är på plats på KH. Det gäller att se möjligheterna i nya situationer, jag förstår att det inte är lika lätt för alla. Jag är väldigt glad att jag har den förmågan, den underlättar ju inte minst för mig själv - sedan tror jag att den gynnar mitt samarbete med andra också. När jag nu har jobbat hemma en hel del dagar de senaste månaderna funderar jag på om jag ska möblera om i rummet där jag sitter och jobbar. Jag får in solen rakt på skärmarna och det skulle jag vilja slippa. Dels ser jag väldigt dåligt då och så tror jag inte det är helt bra för skärmarna heller. Jag får klura lite på den och konsultera BK, hon brukar ha fiffiga idéer.

(16.16) Eftermiddag och jag börjar vakna till efter en superskön eftermiddagslur i soffan. Det är lyxigt som bara den att kunna lura en stund på eftermiddagen när vi är lediga. I dag är det, precis som BK uttryckte på förmiddagen, ett riktigt mysväder - mulet, småregnigt och lite ruggigt. Å nu blev jag kaffesugen till tusen, tur att det går snabbt att göra en kopp - nu står det redo på bordet bredvid mig. ☕ Jag har inte gett mig på att möblera om än, det är inte nödvändigt innan måndagen. Det är viktigt att få klura lite först så att det inte blir något förhastat som måste ändras tillbaka direkt.

3 maj 2020

(5.42) Morgon i Metropolen, det är stilla både ute och inne. Skönt att vakna till stillhet och ro och få känna hur det sprider ett lugn i hela systemet. Under gårdagen fick vi en hel del gjort, i alldeles lagom tempo och med njutning i stunden av göromålen. På sena eftermiddagen landade jag i tanken på hur jag skulle göra om i datarummet, det blev inte så stora justeringar som jag först hade tänkt. Några små justeringar med möblerna kvar på sina platser blev bra och vilsamt för både ögonen och sinnet - bytte plats på skärmarna helt enkelt, så var det fixat. Det sporrade mig att sitta en stund med kodspråkskursen och när jag tagit mig genom fyra avsnitt var både jag och vindlingarna nöjda för dagen.

(21.19) Afton på ägorna och vi myser hemma efter ännu en skön och givande dag. Vi tog en rask promenad på förmiddagen i geografin, skönt som bara den och vi hann hem innan dagens rejäla regnskur kom. Vi fick några droppar på oss innan vi kom in, men det var ingenting mot vad som kom efter en liten stund. Det åskade och regnade rejält och övergick i hagel. Skapliga hagelkorn som kändes så där - jag fick brådis att kila ner och köra in bilen eftersom jag inte hade någon lust att det skulle bli hagelmärken på taket. Det var nog ingen fara men dumt som bara den att utmana i onödan.

I morgon blir det till att jobba hemma. Ganska skönt att göra det ibland och nu har vi fått besked om att vi ska göra det lite oftare - vi behöver glesa ut på KH. För vår del funkar det bra, vi kan ju jobba på som vanligt även om vi är hemma. Det är ett privilegium att ha det så, även om att jobba hemma inte är något mål i längden. Nu gäller det ju för oss, precis som för alla andra, att dra vårt strå till stacken. Att vi tålmodigt fortsätter att ta vår del av ansvaret i samhället.

Det är sorgligt när det landar insändare i tidningen som berättar om personer i den äldre generationen som helt negligerar allvaret i den situation vi befinner oss. Först blev jag arg när jag läste insändaren men nu har det mer övergått i förvåning och förundran - jag trodde mer om den äldre generationen än att uppträda och uttala sig som om de vore helt utan livserfarenhet eller visdom över huvud taget. Att som vuxen negligera allvaret i vår situation är att leka "titt-ut" med mycket mer som insats än när ett litet barn, med höjd puls och iver, tar bort händerna från ögonen för att se om den vuxne fortfarande finns där.

