Juni 2021

1 juni 2021

(20.17) Afton på ägorna och jag kopplar av en stund efter dagens träning och sedan arbetspass vid skärmen. Vi var iväg och köpte sommarblommor tidigare i kväll. Skönt att ha det gjort och vara redo att plantera på kyrkogården till helgen kanske. Jag tror det är lite tidigt men jag ska hålla koll på prognosen för att se om järnnätterna är i antågande eller om de kanske uteblir i år. I samband med lunchen tog jag lite siesta innan jag jobbade en stund till. Det var superskönt och gav lite extra energi till sista timmarna. Jag måste fortsätta vara rädd om mig och jobba lagom långa dagar. Inte för många ska-bara och sådana tokerier. Ser fram mot helgen redan trots att det bara är tisdag. Nåja, en sak i taget i lagom tempo så ska jag nog greja den här veckan också med förståndet i behåll. Eller... det kan jag ju inte garantera så klart. ;-)

2 juni 2021

(19.34) Kväll och vi har ätit kvällsmat på altanen, skönt att sitta där ute en stund och bara njuta. Jag tog en paus i solen vid lunch innan eftermiddagens utbildningspass skulle starta. Det var skönt och energigivande, tid för reflektion och samla tankarna innan jag skulle utbilda kollegor. När dagens arbetspass var slut blev det en stund till i solen innan jag fortsatte med fönstren på altanen. Nu är det bara västra gaveln kvar men den får vänta någon dag. Jag lyckades skära mig på metall och pekfingret fick en skåra, men tryck och sedan plåster fixade det. Jag har dock ingen lust att hålla på i vatten mer i dag, då slutar det väl aldrig att blöda.

4 juni 2021

(6.47) Den mötestäta och helt galna arbetsveckan fortsätter. Det känns som att hela omgivningen gått i spinn, att alla har någon form av innan-semestern-panik då allt ska göras med en gång. Tyvärr finns många gånger allt för lite förståelse för hur lång tid saker och ting tar att konstruera, se över eller planera. Självklart påverkas jag också av det trots att jag verkligen försöker att ta en sak i taget och strukturera min tillvaro så gott det går. En mötesfri vecka vore baske mig inte dumt nu, men det är nog en utopisk tanke.

Som vanligt är alla i organisationen lite trötta så här på sluttampen innan semestrarna, kanske är vi mer slitna i år med tanke på den arbetsmiljö vi haft senaste året. Hemmajobb mest hela tiden vilket för många av oss inneburit mer intensiva dagar, dåligt med naturliga pauser och energikrävande möten via Teams. Jag ser verkligen fram mot några veckors sammanhängande ledighet. Varenda cell i min kropp behöver vilan, återhämtningen och andrummet som stavas semester. Jag får vänta några veckor till innan det är dags för mig att släcka skärmen och bara njuta av att vara. Tiden fram dit ska jag njuta av mitt jobb och göra det jag kan för att planera mina dagar på bästa sätt.

6 juni 2021

(8.25) Sovmorgon och skönt morgnande - strax ska jag nog kliva upp och masa mig till frukostbordet som BK gjort i ordning. Jaha då, ibland tar jag rejäla sovmorgnar och verkligen njuter av långdragen process innan jag kommer upp. Härlig dag i går med många timmar under den globala lampan. Det tar lite grann och gör att sovmorgonen känns extra värdefull. Självklart påverkar också alla dagar med lite för många möten och fullspäckat med göromål. Under gårdagen gjorde vi bland annat sommarklart på altanen, det var skönt. Det har varit mysigt på altananen innan också men det är en annan känsla när mattan får komma på plats.

8 juni 2021

(5.53) Morgonens rutiner är påbörjade sedan en stund, tidningarna är genombläddrade och kaffet urdrucket. Eftersom jag vaknade hyfsat tidigt blir det gymmet på morgonen innan jobb-jobb. Förmiddagen är inbokad som arbetsmöte med en kollega, det blir bra och jag tror vi kan få en hel del gjort. I går var jag så sömnig efter arbetsdagen att det fick bli en lur i soffan innan jag kunde njuta av kvällen. Jag tror det var den tryckande värmen som tog ut sin rätt. Innan ett längre möte på eftermiddagen var jag tvungen att gå ner i källaren och få lite svalka en stund. Tack och lov att vi har källaren.

