April 2021

2 april 2021

(7.31) Morgonstund årets långfredag, en vilsam morgon med hela dagen framför mig. I år kom påsken mer än en gång som en skänk från ovan. Jag behöver ledigheten mer än någonsin känns det som. Jag fick lite luft i går när jag var ute på ägorna och började klippa lite torrt. Innan jag började klippa torrt tog jag kvasten och röjde av trottoaren inför stundande vårsopning av gatorna. Skönt att ha min del i det jobbet gjort innan maskinerna anländer till området. I dag fortsätter jag med att klippa lite torrt, kör ett kort pass med det tänker jag - för att kunna njuta och även ha tid över för vila, reflektion och eftertanke.

Har varit ut i köket och fyllt på kaffekoppen, lyxigt att kunna dra ut på morgonmyset en stund utan att ha någon tid att passa. Jo, jag ska ha lunchen klar klockan ett när BK kommer hem för att få i sig lite käk - men det ska jag väl klara trots att jag fyllt på kaffet. :-) Tror nog jag ger mig ut på ägorna en sväng på förmiddagen, då är det friskt i luften och inte allt för många runt omkring visar sig eller har behov att konversera. Då får jag tid att plocka och påta lite i lugn och ro, låta tankarna vandra och bara vara i stunden. Jag förstår mer och mer varför vissa sätter upp en hög häck runt hela trädgården.

Jag är så sugen på att utveckla min egen webbplats, men oftast har jag inte ork efter jobbet då jag suttit minst åtta timmar framför skärmen med liknande jobb för jobbet. Ska jag börja med min egen webb efter jobbet är det vid samma skärm, på samma stol och i samma rum. Det kanske blir skillnad när pandemin är över och jag får miljöombyte vissa dagar. Nåja, det visar sig och jag är inte speciellt jäktad över det. Jag tar en dag i taget och ser vad jag orkar prioritera efter arbetsdagarna. Är det vila som gäller, ja då får det vara så. I nuläget räknar jag med att min arbetsplats är hemma i alla fall fram till sommarsemestern. Det är absolut inget fel på min arbetsplats här hemma efter att jag lånat hem min stol från jobbet, bristen på miljöombyte är nog det jag saknar mest.

3 april 2021

(7.24) Påskafton och ännu en vilsam morgon med hela dagen framför mig. Gårdagen blev lika vilsam och skön som jag hade hoppats. Tog en rask långpromenade på förmiddagen, svidade om vid hemkomsten en timme senare och gav mig ut på ägorna för att klippa lite torrt. Det blev även en del rensande i rabatterna, härligt luckert och lättrensat. Det är bra att få bort lite redan nu för att undvika mängder av ogräs framöver och så är det lite roligare att rensa när det inte är så mycket. Jag höll på en lagom stund i trädgården innan det var dags att fixa lunch. Eftermiddagen gick i vilans tecken och både kroppen och själen fick en väldigt behaglig dag med energipåfyllning.

Vackert ute och jag är sugen på att ta en promenad tidigt för att på så sätt vara redo för ägorna när det blir lite varmare. Får se om jag ger mig iväg om en stund eller om det blir lite senare. Har fyllt på i kaffekoppen så jag dröjer nog en stund i alla fall. :-) Tre lediga dagar kvar den här helgen och det känns som ett stort privilegium att få njuta av den tiden. Att känna ro och kunna ta dagen som den kommer utan att behöva planera så mycket - det ger stort utrymme för att njuta och bara vara i stunden. Vilsamt för både kroppen och själen. Trots det går jobbet igång i vindlingarna, då är det tur att jag har OneNote som bara är att öppna, skriva ner det jag tänker på och sedan släppa det för att gå tillbaka i viloläge. Om jag inte har datorn uppe och jobbtankar eller idéer dyker upp så mejlar jag mig själv från telefonen för att kunna släppa det. Jaha då, skriva ner på en lapp går också bra men ibland är telefonen närmare till hands än lapparna.

4 april 2021

(10.17) Påskdagen och jag tar en vilodag för hela systemet, bara-vara-tid och pyssla med lite smått och gott inomhus. Det är vila för själen och hela människan. Har tömt kameran och kört backup på de bilderna och nu håller jag på att köra backup på en hel del bilder från mobilen som inte varit backupade tidigare. Skönt att få det gjort liksom en del fotoprojekt som ligger separat och inte heller hamnat på någon backup. Egentligen vore det skönt att ha en extern disk där jag laddar filer synkat med datorn, på så sätt skulle jag ha en backup utan att behöva göra något speciellt. Ska nog kolla med någon som kan guida mig i det.

