Blogg 2019

Rundtur i delar av Norrland under semestern, besök hos vänförsamlingarna i England i september och funderingar i vardagen. Nytt objektiv till kameran på sensommaren - något jag drömt om i många år.

Januari 2019

1 januari 2019

(6.29) Nytt år och nya möjligheter... eller "bara" en ny dag att ta vara på och omfamna? Ja, det får var och en bestämma själv. Jag tar nog dagen i min famn och vårdar den på bästa sätt. :-) Sista lediga dagen för den här perioden, ja så är det och bara att gilla läget. Jag har i alla fall haft en skön ledighet tillsammans med BK, njutit massor och samlat energi. Motionen börjar likna nåt igen och både kroppen och knoppen mår väl av det faktumet. För egen del ska jag försöka behålla känslan av att ta en dag i taget, fokusera och njuta av den. Får se hur länge det håller eller om yttre faktorer påverkar så att jag dras med i "virr-varret"? Hoppas dock att jag ska kunna påverka mig själv mer än vad de yttre faktorerna gör - jag vet ju vad som gör mig mest effektiv, det vet definitivt inte de yttre faktorerna.

Som vanligt avger jag inga nyårslöften, förändringar och justeringar kan jag göra när som helst under året om det behövs. :-) Varför sätta onödig press på mig själv när det blir nytt år? Näe, det är bara tokigt tänker jag och lite av en björntjänst till mig själv. Min känsla är också att nyårslöften kan bli löften som faktiskt nästan är utopiska. Under många år upplevde jag "nyårslöften" som ivrigt stegade in på gymmet där jag tränade. Nu skulle det börja tränas och de skulle träna varje dag. Inte ens vi, som satsade på elitnivå, var på gymmet varje dag. Det blev lite vadslagning mellan oss, hur länge skulle "nyårslöftena" hålla i? Efter en månad hade drygt hälften droppat av och sedan dröjde det inte länge innan även resten lyste med sin frånvaro. Samma procedur men i något mindre skala inträffade varje år efter semestern. Då skulle det börja tränas och det med råge. Ja, även de gångerna såg vi samma avknoppning, först efter en månad och sedan successivt under följande veckor. Numera ser jag aldrig de här "nyårslöftena" eftersom jag har gymmet hemma i källaren, men jag gissar att det ser ganska lika ut på de offentliga gymmen - en ny ivrig skara kör igång med rykande färska gymkort efter nyår.

Jag har vid flera tillfällen försökt förstå tänket hos personer som gör dessa ryck. Var finns den långsiktiga planen och vill de verkligen förändra sin situation? Kortsiktiga lösningar har väl egentligen aldrig varit riktigt framgångsrika, vare sig det rört sig om dieter/att banta eller träning i de här fallen. Förändringar kräver en plan och själva förändringarna behöver ju inte vara så enorma för att faktiskt ge effekt. Jag hoppas och önskar för alla "nyårslöftare" att klokhet och sunt förnuft ska greppa tag i era strategier. Börja i lagom takt så kanske motionen blir rolig och lockar till någon dag till i veckan - det kommer att göra susen. När ni avlägger nyårslöftet eller gör förändringar när som helst under året, ta då med klausulen: "Hur ska jag göra för att hålla det här resten av mitt liv?"

Här om dagen, på väg ut från ICA, fick jag frågan om jag trodde att det mentala påverkar mycket när man idrottar på elitnivå. Ja, absolut var mitt svar, utan "stålhätta i pannbenet" är det lika bra att lägga ner. Jag vill dock slå ett slag för den mentala förmågan/disciplinen även när det gäller motion. Motionen gör sig inte själv även om du bestämmer dig för att börja träna - det är du själv som har ansvar för att det blir gjort. Och - det är du själv som får njuta både kroppsligt och mentalt av att du håller i och har disciplin. Det är väl ett sätt, gott som något, att belöna sig själv. :-) Å du... glöm inte att vila.

2 januari 2019

(4.59) Kaffe, fötterna i högläge och datorn i knäet - en morgon som många andra. Skön start på dagen och laddar för ett pass på gymmet. :-) Efter det är det dags att jag gör mig redo att fara norrut till KH, en ny arbetsdag väntar och det blir den första på nästan två veckor. Skönt som bara den med lite längre ledighet men också skönt att få komma igång med göromålen igen. Hoppas jag kan bibehålla det lagom tempo som infunnit sig under ledigheten och att jag kan förbise all eventuell påverkan av någon som helst form av jäkt eller uppschåsat tempo - kanske kan jag till och med hjälpa någon kollega att "ta det lite piano" som Herr FP skulle sagt. Ingenting går ju bättre av att vi flår på i 110 bara för att vi inbillar oss att vi måste.

Det har varit blåsigt i Metropolen i natt, ja det började redan i går kväll med kraftiga vindbyar. Har hört dem till och från under natten. När jag för en stund sedan gick ut för att hämta tidningen var det en väldans tur att jag inte hade kammat mig... "peruken" fick sig en rejäl luftning. I går kväll var jag en sväng till morbror och moster, vi grejade lite i tipsvärlden. Det är suveränt att vi börjat tippa via nätet, det underlättar när vi inte kan tippa åt varandra i butik.

3 januari 2019

(9.52) Andra koppen kaffe efter gymmet, frukost och disk. Skön start på dagen även om morgonens pass gick till största delen på vilja. Skönt i alla fall att jag tog mig ner och körde. Njuter av att det är söndag och ledig dag - inga planer för dagen förutom att smågreja hemma, om jag känner för det. Hade lika skön dag i går, grejade lite på förmiddagen och var även till morbror och moster en sväng - resten av dagen tog jag det bara lugnt och vilade. Siktar på en lika skön dag i dag. Jag fick med mig två bakelser till oss från morbror och moster i går, vi delade på en i går kväll och har den andra kvar till i kväll eller i morgon. Det var perfekt med en halv bakelse - lagom för både kroppen och knoppen. :-)

9 januari 2019

(4.50) Jag har startat dagen som jag brukar, kaffe och en stund vid datorn - en rofylld stund. Veckan har börjat lite lyxigt, både måndag och tisdag har BK och jag kommit hem nästan samtidigt, och tidigt, fått umgås med varandra och haft en hel del kvalitetstid på vardagskvällarna. Ah, vi känner oss riktigt bortskämda. BK:s nya arbetssituation kommer nog att ge oss fler sådana eftermiddagar/kvällar framöver och det känns hur gott som helst. Jag håller på att lära mig ett nytt system på jobbet, det är superkul och givande att få erövra nya kunskaper. Extra kul att vi är en grupp som gör det här tillsammans. Under veckan ska ett par av gruppens medlemmar och jag testa lite funktioner i systemet och klura lite på hur vi bygger vidare. Det känns roligt och peppande. Fantastisk support från systemägarna och pedagogiska till tusen när jag, som nybörjare, kommer med mina funderingar.

Ska fara till KH lite senare i dag så förutom gymmet blir det nog lite småplockande här hemma. Skönt att kunna styra lite över arbetstiderna, känner jag för att skrota hemma en extra stund på morgonen så går det fint - ja, förutsatt att jag inte har något inbokat på KH så klart. :-) Det är toppen att kunna göra så, vi är alla olika vad gäller dygnsrytm och då passar det ypperligt att kunna justera lite utifrån sin egen "tidszon".

(20.56) Afton framför brasan, kaffe och lite avkoppling innan det är dags för nattens skönhetssömn. Var på massage efter jobbet och P fick jobba rejält i dag. Skönt som bara den att få loss lite knutar på några ställen. Har fått en hel del gjort på KH, börjat greppa nya systemet och det gör det hela ännu mer roligt, givande och triggande. Ser fram mot morgondagen och att få fortsätta grejandet. I morgon blir det bonus, jag får fixa och trixa i nya systemet med en kollega.

Skönt som bara den med en brasa efter kvällens massage. Hur väl jag än klär mig innan jag far hem från massagen så blir jag alltid lite "hurven" - brasvärmen gör susen. Även i bilen hem har jag, den här årstiden, flera grader varmare än vad jag brukar. Det är skönt det också vill jag lova, efter halva vägen hem är det riktigt behagligt och jag kan börja slappna av. :-) Nej då, det försöker jag allt göra redan från starten. Vis sedan barndomen: Ju mer jag spänner mig desto mer fryser jag - men... ju mer jag fryser, desto mer spänner jag mig. Ja, den logiken är allt lite att bita i - även för mig.