(21.00) Kväll i soffan och jag myser efter en regnskur på kvällskvisten. Jag började dagen på gymmet, bra start även om jag var lite trött när jag körde. Nyttigt att ha det passet med mig in i arbetsdagen som från början var rätt påställd. Arbetsmöte med kollega på förmiddagen och mejlen fylldes från alla håll. Jag lyckades dock stänga av den under vårt arbetsmöte, stänga av mejlflödet från skallen alltså. Efter arbetsmötet var det dags att sätta tänderna i mejlen. Det gick rätt skapligt och jag kände mig nöjd när jag småningom avslutade dagen och stämplade ut.

I morgon är en annan dag, då får jag ge mig i kast med ytterligare uppgifter och en rejäl utmaning med ny funktion att bygga. Det känns spännande men samtidigt lite svajigt med tanke på att jag inte känner att jag har full koll. Flera kollegor och funktioner ska synkas. Hm... så är det när kontrollbehovet styr. Jag får försöka att ta en sak i taget och systematiskt bygga det jag ska bygga.

10 juni 2021

(4.10) Lite för tidig morgon men lika bra att stiga upp när jag ändå vaknade. Har sovit bra men lite för kort tid. Fick en hel del frågetecken uträtade på jobbet under förmiddagen i går. En kollega från en annan kommun bistod med guidning i ett av systemen så att jag fick en inblick innan vi hade våra delar på plats. Skönt att kunna vända sig till andra och få hjälp när den inte finns att få inom egna organisationen.

Mejlkonversationen från dagen innan fortsatte under gårdagen. Relevanta deltagare som var med i konversationen. Men jag kommer nog aldrig sluta fascineras av och förundras över ledare inom organisationen som på fullt allvar tror att om de bara visar sig så löser sig allt genom ett knapptryck. Utan vetskap eller över huvud taget vilja att förstå processen som varit innan kliver de in och "ska styra upp". Hur kan de inte förstå att de bara ska sitta lugnt i båten och låta oss som har koll på läget sköta fortsättningen i processen?

11 juni 2021

(4.10) Jaha, då är jag uppe samma tid som i går. :-) I dag var det lite mer planerat eftersom jag hade ställt klockan på halv fem. Toppen att jag vaknade innan så att BK inte behövde vakna av min klocka. Jag ska skjutsa faster på morgonkvisten och ville komma upp i tid inför det. Skönt att ha morgonrutinen på plats innan dagen startar. Piggnar jag till rejält inom någon timme eller drygt så kör jag ett pass på gymmet innan jag far.

I går var mejlen lugn eftersom jag bokat möte till måndag med vederbörande ledare. Under dagen kunde jag få en överblick över den process som det hänvisades till i mejlen och jag insåg att jag redan tidigt förmedlat att jag inte skulle ha möjlighet att prioritera det uppdraget under en lång tid framöver. Dels var jag då och är fortfarande i några stora projekt som tar tid och så är just det uppdraget ganska krävande vad gäller byggande. Jag är beroende av att andra ska leverera uppgifter till mig, vilket de inte gjort och tiden har rullat på. Jag förstår att alla har fullt upp och måste prioritera och det behöver även ledaren förstå. Innan jag avslutade min arbetsdag i går mejlade jag till både ledaren och medbyggaren med kopia till min ledare. Det kändes skönt att få förmedla att det inte finns en chans att vi kan få det på plats och publicerat innan semestern.

Jag brukar vara snabb och fixa saker och ting med en gång men den här gången insåg jag att det var en omöjlighet. Det kändes skönt att förmedla det och jag kunde stämpla ut och släppa den konversationen som snurrat runt i skallen på mig sedan den började. Det kändes också bra att jag för mig själv kunde se vad som var möjligt i nuläget och inte, vara ärlig och rättvis mot både andra och mig själv med andra ord.

12 juni 2021

(7.43) Helgmorgon och inte en enda punkt på agendan. Det är bara att njuta med andra ord. Det blev ett pass på gymmet innan jag skjutsade faster i går. Skönt för hela mig. När jag kom hem efter utflykten med faster bestämde jag mig för att ta ledigt hela dagen. Det var så skönt för hela själen att bara vara, vila och återhämta kraft efter veckor med mycket på jobbet och påställt från personer som inte förstår processer eller vad som krävs i timmar och arbetsinsats. Gårdagen blev en bonus i vila och energipåfyllning som gynnar resten av veckorna fram till semestern. Jag har varit dålig på att ta strödagar under våren som jag gjort de senaste åren, men i år har det liksom inte funnits utrymme eller i min tanke. Strax ska jag kliva ur sängen och svida om, det blir nog Lia runt nu på morgonkvisten känns det som. Både jag och kängorna behöver ut och öva inför kommande vandring i fem dagar. :-)

13 juni 2021

(8.28) Rejäl sovmorgon och lite slö på morgonen, men det är helt okej efter veckorna som varit. Skönt att bara ta det lugnt på morgonkvisten. Det blev en rask och skön tur runt Lia i går morse, kängorna fungerade bra och tidsmässigt blev det ingen skillnad mot om jag har skor. Inget viktigt egentligen men skönt att veta. :-) Får se om jag tar vilodag i dag eller om det blir ett pass på gymmet under dagen. Vilodag skulle vara helt okej om jag känner för det.

