Blogg 2017

Började året med fortsatt kurerande från förkylning. I januari fick vi vattenmätaren utbytt. Besök från vänförsamlingarna i England i maj var fina dagar med nya bekantskaper. I slutet av maj var vi till goda vänner i Oslo, trivsamt som vanligt. Fick göra en ny erfarenhet i november - tyst retreat i tre dygn.

Januari 2017

1 januari 2017

Gott Nytt År

(7.25) Skön morgon så här på nyårsdagen - årets första dag. Snuvan hänger i men det vände så smått under gårdagen, jag behöver inte längre bära med mig Lambi vart jag än går. :-) Det kanske är läge för lite strosande i geografin i dag för att se hur formen är inför morgondagens pass på KH. Lite luft ska väl bara vara bra kan jag tro. Lagom tempo och med BK som sällskap så ska det nog bli hur bra som helst. :-D Tror nog jag ska ge mig på lite töjning efter strosandet, muskulaturen känns krampaktigt sammandragen efter allt vilande under veckan. Nåja, lite utmaningar i tillvaron är väl bara nyttigt.

Inga planer för övrigt under dagen, lagom tempo och ytterligare lite vila för att vara redo för morgondagens göromål - jag har ganska strikt schema på agendan för morgondagen och några dagar framöver. Det är kul som bara den och ska bli skönt när de justeringarna är i hamn. Tror dock att jag får stänga in mig en stund på förmiddagen i morgon för att fokusera lite extra. Vet inte vad jag ska ladda med - en skumtomte kanske... Näe, det får vara nog med skumtomtar för ett tag framöver - och annat smaskigt också för den delen. Men bra medicin, det har det varit. :-D Inga nyårslöften i år heller, vill jag göra förändringar gör jag det oavsett datum i kalendern. Det känns skönt och jag slipper den stressen och pressen som säkerligen infinner sig för många som avger nyårslöften.

(18.57) Afton, stilla och trivsamt tillsammans med BK i hemmet. Vi har haft en väldigt skön nyårsdag med lite strosande i geografin på morgonkvisten följt av god lunch och besök från "Förorten". Eftermiddagen har avnjutits med god bok, lite slötittande på tv:n och en lagom lång lur i soffan för min del. Nu är kvällsmaten intagen och vi har slagit oss till ro i soffan med bok och dator. Ja, att det är jag som har datorn för tillfället är väl ganska givet. :-) Det blir nog en liten flukt på tv:n om en stund och sedan nervarvning inför morgondagens arbetsdag.

Jag är taggad som bara den med tanke på arbetsuppgifterna men vill heller inte göra en för lång dag direkt efter ledighet och kurerande. Nåja, jag ska nog hitta ett lagom tempo och lagom många timmar. Vad gäller göromålen som står på agendan så har jag god översikt och en given prioriteringsordning - det känns tryggt. För en gångs skull ska jag faktiskt ställa väckarklockan, vill komma igång med justeringar och dylikt så tidigt som möjligt. Kan vara bra att vara på KH tidigt när det inte är massor med kollegor på plats. :-)

5 januari 2017

(16.29) Eftermiddag, fötterna i högläge och brasan som sprakar behagligt framför mig. Dagen började med besök av rörmokaren. Vattenmätaren skulle bytas och med det följde ditsättande av konsoll och avstängningsvreden på båda sidor om vattenmätaren. Suveränt att allt kunde genomföras av en och samma person. Det visar på bra samarbete mellan Linde VVS och Samhällsbyggnad Bergslagen. Det är service gentemot oss kunder. Rörmokaren A och jag fick börja med att söka efter brunnen där vattnet skulle stängas av. Det gick över förväntan med tanke på snön som kommit och att det var en uppskottad vall där vi skulle ner i backen. :-)

När vattenmätaren var på plats och jag fått i mig lite mellanmål svidade jag om och promenerade till kyrkogården. Tog med mig kameran och passade på att fota lite i det fantastiskt vackra vintervädret. Jag tog en liten extravända för att se på framstegen med bron nere vid sjön. Skoj att den är på plats igen och snart kan vi promenera över sundet igen. Härlig! :-) Mest positivt är det så klart för alla som bor på andra sidan sundet och nu kommer att kunna promenera eller cykla in till Metropolen i stället för att åka runt. Det var skapligt friskt ute och jag var så där lagom rödblommig då jag kom hem. Skönt dock att komma ut i vädret och få njuta en stund.

11 januari 2017

(7.13) Morgonbestyren är avklarade, termosen laddad och jobbväskan packad. Strax dags att styra kosan norrut, i dag är det heldagsplanering med kollegan och vi ska till och med vara i annan byggnad. Skönt att kunna sitta en hel dag och strukturera upp framtida göromål. Jag var klar väldans tidigt nu på morgonen och hann därför både diska och vika undan tvätt - gott att ha det gjort då jag kommer hem i eftermiddag. :-) Sedan har jag också hunnit ta en andra kopp kaffe med kära BK. Det är vardagslyx i massor! Nähä, nu är det tid för slutspurten på göromålen och packa in mig själv i racern för att frakta mig norrut.

14 januari 2017

(6.26) Dagen har börjat i fullkomligt lagom tempo med kaffe och tidning. Jag känner mig nöjd med veckan på KH och samtidigt glad att jag orkat jobba med tanke på så ihärdigt som snuvan hängt sig kvar. I går var första dagen som jag inte var helt sömntrött efter lunch. Kunde jobba klart och även gör lite nytta när jag kom hem. :-) Det kändes väldigt bra, men jag ska väl vara lite förståndig och inte blåsa på i "hundra knyck" bara för att det känts rätt hyfsat en dag. Får försöka att påminna mig själv mellan varven.

