Juli 2021

3 juli 2021

(8.59) Har precis slagit upp de havsgröna och konstaterar att jag har haft en ovanligt lång sovmorgon. Vad skönt, var min första tanke och jag fortsätter att njuta av att ha sovit länge och väl. Behövligt och alldeles nödvändigt skulle jag vilja påstå. Inget speciellt på agendan för dagen, lite plock på ägorna mellan varven, något pass på gymmet och sedan bara avkoppling och njuta av att vara.

I går kväll när vi kom ut på altanen för att äta kvällsmat flaxade det till utanför fönstret mot öster. På torkvindan satte sig duvhöken som tydligen varit på pass på fasaden eller vid fönstret på altanen. Jag vet inte vem som skvatt till mest, duvhöken eller vi. Troligtvis var det vi som blev mest snopna, duvhöken hade säkert koll på oss redan från att vi klev ut genom altandörren. Den satt bara några sekunder på torkvindan men vi hann beundra den vackra fågeln innan den flög. Fascinerande att ha naturen hemma.

4 juli 2021

(5.14) Skön och sval morgon på ägorna, jag har varit uppe en stund och laddar för en tur till morbror och moster för lite fix medan det fortfarande är skapligt svalt. Efter gårdagens extremt långa sovmorgon hade jag en förhoppning att vakna senast fem i dag, det gick bra trots att jag inte ställt någon klockan som skulle väcka mig. Jag ska nog i alla fall lugna mig ett par timmar innan jag ringer morbror och far dit.

Under gårdagen fick jag lite gjort här hemma på ägorna trots värmen. Resterande prästkragar i stenpartiet blev skördade och placerade på kärran vilket tog en och en halv timme. Efter det gav jag mig eftersom värmen och solgasset tog ut sin rätt. När jag var klar och duschade av mig med slangen på norrgaveln upptäckte jag att det blivit friktion på högra långfingret mot ringfingret. Hm... Inte speciellt skönt. Det är lurigt med värmen, när jag håller på känner jag inte när det börjar bli skavsår eller liknande. Följden av det blev svid resten av dagen och ännu mer svid så fort långfingret och ringfingret kom för nära varandra. Ingen höjdare när jag senare på kvällen skulle sitta på altanen och mysa med tankeboken. Det gick knappt att skriva eftersom jag hade problem att hålla i pennan. När jag far till morbror och moster senare på morgonkvisten får det bli vattentätt plåster. Jag ska plaska lite i ån och då vill jag inte ha den öppna blåsan blottad för vattnet.

Vi har haft några fantasktiskt sköna kvällar på altanen, bara varit i varsin skön stol då vi läst eller skrivit och lyssnat på tystnaden. Någon enstaka fågel som pratat lite på håll, små ljud från grannar längre bort som pratat eller grejat - men bara behagliga ljud som skapar trivsel. Vi har en oas på vår baksida, en oas där vi kan sitta och bara vara utan insyn eller utsyn. Suveränt att vi investerade i ny altan för några år sedan, den ger oss ett extra rum under sommarhalvåret och en ombonad känsla trots att vi är utomhus. Här om dagen fixade vi varsin baden-baden och det höjde definitivt mysfaktorn på kvällarna. Att få luta sig en aning ute på altanen med tankeboken i knäet och låta tankarna landa på raderna i boken är vilsamt, energigivande och återhämtande till tusen. Att vi också kan göra det tillsammans är ytterligare höjning av mysfaktorn.

5 juli 2021

(7.51) Jaha ja, sovmorgon igen. Jag har sovit hur skönt som helst i natt och hade nog sovit än om jag inte vaknat. Inte mycket logik i det, men så är det. :-) Ska strax masa mig upp och köra igång dagen vid skärmen men tar det lugnt en stund till. I dag hade det varit gott om vi kunde få lite regn, sådant där härligt stilla regn som gör susen för både djur, natur och oss människor. Jag har ingen aning om vad prognosen säger men jag hoppas att vi ska få lite väta under dagen.

9 juli 2021

(7.53) Morgonstund denna första morgon på min längsta ledighet det här året. Semester! Känslan är helt obetalbar men jag måste också lägga band på mig för att inte vindlingarna ska planera ihjäl den här första dagen. Jag ska i alla fall till affären om en stund för vår veckohandling. Usch! Jag verkligen avskyr att handla och ännu mer under pandemin. Bävar för att stöta på alla som inte kan visa respekt för sina medmänniskor och de som inte fattar att vi lever i en pandemi. Usch, säger jag igen. Att undvika trängsel är inte samma sak som att hela familjer ramlar in i affären och handlar. Att undvika trängsel är inte att hoppa in på affären för att köpa en glass. Hur svårt kan det vara att ta ansvar? Vi är alla en del av samhället vi lever i, med andra ord är det allas vårt ansvar.