7 maj 2020

(20.06) Jobbat hemma i dag och ska göra det samma i morgon. Ganska skönt att inte behöva åka iväg på morgonen - i alla fall ibland. I dag var en av de mer ovanliga dagarna för mig vad gäller jobbet. Jag hade supersvårt att fokusera på en sak i taget, fokus vandrade mellan flera saker samtidigt och det blev rörigt till tusen i skallen. I vanliga fall tycker jag själv att jag är en fena på att prioritera och fokusera, men i dag var det som bortblåst. Flexade ut lite tidigare och tog en välbehövlig lur i soffan innan BK kom hem från jobbet. Jag somnade hur skönt som helst i soffan och sov så där behagligt och rofyllt hela stunden. Vi har avnjutit slow-tv en stund och vilat ögonen på natur i väntan på älgar som ska simma över älven. Det kom inte en enda badsugen älg så länge vi tittade, det blev klipp från dagen där det var älggaranti i stället.

9 maj 2020

(7.52) Dagens andra kopp kaffe står och doftar gott på bordet bredvid mig. Jag har slagit mig ner i fåtöljen i hallen en stund efter lite grejande på morgonkvisten. Efter vanliga morgonrutinen med kaffe och tidning röjde jag undan en ganska stor disk, jag tror minsann att grannarna varit här igen och fyllt på i diskhon. :-) När den var fixad svidade jag om och for till billighetsaffären i grannbyn för att se om de hade blommor som moster önskar. Nähä, den sorten fanns inte - men jag passade på att införskaffa lite fler penslar och annat smått och gott som det går att hitta i den billighetsaffären. Hemma igen laddade jag tvättmaskinen med dagens första laddning, det lär nog bli en till efter den i alla fall. Får se vad jag hittar på under dagen, lite smågrejande blir det nog kan jag tänka mig. Jag ska försöka att inte skapa en lång lista i skallen utan ta det som det kommer och göra vad jag känner för.

Jobbdagen hemma i går kändes betydligt mer strukturerad och effektiv än dagen innan. Det var väl för väl det - annars vet jag inte hur jag skulle ha förhållit mig till vare sig jobbet eller mig själv. Siktar på tre dagar med hemmajobb även nästa vecka, kanske blir det fler - det visar sig när veckan kommer igång. Det funkar bra att jobba hemma och jag har stor skärm som underlättar det hela. Det är stolen som är ett litet dilemma just nu, ryggstödet är lite för lågt när jag sitter många timmar. Men jag får väl helt enkelt vara mer noga med att resa på mig och töja lite mer frekvent än jag brukar.

16 maj 2020

(9.18) Sovmorgon och få vakna i lagom takt, det är livskvalité och lyx så här på lördagen. Smågrejande i tanken men ingen lista gjord, det är skönt. För nio dagar sedan började jag med ett litet byggprojekt, bord till altanen. Det går framåt och jag håller för tillfället på att lasera brädorna till bordsskivan. Kryssbenen och reglarna till dem är gjorda och grundmålade, jag målar färdigt dem när brädorna till bordsskivan är klara. Kryssbenen har jag sågat så att de är halvt i halvt. Enligt guiderna skulle man använda cirkelsåg och ställa in den på 2,2 cm djup. Nu har jag ingen cirkelsåg som det går att göra så med så det blev fogsvansen och noga mätning. Det gick över förväntan och efter ett antal, 52, sågade skåror kunde jag börja stämma ur fogen. Benen passad in i varandra bra, vilket var en stor lättnad efter allt sågande och stämmande. Skönt att inte jäkta utan att göra lite då och då.

Jag klantade mig lite när jag laserade första lagret på brädorna till bordsskivan. Tog undersidan och kanterna på brädorna i ett svep - vilket resulterade i en del kladd på ovansidan. Nåja, jag fixade till det i går tack vare BK:s tips att ta bort kladdet med färgskrapan. När det var gjort laserade jag undersidan en andra gång - och då laserade jag verkligen bara undersidan. Jag är lite spänd på hur det blir när jag småningom monterar på kryssbenen - om det blir jullrigt eller okej. I eftermiddag ger jag mig i kast med att lasera andra lagret på brädorna till bordsskivan, ovansidan och kanterna. I morgon kan det hända att jag monterar ihop bordsskivan och målar benen och reglarna till dem en första gång. Det är så rogivande och tillfredsställande att få bygga lite mellan varven.