Ledig helg tillsammans med BK och det känns som vanligt toppen. Lite småplaner har vi och i dag innebär det att slänga ut julen. Det är alltid lika mysigt att plocka fram sakerna, ställa upp granen och så vidare men jag tror nog jag uppskattar bortplockandet minst lika mycket. När det är gjort blir det nog en lagom dag med ganska mycket bara vara och trivsam samvaro kan jag tänka mig. :-) Jag längtar efter att få kila ner och umgås med skivstången igen, men den får nog vila från mig i dag också. Nåja, "det är nyttigt att längta", har ju en närstående person sagt och jag gissar att det även gäller skivstången. Sen kan det alltid diskuteras hur nyttigt längtandet är... ;-)

15 januari 2017

(9.39) Skön förmiddag med BK, vi tar det lugnt och landar efter frukost och morgonbestyr. "Bara vara" är en syssla som ger både energi och tid för att landa i sig själv. Att sedan kunna göra det tillsammans är en stor förmån. Tänk att njuta så fullkomligt av att bara finnas och få vara i lugn och harmoni. Vi njuter så klart lite extra i dag efter gårdagens utkastande av julen och städning.

Att finna ro och tillfredsställelse i det jag har, utan ständig strävan efter annat eller mer, känns för mig som en stor förmån. Jag önskar att så många fler kunde få känna den känslan - en känsla som är befriande för både kropp och knopp. Jag vet inte om det handlar om att landa i sig själv eller på något vis kunna se livet ur lite olika perspektiv. Nåt är det i alla fall och jag är så tacksam för att jag har hittat det för egen del. Som jag skrivit många gånger tidigare är jag övertygad om att Herr och Fru Fickolén Pasoll grundat det åt mig. Sedan har i och för sig ansvaret för att förvalta den grunden legat på mig.

Att finna den ron och tillfredsställelsen är så klart olika lätt i olika epoker i livet. Vissa perioder kanske det inte ens "finns på kartan" att kunna landa i sig själv medan det under andra perioder nästan "faller på plats" av sig självt. Det är väl med det som med många andra delar i livet - påverkan kommer inte enbart från ett ställe, det är många delar som ska synka och vara i harmoni. Livet är komplext men det är väl det som gör livet så fantastiskt att få uppleva. Jag är övertygad om att vi dagligen berikar oss med nya erfarenheter oavsett om vi är medvetna om det eller ej. Den dag vi reflekterar över en period och insikten om hur möten och händelser berikat oss infinner sig, den dagen tar vi ytterligare ett kliv framåt i vår egen utveckling. Om allt vore "nedförsbacke och medvind" skulle vi knappast lära oss någonting, vare sig om oss själva eller andra. Det vore fruktansvärt trist kan jag tycka.

Februari 2017

5 februari 2017

(7.51) Morgon i hemmet och avkoppling innan dagen sätter fart. Ja, sätter fart är väl att ta i - jag tänker ta det ganska lugnt i dag och mest njuta av nuet. Fixa lite på hemmaplan i lagom takt, det är målsättningen för dagen.

26 februari 2017

(17.03) Härlig helg med BK på hemmaplan - sådana helger är alltid lite extra lyxiga. I dag har vi, i alldeles lagom takt, strukturerat upp lite här hemma. Fått lite mer ordning på saker och ting vilket alltid är lika skönt och ger hög tillfredsställelse när det är klart. Dagens strukturerande resulterade i ett målningsprojekt mini, lagom så här på söndagen. Jag har förborrat, slipat och grundat listen som ska upp på en hylla för att vi ska kunna ställa tallrikar. Om en stund kan jag kila ner och stryka en första gång med samma färg som hyllan. Kul med små projekt som gör mycket till helheten. :-) Efter lunch blev det en välförtjänt siesta i soffan - det är alltid lika skönt.

Mars 2017

26 mars 2017

(10.04) Hel helg med BK, det är som vanligt lyxigt värre. Under gårdagen började vi så smått med "vårbruket" på ägorna, skönt som bara den att få greja lite utomhus. Det känns som att vi fått bra ordning på rabatter och annat vilket gör det hela betydligt mer lättjobbat och lustfyllt. Att kunna greja på egna ägor är en förmån och ger utrymme för njutning på hemmaplan. Även om vi njuter väldigt mycket hemma så ser vi fram mot en tur till landet i väst under vår/försommar. Besök hos goda vänner är aldrig fel. :-)

31 mars 2017

(16.32) Eftermiddag, arbetsveckan är avslutad och jag har landat hemma. Ja, jag har faktiskt landat hemma för några timmar sedan - passade på att ta några timmar på flexen i dag. Ska nog göra så någon mer dag framöver för att gynna mig själv helt enkelt.

Jag hade tänkt ägna eftermiddagens reflektion åt oss människor, vår förmåga att se och höra oss själva i förhållande till varandra. Hur vi kan vara lyhörda, visa respekt och tänka oss in i andras situation. Ibland verkar det vara stört omöjligt att frambringa den förmågan. Är vi verkligen så totalt självupptagna att vi tappar både respekt och förmåga att låta andra få ta plats? Jag vill ju helst inte tro att det är så men vissa dagar vet i sjutton... Ja, det hade jag tänkt ägna eftermiddagens reflektion åt - men jag struntar i det.

I morgon kliver vi in i april månad - ja, det är faktiskt redan dags för det, även om julgranen ligger kvar på kärran och känslan är att julgranskulorna flyttades ner i källaren för ett par veckor sedan trots att det är drygt två månader sedan. Härligt med våren - allt det fantastiska som sker i naturen ligger framför oss. Allt det som fascinerar lika mycket varje år. Hur är det ens möjligt att den skira grönskan kan explodera ur knotiga grenar som faktiskt ser halvdöda ut? Hur kan alla blommor ta sig genom frosten och, så fort solen tittar fram, veckla ut kronblad som inte lämnar ett enda hjärta kallt. Jag njuter av vetskapen om vad som är i görningen i geografin och känner stor tacksamhet över att jag än en gång får uppleva det.

