Blogg 2020

Global pandemi, personligt ansvar och hemmakontor efter sommaren.

Januari 2020

1 januari 2020

(7.56) Morgon, nytt år, ny dag och nya möjligheter - men ändå samma trygghet, trivsel och alldeles lagom tillvaro. En ledig dag till innan det är dags att smyga upp till KH för ett pass. Ja, lediga dagar ger energi och det är bra med tanke på min iver på KH - att få till det bra och göra så gott jag kan. Det är viktigt att få till det med vilan också, inte bara vila för kroppen - lika viktig är vilan för knoppen. Kanske är den viktigare i dag med tanke på hur vårt samhälle har förändrats under årtionden. Aktivitet för kroppen betyder oftast vila för knoppen. Men, som med allt annat, det gäller att aktivera sig lagom - hitta den mängd och typ av motion som passar en själv och som är sund. Jag önskar hela vårt samhälle ett sunt och reflekterande år som höjer vår insikt om oss själva, varandra och vår värld.

(17.08) Hemma igen efter en trivsam eftermiddag hos morbror och moster. Vi cyklade dit, inte speciellt långt men motvind hela vägen och en ganska kylig sådan. Tur i alla fall - vinden hade inte vänt till vi skulle hem. I morgon är det jobbdags igen, efter nio dagar med bestämmanderätt över min tid. Det känns som jag har varit ledig hur länge som helst, det tar jag som ett tecken på att jag faktiskt vilat bra under ledigheten och gett mig själv tid för eftertanke, reflektion och bara vara. Ser fram mot att börja jobba igen och de uppdrag som finns på agendan en bra stund framöver. Kul att få vara med i processerna och göra ett så bra jobb som jag kan.

3 januari 2020

(2.40) Uj... Arla morgonstund och jag är uppe, har varit så i snart en timme. Nåja, det reder sig och kanske kan jag slumra en stund innan BK stiger upp. Stel i hela nacken, skulderpartiet och ner på utsidan av benen. Vet i sjutton vad jag har gjort eller varför det är så stelt. Det känns som att det är anledningen till att jag vaknade så tidigt och inte kunde somna om. Får se om jag ger mig ner på gymmet lite senare för att mjuka upp mig och försöka få ordning på stelheten. Just nu myser jag med en kopp kaffe, datorn i knäet och lite surf i cyberspace.

(4.40) Det blir inget pass på gymmet i dag, tar vilodag. Det känns som att kroppen behöver det eftersom jag motionerat bra flera dagar på raken. Stelheten sitter rejält i dag och är på gränsen till obehaglig - får nog ta en Alvedon eller två om en stund när jag fått lite mat i magen först. Alvedonen kan hjälpa mig att slappna av i skuldror och axlar och förhoppningsvis släpper trycket/molandet i skallen då.

6 januari 2020

(5.49) Trettondedag jul - uj, vad det har gått undan. Tycker nyss det var veckorna innan jul. Mysko känsla, för jag tycker ändå att jag var ledig väldigt länge över jul och nyår. Så kan det vara ibland. I dag blir det lite småpyssel hemma och kanske lite fixande vid datorn. Klurade lite i går för att få till den här sidan lite mer lätt att förvalta. Ja, det är inte svårt nu, men lite onödigt meckigt mellan varven. Jag har lite idéer för hur jag skulle vilja att det var - får se om jag får till det.

(9.02) Ett pass på gymmet blev det på morgonkvisten, skönt för både kroppen och knoppen. Frukosten har landat i systemet och disken är undanröjd, nu blir det mest vila och små göromål resten av dagen. Ska en sväng till ICA för att fylla på i förrådet, det behövs ibland har jag upptäckt. :-) När jag kommer hem igen ger jag mig nog in i kodandets värld en stund - håller på att lära mig lite nya saker, kul som bara den. BK ska jobba i dag och jag har matlåda att värma till lunch - ja, då finns det hur mycket tid som helst för mig att nörda in mig i kodandet.