17 januari 2019

(2.59) Jaha ja, det var ju inte meningen att vakna så här tidigt. Men nu är jag uppe, kaffet är i muggen och strax blir det bläddrande i tidningen. Gymmet får vänta en liiiten stund till. :-) Har i alla fall sovit gott och inte allt för få timmar. I dag blir det en jobbardag på hemmaplan, strukturera upp mig och få ordning på både göromål och tankar. Jag skulle behöva sortera och renskriva lite anteckningar från min egen process i processen. Det brukar göra så att jag får en tydligare bild av var vi befinner oss och vad vi har framför oss. Just sorterandet och renskrivandet kräver lugn och ro och tid för fokus och passar ypperligt att göra hemma. Ser fram mot dagen och göromålen.

19 januari 2019

(6.32) Morgonstund i soffan, kaffet är avnjutet och tidningen genombläddrad. Har inte en plan för dagen, det blir med andra ord lite motion och sedan vila till tusen. Skönt att få vila och ladda energidepåerna hemma på ägorna. Har haft ett par riktigt effektiva dagar på jobbet och det känns skönt för hela systemet. Satsar på fortsatt effektivitet framöver. :-) Men, som sagt, nu ska jag ladda energidepåerna i två hela dagar. Ah, det är skönt med vila mellan varven. Vackert utomhus även om det är rejält halkigt, det gäller att ta sig fram varsamt - oavsett om det är till fots eller med racern. Här om dagen var jag ute på altanen på eftermiddagen när solen låg på. Nu är det baske mig inte många veckor innan vi kan pälsa på oss och ta en kopp kaffe där ute. Det ser jag fram mot och det blir en häftig känsla kan jag tro.

27 januari 2019

(10.32) Förmiddag och jag har precis avnjutit dagens andra kopp kaffe. Vaknade i lagom tid, inte för tidigt alltså, läste tidningen och drack kaffe innan jag röjde lite disk och sedan blev det ett pass på gymmet. Skönt som bara den att köra trots att jag var lite trött i kroppen i dag. Efter gymmet blev det frukost och den satt fint. I dag har jag beställt en ny datormus, den jag haft ett tag har börjat leva ett eget liv. Den tar allt som dubbelklick vilket är liiite frustrerande. Jag har varit in på varenda inställning för att se om jag kan justera det - men icke. Jag har till och med rådfrågat konsulten i Mullhyttan.

Gårdagen gick i vilans tecken. Startade även lördagen med ett pass på gymmet och sedan tog jag det väldigt lugnt resten av dagen. Skönt att ladda energidepåerna inför arbetsveckan. Bara vara och låta hela systemet vila - det är gott som bara den mellan varven. Jag satsar på vila även i dag. Bara vara, njuta av tid ihop med BK och göra det som faller mig in. Just nu faller det mig in att mysa i soffan så då gör jag det. En ypperlig söndagssysselsättning tycker jag.

Februari 2019

3 februari 2019

(8.33) Sovmorgon och mys på ägorna, snön yr utanför fönstren och väntar på att skyffeln kommer fram. Nåja, det får bli småningom - först ska här mysas klart. :-) Var ute för en stund sedan och hämtade tidningen, det var svårt att säga hur mycket som kommit - just för att det yrde så mycket. Men det hör vintern till och jag gillar det skarpt. I går hade vi besök av brorsan från Mullhyttan, trivsamt som bara den och för första gången på alla år så var T och jag ner och körde ett pass på gymmet tillsammans. Häftigt, kul och väldans givande. Jag är stolt över lillbrorsan och impad över hur snabbt han tagit tekniken i lyftningen. Bra jobbat! :-D Jag värmde upp innan han kom, med nästan en timmes svängande med snöskyffeln. Det gav nog en del i kroppen, det känns så i dag i alla fall. Ja, då är det helt enkelt på´t igen i dag då. :-) Jag gillar att skotta och jag tror att snön som kommit i natt är lättare än den som föll i går. Lite frukost och sedan är jag redo att ge mig ut. Just ja, jag ska mysa färdigt först också. Det är viktigt för välmåendet. :-)

12 februari 2019

(4.14) Har sovit hur skönt som helst och vaknade tidigt, inte konstigt med tanke på att jag kröp ner mellan lakanen tidigt i går kväll. Gjorde så i stället för att somna i soffan och sedan behöva maka mig in i sovrummet. Bra dag på KH i går, effektivt och givande till tusen - hoppas på en liknande dag i dag. Träff med arbetsgruppen och workshop, jag får vara "fröken" igen och guida mina kollegor. Ser fram mot det och att få peppa dem till nya kunskaper. Jag ska lära dem allt jag kan - å det tar väl cirka tre minuter... :-D

När jag väl har avnjutit morgonens kaffe ska jag ge mig ner för ett pass i källaren. Skönt att året börjat väl med kontinuitet vad gäller gymmandet vilket ökar mitt allmänna välbefinnande märkbart. Ser fram mot att komma ner och få röra på mig en stund. Kul också att BK uppskattar gymmandets välgörande effekt. :-) Jag kör ju inte tillnärmelsevis de långa och tunga pass som var vardag för ett antal år sedan. Nej, i dag har jag absolut inget behov av dem. I dag tränar jag för att må bra - inte för att bli bra och det är en väldig skillnad.

17 februari 2019

(16.42) Skön och avkopplande helg, speciellt dagen i dag. Energigivande och harmoniskt lugn som ger mig massor av energi. Målet för veckan är att behålla det inre lugn som helgen gett mig, ta göromål och uppgifter på jobbet med ro och angripa dem med systematisk logik. Det ska nog gå bra tänker jag, behöver bara påminna mig mellan varven. Inte låta mig dras med i någon falsk iver eller entusiasm som allt som oftast bara är en vision och önskan. Jag har blivit bättre på det genom åren men det går alltid att ta ett steg till på förbättringsstegen. Om jag lyckas förhålla mig till göromålen på det sättet vet jag att jag både gör ett bättre jobb och framför allt - att jag har så mycket roligare när jag gör dem. För att inte tala om energin jag har kvar när jag landat på G4 efter arbetsdagen.

24 februari 2019

(6.06) Morgonmys i soffan, kaffet är urdrucket och tidningen genombläddrad. Skön helg med lagom tempo och lagom med göromål. I går hade vi besök av granntjejerna, vi byggde koja i soffan, sjöng lite sånger och småpratade. Trivsamt värre. Dagen i dag lär gå i samma lagomtempo som gårdagen, en gnutta motion på morgonkvisten och sedan massor av bara-vara-tid. Det är kvalité i tillvaron vill jag lova. Extra kvalité i dag eftersom BK ger sig av till jobbet först efter lunchen. :-)

26 februari 2019

(19.41) Afton i hemmet, fötterna är i högläge och jag kopplar av efter en bra dag på KH och sedan en tur med BK till länsmetropolen. BK behövde hämta en lånebil då hennes kärra är på verkstaden. Nödvändigt och fantastisk tur att hon inte var ute och körde när en fjäder under framvagnen gick sönder. Puh... kan vi väl lugnt säga. Skönt att det finns lösningar så att jag kan hålla mig undan från att åka kollektivt ett tag till. :-) Nej då, det går bra på morgnarna men eftermiddagarna är ett aber - åksjuka är inte att leka med. Säkert hade både Herr och Fru FP en önskan för mig - att åksjukan skulle växa bort. Men så blev det inte, men å andra sidan kanske jag inte har växt färdigt än så jag får fortsätta hoppas.

Hade som mål att köra ett pass på gymmet i morse, men det satte magen stopp för. Jag var inte i den morgonform jag önskade så det var bara att ta det lugnt och vänta med det passet till en annan dag. Förhoppningen är att jag ska kunna köra i morgon bitti eftersom det just nu känns helt okej. Kanske någon förkylningsbacill som satt sig i magen eller så, ja det vore inte omöjligt eftersom det florerar en del i luften den här tiden på året.

Mars 2019

4 mars 2019

(5.07) Mars har anlänt - härligt. Ett steg närmare våren på riktigt. :-) Vi får njuta av varje dag helt enkelt. Jag ska fortsätta att ta en sak i taget i lagom takt på KH, men först lite kaffe och tidning på hemmaplan.