17 maj 2020

(9.58) Sovmorgon även denna dag - skönt och behagligt för både kroppen och knoppen. Laseringen av ovansidan på brädorna till bordsskivan gick galant i går och jag kände mig mycket nöjd efteråt. I dag ska jag montera ihop brädorna så att de blir en bordsskiva, jag har bett BK att assistera under den fasen. Det är alltid bra att vara två för att inte missa något. När det är gjort ger jag mig i kast med att måla kryssbenen och reglarna till dem. Jag har inte lagt upp några bilder från grejandet här på webben, de finns att skåda på Åström på Facebook.

21 maj 2020

(9.21) Kaffe och fötterna i högläge efter en lagom start på dagen. Tidning och kaffe på morgonkvisten sedan svidade jag om och kilade ner i garaget för att greja lite mer inför monteringen av bordet. Jaha ja, när det var gjort började jag montera ihop bordet. Det blev färdigt och nu står det på sin plats på altanen. BK är nöjd och jag blir nog också det efter ett tag, när alla småfadäser under vägen är glömda. Fadäserna handlar om att jag blir irriterad på mig själv när jag klantar mig, tålamod har jag men inte när det kommer till min egen förmåga - eller min egen brist på förmåga. Laddar om för att ge mig ut på ägorna med BK. Lite klippande av torrt i buskagen innan vi tar med kärran till Vanneboda för tömning. Ja, just... Vill du se bilder på färdiga bordet så finns de på Åström på Facebook.

23 maj 2020

(8.37) Lördag morgon och en skön dag ligger framför oss utan ett enda göromål inplanerat. Vi hade en bra dag i går också, BK var ledig och jag jobbade hemifrån. BK småpysslade lite under dagen i hemmet och på ägorna, enligt henne var det en bra dag i lagom tempo och göra det hon kände för när hon kände för det. Ja, som lediga dagar ska vara helt enkelt. När jag hade slutat jobba för dagen tog vi en kopp kaffe på altanen innan vi for till affären för lite införskaffande av proviant. Fredagsmys på altanen efter det med god mat och gott prat. Senare på kvällen svidade vi om för att ge oss ut på ägorna och sprida lite gräsmattegödsel. In igen för att dubbelkolla så inte SMHI eller YR ändrat på utlovade regnet som skulle börja på natten. Puh... regnet var kvar i prognosen. När jag gick ut för att hämta tidningen tidigare i morse fick jag ta på mig regnjackan - prognosen hade hållt i sig. Det är bra och gör susen för gödslet.

Det känns som en riktig mysdag i dag, en välbehövlig sådan. En dag för vila, reflektion och återhämtning. Dagar som denna är så viktiga för oss människor och jag hoppas så många som möjligt kan njuta av den och verkligen få den vila och reflektionstid som behövs för att hämta energi. Jag får se om jag hittar något göromål som jag känner extra mycket för att ta mig an. Det kanske kan bli en stund framför skärmen med nya kodspråket som jag inte haft tid att sätta mig med på ett tag. Ett annat alternativ är att tömma kameran, har för mig att jag har över fem hundra bilder i den som ska över till datorn och hårddiskar för backup. De flesta bilderna är från ägorna om jag inte minns fel. Kanske får jag inspiration till ett nytt bildspel hit till webben. Jobb, byggande av bord och annat har tagit min tid i anspråk. Ja, jag får se vad jag hittar på - men vila, reflektion och återhämtning står definitivt på schemat för dagen.