8 januari 2020

(17.03) Andra dagen med jobb för den här veckan är avslutad, njuter av stillheten och ron här hemma på G4. BK är nere på gymmet en sväng, där var jag i morse innan jag började arbetsdagen. Det är toppen att vi har olika dygnsrytm vad gäller gymmet, på så sätt blir det aldrig trångt i lokalen. :-) Jag var ute en sväng på eftermiddagen och fotade den härliga solen, det blev en kort tur eftersom jag skulle på "spa" hos K. När jag var klar gick jag hem så fjäderlätt som det bara går - ja, det kändes nästan som att fötterna gick av sig själva. Nu blir det en stund i boken som jag fick i julklapp. Den är väldigt intressant och gynnar min självinsikt och förhoppningsvis min förmåga att förstå mina medmänniskor.

13 januari 2020

(6.52) Söndag, morgonmys i soffan efter en god natts sömn. Sammanfattar en och en halv dag av helgen, som varit trivsam men ganska intensiv. Social samvaro både fredag kväll och hela lördagen tar energi från systemet. I dag blir det fokus på vila, vila och åter vila. Skönt att ha dagen med utrymme för vila innan arbetsveckan kör igång. Jag tycker det är väldigt trivsamt att umgås med familj och vänner, men "hår-disken" blir lätt överfull av alla intryck och fokuseringen på att lyssna. Då behövs dagar som i dag - tid för vila, eftertanke och reflektion. Tid att "bara vara", landa i tanken och ladda batterierna. Det är en ynnest att ha det utrymmet i tillvaron, att bar få vara, för att komma igen och hitta tillbaka till mitt optimala läge.

13 januari 2020

(17.21) Hemma efter en givande dag på KH, har hunnit mycket i alldeles lagom tempo. Vilade massor i går så att jag var redo för arbetsdagen i dag. Trots mycket vila under gårdagen blev det ett pass på gymmet på eftermiddagen. Följde upp den goda trenden med ett pass i morse innan KH - skön start på dagen som gör massor för allmänna välbefinnandet. I morgon är det heldag på KH igen men på onsdag blir det bara halv dag. Då får vi besök på eftermiddagen. Goda vänner från landet i väst kommer över och umgås med oss några dagar. Det blir supertrevligt kan jag tro och vi kommer säkerligen ge oss ut för att lufta våra kameror någon eller några av dagarna.

18 januari 2020

(7.53) Kaffet är urdrucket och tidningen genombläddrad, ska strax svida om och ge mig ner på gymmet en sväng. Vi har haft tre härliga dagar med vännerna från landet i väst - sköna promenader, kul fotografering och massor av trivsamt umgänge. I dag blir det inte något speciellt för mig, mest bara vara och småpyssla lite här hemma. Ja, kameran behöver tömmas bland annat och sedan hittar jag säkert på något annat trivsamt pyssel.

21 januari 2020

(4.05) Morgonstund innan det är dags att svida om och fara norrut till KH. Ser fram mot dagen och att få slutföra det arbete jag påbörjade i går. I och för sig rätt snärjigt men väldans kul att jag löste det. Hög nöjdhetsfaktor efteråt.

I morgon är det 50 år sedan jag fick en lillebror. Han kom i en vit folkvagn... inte med storken eller på något annat vedertaget sätt. :-) Jag var drygt fem år och förväntansfull till tusen och minns dagen tydligt. I alla fall den vita folkvagnen och känslan. Stolt som en kyrktupp över att få en lillebror, jag hade själv fått berätta för mormor och morfar att jag skulle få en lillebror. Jag är lika stolt över honom i dag - den bästa brorsa man kan ha. Tacksam över att både han och jag fått det liv vi har och att vi hade turen att hamna hos Herr och Fru Fickolén Pasoll.

Jag minns, som sagt, den vita folkvagnen och känslan. Efter det blev det som det blev - vi har varit som vilka syskon som helst och jag har varit storasyster i storasysters rätta bemärkelse. Testat och trackat som sig bör men försvarat och älskat när andra försökt testat och trackat. Ja, så ska det väl vara. På tal om minne så är jag väldans tacksam för att varken brorsan eller jag minns allt jag lovat varje gång jag tjatade mig till att byta glass med honom. Vi valde ofta storstrut när vi fick glass och jag, som redan då var glupsk, glufsade i mig all glass ner till struten. Vid det laget hade brorsan mumsat bort nästan all chokladen på sin, glassen var fortfarande kvar. Då började min övertalning... "Vi kan väl byta?", "Om vi byter..." Ja, där sviktar minnet både för mig och honom. Puh! ;-) Jag tror nog jag är skyldig ganska mycket eftersom han gav med sig för det mesta. Jag var nog rätt ihärdig kan jag tro, det handlade ju om att få mer av godsakerna. :-D

Trots det ihärdiga tjatandet så står han ut med mig - vilken tur jag har. Jag är så glad över vår relation, våra kontinuerliga samtal och att vi tagit oss genom livets tunga stunder tillsammans. Han är en klippa och vän och finns där för mig - i vått och torrt. Det är inte alla förunnat att ha en sådan bror, men det är inte heller alla som har en bror som kom i en vit folkvagn.