April 2019

7 april 2019

(7.41) Uj... Dagarna går undan - nu är det drygt en månad sedan jag skrev något senast. Ja, så kan det bli ibland. :-) Våren har anlänt och livet spirar på ägorna, både bland småkrypen och växtligheten. Härlig tid med go känsla i hela kroppen. BK har haft sin stora dag, vi firade två dagar förra helgen - härliga dagar med massor av trivsamma människor. Även den här helgen har vi tillsammans, men då i lite lugnare former. ;-) Tanterna behöver vila upp sig efter festligheterna. :-D

(11.19) Härlig dag med småpyssel på ägorna och vila mellan varven. Nu tar jag mig en sen fikapaus innan det är dags att hänga ut en laddning tvätt på torkvindan. Jag riktigt njuter av att få hänga ut tvätten och kunna gå ut och in utan att behöva pälsa på mig ett lager kläder. :-) Vi satsar nog på fika på altanen även i dag. Helt suveränt med nya altanen, både vad gäller storlek och att vi kan sitta där även om det skulle komma en regnskur. Tror nog att Herr och Fru Fickolén Pasoll ler lite i sin sfär när vi myser på altanen. Ja, de kanske till och med är med oss mellan varven och njuter myser de också. Helt okej för mig! :-D

Jag startade dagen med ett skönt och givande pass på gymmet, BK är ute och luftar sig och cykeln en sväng innan lunch. Det gör hon baske mig rätt i. :-) Skönt med dagar som dessa, inga större planer utan vi kan ta dagen som det kommer - det gillar både BK och jag. Vi kikade lite på kartan efter frukost för att se vad vi skulle kunna tänka oss för rutt med racern till sommaren. Vi har en liten skiss på rutten och klurar vidare en annan stund. Det är så roligt att planera med BK, mysigt och alldeles lagom.

I morgon ska jag ta med min cykel till "förorten" för den årliga servicen. Suveränt att lämna in den varje år för att hålla den i gott skick och se över växlar, bromsar och annat. Sedan är servicen i "förorten" suverän, engagerade personer som tar emot cykeln och mig. Det är också dags att byta golv på kärran, har ett par ställen jag ska kolla med om de kan göra det och när i så fall de har tid. Ja, det är verkligen dags eftersom det på ett ställe är hål rakt igenom. Vi vill ju inte fara till Vanneboda med kompost och ris för att upptäcka att kärran är tom när vi kommer dit. Näe, det skippar vi - annars får vi städa längs hela vägen efter oss. Kärran är ju suverän att ha och golvet är ju den delen av kärran som tar mest stryk. Det har hållit bra i nio år trots att den står ute året runt, därför känns det som en bra investering att byta golvet.

14 april 2019

(10.26) Skön helg med mycket avkoppling. Välbehövligt efter en ganska intensiv vecka på KH, massor av skoj men intensivt. Började dagen med en timmes promenad i den friska luften, skönt som bara den och en bra start på dagen. I eftermiddag kommer BK hem efter några dagar på annan ort. Ah, det blir gott att få hem henne. :-) Just nu laddar jag för att börja med lunchen om en stund. Ska få till några matlådor inför veckan som kommer. Det blir även en sväng till affären senare i dag, var dit i går men glömde ett par saker - så det är bara att fara ner i dag också.

25 april 2019

(4.31) Arla morgonstund, kaffet är urdrucket och tidningen genombläddrad. Det blev tidig morgon i dag - men det händer inte så ofta nu för tiden, vilket är skönt. :-) Fick lov att jobb-jobba lite i går kväll när jag upptäckte en inställning på alla webbarna som blivit lite tokig. Nåja, det löste sig smidigt men tog en stund. Känns dock bra att ha det gjort nu när det är morgon och ny dag med nya utmaningar och göromål. Har lite möten och annat fix under dagen och avslutar med massage innan jag far hem till Metorpolen igen - en trivsam dag med andra ord. Ska ge mig ner på gymmet en sväng innan jag far norrut, skönt med ett morgonpass innan dagen sätter igång.

28 april 2019

(10.00) Fikapaus efter ett pass på ägorna, det blev kombinerat motions- och trädgårdspass. Tömde 22 säckar jord i odlingslådorna så nu är de redo för sättning och sådd. :-) Passade även på att sätta ut överblommade påskliljor i rabatterna, sådana som suttit på kyrkogården och här hemma i urnan. Suveränt att kunna återvinna påskliljorna varje år och fylla på i trädgården. När jag satte penseér i urnan här hemma i går insåg jag att fjolårets penseér hade fröat av sig. Det var små söta penseér i fjolårets färger som växte i gräsmattan runt urnan. Sånt gör mig varm i hjärtat. Får se om jag gör något mer på ägorna under dagen, behöver vila lite också känns det som. BK och jag grejade mest hela dagen i går på ägorna så jag känner mig rätt nöjd med helgen. Ska nog passa på att vila så att jag är redo för arbetsveckan som börjar i morgon. Nåja, veckan som kommer innebär bara två arbetsdagar för egen del - har passat på att ta lite semester i slutet på veckan så jag blir ledig fem dagar. Ja, just det F-E-M dagar! :-D

Maj 2019

1 maj 2019

(9.08) Första lediga dagen av fem... Ah, det är ljuvligt att vara ledig så här mitt på våren. :-) Extra lyxigt är det eftersom vi är lediga tillsammans BK och jag. :-D Jag hann en hel del på KH under gårdagen och min simultankapacitet blev satt på prov vid några tillfällen. Det gick galant och gjorde så att nöjdhetsfaktorn höjdes flera snäpp. I dag blir det inte många knop för oss här hemma på ägorna, vi satsar på en mysdag med en sak i taget i sakta mak - det är livskvalité vill jag lova. Ska strax kavla upp ärmarna och ställa mig vid massagebänken, BK behöver lite omsorg.

2 maj 2019

(9.16) Förmiddag i hemmet och jag njuter av att vara ledig - bara vara, vila och ta stunden som den kommer. Det är kvalité i massor. Inga planer för dagen, bara vara och njuta av stillheten och ron. Fiffigt att ta ledigt så här mitt i, det ger välbehövlig vila och tid för återhämtning i både kropp och knopp. För tillfället känns det som att en förmiddagslur i soffan skulle kunna vara ett fantastiskt bra alternativ. Det skulle nog göra susen vad gäller återhämtningen. :-)

4 maj 2019

(9.59) En stund vid datorn innan det är dags att börja med lite småplock. Har roat mig med att kika på bilder från tidigare år, lite kul att se vad som hänt på ägorna under åren. Hur små och stora justeringar gjorts och vad bra det har blivit. :-) Är lite sugen på att ge mig ut med kameran en sväng, får se om det blir nu eller senare. Hoppas kunna hitta något eller några trivsamma motiv som sätter fart på fantasin. Det är bara att strosa runt på ägorna så hittar jag motiv som jag inte sett tidigare, gäller bara att ha ögonen öppna och rätt sinne påslaget. Helst skulle jag vilja ge mig ut i geografin, kaffetermosen med och kameran laddad. I dag funkar inte det eftersom vi har annat för oss, men en annan dag kanske.

5 maj 2019

(5.17) Arla morgonstund, kaffet är urdrucket och tidningen genombläddrad. En stilla morgon med ro och frid för hela människan - det är bara att njuta. :-) Även denna lediga dag är agendan ren från göromål - jag tror minsann vi behåller den så för att få fortsätta må gott vår sista lediga dag den här perioden. I morgon är det dags för jobb igen, det blir säkerligen bra. Ska göra vad jag kan för att behålla den rofyllda känslan från ledigheten och ta en sak i taget i lagom takt.

21 maj 2019

(19.42) Uj, nu är det bråda dagar på KH - knappt två veckor kvar till lansering och mycket som ska fixas innan det är dags. Roligt jobb men jag känner att det börjar ta lite på orken. Skönt att det är en semester mellan avslut på det här projektet och början på nästa. :-) Ja, egentligen är det inte helt avslut på pågående projekt om ett par veckor, då lanserar vi och sedan börjar nästa fas - förvaltning och fortsatt utbyggnad av e-tjänster. Det blir kul och säkerligen utmanande mellan varven, men det förgyller tiden och ger en extra skjuts till "vindlingarna" som får jobba lite extra.