April 2017

4 april 2017

(18.36) Tisdag mitt i livet och reflektionerna dyker upp mellan varven: "Vad är viktigt?" Vad betyder något i det stora hela och är det det som är viktig? Vi har vår vardag varje dag, längtar till helgen, och så rullar det på. När kan vi påverka och när kan vi göra gott? Vad är att göra gott, att göra rätt saker och att göra rätt för sig? Vi gör så gott vi kan - är inte det gott nog? Om sjuttio år, ja femtio för den delen, vem minns mig och vad har jag gjort som skulle kunna påverka välmåendet för andra då? Eller vad gör jag som påverkar välmåendet för andra just nu? Inte speciellt mycket skulle jag nog vilja påstå själv.

Jag gör så gott jag kan för att tjäna mitt levebröd och när jag väl landar hemma är jag så muck att jag inte orkar röja i pinalerna på ägorna ens. Det är väl inte klokt egentligen... Eller så är det jag som fattat helt fel och inte kan fokusera på rätt saker. Hur är det ens möjligt att dagens glädjeämnen kan kännas så totalt avlägsna några timmar senare - är de så oviktiga i sammanhanget eller har jag mist förmågan att koppla ihop delarna i tillvaron? Vem vet... Får sova på saken så kan jag säkert lägga pusslet igen.

14 april 2017

(6.01) Långfredagsmorgon och vi har vitt på backen. I och för sig ska jag inte låta snopen, det har legat i luften några dagar - isande vindar som förvarnat om snö. Å så är det ju faktiskt typiskt aprilväder. :-) Kom hem i går strax efter lunch, svidade om och fick en hel del gjort på eftermiddagen. Lite smågrejande i lagom takt och när jag summerade dagen upptäckte jag hur mycket jag hunnit - och jag hade inte jäktat en enda sekund. Jippi!

I förrgår roade jag mig med att plocka isär rören under hoarna i köket, de blev ordentligt tvättade så nu rinner vattnet som om rören vore nya. Skönt att ha det gjort, nu behöver jag inte göra det på ett tag framöver. Det är alltid lite spännande - kommer det vara lika tätt när jag skruvat ihop allt som det var innan. :-) Jodå, inte en droppe läckte ut.

Kommande månad har jag/vi en hel del att se fram mot. :-D Jag ska gå utbildning till veckan. Lite längre fram får vi besök från England, de stannar fyra nätter. Skoj att få öva "utrikiskan" några dagar. Någon dag efter det far vi till vänner i landet västerut - roligt och avkopplande. Förutom det är det så klart allt trivsamt som sker kontinuerligt i vardagen.

19 april 2017

(3.25) Arla morgonstund, myser med kaffe och datorn. Vaknade lite onödigt tidigt i dag men är sugen på att komma igång med dagen - andra dagen på suverän utbildning i länsmetropolen. "Som handen i handsken", brukar det heta - ja, det uttrycket passar verkligen för mig vad gäller utbildningen som påbörjades under gårdagen. Jag njöt av varenda minut och tiden svischade förbi. Superglad över att ha fått möjlighet att gå utbildningen. Det är en superb utbildare som guidar oss och ett härligt gäng som deltar. En bra blandning både från privat och kommunal verksamhet.

Än en gång tacksam för den möjlighet som gavs för några år sedan, då jag fick börja jobba med min hobby. Tacksam för de chefer som såg min iver och mitt intresse och gav mig chansen. Det är en fantastisk känsla att få fortsätta att känna den ivern och entusiasmen. En glädje och nyfikenhet att hela tiden vilja lära mig mer. För det är ju så, ju mer jag lär mig desto mer inser jag att jag har att lära mig och hur många fler möjligheter det finns för utveckling. Ja, det är häftigt att uppleva.

Om en stund ska jag börja förberedelserna för dagens kunskapsintag. Peppad... ja, det är bara förnamnet. :-) De här två utbildningsdagarna ger extra kick åt det stora projektet vi håller på med på KH, kunskaperna jag förvärvar bidrar med ytterligare energi och driv framöver. Det är bara att njuta och åka med. Jodå, lite får jag allt jobba också. :-D

20 april 2017

(19.47) Kväll, brasan är tänd och jag har sjunkit ner i soffan för lite mys innan det är dags för skönhetssömnen. :-) Två toppenbra dagar på utbildning i länsmetropolen och i dag har jag jobbat med inlämningsuppgiften. Jag är inte klar så klart men ska nog snart ha det gjort. Vi har några månader på oss att lämna in den, men varför vänta. Vid halv fem i eftermiddag tänkte jag att jag skulle ge mig med jobbandet men jag "skulle bara". Jaha ja, det tog sin stund och jag gav mig först halv sju. Det känns i alla fall bra att jag fick fixa några "ska bara" innan jag tog kväll. Faktum är att jag redan längtar till i morgon bitti och att få sätta igång igen. :-) Ingen dum känsla alls faktiskt.

Mysigt med brasan och att få sitta i stillheten hemma på kvällen. Summera dagen och låta intryck och tankar landa innan huvudet ska landa på kudden. Det är kvalitetstid för mig. Det känns lite lyxigt att kunna tända brasan och bara vara en stund. Ännu lyxigare är det att få dela det med BK. Skönt att ha eget hem tillsammans, där vi kan planera och göra som vi känner. I år har vi inte några massivt stora projekt, lite småplock men också mycket tid till att bara njuta.