25 januari 2020

(7.36) Lördagsmorgon i alldeles lagom tempo - precis som en lördagsmorgon ska vara. Inte speciellt mycket som står på agendan i dag för min del, lite småpyssel som sig bör men inga större projekt. Veckan har varit ganska mötesfylld, väldigt givande möten men som krävt sin energi - då är det extra skönt med en helg där agendan är tom. På förmiddagen i dag blir det en tur i geografin tillsammans med BK. Får se om kameran får följa med ut eller om den får vara hemma, jag bestämmer mig strax innan vi kilar.

Februari 2020

1 februari 2020

(8.15) Sovmorgon de lux, jag har sovit tio timmar - superskönt och behövligt. Veckan på KH har varit bra och motionerandet har varit frekvent, en toppenvecka med andra ord. Nu har vi ledig helg och massor av utrymme att bara vara och samla energi. Sådana helger gillar jag.

11 februari 2020

(4.50) Lagom start på morgonkvisten innan det är dags att svida om och fara norrut för ett arbetspass. I går fick vedklyven jobba lite när jag kom hem, trivsamt som bara den att stå i källaren och klyva ved. Det är ett tag sedan sist, förra året behövde jag inte klyva något då vedklabbarna var bra storlek. I år är det en hel del som behöver klyvas, men det går fint med klyven. Jag har hittat en bra plats för den så att den kan stå uppställd den tid som det tar innan allt är kluvet och klart.

I dag är det workshop på agendan, workshop med ett suveränt gäng som är entusiastiska, villiga att göra det som behövs och inget "sitter fast". Sådana dagar ger massor av energi och gör att jag uppskattar mitt jobb ännu mer. Tyvärr finns det allt för många som, konstigt nog, tror att saker och ting bara ska hända - att de ska blir gjorda av sig själva. Ja, att vi är olika är bra och viktigt så klart för att vi ska utveckla och utvecklas, men system eller information förvaltar sig inte själv. Det borde vara en självklarhet för alla.

Mars 2020

1 mars 2020

(16.41) Eftermiddag i soffan, slappar lite och laddar batterierna. Ja, det behövs mellan varven - för att vara i fas med mig själv och göromålen. Skönt med en stilla eftermiddag så här på söndagen, bara vara och låta både tankarna och tinnitus-bruset få varva ner. Har följt några bekanta som åker skidor i dag mellan Sälen och Mora, de är snart i mål. Ja, det är en bedrift - även om jag själv aldrig i hela världen skulle utsätta mig för något liknande frivilligt. Tur att vi är olika och gillar olika saker.

8 mars 2020

(9.59) Dagens tredje kopp kaffe är laddad och jag har krupit upp i soffan under pläden - mysmorgon. Lyxigt att kunna "bara vara" och ta dagen som den kommer. I går tog vi en promenad i solen/soldiset och njöt av omgivningarna, kameran fick följa med och jag kanske tar en titt på resultatet i dag för att se om jag får inspiration till ett bildspel. Det var i alla fall väldigt läckert ljus över sjön och vyerna såg annorlunda ut mot när solen står högt på en klarblå himmel. Kul att testa lite olika inställningar på kamera och objektiv för att se hur det skiljer sig när jag tagit bilden.

På promenaden undrade en bekant om jag skickar in bilder till tidningen eller så. Mitt svar blev att det gör jag inte. "Men du måste ju marknadsföra dig" utbrast den bekanta. Det är märkligt det där med marknadsföring kan jag tycka. Vi är fortarande människor och inte varumärken - jag hoppas verkligen det, annars tror jag vi är illa ute. När, under marknadsföringen av oss själva, tappar vi greppet om vem vi är och vad vi står för? När, under marknadsföringen av oss själva, övergår det i att vi formar oss efter en "norm-form" för att nå framgång - och vad är framgången? För mig handlar det nog mer om tillfredsställelse än framgång. Ja, det beror så klart på vad jag lägger i ordet framgång.

