Januari 2021

1 januari 2021

(7.14) Nytt år och nya möjligheter.

2 januari 2021

(9.16) Förmiddag på G4, jag har varit igång en stund redan. Rask morgonpromenad på fyrtiofem minuter avklarad liksom dusch och frukost. Innan promenaden bläddrade jag mig genom tidningarna och hade min vanliga morgonrutin. Rutiner är viktigt och de gör att jag hittar balans och mår bra. Det har inte blivit något kodande på ett par dagar, jag ger mig nog in i det om en stund för att få lite gjort på den nya versionen av sidan. Jag publicerar först när jag känner att jag har en bra grund som jag är nöjd med. Än så länge får den vara mitt arbetsmaterial och min övningswebb.

3 januari 2021

(6.31) Sista lediga dagen den här perioden, det känns helt okej. Det har varit skönt att vara ledig elva dagar och kunnat vila, återhämta kraft och njuta av varje dag med BK. I går fick jag en hel del gjort med kodandet och byggandet av nya versionen av min webb. Kul som bara den och BK supportar med bra tänk längs vägen vilket jag uppskattar massor. Det är lätt att fastna i tänk när jag sitter och klurar för mig själv. Den nya versionen av webben kommer bland annat ha sidhuvud och sidfot som är enhetlig på alla sidor, menyval och lite annat nytt. Jag hoppas att det ska förenkla för dig som besöker min sida precis som den kommer att förenkla förvaltandet för min del.

Tack vare att jag fick förmånen att börja jobba med min hobby för snart 11 år sedan så utvecklas jag även i min yrkesroll när jag kommer på lösningar hemma på kammaren. Samma sak omvänt, om jag får något bra tips på jobbet kan jag testa det på min egen webb. Det är så häftigt att ha det så och för mig blir det en helt annan helhet i min kreativa tillvaro. Jag tror också det gör att jag inte känner mig så splittrad mellan två fokusområden som det varit tidigare med jobb och hobby.

Jag fick för några år sedan frågan av min dåvarande chef om jag hade någon bisyssla. Mitt svar blev att det skulle jag inte orka med, jag fokuserar på en sak i taget. Jobbet är en stor del av min tillvaro, precis som för alla andra, och jag skulle inte vara nöjd med min egen insats om jag splittrades upp på någon bisyssla. Jag skulle garantera känna mig som en svikare mot min arbetsgivare om jag inte fokuserade eller lade mitt engagemang på det de faktiskt betalar mig för.

4 januari 2021

(20.21) Kväll och jag vilar efter första arbetsdagen på 12 dagar. Puh, jag var ganska trött i vindlingarna redan efter lunch så strax efter klockan två tog jag och stämplade ut. Jag har timmar så det var ingen fara plus att det var ganska lugnt med göromålen så här direkt efter helgerna. Det gäller att passa på att ta lite kortare dagar när tillfälle ges.

5 januari 2021

(4.44) Morgonstund i soffan med datorn i knäet. Jag har varit uppe en stund - tidningen är genombläddrad, kaffet urdrucket och jag har också hunnit kika lite på kodandet. Det blev en stund i går kväll med lite småfix på nya versionen av webben. Skönt att kunna fixa lite då och då, ingen jäkt utan tid för reflektion och klurande på bra lösningar. Det börjar nog bli dags även vad gäller egna webben att jag sitter vid stora skärmen. Vad jag ser på skärmen begränsas en aning med datorn i knäet eftersom den skärmen är tretton tum. Jag har kommit till ett stadium då jag skulle behöva ha befintliga versionens kod i ett fönster och nya versionens kod i ett annat och kunna se dem samtidigt - ja, det får nog bli en stund vid stora skärmen i kväll eller kanske rent av i eftermiddag. Det beror lite på när jag slutar jobba för dagen och om jag då är sugen på att sitta kvar på samma plats en stund till.

6 januari 2021

(11.39) Strax dags att fixa lunch och det är bra eftersom jag behöver en paus. Det blev ingen stund vid stora skärmen i går efter jobbet men under förmiddagen i dag har jag suttit vid stora skärmen och fortsatt i kod-världen. Roligt som bara den men just nu har jag kört fast och hittar inte vad felet är. Jag får inte till det som jag vill vilket är lite lätt frustrerande. Hm... Kanske hjälper det att få lite lunch och en paus från tänkandet. Jag hoppas det och ser fram mot ett pass även under eftermiddagen. I nuläget känns det för första gången under det här jobbet som att jag inte kommit någonstans, bara stampat på samma fläck. Ja, det är väl helt naturligt att sådana platåer kommer även när det gäller kodandet kan jag tro.