Får se vad det kan bli för form på projektet som sätter igång efter sommaren - hur arbetsgrupp, styrgrupp och annat kommer att sättas samman. Ja, det blir säkert bra. Jag tycker dock det är viktigast med "högt i tak", att alla kan få komma till tals och att vi känner ett gemensamt ansvar för projektet. I det sammanhanget tror jag på en tydlig struktur och ledning som ger förutsättningar för oss att göra ett så bra jobb vi någonsin kan. Med förutsättningar menar jag inte enbart kronor, förutsättningar är också tid, förtroende och stöd i beslut - egentligen viktigare än pengar kan jag tycka. Speciellt när vi har verktyg och kompetens att göra så mycket själva utan att behöva köpa in lösningar för olika funktioner.

BK är ute med Klippon en sväng på ägorna, jag kanske ska ge mig ut och trimma när hon kommit en bit på väg. Vi delar upp sysslorna, handhavande av arbetsredskapen, efter tycke och smak. Det löser sig alltid och blir bra i slutänden. :-) I går satt jag på altanen mest hela kvällen, mysigt som bara den. Jag hade sällskap av katten Wilma som, i och för sig, snusade och sov mest hela tiden. Men det är ett sällskap ändå, rogivande att höra hennes små snarkningar mellan varven och bara bli glad i hjärtat av att hon känner sig trygg ute på altanen. Ja, det är väl sådana små glädjeämnen som förgyller tillvaron och ger livet lite annat perspektiv kan jag tycka. Det behöver inte vara flashigt och stort för att betyda mycket. Jag är tacksam och glad för min förmåga att njuta av det lilla, sedan finns det stunder när jag inte heller ser dem - så är det. Nähä... nu får jag nog svida om och ge mig ut med trimmern om jag ska hinna innan det blir mörkt.

Juni 2019

2 juni 2019

(9.23) Förmiddagsfika i fåtöljen, fötterna vilar behagligt på puffen. Ja, dagar som denna är det bara att njuta av. Hade en lika skön dag i går, lite småplockande och njuta av tillvaron - i precis lagom takt. Det är verkligen behövligt efter månader av skapligt mycket att göra på KH, långa dagar och fokus de lux. I morgon är det lansering av senaste projektet och det ser jag fram mot. Efter lanseringen går vi in i nästa fas av det arbetet - förvaltande och vidareutveckling, superkul och givande till tusen. Det blir ett jobb-jobb-pass på hemmaplan tidigt i morgon bitti för att göra vissa justeringar innan jag far upp till KH. Skönt att få det gjort tidigt innan världen vaknar. :-)

18 juni 2019

(17.10) Kaffe efter maten och jag kopplar av efter en givande och härlig dag, ledig på en tisdag - bara så där. Klippte berberishäcken i morse och sedan var det bara att tömma kärran innan jag for till morbror och moster för att lasta på lite mer. Lyxigt värre, jag fick lunch hos dem och, som vanligt, en trivsam pratstund. När jag kom hem blev det en välförtjänt lur i soffan, hur skönt som helst.

I lördags morse skjutsade jag BK till starten på årets vandring. I morgon kväll ska jag hämta henne eftersom femdagarsvandringen är över. Ser fram mot att få komma hem och mysa med BK, bara vi och hemma. :-) Hoppas hon får känna sig nöjd med dagarna och att hon även fått "bara vara" i vandrandet trots att några av dagarna varit arbetsdagar.

Jag gör nog inte många knop till i dag, passar på att vila också när jag faktiskt tagit ledigt. Så himla nöjd att jag fixade berberishäcken, det sker bara två gånger per år men det är ett relativt stort projekt så därför är det skönt att få det gjort. Första gången på några år som jag gör det helt själv också, tidigare har jag blivit bortskämd eftersom BK burit bort det jag klippt. Endast två arbetsdagar kvar den här veckan, sedan är det långhelg. Det blir rätt behagligt det också skulle jag nog vilja påstå. :-)

30 juni 2019

(8.25) Lite vila efter ett kort pass på ägorna och sedan frukost. Skönt att bara ta dagen som den kommer och inte planera allt för mycket. Semesterkänslan infann sig snabbt efter avslutat pass på KH - skönt att få äga tiden en stund. Det blev dock lite småhektiskt innan jag kunde ta semester på riktigt. Efter uppgradering av system så betedde ikonerna på startsidan sig lite som de själv kände för - absolut inte som jag talat om för dem att göra. Jag gjorde en tillfällig lösning och sedan tog jag semester... Ja, det gjorde jag ju inte riktigt eftersom jag visste att ikonerna såg okej ut i datorn men inte i andra enheter som platta eller mobil. Ett par timmar i solen löste det, fick en fiffig idé som jag så klart var tvungen att testa. Det gjorde jag och till min stora glädje så funkade det fint. :-) Då kunde jag ta semester på riktigt. Skönt att börja semestern med nöjd-känsla inombords.

Om en stund ska vi ge oss ut på ägorna för att justera antalet prästkragar. De flesta har blommat över och behöver få komma bort för att ge plats för andra växter som vill ha utrymmet - ja, annat än ogräs alltså. Vi har bestämt att hålla på en begränsad tid, en timme eller så, och sedan njuta resten av dagen. Det ska bli spännande att se hur många gånger BK eller jag säger: "Jag ska bara...", innan vi faktiskt ger oss. :-D

Juli 2019

2 juli 2019

(7.50) Semestern har börjat som den brukar... lååånga sovmorgnar och middagslur efter maten. Ja, det är som vanligt med andra ord. Om några dagar har det rätat upp sig när både kroppen och knoppen fått vila ifatt. Skönt att vi ändå har grejat lite på ägorna i lagom tempo. BK är en lisa för min själ, stöttar mig i grejandet - ja, i allt faktiskt. Det är en fröjd att ha semester tillsammans och bara vara, precis som det borde vara för alla. I kväll ska vi på teater här i Metropolen, det blir intressant. Innan teatern får vi räkmacka på lokal. Ja, det är nästan så jag känner mig lite bortskämd mellan varven. :-)

Under gårdagen blev det kameratömning, det var dags och skönt att få sortera in bilderna i mappar och köra backup på allt. Skapligt många bilder som behövde sorteras, en del fick åka i papperskorgen direkt - ja, det blir så när jag testar och grejar för att hitta optimala inställningar när motiven ska förevigas. Fascinerande hur små ljusskiftningar kan påverka så mycket hur bilden blir. Det är absolut inte automatiserat i vindlingarna eftersom jag blir lika fascinerad och överraskad varje gång. :-) Men, det är bra tänker jag för då blir det en utmaning varje gång och triggar vindlingarna till nya tankebanor. När tankebanorna blir allt för "kringelikrokiga" är det bara att lägga kameran åt sidan och återuppta det en annan stund - när dimridån har lagt sig.

21 juli 2019

(3.15) Semestern har fortsatt som den brukar... avkopplande, bara-vara-tid och njutning i massor tillsammans med BK. :-) Även långa sovmorgnar mellan varven blandat med onödigt tidiga morgnar, som i dag. Har varit uppe en stund så lokaltidningen är genombläddrad/skrollad liksom ett par rikstäckande blaskor. Jag är egentligen inte förvånad över att det blev en så tidig morgon just nu eftersom jag har sovit länge som bara den flera nätter på raken - så den arla uppstigningen kom egentligen helt väntat. Nåja, soffan är tillgänglig efter lunch i dag också. Bara att luta omkull mig för en middagslur om det skulle vara behovet under dagen.