När jag googlar orden framgång och tillfredsställelse så blir den markanta skillnaden tydlig för mig och jag förstår varför jag föredrar ordet tillfredsställelse. För tillfredsställelse kommer bland annat synonymerna nöje, tacksamhet och välbefinnande fram medan ordet framgång visar synonymer som välgång, succé och triumf. Det är absolut inte fel att vilja nå framgång - min skeptiska hållning till det grundar sig dock på hur framgången nås, med vilka medel, och vad synen på framgång är kontra synen på om jag eller någon annan inte når framgång. Jag tror att den största och mest hållbara framgången nås av de människor som har förmågan att känna tillfredsställelse i det de gör, tacksamhet att få göra det de gör, känna lycka och på så sätt lyckas bra - helt utan marknadsföring av egna personen. Ja, det om marknadsföring av egna personen innebär det jag ser - ett konstant flöde av uppvisning i olika forum för att bli bekräftade eller ett desperat försök att framställa sin egen person som någon annan än den jag är. Den typen av marknadsföring tror jag inte håller i längden och hur ska jag som individ kunna leva upp till det - om jag under vägen tappar greppet om min egen person? Det finns säkert de som trivs i de forumen - viktigast är att vi alla har en acceptans för att vi är olika och gillar olika.

"Men du måste ju marknadsföra dig" utbrast den bekanta. Vad den bekanta inte insåg var att jag fotar för att det ger mig tillfredsställelse, välbefinnande av att få vara i naturen, nöje av att få fotografera och tacksamhet av att lär mig mer - inte för att nå framgång. Med det menat den framgång som genomsyrar en stor del av vårt samhälle - status, succé, ekonomisk vinst.

13 mars 2020

(5.44) Dagens första kopp kaffe är avnjuten tillsammans med lite bläddrande i tidningen på nätet. Samlar tankarna och energin för ännu en dag på KH. Just nu är det viktigt att sova bra och ta vara på vilan på kvällar och nätter - dagarna är lite mer hektiska än vanligt. Ett bra team där alla är i sina roller på ett suveränt sätt, det är så det ska vara att jobba i team tänker jag. Egentligen är alla, hela samhället, ett team. Tänk vad vi skulle kunna åstadkomma tillsammans - om vi bara kunde inse hur lite var och en av oss skulle behöva göra. Det är en tanke som gör mig glad. :-)

15 mars 2020

(7.03) Kaffet är urdrucket, tidningen genombläddrad och jag har mejlat en kollega för att höra om ett dilemma löste sig i slutet på veckan. Nej då, jag ska inte jobba under helgen men jag mejlade i stället för att glömma bort det till i morgon. Gårdagen bjöd på sol, blå himmel och skön luft vilket bidrog till att vi roade mig med lite plockande i trädgården. Skönt att vara ute och greja i lagom takt, det som både morbror och BK lärt mig - att ta en sak i taget och njuta under tiden jag grejar. Alternativet var att flå som ett skinn för att hinna så mycket som möjligt på kort tid - för att spara tid... Ja, till vad då? Följden blev ju att jag oftast var helt slut och inte kunde njuta av den där sparade tiden som jag jobbat in. I går njöt jag i alla fall - massor. Årets första vända med kärran till Vanneboda blev det också - på lasset låg vår och grannarnas julgran, toppskott från vårt äppelträd och torrt som vi klippt bort lite här och där. Vårstädningen på ägorna är påbörjad och det känns gott. Vi satt på altanen och fikade, både på förmiddagen och eftermiddagen vilket var premiär för året. I och för sig har både BK och jag suttit varsin gång på altanen redan, men då var det bara en kortis.

(12.10) Skön dag hemma på G4, bara-vara-dag med pyssel och grejande av annan art än gårdagens. Ett par nya bildspel från gårdagens fokusering, ett från G4 och ett från promenad i Metropolen. Får se om det blir mer grejande vid datorn i dag eller om jag tar det en annan dag. Jag är sugen på att testa lite med nya koder - det kräver dock lite planering och kanske behöver "hår-disken" vila i dag för att vara redo för arbetsveckan som börjar i morgon. Nåja, inga stora beslut vad gäller kodandet - blir det av i dag så blir det, annars har jag det roliga kvar till en annan dag.