29 april 2017

(4.30) Morgonmys i soffan, smyger igång dagen med kaffe och lite surfande i cyberspace. Nöjd efter två ganska intensiva veckor med utbildning, inlämningsuppgift och så klart det vanliga jobbet. :-) I torsdags, strax innan jag for hem, skickade jag in min inlämningsuppgift. Nu blir det lite väntan innan jag får besked från den som ska granska uppgiften. Jag har i alla fall haft väldigt kul när jag har gjort den och känner mig nöjd. Har helt enkelt gjort så gott jag kan och då kan jag inte göra mer.

Det känns lugnt i atmosfären nu på morgonen, det kan vara så att blåsten gett sig och då märks det även inomhus. Får se om det kan bli lite smågrejande på hemmaplan i dag. Har faktiskt inte gjort någon lista utan tar det lite som det kommer - det känns skönt.

I går när jag for till KH fick jag uppleva det igen, ja det sker nästan varje dag. Några av medtrafikanterna verkar anse sig stå över varenda trafikregel som finns, speciellt vad gäller hastighetsbegränsningarna. Om det dessutom står ett firmanamn på bilen kan man tydligen trycka "plattan i mattan" och ignorera både sin egen och andras säkerhet. Att körkortet skulle ryka vid en kontroll är det ingen tvekan om. Dessutom är de här personerna representanter för det företag som står på deras bilar - det ger ingen bra reklam tycker jag. Om de är så vårdslösa i trafiken funderar jag på om de är lika vårdslösa i sina yrken? Till saken hör ju också att de faktiskt inte tjänar speciellt mycket tid på sitt sätt att köra, de utgör bara en stor risk för både sig själva och oss andra. Sen tycker jag att det borde ligga i firmornas intresse att ha medarbetare som följer de regler som gäller.

Maj 2017

14 maj 2017

(6.00) Helg och avkoppling på morgonkvisten. Skönt att smyga upp på morgonen, fixa kaffet och placera mig själv i soffan med datorn i knäet. Surfa runt lite och bara vara innan dagen sätter fart. Efter en relativt kall vår har nu temperaturen stigit en aning. På morgonkvisten, när jag hämtade in tidningen, luktade det sommarregn ute. Ah, en härlig doft som sprider glädje i hela systemet. Nu tänker jag njuta en stund till, njuta av känslan att morgonen är lång och att jag kan sitta här och bara vara.

18 maj 2017

(7.38) Morgonstund med kaffe och datorn, lägger över en backup på några bilder från gårdagen på datorn. Är på besök hos goda vänner i landet i väst och fick uppleva högtid under gårdagen i den stora byn. När vi kom tillbaka till deras hem svidade vi om och tog en skön promenad i skogen. Fin natur och härliga stigar att promenera på. Vi satsar på en lite längre promenad i dag och jag håller alla tummar jag kan för att det ska ge sig med regnet. Mulet gör ingenting men regnet blöter ner så mycket. Nåja, det är väl bara att klä på sig regnkläder annars. :-) Njuter av att vara på tur med BK - mitt hjärta och mitt liv.

21 maj 2017

(7.00) Hemma igen efter några dagar i Oslo, dagar med trivsam tillvaro, härligt umgänge och sköna promenader i geografin. Vi har blivit bortskämda till tusen. :-) Vi kom hem i går och gjorde ett litet ryck på ägorna innan vi tog kvällen. Det är alltid spännande att komma hem och se hur växtligheten frodats på några dagar. Vår känsla är att vi varit lediga hur länge som helst trots att det bara är en vecka. Häftigt att ha den känslan och ett bevis på att vi verkligen kopplat av.

Förra helgen, torsdag till måndag, var vi värdar åt två av de engelska gästerna som var i Metropolen på besök. Trevligt och givande att få träffa dem samt kul att få öva "utrikiskan". Sedan for vi till Oslo och det blev annan "utrikiska" i några dagar. Ja, för mig som är en sådan språkbegåvning var ju det inte några större problem. Jag säger som Herr FP brukade säga, "Det finns väl nästan inte ett språk som jag inte behärskar". :-D

(9.26) Frukosten har landat och första laddningen hänger på torkvindan. Inga större planer för dagen mer än att småfixa lite hemma och kanske fara ner för lite mental spis på eftermiddagen. Jag smuttar på dagens andra kopp kaffe och njuter av stillheten. Behöver fixa till askhinken, den är dåligt fästad där handtaget fäster i hinken. Funderar på en klurigare lösning efter att jag limmade med superlim för ett par år sedan och det inte håller. Jag har en idé om att borra hål och sätta skruv och mutter, det tror jag nog är den fiffigaste lösningen för att spara på mina "ooops" och "hoppsan" i framtiden. :-)

Talgoxen har flyttat in i holken på carporten, det är skoj. Den var lite avvaktande när jag var ute och hängde upp tvätten men den kan ju inte räkna med att ha hela ägorna för sig själv. ;-) Det är så mysigt när fåglarna flyttar in i holkarna och matar sina ungar. Ja, mysigt för oss alltså - själva har de nog ett fasligt sjå. Tur att inte vi behöver hjälpa till med matningen av talgoxens ungar.

29 maj 2017

(19.38) Hemma efter en relativt lång men givande dag på KH. Började dagen innan KH med ett pass på gymmet och efter KH blev det välbehövlig massage. :-) Kom hem efter det och blev serverad god mat och glass på altanen. Innan vi gick ut på altanen fick jag se hackspetten i plommonträdet, en stund senare satt den i toppen av äppelträdet och såg vacker ut. Jag hann hämta kameran och fick några fina bilder. Nöjd med det gick jag ut på altanen och slog mig ner. Där satt vi och njöt av hur talgoxparet for fram och tillbaka i holken för att mata de små. Vi njuter av att se dem men själva har de nog ett fasligt göra.