Vi har njutit både av att vistas i "Altanien" och vår sedan tidigare planerade rundtur norröver i landet. Rundturen gav en hel del häftiga upplevelser och trivsamma fototillfällen. BK "inleddes i frestelsen" i år, från att vara en suverän motivfinnare placerade hon sig själv bakom spakarna. Många fina bilder blev det och jag njöt massor av fotandet tillsammans. :-)

"Altanien" har även blivit en favoritplats för katten Vilma, som gärna tar en tupplur där på eftermiddagen. Ja, tupplur är väl en underdrift - djup sömn i fyra eller fem timmar är en mer korrekt beskrivning. Sällskaplig... nja, det går att diskutera - men ett sällskap ändå tycker vi. :-) Det känns bra att Vilma trivs hos oss och att hon känner sig trygg i "Altanien". Om vi kan bidra med den delen på ålderns höst för henne så gör vi det gärna - hon är trots allt den snällaste katt jag någonsin träffat. Sedan går det väl att diskutera om det är Vilma som hälsar på oss eller om det är vi som tillåts att bo på hennes domäner. Det beror nog på vem vi frågar, oss själva eller Vilma - tur att hon inte kan prata. :-D

Under gårdagen blev det en hel del påtande på ägorna för min del, i alldeles lagom tempo och med paus mellan varven. Fick också, för första gången någonsin, dela upp gräsklippningen på två pass - det blev helt enkelt regnpaus. Skönt att kunna klippa klart senare på dagen i stället för att behöva vänta en eller ett par dagar. Jag var inte ensam i grannskapet om att få regnpaus i klippandet, i alla fall en till råkade ut för samma sak. Det var så skönt att påta lite pö om pö under gårdagen, jag hade hela tiden energi över och tyckte det var avkopplande och givande. Jag tror nog att morbrors ord om att "det ska vara roligt att hålla på" är på god väg att rota sig även hos mig. Det har tagit tid men baske mig, skam den som ger sig.

Det är förutspått regn i dag, det är helt okej eftersom marken behöver det. Kanske tar jag mig en stund vid datorn och grejar lite med bilder från turen norrut. Det är några bilder att kika på och vem vet, kanske kommer det ut något här på sidan småningom. Planen är att få ut lite bilder här men jag är inte riktigt klar med hur jag ska strukturera det hela. Lite nya kodningar är på gång och de måste testas innan de kan "sändas live", hur skulle det se ut annars. ;-)

26 juli 2019

(9.29) Andra koppen kaffe för dagen, fötterna på puffen och vädrar in lite sval luft från skuggsidan. Ja, än så länge sval luft och skönt att sitta och njuta av lite fläkt på tårna. :-) För ett par timmar sedan var vi ute på en morgonpromenad, gott att komma ut en sväng och röra på kroppen men fascinerande ljummet redan klockan sju. Jag har varit sådan sjusovare på sista tiden att vi fick ställa klockan för att komma ut på morgonpromenad innan värmen satte fart ordentligt. Nåja, skönt att jag sover men jag blir lite fundersam inför stundande arbetsveckor, tur jag har flex så att jag kan börja senare om jag behöver. Jag vill ju inte komma till jobbet och var i någon slags dvala första timmarna, nej, då sover jag hellre lite längre och börjar senare. Inte heller tänker jag köra någon justering av dygnsrytmen innan jag ska börja jobba, det får ge sig efter hand. Nähä... nu ska jag fortsätta att semestra och bara vara - dä ä gött.

30 juli 2019

(7.55) Morgonmys i soffan och jag njuter av ledigheten. Semester är ett gott påfund som gynnar hela människan, så länge som vi kan landa i nuet och bara vara. I dag är det extra lätt att bara vara och mysa, regnet faller utanför fönstren och temperaturen är betydligt svalare än de senaste dagarna. Det är skönt och både vi och naturen behöver det en stund. Jag har vädrat in lite sval luft på morgonkvisten, det är nästan lite kulet - men så skönt för både kropp och knopp. Tror minsann jag ska sätta mig och fixa med lite bilder om en stund, det är trivsamt att pyssla med dagar som denna, men framför allt tänker jag fortsätta njuta av ledigheten och ta dagen som den kommer.

Augusti 2019

5 augusti 2019

(9.30) Skön och lagom-tempo-morgon med en hel del gjort. Njuter av ledigheten och att bara kunna ta dagen som den kommer. Det blir skoj att börja jobba igen senare i veckan men just nu är det bara gott att vara hemma. :-) Behöver dock till affären en sväng, det är lite föda som behöver inhandlas - annars blir vi inte roliga, vare sig jag eller BK. Jag sätter mig säkerligen med lite bilder eller kodande under dagen. En idé poppade upp här om dagen och med den följde fler idéer och varianter på dessa som ska testas och utvärderas innan jag gör slag i saken och bygger om lite. Jag vill ju gärna ha koll på vad jag gör så att det inte blir något tok. Kul och utmanande är det och gynnar vindlingarnas aktivitet. Det känns som att jag lär mig något nytt varje gång jag sitter och det inspirerar till fler försök och tester vill jag lova. Tur att jag är liiite envis i alla fall. Tror nog jag tar cykeln till affären så att jag får lufta mig lite och så ska jag inte ha massor av varor heller.

8 augusti 2019

(6.16) Fin start på dagen... Vi vaknade innan klockan skulle ringa, jag satte på kaffe och tänkte mys-starta dagen med att läsa tidningen i sängen. När jag ställde ner kaffekoppen, som var full, på bordet bredvid sängen hände något märkligt. Koppen tippade och allt kaffe rann över sängbordet, skvätte på väggen och gjorde sjö under sängbordet. Ja, det var bara att torka, torka och torka. Ett uppvaknande i rask takt skulle jag vilja påstå. Inte nog med det, var som hastigast in på Facebook på telefonen innan kaffet var klart och lyckades besvara en fin kommentar på ett av mina inlägg med en arg gubbe. Men hallå... Tack och lov att BK fick syn på det för en stund sedan så att jag fick rätta till det. Får väl tänka att det bara kan gå bättre resten av dagen.

I går slutförde jag projektet här på webben med bilder och bildspel från vår resa i Norrland i sommar. Det var superskoj att fixa med koderna så att jag skulle få till det som jag ville samt välja bland alla bilder för att visa ett axplock av vår resa. Jag hade drygt 2700 bilder att välja på så det tog en stund. :-) Jag har lite andra tankar och idéer vad gäller kodandet på webben men det tar jag lite då och då. Det är inte gjort i en handvändning och kräver planering, tester och ytterligare klurande. Ja, bildspelen var inte heller gjorda i en handvändning men jag lär mig nytt hela tiden och det är både utmanande och peppande. Kul att pyssla med lite klurigheter så att vindlingarna får sitt lystmäte, det påverkar hela mig på ett bra sätt - precis som gymmet och promenaderna gör.

11 augusti 2019

(20.33) Skön helg med en hel del fixat, både i trädgården och inomhus - "The Dream Team" har varit i farten. Ja, det är alltså BK och jag. :-) I dag har jag varit hos en kollega och fotat små hårbollar (kattungar). De var söta som bara den men hade fasligt svårt att sitta still och posera. Jag kan inte förstå det, misstänker att det är brist i fostran. :-D Innan fotandet var jag till morbror och moster en sväng för att språka en stund och sedan svängde jag förbi faster för att göra det samma. En trivsam förmiddag med många skratt och tokerier.

Det ska bli spännande att se hur veckan kommer att fortlöpa, med tanke på hur supertrött jag var efter endast två arbetsdagar förra veckan. Får helt enkelt ta en sak i taget och en dag i taget så ska nog vindlingarna kunna krypa upp ur trädan. Tänk att det är lika tungt för skallen varenda år att komma igång när semesterperioden är över. Nåja, det är sunt kan jag tro - tänker att det är ett bevis på att jag verkligen kopplat av och haft semester. :-) Hur som helst så blir det spännande, speciellt fram mot onsdag eller torsdag.

21 augusti 2019

(4.19) Arla morgonstund, myser i soffan och väntar på att kaffet ska svalna. Bra dag i går på KH, fick jubla lite för mig själv på eftermiddagen - löste ett kodstrul som uppstått efter sommarens uppgradering av webben. Trodde först att jag hade gått bet men som tur är är jag liiite envis mellan varven. Tänkte att det inte kunde vara så superstor justering som skulle till - helt rätt, det var två ord som skulle byta plats i kodsträngen. Det är dokumenterat och sparat så att jag kan ta med mig den lärdomen till nästa gång det är dags att justera - när intranätet har uppgraderats till exempel. Ser fram mot att få ge mig in i ett projekt som förhoppningsvis börjar nu i höst. Fick besked i går att vi ska köra och det kändes superroligt - jag har hoppats på det i några år. Roligast är det eftersom det gynnar dem vi är till för, medborgarna.