7 januari 2021

(6.20) Morgon på ägorna och dagens första rutiner är avklarade, det vill säga kaffe och tidningar. Ska fortsätta med lite fler rutiner innan jag svidar om och går in i jobbläge. Kodandet i går gick lite framåt minuterna efter att jag skrivit inlägget. Jag kikade på den tutorial jag sett på tidigare och först då såg jag det stavfel jag lyckats få till på ett ställe i koden. Inte konstigt att det inte visades som jag hade tänkt mig. Det kändes skönt att få lite klarhet i klurandet innan jag gav mig för den stunden.

8 januari 2021

(17.54) Arbetsveckan är gjord och jag fick två suveräna dagar på slutet med massor av nöjdhetsfaktor och nytta av kodträningen på fritiden. Skönt att kunna klura och få till det efter en stund. Nu kan det få bli helg och vila och jag kan koppla av jobbet och känna mig nöjd med veckan, trots att det var lite segt att komma igång i måndags efter så många dagar ledigt. Får se om det kan bli fortsättning på tutorialen med kodande i helgen, den jag började att kika på när jag var ledig i onsdags. I kväll blir det dock vila och bara vara med BK, det är kvalitetstid på hög nivå.

9 januari 2021

(13.13) Härlig dag, ledigt tillsammans med BK. :-) I morse var BK till affären och införskaffade lite förnödenheter och jag passade på att dammsuga. Enligt G4-logiken fick vi både handlat och dammsuget utan att vi gjort ett enda dugg. BK hade inte dammsugit och jag hade inte varit till affären men ändå hade vi både fått handlat och dammsuget. Klart som korvspad. :-D

Innan lunch tog vi en rask promenad i närområdet, skönt och friskt men lite på gränsen till rått i luften. Nåja, kläder efter väder så löste det sig. Nu är lunchen intagen och jag misstänker att vi tar en siesta i soffan. Det känns väldigt lyxigt att bara kunna vara och njuta av stillheten och ron. Egentligen skulle jag behöva tömma kameran men det får bli en annan stund tänker jag.

10 januari 2021

(15.20) Eftermiddag hemma på ägorna och jag har fått till ett nytt bildspel med bilder från november och december i Metropolen. Det var intressant att öppna de filerna i nya kodprogrammet. Programmet indikerade att det fanns ett fel i CSS-koden. Jodå, mycket riktigt, jag hittade det med en gång - en liten klammer som var bortglömd. Nåja, det verkade inte påverka visningen av bilderna eftersom det funkat med de bildspel som legat ute sedan tidigare. Mysko att inte gamla programmet protesterat. Nåja, det nya är lite mer avancerat så det kanske inte är så konstigt ändå. Nu ger jag mig nog vid datorn för i dag. Tömningen av kameran under morgontimmarna och sedan grejande med bildspel tar sin tid och nu är jag trött i både skallen och ögonen.

11 januari 2021

(5.42) Då var det dags för en ny arbetsvecka den första hela veckan efter helgerna. Jag tycker att det är skönt med vardag igen även om jag njutit massor av både jul och nyår. I går kom snön som säkerligen många har väntat på, inte minst alla barn som gått och kikat på både pulkor, bob och andra åkdon i förråden. Själv var jag ute en sväng och skottade av trottoaren, gången och trappen under förmiddagen. Det var skönt, vackert och stillsamt ute - precis som det brukar när ett snötäcke lagt sig i geografin. Tänk att det gör så mycket att vi får några centimeter snö på backen, hela tillvaron känns mysigare på något vis. Jag hoppas också att alla trafikanter minns och förstår skillnaden mellan barmark och vinterväglag. Om inte annat så för sina medtrafikanters skull.

I dag ska jag fortsätta med lite kodande på jobbet, kul att få förkovra mig både på arbetstid och fritid. Kom på ett par saker gällande jobb-kodandet i går kväll och för att inte glömma bort dem till i dag mejlade jag mig själv. Det har jag gjort vid tidigare tillfällen också och det hjälper mig att kunna släppa jobb-tänk på fritiden. Nu börjar det bli dags för mig att göra mig redo för arbetsdagen som även i dag tillbringas inne i datarummet. :-) Det blir bra den dag jag åter kan vara på jobbet men jag är också väldigt tacksam för att jag faktiskt har en bra arbetsplats här hemma på G4.