18 mars 2020

(5.40) Tredje dagen med jobb-jobb på hemmaplan. Tur att möjligheten finns och att vi kan bidra med vår lilla del. Möten sker via Teams och för övrigt kan jag göra det jag gör på KH utan någon större skillnad. Struktur, rutiner och disciplin är en del av jobbet, oavsett om jag sitter på KH eller G4. Jag läser om personer som nu "tvingas" att jobba hemma och inte fixar att planera dagarna på ett vettigt sätt - det dyker upp tips och checklistor både här och där. Det här är alltså människor som sitter vid en dator även på jobbet och säkert har de även där ansvar för att planera en hel del av sina dagar själva. Vad är det som gör att de blir så handfallna när de behöver jobba hemma en period? I tanken blir jag lite elak... har de så lite att göra i vanliga fall att de är beroende av att prata med/störa kollegor en stor del av dagen för att få tiden att gå? Nej, så kan det väl inte vara?

21 mars 2020

(8.48) Det blev hela veckan med jobb-jobb på hemmaplan. På måndag är det KH som gäller igen, ganska skönt att komma tillbaka och vara på plats. I dag har vi inga större planer BK och jag, det blir en stillsam och behaglig lördag. Vi har planerat en sak, en tur i geografin - då får kameran komma med så klart. Det gäller att vi pälsar på oss för att stå pall för nordanvinden och den svala temperaturen. Jag ser verkligen fram mot att få komma ut och lufta mig lite med tanke på att det blivit mycket innetid under veckan, av förklarliga skäl. Frisk luft, gemytligt sällskap och naturen runt om - det är livet det.

(16.29) Hemma igen efter en härlig promenad i geografin i Pilkrog - samma runda som vi gick den där dagen för sex år sedan, BK och jag. Den promenaden, för sex år sedan, blev vår första av många - kul att komma tillbaka till ursprungsspåret och uppleva det på nytt. När vi kom hem till G4 igen lyxade vi till eftermiddagen med att fika på altanen, skönt i solen. Nu blir det inte många knop till i dag, det är härligt med sol och frisk luft men det tar också lite på orken - speciellt med tanke på hur jag går och kisar i solen.

26 mars 2020

(5.25) Morgonrutinerna är påbörjade, jag fortsätter i lagom takt en stund till. Veckans tre första dagar har gått fascinerande snabbt - intensiva dagar där jag haft möten som avlöst varandra på löpande band. Tycker nog att det gått över förväntan och att jag kunnat ställa om, även om tiden vissa gånger varit väldigt knapp. Det börjar kännas att jag varit i beredskapsläge i en månad, blir skönt med ny kollega som kanske kan avlasta mig lite. Kollegan skulle börjat i måndags, men har inte dykt upp än på grund av förkylning. Ja, så är det i nuläget och det är bara att åka med. I går hade jag sju möten - jaha då, du läste rätt - sju möten. Jag kan säga att det är tur att jag fixar att äta snabbt när det blir dagar som den i går. Hoppas på en lite lugnare dag i dag vad gäller mötesfrekvensen. Behöver hinna landa mellan varven och strukturera upp min egen tid för att kunna vara effektiv.

28 mars 2020

(8.07) Lördag morgon och helgvila. Ja, det är inte ofta som jag känner att helgvilan är så enormt välbehövlig som nu. Rätt påställt på KH om dagarna, det är inga problem att hinna med men mötesfrekvensen är lite för hög. Jag har inte mycket tid, eller ingen alls, att landa mellan mötena. Tur att OneNote finns och att det går så smidigt att anteckna direkt på mötena - att lätt kunna markera vad som är mina sysslor efter mötet och vad som faktiskt bara är anteckningar för min egen skull. Jag hoppas innerligt att nya kollegan frisknar till och kan vara på plats redan på måndag. Nåja, är det så att det dröjer några dagar till så får det gå det också. Jag kan ju inte göra annat än mitt bästa och en sak i taget.