Efter en stund fick jag syn på en skugga som svischade fram till holken... Hackspetten hade fått span på ungarna och gjorde ett tappert försök att köra in sin förskräckliga näbb och nypa en talgoxunge. Men då vill jag lova att det blev fart på BK - det tog en millisekund innan hon var utanför altanen på andra sidan och vrålade till på hackspetten. Ja, jag var inte sämre - jag vrålade från sittande ställning. Tror nog att hackspetten fick smärre slag av våra utfall men det kunde den gott ha. Min spontana kommentar var att jag skulle gå in och radera korten på den... Jädra hackspett, den kan väl äta getingar i stället tycker jag.

Vi satt en bra stund och lyssnade efter ungarnas läte, men det var alldeles tyst. De var väl chockade de små liven. En av föräldrarna kom och flög in i holken och var kvar betydligt längre än tidigare, den försökte säkert lugna ungarna och kolla så de var okej. Snart var de dock igång med det frekventa matandet igen vilket kändes hur skönt som helst för oss. Hoppas de får en fortsatt lugn kväll och natt och att hackspetten blev alldeles förskräckt av det två "tanterna" som for ut mot den. Ja, det är drama mellan varven även på G4.

Juni 2017

18 juni 2017

(17.33) Jaha ja... Nu är det glest mellan inläggen. Nåja, så kan det bli ibland. I dag är jag i alla fall här och petar in lite funderingar och så. :-) Har grejat en del på ägorna i dag, i lagom tempo så att jag kunnat njuta av det också. Skönast var nog att få ta ut Klippon på en sväng. I och för sig bidrar dagens alla göromål till att känslan är god. Jag avslutade utevarandet med en stund i skuggan på altanen. Där gick tankarna så klart till Herr och Fru Fickolén Pasoll som faktiskt gjort det möjligt för mig att få njuta av G4 som jag gör. Hoppas de tar en sväng förbi från sin sfär mellan varven för att njuta lite de också. Det kan ju vara så att det har så mycket skoj i sfären så de inte har tid att kika förbi. ;-)

Jag är så tacksam för att Herr och Fru FP lagt grunden till mitt liv, en grund som känns stabil, trygg och något jag hela tiden kan luta mig mot. Det gör ju att jag kan njuta ännu mer av tillvaron och hitta alla guldkorn i livet. Ja, sedan finns ju BK i mitt liv och gör inte njutningen mindre. Helt fantastiskt, underbart och suveränt och ändå så lagom. BK är livets andra gåva till mig.

24 juni 2017

(10.17) Förmiddag på ägorna, njuter av midsommardagen och att bara vara. Blev nyss klar med att tömma kameran på strax över 1000 bilder, rensa och köra backup. Hade tänkt mig en sväng ut på ägorna och fixa lite men än så länge är det lite för blött. Inget kul att vara genomblöt om handskarna efter fem minuter. Det hinns med en annan dag helt enkelt. BK var runt med spelkompisarna i går och underhöll. Efter spelning på 7 ställen kom hon hem och vi avnjöt midsommarmaten, lagom mängd och gott - om jag får säga det själv. :-) Mest nöjd är jag över att få till omelett med räkstuvning som Fru FP brukade göra. Gav mig på det för några veckor sedan och det gick bra även då.

Funderar på om jag ska ge mig på något litet projekt inomhus eller om jag helt enkelt ska ski... strunta i det. Får klura en stund till eftersom jag verkar ha lite svårt att bestämma mig. :-) Det är så skönt att kunna vela lite mellan varven, bara ta stunden som den kommer och avgöra efter hand vad som känns bäst att göra. Livskvalité skulle jag vilja påstå. Bara-vara-dagar med så lite som möjligt på så lång tid som möjligt, de är värdefulla. Sedan skulle jag ju absolut inte vilja att varje dag vore så - då skulle jag nog få "spunk". Nej, någon sådan dag lite då och då, det är helt okej.

Långhelg igen, det är nästan så jag blivit lite bortskämd den här våren/försommaren. Långhelgerna har avlöst varandra så det känns nästan skönt när det blir vanliga veckor på jobbet igen. Visst är det skönt med långhelger men vanliga veckor är också toppen. Men det är väl som med allt annat, en sak eller en dag i taget och njuta så mycket man kan. :-)

Juli 2017

12 juli 2017

(19.26) Njuter av sommarkvällen och det faktum att jag tar semester efter arbetsdagen i morgon - en arbetsdag som absolut inte ska bli längre än vad som är nödvändigt. :-) Sista veckorna har det varit klart märkbart att jag faktiskt behöver semester snart. Orken har inte varit den samma och sedan ställer väl både kroppen och knoppen in sig på att varva ner innan det är dags för långledigt. Ser fram mot ledigheten och att få tillbringa massor med tid tillsammans med BK - en ynnest i tillvaron. Nu blir det att avsluta kvällen med några jordgubbar från ägorna och en kopp kaffe. "Klart slut - varulvstjut!"

13 juli 2017

(5.16) Morgonstund innan dagen sätter fart. Skön dag med hela semestern framför mig. Det är bara att njuta av varje stund. Satsar på en kort dag i dag, få komma hem och insupa känslan av påbörjad semester i varje cell. Nästan så det känns lite gott. :-)

Jag fascineras dagligen av oss människor, vår förmåga och även oförmåga att se oss själva i ett sammanhang. Hur vi placerar oss själva i ett större sammanhang - eller inte. Jag menar, ser vi oss själva som en del i ett större sammanhang eller rent av som själva centrum? Svårast är de personer som tror att de ser sig själva som en del men tydligt beter sig som att de är själva centrum. Hur ska jag förhålla mig till dem? Ja, jag drar mig nog undan, orkar liksom inte med det. Kanske oansvarigt av mig? Tar jag inte mitt medmänskliga ansvar? Vad har vi för ansvar som vuxna, både gentemot andra men också gentemot oss själva? Det måste ju ändå vara meningen att alla ska få må bra, ses av sina medmänniskor och kunna bli lyssnade på ibland - även om de inte "gjort den resan", "köpt den bilen", "byggt det huset"... eller nåt annat som ska imponera på omgivningen. Det kanske bara handlar om att berätta för sin omgivning att i dag mår jag bra, jag gillar livet, gillar mitt jobb och jag gillar faktiskt er. Tack och adjö - metspö!