12 januari 2021

(4.34) Det är vitt ute trots ihärdigt regn i går kväll, skönt att en del av den snö som kom i går fick vara kvar. Vi tog en promenad på eftermiddagen i det härliga vinterlandskapet vilket var uppfriskande och gav energi till resten av arbetsdagen. Med rosiga kinder kunde jag sedan fortsätta mitt klurande och fixande på jobb-webben och fick avsluta dagen med behaglig nöjdhetsfaktor. Enligt SMHI är det -10 grader här i Metropolen just nu. Jag kan inte kolla eftersom BK fortfarande sover men jag förstår att det är kallt, rhododendronbusken ser ut som den kurar ihop sig. Om det regnade in på natten och sedan föll raskt i temperatur så förstår jag att växterna drar "öronen" åt sig.

13 januari 2021

(9.18) I dag unnar jag mig lite flexledigt på morgonen efter två ganska långa dagar vid jobb-datorn. Skönt att bara kunna ta det lugnt och i lagom takt på morgonen och en bit in på förmiddagen innan jag loggar in och sätter igång med dagens göromål. Det känns både lyxigt och lite busigt på samma gång att kunna flexa ut direkt på morgonen innan jag ska jobba. Oftast brukar jag använda flex-möjligheten eftermiddagstid.

Det är stilla och rofyllt både inne och utanför huset, till och med kylskåpet har en paus i sina dagliga göromål med avfrostning och annat. Det är ett sammanträffande och jag passar på att njuta extra mycket av tystnaden. Senaste dagarna har det inte blivit speciellt mycket kodfixande för egen del, vindlingarna har varit fokuserade på jobb-kod och då får den andra delen vänta på sin tur. I går klurade jag ut vad som var vajsing med en kod jag lagt till på jobb-webben. Jag visste ganska tidigt vad i koden som störde andra delar på sidan men jag fick klura ett tag innan jag förstod hur jag skulle fixa till det. Det är lika tillfredsställande varje gång jag lyckas få till det som önskats med lite kod.

Jag känner mig som och är fortfarande nybörjare i kodvärlden men lär mig nya saker hela tiden. Det är utmanande och utvecklande och ger mig motivation att fortsätta förkovra mig. Skönt är att jag får göra det i min egen takt, ingen förväntar sig egentligen att jag ska kunna det. Då är det extra roligt att överraska kollegorna mellan varven när de kommit in med önskemål. Främsta anledningen att jag är så triggad av kodandet är för egen del. Jag gillar att lära mig nytt och kodandet passar mig perfekt, både för jobbet och för min hobby.

16 januari 2021

(22.07) I kväll har jag suttit en del med kodandet för egen del. En hel del har fallit på plats och jag känner mig några steg närmare mitt mål. Nu börjar ögonen bli lite trötta så jag får nog gå och knyta mig kan jag tro. Vi har haft en skön dag, BK har varit ute en sväng på skidorna och jag tog en promenad till bron för att lufta kameran. Jag hade med lite gryn till änderna och det blev väldigt uppskattat. Jag förstod inte riktigt vad de sa, men jag tolkade det som att de var nöjda.

25 januari 2021

(5.37) Ny arbetsvecka efter en vilsam helg. Jag hade nog trott att jag skulle betat av några avsnitt under helgen på den tutorial jag kikar på vad gäller kodande. Det blev inte så, den här helgen fick bli vila för vindlingarna. I lördags förmiddag gav jag mig ut för att ta bort isen på trottoaren utanför. Först tänkte jag ta med ett järnspett ut och knacka lite försiktigt men så hittade jag ett intressant redskap i garaget. Mindre än järnspettet, lagom tungt och med ett behagligt trähandtag. Jag var osäker på vad det kunde vara för verktyg och vad det använts till. Efter lite klurande på egen hand, konsulterande av granne och småningom googlande kom jag fram till att det var en isbill. Isbill användes till att göra hål i isen när det skulle fiskas - alltså en föregångare till isborren. Ja, det var logiskt med tanke på utseendet och jag måste säga att den fungerade ypperligt på trottoaren också. Drygt 30 meter istäckt trottoar var fixad på ett par timmar. Ett bra pass för fysiken och även en hög nöjdhetsfaktor för vindlingarna när det var klart.

29 januari 2021

(6.49) Morgonmys en fredag mitt i livet, jag har lyxat till det och tagit flexledigt hela dagen. Kände att vindlingarna behövde lite extra vila och hade timmar att ta ut så det var bara att bestämma mig. Känns som ett bra beslut och att jag faktiskt lyssnade på kroppen - och min chef. Skönt att bara vara och ta dagen som den kommer. Senaste tiden har jag haft en hel del superroligt att pyssla med på jobbet, kodande och utvecklande av flera delar för att öka tillgängligheten och underlätta förvaltning. Det ger en massa energi att fixa med sådant men det är så klart också lite energikrävande. Nu ska jag njuta av att bara vara och småpyssla lite hemma efter behag.