I dag har jag inte ett dugg på någon som helst "att-göra-lista", ingenting förutom att vila och återhämta både energi och ork. Jag skickar min största beundran till alla som gör ett fantastiskt jobb i den situation vi befinner oss i. Det är fascinerande och glädjande hur hela samverkan fungerar i vårt land, från nationella myndigheter ner till alla på golvet som verkligen gör jobbet. Tillsammans kan vi och tillsammans är vi starka - när alla vi tar vårt ansvar och gör det vi blir uppmanade att göra.

29 mars 2020

(5.13) Morgonmys i soffan med datorn i knäet - en precis lagom start på dagen i helt lagom tempo. Gårdagen blev en ultimat vilodag för både kroppen och knoppen. Jag var verkligen i behov av en sådan dag - bara vara och låta både kroppen och knoppen få paus utan göromål. Fortsättning följer även i dag eftersom det gäller att vara extra rädd om orken och uthålligheten i nuläget. Så ska jag väl i och för sig alltid tänka men i vanliga fall blir det inte lika påtagligt.

När jag var ut till brevlådan för någon timme sedan kändes den svaga vinden som en is-puff, det var inte den skönaste brisen jag upplevt. Jag översköljdes av en stor tacksamhet över att ha tak över huvudet, att kunna gå in i värmen igen efter den knappa minut jag var ute. De bekvämligheter som vi tar för givet är ju faktiskt inte givna för en hel del av våra medmänniskor. Av olika anledningar tvingas människor att bo ute, även i vårt land - så skulle det inte behöva vara tänker jag. Men det är säkerligen inte bara så enkelt som att säga att vi alla skulle kunna bidra till bostäder för de med behov, troligtvis är det mer komplext än så.

(16.03) Eftermiddag på G4 och jag har haft en skön och avkopplande dag, första tvätten som fått hänga ute bland annat - bara det är en fröjd. Det blev en liten lur i soffan även i dag och den var lika välbehövlig som gårdagens. I dag blev jag dock abrupt väckt av hårda knackningar på dörren. Mindre muntert sätt att vakna på skulle jag vilja påstå, men det kunde ju inte personen som knackade på veta - att jag låg och lurade i soffan alltså. Känns som att det hade varit helt okej med ett par dagar vila till. Nu är det inte så utan arbetsveckan börjar i morgon, så det är bara att gilla läget, ta en sak i taget och prioritera på bästa sätt. Jag får helt enkelt göra det bästa av resten av den här dagen för att samla så mycket energi jag kan.

31 mars 2020

(4.29) Morgon och jag har varit vaken en stund. Många i vårt samhälle sliter mycket nu, vi sliter på olika sätt. Jag kan absolut inte mäta mig med de kollegor som gör en heroisk insats ute i verksamheterna men jag får heller inte vara för hård mot mig själv och tro att jag ska kunna trumma på i samma tempo hur länge som helst. Mitt drömjobb har ändrat karaktär för stunden, det är en nödvändig förändring för verksamheten men det är inget jag skulle valt själv. Jag brukar vara en fena på att prioritera men just nu känner jag mig lite förvirrad och mellan varven oförmögen att hitta rätt i prioriteringarna. Nåja, det ger sig nog snart och jag kommer på något fiffigt sätt att tänka för att få till det.

Jag gillar inte känslan av att inte få tag i tankarna, att de far iväg så att jag har svårt att fånga upp dem. Jodå, jag förstår att det är ganska naturligt att det är på det viset när verkligheten ser ut som den gör. Trots det letar jag efter strukturtänket, logiken och förmågan till prioriteringar, kanske ska jag sluta leta så frenetiskt och låta strukturen, logiken och förmågan till prioritering få ta fäste igen? Har jag fastnat i ett uppdrag som var för fyra veckor sedan? Har det ändrats utifrån situationen och ser kollegorna det men inte jag? Det är svårt att klura ut när alla har fullt upp och det inte finns någon att bolla med. Jag får försöka hitta stunder att bena ut det för mig själv helt enkelt. Ja, hur enkelt det nu är...