10 juli 2021

(8.04) Luftigare luft i dag tack vare nattens regnande som också gett oss 10 millimeter väta och svalare temperatur. Gott för både natur och djur. I dag fortsätter jag med tom agenda och satsar på att bara vara så mycket som möjligt, njuta av stunden och göra vad som faller mig in. Ser fram mot dagens tillvaro med att bara vara. Ibland är det väldigt svårt att lyssna på kroppen men i dag ska jag faktiskt anstränga mig lite mer för att höra vad den talar om för mig. På dagens prognos visas åska och regn senare under dagen. Jag hoppas det blir så eftersom vi behöver lite mer regn.

13 juli 2021

(8.39) Skön sovmorgon och lagom tempo på morgonkvisten när jag summerar gårdagen och dess innehåll. En trivsam dag med lite fix på morgonen och förmiddagen innan besök av kollegan med sina fina ungdomar. Lunch på G4 innan vi flanerade ner till Prästryggen för bad. Ja, jag hade så klart inte tänkt bada som den gigantiska badkruka jag är. Efter en bra stund tyckte nog både ungdomarna och kollegan att det var min tur att blöta ner mig. Ja, då var jag faktiskt lite redo eftersom jag njutit i solen en stund. Det var riktigt skönt att få hoppa i och flyta runt i sjön en stund. Jag har inte varit på Prästryggen och badat på 15 år. Uj, då var det dax tyckte nog hela gänget. Väl hemma igen mötte BK upp som hade kommit hem från jobbet. Vi tog upp potatis och grillade kött som avnjöts på altanen under kvällstimmarna. Mycket prat och trivsam samvaro som jag gärna gör om. När besöket rullat hem tog diskmaskinen, jag alltså, hand om det som skulle göras i köket. Det gick smidigt och jag måste erkänna att det var en skön känsla att komma ut i köket nu på morgonen och konstatera att ingen disk väntade på mig. :-)

14 juli 2021

(7.51) Onsdag, sovmorgon och bara-vara-dag framför mig. Lite småfix som ska göras men mestadels ska jag bara vara. Väntar på hemleverans av paket, det är alltid spännande och lite som julafton måste jag säga. :-) Jag ska också förbereda packning eftersom jag far på retreat i morgon. Det ska bli superskönt att få vara i vacker miljö, äta god mat och umgås med tankarna och andra sfären några dagar. Bara jag och tankarna, det är vilsamt för hela systemet. Det känns lite konstigt att BK inte ska med men hon jobbar så det går inte. Nåja, det är nyttigt för mig att fara själv tänker jag. Det förlänger retreaten att vara ensam i bilen både ner och hem.

Småfix i dag som sagt. Jag ska börja med disken tänker jag, det är ett bra sätt att komma igång. Sedan får det bli tömning av kameran så att den är nollad till i retreaten. Det har som vanligt blivit en del foton på ägorna och all blomsterprakt. Kul att dokumentera och att testa lite olika vinklar ur olika vrår. En sak i taget i dag så blir det toppen. :-)

19 juli 2021

(8.13) Ah, jag har sovit hur skönt som helst i natt. Efter tre nätter i annan säng på retreaten är det ljuvligt att komma hem och sova i egen säng. Dagarna på retreaten har varit så sköna. Vackra vyer, fin omgivning och väldigt god mat. Jag har fått bara-vara och umgåtts med tankeboken och mig själv - välgörande för hela systemet. Skönt att få komma hem efter sådana dagar och fortsätta bara-vara hemma på G4.

20 juli 2021

(8.49) Några laddningar tvätt blir det nog i dag också kan jag tro. I alla fall ett par. Det är väldans skönt att få undan lite från tvättkorgarna. Annars är inte planerna så stora för dagen vilket känns hur skönt som helst. Precis som semesterdagar ska vara med andra ord.