24 augusti 2019

(9.05) Ah... då har den årliga tröttheten efter semestern infunnit sig. Uj, jag är supersömnig om dagarna. Tyckte det gick bra i en och en halv vecka då förhoppningen väcktes att jag kanske skulle slippa det i år. Nähä då, den kom strax efter och slog till med vanlig kraft. Nu är det bara att köra på med göromål och vila middag för att sedan sova ovaggad i 8-9 timmar per natt, i alla fall på helgerna. Middagsluren på vardagarna är svårare att få till - hur skulle det se ut om jag somnade över tangentbordet på KH. :-D Förhoppningsvis håller sömnigheten inte i sig så värst länge, jag känner igen den och vet att det bara är att ta en sak i taget i lagom tempo. Jaha, då har jag lärt mig en sak till - det är härligt. I dag har BK och jag lite göromål på ägorna som vi tänkt få gjorda. Ska sörpla i mig kaffet och gå ut för att förbereda, då känns det lite lättare att komma igång. Under perioden som varit efter semestern har jag i alla fall prioriterat att motionera, det har känts suveränt och säkerligen underlättat göromålen på KH.

September 2019

4 september 2019

(7.51) Dröjer mig kvar hemma en stund, BK ska på jobbutflykt i två dagar så jag vill utnyttja tiden tillsammans en stund till. :-) Skönt också att ta det lite lugnt på morgonen, landa efter rutingöromålen och bara vara en stund innan jag far upp till KH för dagens pass. Ett par möten inbokade och för övrigt blir det säkerligen en del fixande för egen del. Inga stora projekt för tillfället och det är väldigt skönt. Har ju haft några år med ständigt pågående stora projekt, det har varit roligt som bara den men det är också behövligt för hela människan att få landa i vardagen en period innan nästa projekt startar. Hoppas dock att ett relativt stort projekt ska starta redan i höst, jag kommer inte ha huvudansvaret utan mer en "side-kick". Det gör mig inte ett dugg, bara jag får göra mitt jobb och känner att jag kan bidra med vettiga insatser. När det kör igång blir det ett väldigt kul gäng att jobba med, kunniga inom sina områden och fantastiskt arbetsvilliga.

21 september 2019

(9.36) Morgon/förmiddag på G4, skönt att starta dagen i lugn takt. I måndags kom vi hem från en tur till England. Vi bodde i Woodchester och gjorde utflykter därifrån, vissa utflykter till fots och vissa med bil. En härlig resa med fantastiska vyer och trevliga upplevelser. Våra värdfamiljer var fantastiska och fick oss verkligen att känna oss som hemma - dit har vi nog inte rest för sista gången. Jag har skickat lite bilder till våra värdar nu på morgonen och får se när jag sätter mig med bilder som ska upp här på webben. Nåja, rätt som det är så får jag inspiration till det också kan jag tro.

Innan vi for till England låg jag däckad i någon envis förkylning några dagar. Under resan gick det bra med hjälp av nässpray, Alvedon och Strepsils. I veckan efter, nu när jag varit på jobbet, har förkylningen forsatt att hänga i - hoppas verkligen att helgen hjälper till så att kroppen får läka sig lite. Tycker att det känns aningen bättre i dag på morgonen, vilket är toppen. Det ser ut att bli en fin dag här i Metropolen, jag tar nog en tur på ägorna lite senare för att pyssla lite. Jaha då, jag ska greja lagom.

22 september 2019

(10.22) Ah, äntligen kunde jag uppdatera igen. Mitt gamla program för att transportera filer till webbhotellet beslutade sig för att gå i pension. :-) Nåja, efter att jag mejlat med supporten på webbhotellet, klurat en del själv och i dag konsulterat den riktiga supporten - brorsan, så löste det sig. JIPPI!

(21.00) En härlig dag med lite smågrejande både ute och inne. Jag fick med mig två hjälpredor när jag skulle köra iväg och tömma kärran. E och W från grannägorna hängde på och fixade galant att tömma kärran. Ja, det var nästan så att jag kunnat sitta kvar i bilen. Eftermiddagen fortlöpte i vilandets tecken, avkoppling och tid för eftertanke. BK tvättade ett par fönster medan jag fixade middagen. Efter det har vi myst med klassiska toner från stereon, avkopplande och vilsamt för både kroppen och knoppen. Det är en gåva att BK är ledig betydligt fler helger än tidigare - lyxigt att få tillbringa så mycket tid tillsammans, smågreja lite och bara vara.

23 september 2019

(6.35) Kaffet är urdrucket och tidningen genombläddrad, strax dags för mig att göra mig redo för KH. Ny vecka med nya möjligheter framför oss, målet är att ta en sak i taget och en dag i taget. Det är så väldigt lätt att hamna i planerandet där många göromål framöver ligger och snurrar i vindlingarna samtidigt. Det blir aldrig riktigt bra, det slutar oftast med att jag måste sortera i skallen i alla fall innan jag får grepp om planeringen. Tänkte motverka det med ovanstående målsättning. Den målsättningen gör också att dagarna blir lite mer stillsamma kan jag tro.

24 september 2019

(6.36) Morgonstund på ägorna denna dag, Fru FP skulle ha fyllt 90 år i dag. Saknad - är en lätt underdrift. BK och jag ska fara ner till kyrkogården nu på morgonen för att ställa dit några blommor. Hoppas det får bli hyfsat väder så att de står sig några dagar. Det är ett privilegium att kunna styra en hel del över arbetstiden själv. Ja, att flexa lite på morgonen för att kunna åka till kyrkogården till exempel. I mitt tidigare yrkesliv hade det varit en omöjlighet, om jag inte haft stängning så klart. Nu är det dags för mig att sätta lite fart, annars kanske jag får jäkta på innan vi ska fara ner - och det vill jag ju inte.

Oktober 2019

4 oktober 2019

(4.07) Morgon, veckans sista arbetsdag och jag myser lite innan det är dags att fara norrut till KH. Det har varit en innehållsrik vecka men varierande göromål och diverse utmaningar, precis som en vecka ska vara med andra ord. I dag har vi utbildning hela dagen, det blir intressant. Tror nog att vi kan få till bra resonemang under dagen med kreativa förslag. Under veckan har jag haft en hel del möten, både via telefon och personligen. En lagom blandning av flera delar, det är den blandningen som gör jobbet så roligt - varierande men ändå hör allt ihop.

8 oktober 2019

(6.02) Kaffet är urdrucket och jag ska strax göra mig redo för dagen på KH. Gårdagskvällen var en stund i retreatens tecken, stillsam och rofyllt och gav utrymme till reflektion och eftertanke. Det är mitt sätt att ladda batterierna och jag är så tacksam att jag hittade känslan från Wettershus även här hemma på G4. Ett tänt ljus och bara låta tankarna tänkas färdigt och formas på raderna i tankeboken. Ja, jag hade även ett par andra ljuskällor - annars hade jag varken sett raderna eller det jag skrev. Jag behöver ge mig själv fler sådana stunder och det är lättare nu när vi går in i den mörkare årstiden.

13 oktober 2019

(8.56) Sovmorgon de lux... Det blev tio timmar i natt - välbehövligt och nödvändigt tänker jag. Under gårdagen gjorde vi det sista inför vintern, tömde tunnorna och sköljde ur dem. Skönt att göra klart för vintern och landa i mer lugn här hemma. Ja, det är lugnt annars också men min känsla är att hösten ger ett helt annat lugn då vi inte har så mycket att greja med i trädgården. Det är roligt under sommarhalvåret men också väldigt avkopplande när hösten kommer. Lövräfsningen är kvar, men först måste löven ramla ner och sedan lägger vi dem som täcke på rosorna - inget som behöver fraktas bort alltså.

Ska snart masa mig upp och göra mig redo för dagen, en dag i lugnet och rons tecken. Lite småpyssel, men mest bara vara och njuta av hemma. Till veckan blir det ganska hektiskt, ska till länsmetropolen tre dagar för att gå på föreläsningar och införskaffa ny kunskap och nya rön. Det blir spännande och jag ser fram mot dagarna som återkommer varje år.

(11.01) Gymmet är besökt, frukost/brunch intagen och disken undanröjd. Skön start på dagen som ska bli en dag i lagom takt har jag bestämt mig för. Avnjuter dagens andra kopp kaffe med fötterna i högläge och datorn i knäet. Behaglig tillvaro i lagom takt - precis som det ska vara. Ska strax kila ner i garaget för att se om tunnorna vi sköljde ur i går har torkat. De får göra resten av möblemanget sällskap på altanen under vintern. Skönt att slippa göra plats för dem i källaren.