I dag får jag trädgårdsvila, det vill säga vila från klippande, rensande och räfsande. Det känns skönt att jag kan ge mig själv ledigt och ta vara på dagen och hämta energi på annat sätt. Kanske blir det en promenad lite senare eller så spar jag den till en annan dag. Jag hoppas att dagen kommer att kännas lång och att jag fram mot kvällen kommer uppleva att det fortfarande är hur länge som helst innan det är arbetsdag igen. Ja, jag får väl helt enkelt intala mig det. :-)

5 april 2021

(5.16) Andra koppen kaffe är upphälld, pläd över benen och pläd över axlarna. Morgonmys den här lite kulna vårmorgonen när jag vaknade på tok för tidigt. Det var bara att gilla läget och kila upp. Snöglopp utanför strax före fyra men torrt och varmt inne som tur var. Skönt att det är ännu en ledig dag med noll på agendan och en hel del tid för reflektion och eftertanke. Få landa ytterligare i mig själv och hitta en bra strategi för framåt. Hitta tankesätt som hjälper mig i vardagen så väl som i lediga stunder, tankesätt som gör att jag hittar förhållningssätt som håller över tid.

Det är häftigt när åren går och jag får landa i livet på något sätt. Se tillbaka på tider som varit, vägval jag gjort och beslut jag fattat. Vägval som varit självklara i stunden och beslut så självklara att jag inte riktigt reflekterat över dem i stunden. Nej då, jag ångrar varken vägval eller beslut. Om jag skulle göra det vore det ohållbart. Alla vägval och beslut längs resans gång är sådant som gjort mig till den jag är. De har gett mig massor av erfarenheter och hjälper mig i dag när jag ska göra vägval eller fatta beslut. Även om åren bakåt är några stycken känner jag att jag fortfarande har massor att lära och jag hoppas jag gör det hela vägen i mål.

Jag tror det är viktigt att aldrig glömma bort att vi är olika, vi har olika bakgrund, olika erfarenheter och olika förmåga eller vilja till självinsikt. Bara den aspektet visar på hur komplext det är och vad vi alla ska förhålla oss till. Vad har vi för intressen, vilka mål sätter vi upp för oss själva och hur mycket engagemang är vi beredda att satsa? Allt det här ska vi synka i samspel med våra medmänniskor. Ja du Gud, du har minsann inte gjort det lätt för oss. Eller är det så enkelt att det är vi själva som krånglar till det, att vi har någon förvrängd idealbild av hur vårt liv ska se ut?

Just ja, tänkte inte på det... Till alla delar jag tidigare nämnt kan vi även lägga en dos pengar och maktbegär hos allt för många i vår värld. Jag undrar just hur världen skulle se ut om vi inte hade förmågan att känna de drifterna - suget efter pengar och makt. Det är absolut inte enbart statsledare eller höga chefer inom ofattbart stora koncerner som har de här drifterna, tyvärr finns de människorna lite här och var i vårt samhälle och på olika nivåer i den jordiska hierarkin. Tänk om de kunde använda sitt driv till något som gynnade världen i stället för att mestadels vara till gagn för deras egen del och rasera både miljö och mänsklighet.

I allt det här ska jag landa och försöka hitta mig själv. Vem är jag, vad vill jag och hur kan jag göra så bra jag någonsin förmår? Jo då, jag faller också ner i besvikelse och lätt bitterhet mellan varven. Besvikelsen är den som tar mig hårdast tror jag, besvikelse över orättvisor och människor som gör illa mot medmänniskor. Jag brukar försöka tänka att det är de som egentligen mår sämst men ibland är det inte helt lätt att hålla fast vid den tanken.

För att komma tillbaka till att få landa i livet så är jag inne i en process i mitt liv där jag upplever en befriande känsla av att kunna se tillbaka, ta lärdom och satsa framåt. Satsa på mitt liv och min tillvaro på ett sätt som får mig att känna mig tillfreds med att jag gör så gott jag kan. Det är omtumlande och mer eller mindre roligt ibland men väldigt nödvändigt. Att ha BK som vaddering och bollplank i livet gör resan trygg, behaglig och alldeles lagom.

Nu är gryningen här och snögloppet har övergått i tyst singlande snöflingor i mängd som befäster uttrycket april-väder. Just nu höjer snöfallet morgonens mysfaktor flera nivåer och jag fortsätter min stilla stund ett tag till. Vila, reflektion och eftertanke - tre ord som gör gott till både kroppen och själen, höjer livskvalitén och förlänger vårt "bäst-före-datum".

7 april 2021

(6.35) Seg morgon med en känsla av att jag inte sovit klart. Hm... det är inte ofta jag har den känslan på morgonen. Laddar för att göra mig redo för arbetsdagen och dess göromål. Vill vara på hugget när jag startar dagen vid skärmen och tar därför en extra stund för att vakna till och komma igång. Ser dock fram mot timmarna vid skärmen då jag fick guidning i går hur jag skulle lösa ett dilemma. Hoppas få till det som jag vill under dagen så att jag kan gå vidare med just det projektet. Det är några delar kod jag behöver justera så ska det nog bli som jag vill.

10 april 2021

(7.38) Solig morgon i metropolen, kaffet är urdrucket och tidningarna genombläddrade. Ska strax ge mig i kast med dammtrasan i datarummet. BK fixade resten i går medan jag jobbade. Byggde klart ett utkast enligt önskemål, kollegorna ska uttala sig om det på tisdag. Det blir säkert bra, hoppas det i alla fall. Nu är det skönt med helg och tid för att bara vara. Jag känner mig nöjd med veckan och att jag gjorde kortare dagar hela veckan, det gav mig utrymme för återhämtning även under veckan förutom att jag kunde känna mig nöjd med det jag fick gjort för jobbet.