14 juli 2017

(5.32) Kaffet urdrucket, tidningen genombläddrad... undrar just vad jag ska göra nu. Så lite som möjligt på så lång tid som möjligt, kan jag nog tänka mig i dag - första lediga dagen på sommarens lååånga ledighet. :-) Det känns faktiskt som en ypperlig planering för dagen. Just nu lyssnar jag på ett stilla sommarregn som lite diskret knackar på fönstren. Avkopplande i sig att lyssna på och ger väldigt hög mysfaktor på morgonkvisten. Dagens största uppdrag för egen del är att landa i semesterkänslan och kanske varva ner ett par knop - även om jag inte tycker jag är speciellt uppe i varv. Men, som vanligt tar det nog ett par dagar och sedan inser jag att jag faktiskt var lite uppe i varv i alla fall. :-) Nähä, nu ska jag fortsätta att göra väldigt lite en stund till. Kanske lyxa till det med en extra kopp kaffe innan jag gör något annat.

30 juli 2017

(8.27) Semester och sköna dagar med BK. Några millimeter efterlängtat regn i går och i natt, men det får gärna komma lite till. Första två veckorna av semestern har varit fyllda av diverse trivsamheter. Nu ska vi landa lite innan nästa del av trivsamheter tar vid. Det är en väldigt behaglig tillvaro tillsammans med BK, livsnjutning och glädje i massor. Ser fram mot varje dag och blir lika lycklig varje gång jag möter BK:s leende. Det går liksom rakt in i hjärtat. :-) Jag tror nog att BK skulle kunna få med mig på vad som helst, ja förutom att spela spel och bo i tält - där går gränsen. ;-) Att få uppleva en vardag som den vi har känns lyxigt. Tillit, respekt och massor av glädje och kärlek. Förutom det tillkommer så klart en hel del tokigheter, humorn som ger oss den extra guldkanten. Nu ska jag med glädje och njutning ta mig an disken. :-)

Augusti 2017

14 augusti 2017

(6.29) Sommar och skön känsla i hela kroppen. Njuter varje dag av att bara vara och göra det vi känner för. Härlig ledighet med BK, utflykter ibland och massor av härlig hemmatid. Tänk vilken lyx att kunna vara ledig ett antal veckor och bara vara tillsammans, ladda batterierna och känna hur energin börjar fyllas på. I våras, när jag fick reda på att vi skulle ha sen semester, kändes det lite mysko. Jag har nämligen aldrig haft sen semester tidigare. När sommaren småningom kom hade jag ställt in mig på det och det började kännas helt okej. Ännu bättre blev det när min semester närmade sig och jag insåg att fler kollegor på KH började komma tillbaka från sina semestrar - jag hade hela min period kvar. Nu när jag fortfarande har semester en stund till känns det superlyxigt.

Jag tror det var lite fiffigt att jag fick prova på att ha en annan semesterperiod mot tidigare år - nyttigt att bryta vanor mellan varven. :-) Jag misstänker dock att vi nästa år landar i tidig semester med tanke på BK:s jobb. Nåja, det blir nog hur bra som helst det också. Bara jag får vara ledig tillsammans med BK så blir det toppen! :-D Nu fortsätter jag att njuta av årets sena semester ett tag till.

Dagen i dag innebär en del målande för min del. Inga massiva projekt men fortsättning på påbörjade småprojekt. En anslagstavla ska strykas en andra gång - tror nog att det kanske behövs en gång till efter det, men det visar sig. Ytterdörren ska få en andra inoljning om en stund. Det blev superskillnad i förrgår när jag slipat och oljat en första gång. Jag skulle ha gjort det för länge sedan men nu är det i alla fall i görningen. Förutom det ska jag fortsätta ha semester och njuta. Vem vet, det kan till och med bli en motionsvända om det vill sig väl. :-)

September 2017

5 september 2017

(17.16) Eftermiddag hemma och jag småpysslar lite efter avslutad arbetsdag. Vardagen har börjat efter en lång och härlig semester. Ja, det är lite skönt att komma in i normal trall igen. :-) Trivs väldans bra med jobbet och känner att jag blir utmanad mellan varven. Nyttigt med utmaningar för egna utvecklingen liksom utvecklingen av det vi pysslar med. Bra kollegor och trevlig arbetsplats - ja, så borde det vara för alla tycker jag. Det hänger ju inte bara på arbetsuppgifterna eller våra kollegor utan en hel del på oss själva så klart. Ett samarbete mellan de olika delarna där vi kan påverka en hel del själva tror jag.

6 september 2017

(5.37) Morgon på ägorna, har morgnat mig med bläddrande i tidningen, kaffe och fötterna i högläge i soffan. Helt okej förfarande på morgonkvisten. :-) Stilla och rofyllt, jag kan njuta av gryningens antågande och känsla av en ny dags omfamnande. Omfamnande, välkomnande och försiktigt viskande: "Välkommen till mig - utforska, upplev och lev mig. Känn på varje minut och ta dig tid." Det viskandet sänker tempot i mig och förmedlar ett leende, ett leende som känns i hela kroppen och själen. Jag ska göra vad jag kan, gripa möjligheten att bära med mig de orden hela dagen. Tack gryning!