April 2020

3 april 2020

(5.12) Fredag och veckans sista arbetsdag är i antågande, ännu en vecka med extra beredskap i vindlingarna. Jag får hela tiden jobba med att förhålla mig till den beredskapskänslan, inte förivra mig i viljan att fixa och "bli färdig" - det är nog bara nyttigt för mig tänker jag. Folkhälsomyndighetens uppmaning till oss "Håll avstånd och ta personligt ansvar", är tydligt och kan inte misstolkas. Jag hoppas att alla medmänniskor har förmågan att känna vikten av sin egen betydelse i samhället. Den vikten av var och ens egen betydelse sätts på sin spets just nu men borde vara en självklarhet även i "normal-läge". Alla är viktiga, alla är betydelsefulla och alla har personligt ansvar.

"En droppe droppad i livets älv har ingen kraft till att flyta själv. Det ställs ett krav på varenda droppe: Hjälp till att hålla de andra oppe!” ~Tage Danielsson

5 april 2020

(6.06) Söndag morgon, lagom start på dagen med kaffe och skrollande i tidningen. Har inga större planer för dagen och så får det fortsätta att vara - behöver vila och paus innan kommande vecka kör igång. I går blev det utflykt för BK och mig, efter lite grejande hemma. Det blåste ganska rejält, utmaningen var att hålla kameran stilla i vindbyarna - det gick så där kan jag säga. Skönt att få komma ut i geografin en sväng och på annan plats än Metropolen.

7 april 2020

(4.49) Då var en ny arbetsvecka igång, gårdagen var innehållsrik och givande trots lite dåligt med pausstunder. Ingen ny kollega den här veckan heller ser det ut som - nåja, det blir nog ordning på det också småningom. Jag vet ju vad jag ska göra och har inte brist på sysslor. Tur det, för det hade varit vedervärdigt att sitta och rulla tummarna. Skapligt mötesfri dag under gårdagen vilket innebar att jag kunde sätta tänderna i lite vanligt jobb-jobb - skoj som bara den och peppande för mig själv. I dag är det inte heller speciellt chokat med möten så förhoppning finns att kunna fortsätt med en del av det vanliga jobb-jobbet.

10 april 2020

(9.38) Skön, avkopplande och vilsam start på årets långfredag - njuter av att vi har fyra lediga dagar framför oss utan en enda plan. Det är länge sedan jag kände att behovet av påskens fyra lediga dagar var så stort. Nöjd med veckan som varit och att fått träffa nya kollegan. Skön känsla i kroppen efter en vecka då jag kunnat motionera som jag vill, det påverkar både kroppen och knoppen - vilket BK bekräftade här om dagen. I går lyxade jag till det och for hem lite tidigare, kändes bra eftersom det varit rätt långa dagar de senaste veckorna. For till stan för att köpa nytt hjul till skottkärran, passade också på att fixa ett ärende åt morbror och moster när jag ändå var på turné.

11 april 2020

(17.00) Påskafton och vi har fortsatt en väldigt behaglig helg - det känns så skönt att bara vara och njuta av varandras sällskap. Ett privilegium att kunna ha det så utan en massa måsten, borden eller skullen. Vi har, precis som i jul, delat upp högtidsmaten på flera måltider - på så sätt blir det inte tjatigt utan speciellt med en ny rätt för varje måltid.

12 april 2020

(6.06) Morgonstund fylld med stillhet, ro och tid för att bara vara - det är livskvalité. Jag är privilegierad med ett tryggt hem, mycket kärlek och respekt - ett privilegium som borde vara en självklarhet för alla människor. Som barn hade jag en önskan att jag kunde trolla, trolla så att det skulle bli bra för andra. Den önskan har funnits med mig genom åren men jag får nog inse, när det gått drygt fem decennier, att jag faktiskt inte har den förmågan. Vad kan vi göra om vi inte kan trolla? Åh, det finns mycket vi kan göra tänker jag. Bara genom att vara medmänniskor i vårt dagliga beteende har vi kommit långt. "Behandla andra som du vill bli behandlad själv."

Den regeln kan vara svår ibland - även om jag inte för en sekund tror på att någon enda människa önskar att själv inte få känna trygghet eller inte bli älskad. Rädslan är nog den känslan som gör oss till de största monstren. Ofta tänker jag att det är synd om de personer som gör andra illa, jag försöker förstå bakgrunden och vad de kan ha i sin ryggsäck som jag inte kan se. När beteenden fortsätter och personer utnyttjar sin position i hierarkin för att utöva makt eller trycka ner andra - då blir jag uppriktigt förbannad och har väldigt svårt att hitta det där "tycka-synd-om:et".