Det var väldigt bra att jag tog ledigt hela fredagen, jag känner nu hur väl jag verkligen behövde den ledigheten, vilan och återhämtningen. Att få landa i mig själv och låta tankarna sorteras i rätt ordning i stället för att bara vara som ett trassligt garnnystan.

17 juni 2021

(5.04) Morgonstund i soffan, rutiner och mys som startar dagen. Stilla stund innan allt rullar igång och tempot stegras. Det borde gå att hålla nere tempot något både i vindlingarna och kroppen under dagen. Bara lite så att njutningen blir större än energiåtgången. Ja, det tål att tänkas på och just den tanken har nog inte slagit mig tidigare. Det var baske mig en bra tanke om jag får säga det själv.

I måndags, för tre dagar sedan, satt jag på kvällskvisten och pratade med brorsan i telefon när BK ringde. Hon förmedlade lite snabbt att hon fått en gran på bilen och väntade på bärgare. Det hade gått bra med henne men hon kunde inte ta bilen och köra hem eftersom försäkringsbolaget ville se över den. Helt riktigt så klart. Jag fixade fika, lånade bil av morbror och moster och for till Guldsmedshyttan för att hämta hem BK. Jag vet inte vad jag hade föreställt mig för bild av bilen och granen men inte som det såg ut när jag väl var på plats.

En 20 meter lång gran hade lagt sig över bilen från kofferten och fram. BK satt i bilen när det hände men klarade sig helt oskadd, tack och lov. Som tur var var det toppen av granen som träffade bilen och vad vi kunde se när bärgaren småningom kört fram bilen från under granen så fanns det inte en enda buckla eller skråma. Däremot hade hela bilen ett hölje av väldoftande kåda. Bilen fick skjuts av bärgaren till verkstaden och i dag får vi besked om läget och planen.

Måndag kväll och tisdag morgon blev telefontid för BK som fick ringa försäkringsbolag, bärgare, verkstad och hyrbilfirma. Ja, det är inte bara att hämta en lånebil när sådant här händer, en hel del fixande innan det är klart. Vi var in till stan redan på tisdagen och hämtade hem en liten lånebil vilket så klart är toppen. Det blir spännande att höra verkstadens utlåtande om vår bil eftersom vi inte kunde hitta några skador.

En märklig händelse som så klart har påverkat vår vecka även om allt gick bra. Jag är så tacksam för den änglavakt BK hade och för att jag fick hämta hem henne i måndags kväll. Nu ser jag fram mot veckans två sista arbetsdagar och tänker mig dem i lagom tempo. På lördag ger vi oss ut på årets pilgrimsvandring i fem dagar vilket ska bli så skönt för både kroppen och själen.

(16.50) I dag har det blivit tvådelad tur med jobb-jobb. Tog en stund i solen mitt på dagen innan jag avlsutade arbetsdagen. Skönt för huvudet att få vila en stund efter maten. Nu sitter jag utanför altanen i skuggan och myser. BK håller på att jobba färdigt och sedan kommer nog hon ut också kan jag tro. Jag har börjat fundera på vad jag ska ha i ryggsäcken när vi vandrar på lördag. Det ska ju bli ganska varmt så massor med vatten är ett måste men även frukt, mat och fika så klart. Får se om det blir vandringskängorna eller andra skor. Vandringskängorna är toppen så det lutar mot att jag tar dem trots värmen. Det är bästa sulorna på dem och på lördag är det längsta etappen på vandringen. Ja, jag bestämmer mig nog på lördag tänker jag, vilka skor jag tar alltså.