19 september 2017

(4.40) Kaffet har landat i systemet och tidningen är genombläddrad, lagom start på dagen. I går gjorde BK och jag gemensam insats och ansade berberisen en andra gång för säsongen. Nu får både vi vila från berberisen och den från oss till våren. :-) Skönt att få det gjort och kul med gemensam insats med obligatorisk fikapaus. Känns hyfsat i armar och handleder just nu men jag misstänker att träningsvärken kommer smygande under dagen. Det är ju inte direkt rörelser jag gör dagligen så muskulaturen, den lilla som finns, får sig en rejäl omgång av 32 meter berberishäck. Nåja, det är bara nyttigt för mig. Ser fram mot fler fysiska utmaningar för musklerna framöver, får se vad jag hittar på. Får klura lite till så att jag inte kör igång för abrupt. ;-)

Mötesfri dag på KH i dag - det känns fint. Ska ge mig i kast med lite utmaningar i vardagen. Spännande och väldigt roligt med utmaningar. Bra för vindlingarna under hårfästet också, de behöver sin dagliga motion och det kan jag nästan lova att de får på KH. Jag reflekterar över hur mina dagar på KH förändrats sedan kollegan började för ett och ett halvt år sedan. Allt till det bättre! Tydligare och mer "my cup of tea"-göromål samt väldigt mycket mer kreativ vardag med en kollega som jag kan bolla med. Vardagssysslorna har lyfts till en annan nivå som jag hoppas ska underlätta för många andra på sikt. Vi har några digra projekt som vi jobbar med, superkul och peppande.

Smyger igång dagen i dag, satsar på att vara kvar hemma till BK vaknar. Det blir liksom en extra guldkant på dagen när jag får en glimt av BK på morgonkvisten. Att mötas av leendet och värmen ger en kick som sitter i resten av dagen. Energiboost utan tillsatser. ;-) Biverkningar? Ännu mer harmoni, lycka och kärlek. Det gör inget skulle jag vilja påstå.

24 september 2017

(7.25) Stilla morgon inleder dagen, lite höstrusk utanför fönstret men tack och lov relativt varmt. Tack och lov eftersom vi för tillfället inte får ut värme på elementen. Tekniker kommer i morgon bitti så lösningen är nära. Cirkulationspumpen har tagit siesta eller nåt sånt... Vid sådana här tillfällen är braskassetten ännu mer toppen. Det hade blivit jobbigt att behöva tända värmeljus i hela huset - vilket blåsande när det varit dags att krypa till kojs på kvällen.

I går blev det en stunds reflektion - reflektion över livet, sorgen och saknaden. Tankar om hur sorgen och saknaden hela tiden finns där, mer eller mindre, men de är alltid närvarande. Hålet i hjärtat, kommer det att bli mindre eller är kratern där för alltid? Vad är viktigt i tillvaron? Den frågan påverkas i högsta grad av hålet i hjärtat. Mycket av det som var viktigt innan känns högst oväsentligt i dag. På ett sätt kanske det är bra men hur vet jag när det är dags att ta mig själv i örat och be mig skärpa mig? Skärpa till mig och anstränga mig för att se vikten i vissa saker. Det är dock inte så enkelt eftersom sorgen och saknaden också tar på orken - så att skärpa mig och anstränga mig tar betydligt mer av mig själv i dag än det gjorde tidigare. Märkligt hur knoppen och kroppen reagerar på livshändelser. Energins toppnivå har sjunkit och det verkar ta en väldans tid innan jag förstår det både logiskt och känslomässigt. Nåja, jag lär mig väl småningom kan jag tro. Annars är det väl bara att fortsätta gneta på och klura.

30 september 2017

(10.10) Förmiddagsfika, paus i göromålen och en stund för att bara vara. Utan ljud, förutom tinitusbruset så klart... :-/ Har grejat lite på morgonen med göromål inne och ska strax ge mig ut på ägorna för att ta hand om en del. Får se hur mycket jag tar mig för under dagen, vila står nämligen på "att-göra-listan" för dagen och det får jag inte hoppa över. I går grejade vi en hel del BK och jag. Vi flyttade växter och gjorde i ordning för vårens projekt. Nu ska i alla fall nästan allt grävande vara klart och det känns skönt. Gräva är nyttigt för kroppen, men ibland undrar jag. :-) Just nu känns det också som att en liten tupplur i soffan skulle sitta helt rätt. Hm, kanske lyssnar jag på kroppen och börjar med vilan.

Oktober 2017

4 oktober 2017

(4.57) Morgon och start på dagen i lagom tempo. Skönt att smyga igång dagen och bara vara lite, även på morgonen. Ser fram mot dagen och dess göromål. Tycker jag har kommit in i ett behagligt tempo och tänk med göromålen, både på KH och hemma. Lite småpyssel blir det på hemmaplan innan jag far norrut och gör dagens pass på KH. :-) Jag är så tacksam över att, fortfarande efter snart 8 år, trivas med mitt jobb som jag gör. Det är suveränt roligt och utmanande, helt rätt plats för mig. Häftigt att kunna hamna så rätt, önskar att alla kunde få känna så. I och för sig handlar det väl också om vad jag själv gör med mitt jobb och min inställning till olika göromål.

Där har vi människor väldigt olika förmågor, av olika anledningar, att se fördelarna med det vi gör. Jobbet vi gör med oss själva, det är livslångt och kräver viss självinsikt och även mod att se oss själva. Det kan ju vara mindre kul vissa gånger, men min övertygelse är att det ger mer kunskap om oss själva och med det också mer kunskap om våra medmänniskor. Kan vi sedan använda den kunskapen till att behandla varandra med respekt och göromålen vi ska genomföra med öppna sinnen och nyfikenhet - då tror jag vi kan få ut massor av tillvaron. Jag är också övertygad om att vi på så sätt är med och skapar en betydligt mer behaglig och kreativ tillvaro för alla vi möter. Det måste ju på något sätt vara vårt huvudmål - att alla ska må bra.