11 april 2021

(4.27) Morgonstund hemma på ägorna, myser under pläden och känner tacksamhet över att bo som jag gör samt att få leva mitt liv med BK. Harmonisk tillvaro med massor av både humor och kärlek. I går hade vi en väldigt skön dag som vi inledde med lite vård av hemmet. Efter lunch tog vi med ryggsäckarna fyllda med extrakläder, fika och kamerorna och for till Järle för en promenad. En härlig eftermiddag i det vackra vädret och fin natur med njutbara vyer. Det blev några bilder så klart och en hel del skoj med kamerorna, kul att testa lite olika funktioner och inställningar.

Jag hade en förhoppnig att få sova som en stock och ganska länge i natt eftersom hela jag fick så mycket frisk luft under gårdagen. Men där gick jag på pumpen... Steg upp för en timme sedan då jag insåg att det inte gick att sova mer. Det är väl så den här perioden i livet är och bara att gilla läget tänker jag.

I dag har vi inte mycket på agendan, ingenting egentligen. Det är skönt och jag tror det är bra om vi vilar så mycket vi kan i dag. Det känns i alla fall som ett väldigt bra alternativ. Kanske blir det att fixa lite med någon eller några bilder, jag har inte bestämt mig än. Jag tar en stund i taget och gör vad jag känner för, det känns lyxigt och väldigt avkopplande. Även om gårdagen var trivsam som bara den innehöll den ganska många intryck. Vis av erfarenhet vet jag för egen del hur väl jag behöver vila efter en sådan dag, landa alla intrycken och sortera dem. Det är häftigt att komma till insikt om egna personen tycker jag. Med åren landar den förståelsen mer och mer och den inre tryggheten formas till en stabil grund att stå på. En stabil grund utan prestige, bara en konstaterande förståelse utan konstigheter. Det är dumt att slita i uppförsbacke och motvind när jag inte behöver.

12 april 2021

(5.13) Kaffet är urdrucket och tidningen genombläddrad. Klockan 7 ska jag vara på plats vid verkstaden i Linde för att få på vinterhjulen på bilen. I år har jag verkligen prickat in en morgon då det känns så där att fara iväg. Snötäcke ute och då ska jag upp och sula om bilen... Nåja, snön är snart borta men det förminskar inte känslan av lite lätt oflyt. Resan upp blir i alla fall på vinterhjul och det är bra, sedan har jag garderat mig och får vara på jobbet några timmar om jag behöver innan jag far hem. Jag hade dialog med chefen i går och det var okej att jag gjorde så. Om jag inte kan fara hem direkt efter bytet av hjul så blir jag kvar som längst till lunch är tanken. Bara att packa dator och resten av kontoret med mig upp.

14 april 2021

(7.17) Uj, jag har varit en riktig sjusovare de sista två dagarna. Vaknat av BK:s klocka och känt att jag säkert skulle sovit ett par timmar till. Tur att hon har klockan på. Behöver snart sätta lite fart eftersom jag har ett möte om drygt en timme. Nåja, det går snabbt bara jag reser på mig. Har ett möte i dag och sedan egenjobbartid vilket är bra då jag fick lite mer koduppdrag under gårdagen. Jag började med det uppdraget redan in går eftermiddag och löste en del förvånandsvärt snabbt. Hm, jag tror jag har utvecklat min egen förmåga och faktiskt lärt mig en del på senaste tiden. Tar med den härliga känslan in i jobbet i dag.

17 april 2021

(9.44) Hoppla... Nu har jag minsann fått sovmorgon och sov till jag vaknade - hur skönt och välbehövligt som helst. :-) Vaknade efter halv nio och har sedan druckit min obligatoriska kopp kaffe medan jag bläddrat genom tidningarna digitalt. Det är njutbart att kunna ta morgonen i den takt som kroppen och skallen gynnas av för att sedan kunna komma igång med lite pyssel och påtande på ägorna. Ingen jäkt utan bara go känsla att njuta av tid och rum.

Jag fick avsluta jobbveckan med god nöjdhetsfaktor vilket var välbehövligt. När BK kom hem i samma veva tog vi en kopp kaffe på altanen innan vi svidade om och promenerade en sväng på en timme. Gott att få komma ut i det sköna vädret och känna vårvärmen mot kinderna. Mysig kväll med lagom tempo, brasa och trivsam samvaro innan det var dags att krypa till kojs.

Om en stund blir det frukost och sedan börjar vi med våra små projekt för dagen i lagom takt och utan fysisk lista att bocka av. Vi övar på att göra några saker i taget och njuta under tiden och det går faktiskt ganska bra tycker jag. BK är så bra på att få mig att ta paus för fika och så, det behöver jag. Risken är att jag annars flår på till jag är hel muck och blodsockerhalten sjunkit till en osund nivå för både mig själv och min omgivning.