I dag har det varit ett idelt flöde i mejlen på jobbet. Det är så otroligt olika från dag till dag. Skönt att jag fick röja undan allt innan jag avslutade dagen. Sedan har jag inte hunnit så mycket annat men att svara på mejl ingår ju också i mina arbetsuppgifter. I morgon är det förhoppningsvis lite lugnare, det brukar det vara på fredagar. Hm... Jag kanske inte ska skriva det för då rasslar det väl till som aldrig förr. :-)

24 juni 2021

(5.48) Morgonstund och strax dags för dagens arbetspass. Jag håller på att landa i tankarna efter fem dagar till fots. Fem dagar med vandring tillsammans med andra under ledning av BK med kollegor. Det har varit en resa för både kroppen och knoppen som jag gärna gör om. En sammanfattning av dagarna kommer säkerligen men inte i dag eftersom det ligger lite för nära i tiden. Jag behöver få landa tankarna och intrycken. Innan dagens arbetspass ska jag ge mig ner till kyrkogården med prästkragar. Hoppas hitta en del i prästkragshavet på ägorna som inte är på väg att blomma över.

25 juni 2021

(7.31) Midsommarafton och bara-vara-tid hela dagen. Det är lyxigt och alldeles underbart tycker jag. Ger mig nog ner på gymmet en sväng om en stund för att få loss lite stelhet och köra ett pass, men resten av dagen får bli i lagom takt och utan måsten. Jag njuter av att bara få vara och ha det lagom tillsammans med BK. Vara i nuet och låta stillheten och ron få verka i hela systemet.

27 juni 2021

(8.24) Sovmorgon och lagom tempo innan dagen kör igång. Gårdagen började i lagom takt och jag flyttade alla bilder från kameran till datorn och körde backup. Strax efter lunch körde jag igång flytt av alla bilder till nya hårddisken vilket jag förstod skulle ta några timmar. Vi svidade om och gick ut på ägorna för att börja med att klippa häckarna. Jag höll på i fyra och en halv timme och då var även kärran tömd. Jag var ganska sliten efter det passet, lite frustrerad också så klart men det hör väl till. Frustrerad över att jag blev sliten. Det är lite kvar att ansa på berberishäcken men det tar jag i dag har jag tänkt mig.

Hårddisken ja, den blev klar en halvtimme efter midnatt. Jag fick med andra ord hålla mig uppe för att passa den när den var klar. Jodå, jag hade nog kunnat gå och lägga mig tidigare och den hade klarat sig själv men eftersom den var lite varm ville jag ha koll. Det diffade på några filer när allt var klart men det får vara så. Jag vet inte hur jag ska kunna se vilka av alla drygt 170 000 filer som finns på den ena hårddisken men inte på den andra. För ett kontrollfreak som jag är det liiite störande att det diffar men jag får gilla läget. Bilderna finns ju kvar på de andra hårddiskarna.

29 juni 2021

(5.06) Morgon, rutiner och tid att bara vara innan arbetsdagen börjar. Skönt att vädra in lite frisk morgonluft i hemmet, lägga pläden över benen och bläddra genom tidningarna i cyberspace. Den svala morgonluften gjorde att jag fick knäppa ihop tröjan och dra upp huvan en stund, skönt för en kropp som för tillfället har en helknäpp termostat. Det är bara att njuta av svalkan och mysa så mycket det går.

Gårdagens arbetspass blev lagom långt och precis så som jag hade hoppats. Lagom takt, ro för att samla ihop och sortera lite innan det är dags för mig att gå på ledighet en stund. Det var märkbart att flera kollegor redan gått på sommarledighet vilket ger ro till oss som är kvar. Jag gillar när det är mycket att göra och relativt högt tempo under året men jag gillar också den här perioden innan semestern när jag kan landa i de projekt som varit, de projekt vi sitter i och de projekt som kommer senare. Var sak har sin tid precis som det är med övriga livet också.

Det är väldigt skönt att kunna samla ihop mig själv och mina anteckningar och annat innan jag ska vara ledig. Få struktur som är gott att komma tillbaka till när semesterperioden är över. På så sätt är det skönt att ha lite senare semester för att få den tiden att landa när flera kollegor redan är på semester. I går stötte jag på ett par utmaningar som behöver lösas. Jag kontaktade ett par kollegor för support och hoppas få de utmaningarna lösta under dagen i dag eller i alla fall under veckan.

Jag satsar på att börja jobba klockan sex i dag också. Det är så skönt att få ett par timmar på morgonen för eget jobb när jag vet att ingen hör av sig. Då hinner jag massor och har verkligen arbetsro. För mig är det lättare att koppla av resten av dagen om det skulle bli påställt med samtal, möten eller annat om jag fått göra eget i lugn och ro på morgonen. Det ger mig också utrymme att kunna njuta av sommardagen även när jag har arbetsdag. Energigivande som gynnar alla delar i tillvaron.