10 oktober 2017

(16.09) Stämplat ut och slutat jobba för i dag, effektiv dag med en hel del gjort. Skönt att kunna sitta och fokusera helt och hållet, bara trumma på helt enkelt. Lyckade tydligen göra något tok på gymmet i går morse. Kände inget när jag körde men under gårdagen blev ryggslutet stelare för varje timme som gick och det började stråla ut i benen och upp längs ryggen. Kramp förstås men jag vet inte riktigt vad jag gjorde. I dag har det börjat släppa lite men det sitter rejält. Nåja, det är väl bara att inse att när stelheten väl sätter sig släpper den inte lika snabbt som när jag var 20 år. Konstigt egentligen... :-)

Tacksam lutar jag mig tillbaka och njuter av tillvaron tillsammans med BK resten av dagen. Lyxigt som bara den, ett privilegium att få uppleva. Å jag får uppleva det varje dag. JIPPI!

22 oktober 2017

(6.12) Sitter här på morgonkvisten och njuter av det faktum att vi gjort klart allt inför vintern, allt som vi tänkt göra i trädgården alltså. Det är lite ved kvar att klyva, men det är ingen tidspress på det så jag kan ta en stund i taget när jag känner för det. En av mina favoritårstider har börjat. Hösten är vila, mys och chans till återhämtning för mig. Jag gillar alla årstider och skulle absolut inte vilja vara utan någon av dem men hösten innebär ett lugn och en stillhet som tilltalar mig. Sedan är det lika fantastiskt och fascinerande när våren kommer och naturen väcks till liv. En tillbakablick på årets vår och sommar och jag konstaterar att vi haft det väldigt skönt. Inga stora projekt, bara lite underhåll och sedan kunnat njuta av tillvaron. Till våren är det ett lite större projekt på gång men största delen av det gör vi inte själva. Skörden av det projektet blir att vi får möjlighet att njuta av ägorna en större del av året än tidigare.

28 oktober 2017

(11.12) Förmiddag på G4, tvätten avklarad och även haft en stund med skivstången och hantlarna i källaren. En trivsam start på myslördag mitt i livet. Strax dags för lunch men jag lugnar mig nog en stund till. Myser av stillheten och lugnet här hemma och har bestämt mig för att göra så lite som möjligt på så lång tid som möjligt resten av dagen. Det känns som ett väldigt bra beslut. Nåja, det kanske blir lite småplock och så men det gör ingenting. Skippade att vädra för en stund sedan, insåg att vinden låg på häråt i dag och det var allt annat än aromer som smet in genom vädringsspringan. Skönt att det är relativt sällan som det inträffar, tror nog att de som en gång i tiden bestämde var fabriken skulle ligga hade en tanke. Om inte annat så fanns det säkerligen någon högre stående fru som bistod med sitt veto. :-)

November 2017

25 november 2017

(9.30) Förmiddagsfika på ägorna, stillsamt, fridfullt och tid för att bara vara. Nyttigt och givande för hela systemet. Nästan en månad sedan jag skrev senast, ja det blir lite glest mellan varven kan man tycka. Det kan väl vara bra det tänker jag, blir inte så tjatigt då. :-)

Förra helgen följde jag med BK och en kollega till henne på retreat. Vi for söderut och tog av på avfart 103 för vidare färd mot Wettershus och tre dygns tystnad. Det var bland det bästa och häftigaste jag gjort. Snacka om att få varva ner och bara vara. Wow! Jag njöt massor av att bara vara i stunden, ha tid för eftertanke och reflektion samt kunna flanera i naturen med kameran. Känslan av att ha gått ner i varv har stannat kvar hos mig hela veckan. Jag hoppas kunna behålla den känslan länge än och när jag har behov plocka fram den lite extra tydligt.

Under tiden på Wettershus kom jag på att jag har ju en hel del tid hemma som jag kan använda som "mini-retreat". Ta fram den känslan och landa i stunden, ge tankarna tid att klura färdigt och hitta ro för hela systemet. Det är livskvalité för mig. Toppen att vi båda gjort den erfarenheten, jag för första gången men BK flera gånger. Då kan vi hjälpas åt att ta "mini-retreater" i vardagen. :-)

December 2017

17 december 2017

(7.20) Morgon, gnistrande i geografin och mysfaktor skyhög i soffan. Startar dagen i lagom tempo och närvaro i stunden - det är skönt. Det lackar mot jul... det gamla uttrycket kommer fram i tider som dessa. Numera känns det uttrycket som en go omfamning och ett löfte om stillhet, ro och värme. Under många år förmedlade uttrycket helt andra känslor - klappjakt, förväntningar, stegrande krav och annat tjafs. Tack och lov att den tiden är över.

De senaste årens rofyllda känsla under hela perioden är något jag önskar att alla kunde få uppleva. Kanske är det så att det handlar om trygghet i oss själva, förmågan att vara nöjd med det vi har och i stället ta till oss av ron och friden. I och för sig speglar väl perioden innan jul hela året för många. Jakten på en lyckligare tillvaro via saker och status som i det stora hela inte spelar någon roll. Det gör oss definitivt inte lyckligare och det förvränger vår syn på tillvaron, våra medmänniskor och oss själva.

31 december 2017

(11.03) Var ute på en skön morgonpromenad med BK innan frukost, sedan var det dags för henne att fara till jobbet. Nu kopplar jag av med en kopp kaffe framför brasan - förmiddagsmys på nyårsafton. Det är kvalitetstid vill jag lova. Lugnt och stilla, ro och frid - som det ska vara med andra ord. Som vanligt kommer inte nyårsaftonen innebära några löften inför året. I och för sig - löfte om att leva som vanligt, ta en dag i taget och njuta av tillvaron kan väl vara helt okej.