21 juli 2021

(6.44) Morgonmys och väldigt lagom tempo innan jag reser mig ur bolstren och inleder någon form av aktivitet den här sköna semesterdagen mitt i livet. Efter några dagar med mysko spänning i käkpartiet och svårbenämnd stundtals ihållande värk ringde jag i går för att få komma till tandläkaren. Jag fick en tid på förmiddagen i dag. Personen jag pratade med i telefonen informerade att jag skulle ringt tidigare för att få en akuttid under gårdagen. Hm... Om jag ringt tidigare hade det ju inte varit akut. Hon förstod nog inte själv vad hon sa. Sedan blev hon frustrerad över att jag inte kunde precisera värken. Vid tillfället hade jag en blixtrande värk som var på hela vänstersidan av käken, ingen specifik tand kändes märklig. Jag kunde ju inte hitta på något bara för att göra henne nöjd. Tur att jag fick en tid. I går eftermiddag däremot kunde jag till och med identifiera vilken tand som spökar. Det var efter ytterligare ett anfall av blixtrande värk som det blev tydligt för mig. Skönt att jag har den kollen inför dagens tandläkarbesök.

22 juli 2021

(5.28) Andra koppen kaffe är upphälld och jag fortsätter min morgonstund med datorn i knäet. Jag steg upp strax efter fyra, öppnade fönster runt om i huset och kröp ner i soffan. Skön start i lagom tempo som gynnar resten av timmarna även den här dagen. Var till tandläkaren i går och fick suverän hjälp. Det var tanden jag identifierat som spökade. Amalgamet tillsammans med andra faktorer hade gjort sprickor i tanden. Tandläkaren avlägsnade amalgamet och ersatte med provisorisk fyllning för att se om det är den slutliga lösningen. Jag ska tillbaka nästa vecka för att hon ska se hur vi går vidare. Resten av dagen i går, även när bedövningen släppt, var en enorm lättnad. Tacksam för vården vi har tillgång till och förmånen att få när vi behöver.

Om ett par timmar ska jag cykla till morbror och moster för att greja lite. Cyklar via kyrkogården på väg till dem för att titta till växtligheten och vattentillgången. Ska sedan fortsätta att klippa rosor här hemma på ägorna. Får se om det blir i dag eller om jag tar det i morgon bitti. Det beror på hur varmt det blir på eftermiddagen i dag. Jag misstänker att jag gör det i morgon bitti. Det är inte bråttom med klippandet, jag gör det när jag känner för det. Som morbror säger, det ska vara roligt när man håller på. Klok tanke av morbror måste jag säga och absolut det förhållningssätt som är hållbart i längden.

23 juli 2021

(7.16) Skönt pass hos morbror och moster i går, det tar sin tid att klippa gräset hos dem. Jag kom tillbaka hem tidigt på eftermiddagen och tog en stunds vila medan jag gav plommonträdet lite vätska. Lite senare skurade jag av trallen utanför altanen med tanken att jag ska behandla den i kväll. Det behövs och lika bra att passa på när det är väder för det. Får se om jag ger mig på rosorna i dag, det är lite annat som ska fixas först. Hoppas dagen får bli lite vilsam trots göromålen jag har bestämt mig för att fixa. Ska nog hinna med lite vila också kan jag tro, jag har i alla fall blivit bättre på det än förr om åren.

24 juli 2021

(7.37) Tidningarna är genombläddrade och kaffet urdrucket. Jag tror jag ska göra ett litet ryck på morgonen, göra rent ramen runt altanen för att lasera den om någon timme. Trallen utanför altanen laserade jag i går kväll och den blev bra och ser helt ny ut. Det triggade igång min tanke att även ta ramen och göra det redan nu på morgonen. Som sagt, den behöver tvättas först så det är etapp ett. Men sedan åker penseln och lasyren fram - här ska göras lite sommarfint. Får se om rosorna blir klippta i dag... Det var fasligt vilken tid det skulle ta från tanke till handling. :-) Nåja, det har kommit lite annat mellan som små projekt och en dos vila. Ska nog röja disken innan jag ger mig ut och tvättar trallramen runt altanen eller så är det smartare att göra det först och diska sedan. Då är ju ramen torr och redo för lasering snabbare. Ja, det är avancerade inre dialoger på morgonkvisten vill jag lova. Nu ska jag sätta fart så det blir något gjort.

25 juli 2021

(19.55) Skönt tillbakalutad på altanen och njuter av den svala kvällsbrisen som börjar leta sig hit. Solen har passerat huset och nu kan vi vädra på altanen och få in riktigt skön sommarkvällsluft. Lyxigt att kunna sitta här och filosofera på kvällskvisten, njuta av stunden och livet i allmänhet. Stillsamt i kvarteret med endast enstaka ljud i form av prat eller så runt omkring. Ännu en privilegierad stund tillsammans med BK. Tacksam för livet jag får leva och tacksam för att jag får leva det tillsammans med BK. Nu ska jag fortsätta njuta och bara vara i stunden ett tag till innan vi stänger för i kväll.