20 oktober 2019

(17.26) Afton i hemmet och jag njuter av att bara vara. Har haft en skön, avkopplande och energigivande helg. Gårdagen började i lagom takt. Vid halv tio-tiden tog jag kameran och ryggsäcken för en tur runt i geografin. Spännande att gå en skaplig sväng med nya objektivet. Det gick bra och jag testade nya tips som jag fick till mig i torsdags. Spännande att se i dag när jag laddade över bilderna till datorn - då insåg jag att jag har lite mer att öva på vad gäller skärpedjup. Ja, det var utifrån tipset jag fick i veckan. Det är en annan inställning på kameran än jag använt under alla år, men nu förstår jag vad den kan göra med skärpedjup och annat. Det var väldigt kul att gå den långa svängen och fota i går, vackra färger i naturen och fascinerande skapelser när tiden finns att stanna till och titta. Naturen är helt enkelt fantastisk och ett öppet rum för oss alla att hitta ro och harmoni i. För mig är kameran ett bra sällskap, om BK inte har möjlighet att följa med alltså. Om BK har tid får både hon och kameran följa med så klart. :-) Resten av kvällen blir stillsam och kommer inte att innehålla några större projekt. I morgon börjar arbetsveckan och då vill jag känna mig redo att ta tag i göromålen på KH.

22 oktober 2019

(5.58) Kaffet är urdrucket och tidningen genombläddrad - strax blir det en tur på cykeln nere i källaren. I dag är det länsmetropolen igen, det var tre dagar förra veckan och så i dag igen. Ja, det blir tätt mellan givarna ibland. Kul att få komma till andra miljöer ibland, vidga vyerna. :-) Hoppas förmiddagen i stan går smidigt och att jag på eftermiddagen får lite gjort med egna göromål. Det ska nog gå fint tänker jag. Det är väldigt mysigt nu, jag gillar mörkret och stillheten som infaller när vi får krypa in i höstens famn. Göromålen i trädgården är fixade och det blir tid över för reflektion och eftertanke - det gillar jag.

26 oktober 2019

(9.08) Mysmorgon i höstrusket, det är något visst med höstrusk och helg tycker jag. Vi får kapsla in oss för en stund och bara vara - utan yttre påverkan. Har en fundering på om jag ska fixa med några bilder i dag, men jag bestämmer mig senare under dagen. Vi har inga större projekt planerade för dagen, det är skönt. Lite smågrejande, men det är heller inga måsten. Jo, BK ska fixa tårta och det är lite måste faktiskt. :-) Jag skulle behöva röja ur en låda i en byrå - det kanske vore ett lagom projekt i dag - eller så tar jag det en annan dag. Det bestämmer jag också senare. Just nu är det bara skönt att vara och koppla av. Låta både kroppen och knoppen vila och ladda depåerna.

28 oktober 2019

(4.27) Stillsam start på dagen är aldrig fel, jag njuter av att mysa igång vardag som helg. Stillheten, ron och känslan av att tiden står still är vårdande för både kropp och själ. Att låta kroppen och knoppen få vakna i lagom takt, vänja sig vid den nya dagen och göra sig redo för dagens timmar - det är härligt. Målsättningen för dagen får vara att göra en sak i taget i det tempo som känns bekvämt och det tempo som göromålen kräver. Att vara i nuet, även på KH, och njuta av varje del av det jag gör. Innan jag gör mig redo för att fara norrut ska kroppen få vakna till lite mer, en cykeltur på gymmet får det bli i dag.

November 2019

1 november 2019

(16.58) Eftermiddag på G4, njuter av att det är helg. Stämplade ut strax efter lunch och unnade mig en lite längre helg, det kändes som ett väldigt bra beslut. BK var hemma då jag kom hem, vilket kändes ännu mer lyxigt. Jag satte mig vid datorn och började färdigställa bildspelen från England. Ja, det var texterna jag ville få till, så att våra vänner "over there" också ska förstå vad jag skrivit. Vill de läsa bloggen får de allt använda Google Translate. :-) Det tog en stund att få till alla formuleringar som jag ville, men skam den som ger sig. Tur att jag kan vara envis ibland i alla fall.

Efter en stund fick vi besök, en tidigare kollega till BK och hennes dotter som snart är två år. Trivsamt värre och det finns tydligen väldans mycket här hemma som är spännande när man är så liten. Ja, jag kan förstå henne för jag tycker nog att det är ganska spännande själv mellan varven. :-) Vi hann både med att fika, sjunga "Flurre fluga" och klappa "Örnie" tre gånger. Det där med fika var lätt överskattat enligt lilla N, en halv minut verkade vara fullt tillräckligt. Att jag var lite sugen på att dricka upp mitt kaffe tyckte nog lilla N var helt onödigt. Trots det väntade hon tålmodigt.

3 november 2019

(7.24) Morgonkaffet är urdrucket och tidningen genombläddrad, jag myser vidare i soffan en stund till. Skön start på dagen, en söndag mitt i livet, som för övrigt inte har många göromål på agendan. Vi är lediga, både BK och jag, och tänker oss en behaglig dag i lagom tempo. Fram på förmiddagen kommer brorsan hit en sväng, det blir trivsamt. Hoppas han får en behaglig resa hit och att han kör försiktigt så klart - men det är jag övertygad om att han gör. Jag fick till ett nytt bildspel i går, från Metropolen i oktober. Kul att fixa med bilderna och sedan koda så att bilderna visas som jag vill. Det går alltid att utveckla och det är min målsättning, men jag tar en sak i taget och justerar lite här och där för att jag ska förstå vad som påverkas när jag justerar lite i koden.

I morgon är det dags för ny arbetsvecka, en vecka med några fler inbokade möten än vad jag hade förra veckan. Inte så konstigt med tanke på att det var höstlov då, det påverkar alla verksamheter och under de veckorna som är lovveckor får vi andra planera om och invänta "normalläge" igen. :-) För min del startar veckan med möte i Hällefors, det händer inte så ofta men nu är det dags. Vi är några som samåker så det blir även en trivsam resa dit och hem. Resten av veckan är det möten på hemmaplan, på KH alltså, och de flesta på mitt rum. Jag gillar mixen av mötesinnehållen, allt från strategiska möten till rent operativa - från vision till hantverk. Alla mötestyper gynnar kreativitetet och konstruktiviteten tycker jag, det hänger på min och övriga mötesdeltagares förmåga att hitta bästa formerna för oss. Hur vi tillsammans kan göra det så bra som möjligt för de vi är till för och för oss själva i våra operativa roller.

7 november 2019

(18.40) Jag har landat i soffan efter en dag på KH och avnjuten middag med BK. Tanken var att jag skulle följa med BK på föreläsning i kväll, men jag fick ändra mina planer. Jag var helt enkelt för trött för att ge mig ut på fler äventyr. Ja, så kan det vara ibland. Nu njuter jag i soffan av brasvärmen och en god kopp kaffe. Skönt att bara vara och samla energi inför morgondagens pass på KH. Inget ansträngande över det vanliga, men skönt att ha lite energi i slutet av veckan för göromålen och att på så sätt få en bra avslutning. I dag hade jag ett par möten inbokade, båda i med handledning/utbildning som förtecken. Det är skoj att få vara "fröken" igen mellan varven, att gå in i gamla yrkesrollen. Nåja, den har jag väldig nytta av dagligen på jobbet, även om det inte är utbildning, workshop eller handledning som står på agendan. Kul att möta kollegor som är entusiastiska och vill veta mer, förstå och utvecklas. Det peppar mig massor och gör att jag lär mig mer, förstår bättre och utvecklas.

I dag har jag kommit en bra bit på väg att bli mer informationssäker, både privat och i jobbet. Jag har fått in alla mina lösenord i en lösenordshanterare. Det är lite finlir kvar innan jag känner att jag är helt i mål. Fick tips på en föreläsning jag var på för ett par veckor sedan, verkligen tankeväckande och det satte fart på mig att fixa till säkerheten som jag kan påverka. Det är helt otroligt hur naiva vi människor är när det kommer till lösenordshantering. I och för sig inte förvånande, vi resonerar väl som vanlig - "Det händer inte mig". Nu säger inte jag det för egen del, men jag känner i alla fall att jag har säkrat upp betydligt bättre än jag hade innan. Det känns bra och nu ska jag vara lite mer alert i fortsättningen.