24 maj 2020

(8.50) Sovmorgon de lux - superskönt, avslappnande och energigivande. Det är så behagligt att få starta dagen i lagom tempo med BK. I går var det en riktig mysdag, sjusovardag och latdag. Vi latade oss absolut inte hela dagen men känslan var att det var en latdag - i positiv bemärkelse. En dag med att göra det vi ville när vi ville och i absolut lagom takt. Jag lyxade till dagen med två lurstunder i soffan, en på förmiddagen och en på eftermiddagen. Trots det hade jag inga som helst problem att somna i går kväll och sov som en stock hela natten till nu på morgonen. Då behövde jag all den sömnen tänker jag. Jag fick ett ryck att börja med ett fönster under gårdagen, det gick bra och det tänkta fönstret blev tre. Kanske ger jag mig på ett par till under dagen i dag. Det ser i alla fall bra ut nu, men vi får se när solen visar sig. Jag kommer nog aldrig bli nöjd med fönsterputsningen när jag själv har gjort den - kanske lika bra att inse det och lägga ner frustrationen. Ja, det är ju bara att stänga av frustrationen... eller? Nåja, jag får lyssna på BK som peppar mig och är väldigt stöttande i mina "Ooops, hur blev det nu?" eller "Men nu blev det nog lite tokigt".

25 maj 2020

(6.12) Strax dags att ge mig av norrut, i dag blir det en tur ytterligare norrut innan jag landar på KH. Ett litet ärende på morgonkvisten, kul att kunna vara till hjälp åt de som behöver. Gårdagen blev en lika skön dag som lördagen, lagom takt och lite göromål mellan varven. Fönstren på huset är putsade och klara, jag började till och med på altanen där jag avverkade i varje fall en tredjedel av rutorna. Spar resten till en annan stund. Jag håller ju på att lära mig att göra lagom i taget. Det går riktigt bra om jag får säga det själv, tror nog att BK håller med - i alla fall lite. Det blir lite trevligt att tillbringa en dag på KH, det är några dagar sedan sist. Den här veckan ska jag vara där två av dagarna och jobbar resterande dagar hemifrån. Jag tycker vi är väldigt bra på att varva med hemmajobb i vårt arbetslag, alla tar sitt ansvar och ser det viktiga i att vi hjälps åt. Ett par kan inte jobba hemma av förklarliga själ och då är det självklart för oss andra att de är på plats. Härligt med sådan inställning i arbetslaget tycker jag. I eftermiddag, när jag kommer hem, ska jag svida om och häkta på kärran - sedan blir det att fara till ICA och lasta på en del jord och gödsel för leverans här hemma och på annan adress. Det blir bra att få göra lite fysiskt efter kontorsgöromålen.

30 maj 2020

(11.08) Förmiddag på altanen och lyxfika med avokado, tomat och tunnbröd. Kopplar av efter några göromål på morgonkvisten. Har bland annat varit till kyrkogården med en bukett rosor till älskade Fru Fickolén Pasoll. Skönt att vi har altanen att mysa på, ingen direkt kontakt med någon granne eller annan - det är hur skönt som helst. Nu är lyxfikat uppätet och jag avnjuter dagens andra kopp kaffe. Jaha då, jag har varit slö med kaffedrickandet i dag - bara andra koppen och klockan är över elva. Det får bli bättring helt enkelt. :-) Ser fram mot att BK ska komma hem till lunch, hon jobbar kort dag i dag och slutar till lunch.

I går stämplade jag ut strax efter 12 och gav mig för dagen. Behövde bli av med några timmar inför månadsskiftet och det passade ypperligt en fredag. På så sätt fick jag långhelg mini kan man säga. Efter lunchen i går unnade jag mig en stund i solen, det var precis lika skönt som det är varje år när kroppen får insupa de första värmande strålarna från vår energikälla. Det var förutspått strålande sol i dag, men än så länge är den lite blyg och gömmer sig med ett molntäcke som sköld. Skönt är det i alla fall här ute på altanen, lagom temperatur och ganska stilla runt om. Pilfinkarna har bo i holken på carporten och jag kan njuta av deras pendlande för att leverera mat. När någon av föräldrarna kommer syns bara en stor näbb i hålet på holken. Det är nästan så att jag kan se pratbubblan ovanför hålet på holken. "Här mamma, här kan du lämna det du fångat. Jag är redo!"