26 juli 2021

(4.14) Arla morgonstund med datorn i knäet, kaffe i koppen och fötterna i högläge. En morgon som den ska vara med undantag av den kanske lite onödigt tidiga timmen. Jag hade väckning på klockan till strax efter sex, det kan vara anledningen till att jag vaknade lite tidigare än nödvändigt. Vill inte att BK ska behöva vakna av mitt larm när hon inte behöver. Fönstren är öppnade och jag vädrar in den friska morgonluften, njuter av stillheten och den tidlösa känslan som ofta infinner sig den här tiden på dygnet. Om jag vill uppleva den känslan en längre stund behöver jag vakna ett par timmar tidigare men det känns inte helt nödvändigt. Nu är det dags att börja bläddra i nyhetsdjungeln, tar mina vanliga vägar för att tillgodose det behovet - lokala utgåvor först och sedan public service.

28 juli 2021

(8.03) Ännu en skön semesterdag med lagom tempo på morgonkvisten. I går var jag till tandläkaren och fick tanden fixad permanent. Det behövdes ingen rotfyllning utan bara fixande av permanent fyllning. Gott att ha det gjort och ett stort tack till skicklig tandläkare.

Jag längtar verkligen till vi har wifi på plats. Lite drygt att vi fortfarande, efter 1½ vecka då omvandlaren kom på plats, inte fått router eller tv-box från leverantören. Jag är lite ivrig också eftersom jag behöver ladda ner ny version av redigeringsprogram för raw-filer. Nåja, det blir nog bra till slut bara alla delar levereras. Tur att BK stod på sig och sa att det var bättre att vi bytte leverantör under semestern och inte när vi jobbade. Hon är klok hon, tur att inte jag var för envis den här gången. ;-)

Jag behvöver öva på redigering av raw-filer. I går kväll satt jag en bra stund och jag fick med mig lite ny kunskap i alla fall. Då satt jag i soffan med datorn i knäet men när jag väl fått ladda ner det nya så ska jag sätta mig vid stora skärmen för att få lite mer överblick över bilder och funktioner. Det går ju för någon enstaka bild att sitta med lilla skärmen i knäet men inte när det blir flera bilder. Ja, jag längtar efter uppkoppling med lite mer hastighet och kraft.

(19.37) Altanhäng med BK och vi njuter av regn på kvällskvisten. Det ordnade upp sig med leverantören som aktiverade vår uppkoppling i dag, lite senare än vi tänkt oss. Nu har vi uppkoppling och det känns skönt att slippa slita på de få GB i mobilen. Det märks att vi har en snabbare uppkoppling än tidigare, så skönt att det inte segar med att hämta sidor och annat på nätet. I morgon ska nya routern komma hem och då kan vi skicka tillbaka den gamla till förra leverantören. Det ska bli väldigt skönt när allt är klart och på plats. Himla tur än en gång att vi inte gjorde det här skiftet när jag jobbade. Det hade inte varit så kul känner jag. Vet inte om mobila hotspoten hade klarat av alla Teams-möten och så vidare.

Vi flyttade ut på altanen för en stund sedan och det var väldans skönt. Vi hann sätta oss här ute innan regnskuren kom för en stund sedan. Med mig hade jag datorn, kameran och mobilen. Det går ju inte att gå ut utan tekniken nu när wifi är hemma igen. ;-) Nu sitter vi här och myser och hoppas att det kan få komma lite mer regn under kvällen, både vi och naturen behöver det massor.

29 juli 2021

(1.33) Uj, uj, uj... Nu fastnade jag i en tutorial på nätet och har inte kommit i säng än. Tur som bara den att det fortfarande är semester. Håller på att försöka förstå hur jag bäst ska göra med raw-filerna från kameran. Det går inte allt för tokigt trots den sena timmen - eller tidiga timmen kanske jag ska skriva.

(22.00) Sen kväll igen och jag har landat framför skärmen. Intressant och givande att trixa lite med bildfilerna. Jag ska dock försöka lägga mig tidigare i kväll för att inte vara helt slut i morgon. WiFi och TV på plats efter väntan i en och en halv vecka. Nu funkar det som det ska och vi är nöjda.