9 november 2019

(7.40) Morgon i soffan, andra koppen kaffe är laddad och ska avnjutas. Skönt med helg och att få koppla av. Helgvilan är viktigare än vi tror misstänker jag, viktig för att vi ska ladda energi och få ordentlig vila så att vi är redo för arbetsveckan då måndagen kommer igen. För egen del känns det som att helgvilan blir viktigare för varje år som går - ja, en naturlig process tänker jag. :-) I dag blir det att njuta av tillvaron tillsammans med BK. Bara vara och lufta oss lite grann.

14 november 2019

(4.46) Kaffe och tidning avklarade och strax ska jag börja göra mig redo för dagen. Egentligen har jag redan börjat göra mig redo - kaffe och tidning är det första varje morgon. Ser fram mot dagen och dess göromål. I förrgår var jag och en kollega på utbildning i länsmetropolen hela dagen. En givande dag med massor av nyttigheter för det jag håller på med. Innehållet som var på den utbildningen knyter ihop alla mina göromål och gör dem till en helhet. Det känns väldigt peppande och ger en ny dimension till mitt dagliga värv. Jag hoppas kunna förmedla det vidare till fler kollegor och hoppas att de kan se hur smidigt vi kan göra det enkelt för många. Jag började redan i går att sprida min nyvunna kunskap, det kändes bra. I dag fortsätter jag att så frön och hoppas att vi alla tillsammans tar det ansvar som vi är ålagda att göra. Jag är optimist och tror verkligen att vi kan göra ett toppenjobb med gemensamma krafter.

19 november 2019

(4.15) Morgonstund med kaffekoppen redo och datorn i knäet - lagom start på dagen. I dag bär det av österut med ett par kollegor, vi ska på användarträff för ett av systemen vi arbetar i. Det blir intressant och lärorikt hoppas och tror jag. Jag vaknade innan larmet skulle ringa, skönt för då har jag tid att förbereda mig i lagom takt. Det kan till och med bli en motionsstund innan det är dags att fara - det vore skönt eftersom vi kommer att sitta och lyssna i två hela dagar. I går var jag på KH och utförde en av de mindre peppande göromål som jag genomför en gång per år. Rapportering av genomförd enkät. Det är rätt skoj i sig men i och med att jag är så beroende av vilka uppgifter jag får in från ett hundratal av medarbetarna så blir det mindre peppande - en del av dem struntar i, eller glömmer att ge mig de uppgifter jag behöver. Det ställer till det och jag får leka detektiv, vilket inte alltid är så lätt eftersom jag absolut inte har koll på alla verksamheter eller hur de justerar i sina delar av organisationen. Jag hoppas vi kan komma på ett smidigare sätt att sätta upp den undersökningen om vi nu ska fortsätta med den.

December 2019

8 december 2019

(7.06) Andra advent, skön belysning i fönstren och bara vara. Det är det bästa med adventstiden i mitt tycke. Två veckor innan vi kommer in i "hysteri-veckan" med så mycket som det gäller att ducka för. Får köra några extra pass med smidighet så att förmågan att ducka är på topp.

25 december 2019

(5.50) Juldagsmorgon, BK har precis farit till jobbet och jag är kvar hemma - jag följde inte med i år, myser hemma i stället. Skönt med några lediga dagar, att bara få vara hemma tillsammans och njuta av tillvaron. Ja, BK jobbar i dag, men sedan är det ledigt.

27 december 2019

(11.07) Förmiddagsmys i soffan, dagens tredje kopp kaffe står och doftar gott bredvid mig. Frukost tillsammans och efter det lite läsning i soffan. Körde ett pass på gymmet på morgonkvisten, där är BK nu och kör sitt pass. Jag fortsätter att mysa ett tag till - det är ledig dag och tid för stillhet och bara vara. Det är livskvalité och gynnar hela människan. Att kunna varva ner och landa i mig själv är ovärderligt för mig. Jag får chansen att ladda batterierna och hämta energi i vilan. Vilan är lika mycket mental som fysisk, nästan mer mental skulle jag nog vilja påstå eftersom fysisk aktivitet på gymmet är mental vila för mig. Alla fungerar olika och det viktiga är att vi lär oss hur vi själva fungerar samtidigt som vi har förståelse och respekt för att vi är så olika. Inget är bättre eller sämre, vi är bara olika. Jag tror att, om vi alla kom till insikt om oss själva så skulle vi får en större förståelse och tolerans för hur andra fungerar. På så sätt skulle nog världen kunna bli en aning bättre än vad den är och fler människor skulle få möjlighet att må bra.

Grunden i det hela, tror jag, är att vi värderar våra olikheter - i stället för att bara se den som olikheter och möjligheter att komplettera varandra. Min känsla är att vi någonstans i historien hamnat snett - makt, pengar och status har tagit över vår vardag och blivit legitimt. Vi värderas i stället för att accepteras. - "Det skulle nog inte mamma tycka om", som Annika sa i "Pippi på rymmen". Jag hoppas innerligt att vi, som samhälle, ska hitta tillbaka till omsorgen och kärleken igen. Omsorgen och kärleken till varandra och vår värld. Är det för mycket begärt? Har vi redan närt allt för många egoister i vårt samhälle? Kan vi, med gemensamma krafter, räta upp skutan igen? Finns det hopp? Jag vill tro det, att det finns hopp och att vi kan greja det. Varför ska vi göra det så svårt? Om var och en tar sitt ansvar, ser inåt en stund för att kunna vidga blicken utåt - då är det fixat snabbare än vi tror.

30 december 2019

(13.25) Efter lunch och jag sitter behagligt tillbakalutad i soffan, datorn i knäet och "Mozart for Meditation" i öronen. BK har ett pass med snabeldraken och då tycker hon det är bäst att jag pluggar igen hörselgångarna, eller i alla fall har något annat i dem än snabeldrakens väsande. Hon är en mycket vis hustru. På förmiddagen var vi en sväng till förorten norrut för att uträtta några ärenden. Det gick smidigt och vi fick till och med fika på lokal - det är bland det bästa med att uträtta ärende tycker jag, att få fika. Jag hämtade mina nya glasögon och jag måste säga att jag är supernöjd. Ser som en örn och kan till och med titta lite i sidled och se, utan att behöva vrida på huvudet. Känns bra att jag följde min magkänsla och bytte optiker.

Har inga större planer för resten av dagen, det är väl som det ska vara med tanke på att jag faktiskt har semester i dag. Det känns lite lyxigt att ha semester och förlänga ledigheten över jul och nyår. Det har blivit så varje år, att jag sparat ett par eller tre dagar att ta ut i samband med helgerna. Trots det så har jag rejält med dagar resten av året också, ålderstillägg och växlingen gör sitt till. Jag ska nog utnyttja den här semesterdagen till rejält med bara-vara-tid och mysa med BK så mycket jag kan. Ett eller annat göromål kan det säkert bli, men det tar jag när andan faller på. Nu ska jag nog ge mig in i boken jag läser för tillfället. Trevligt de dagar det blir något annat än Knasen som får min uppmärksamhet och fångar mitt intresse - det är bara nyttigt för mig tänker jag.

31 december 2019

(1.58) Tidig morgon och kaffet är upphällt, datorn är placerad i knäet och belysningen sparsamt aktiverad. Det blir nog till att sova lite middag i dag kan jag tro, med tanke på den tidiga timmen som råder för stunden. Jag kunde inte sova och då var det lika bra att stiga upp. Tack och lov så inträffar de här supertidiga morgnarna inte speciellt frekvent nu för tiden. Ja, nu är det så att jag tar det hela med ro - även om det skulle vara arbetsdag. Vaknar jag så gör jag och då är det bara att stiga upp. Inget att jäkta upp mig för, då blir det bara jobbigt. Näe, det är bättre att kila upp och mysa lite. Nu ska jag fortsätta att njuta av den här morgonen, årets allra sista.

(20.50) Jaha då, jag är fortfarande vaken - lurade i soffan en stund på eftermiddagen men har sedan hållit ögonen öppna. Jag gav mig ner på gymmet en sväng på morgonen innan BK och jag tog en promenad i Metropolen. Det var skönt med promenaden trots att jag kört på gymmet innan. Nu blir det årets sista Yatzy-match här hemma, efter den dröjer det nog inte länge innan vi ger oss för dagen och satsar på en god natts sömn - det är aldrig fel. I morgon är det nytt år, ny dag och nya möjligheter - men ändå samma trygghet, trivsel och alldeles lagom tillvaro. Tack för det!