Egentligen borde positionen i hierarkin föra med sig ödmjukhet, trygghet och en förmåga att kunna stötta andra eftersom den innebär ekonomiskt oberoende och möjlighet att påverka. Allt för ofta inträffar i stället det motsatta - girighet och maktmissbruk. Vad är det som händer hos oss människor när vi hamnar i en sådan position? Tappar vi vår förmåga till ödmjukhet och medmänsklighet på grund av en stor rädsla att förlora det vi själva uppnått? Det finns absolut människor som gör ett glimrande jobb på högre positioner i olika organisationer, men så länge det finns en enda som faller in i girighet och maktmissbruk så är det, enligt mig, en för mycket. Den påverkar i sin tur sina medarbetare, kanske skrämmer och hotar - vad blir följden av det? Tänk på vilken spridning av missmod och otrygghet en enda person kan orsaka genom girighet och maktmissbruk.

Nej usch... nu blir jag ju nästan deppig. Jag vill tro att vi tillsammans kan skapa en bra och trygg tillvaro för många. Oavsett vilket sammanhang vi befinner oss i så måste vårt gemensamma mål vara att göra bra. Vårt mål måste hela tiden vara att göra vår del och bidra med det vi kan för att helheten ska bli bra. Alla är vi en del av samhället, oavsett position i hierarkin. Ser vi det och kan leva efter det så kan vi som samhälle nå långt både vad gäller trygghet och kärlek.

Vad gäller hierarkier så vill jag bara poängtera att jag absolut inte köper att vissa personer skulle vara viktigare än andra på grund av en titel. I en organistion är det viktigt med struktur för att den ska fungera, alla har sin roll i organisationen och alla är lika viktiga.

13 april 2020

(11.18) Strax dags att börja med lunchen, jag fastnade på guider för kodande på YouTube en stund efter förmiddagsfikat. Uj, där kan jag bli sittande en bra stund om jag inte bromsar mig själv. Tur att magen talar om att det snart är lunch, annars skulle jag nog lätt kunna glömma bort mig helt i kodandets värld. Tur att BK är så förstående och har sådant överseende med mitt intresse. Ja, det är väl grunden för en sund och levande relation tänker jag - förståelse, överseende och respekt. Förutom kärleken så klart. Nu ska jag göra ett ryck i köket så att vi inte blir för hungriga.

(18.56) En härligt avkopplande, vilsam och fridfull påskhelg är snart över. Jag har njutit massor, vilat och motionerat - precis vad som behövs för att ladda batterierna för kommande göromål på KH. I kväll har jag fortsatt kika på guiderna för kodande som jag började med på förmiddagen. Hm... det ska jag nog få till. Det gäller bara att jag tar mig tid att sitta några timmar i sträck för att få lite grepp om det hela. Får testa och se vad resultatet blir, då är det lättare att förstå vad de olika koderna gör för en sida. Det är givande att hålla på med och jag tycker det är hur kul som helst. Utmanande till tusen, men det är också utmaningarna som leder till utveckling och känsla av att vara tillfreds.

19 april 2020

(6.16) Morgonstund och jag testar ett nytt kodprogram, fick tips och vägledning i går - det blir spännande att se om det fungerar. Ja, efter lite korrigering så funkar det hyfsat. Jag lär mig efter hand och får nog lägga några timmar på det, men det är bara skoj och ger inspiriation till fortsatt fixande. Jag hoppas kunna lära mig en del fix ganska snart. Det är dock lite vrickning för vindlingarna till att börja med, men skam den som ger sig. Ja, som jag brukar säga - det är tur att jag kan vara envis ibland i alla fall.

(15.55) Härlig dag på ägorna, men kanske lite väl länge så här andra gången jag grejar ute. Det blev fyra timmar i dag och jag hade bestämt mig för att nöja mig med en. Hm, det är märkligt hur tiden justeras efter hand beroende på vad jag har fått för mig att göra. Jag är nog ganska kass på att beräkna tiden när det kommer till trädgårdsarbete - eller så är det helt enkelt så att jag överskattar min egen förmåga på förhand. Jaha då, så kan det mycket väl vara. Jag är i alla fall relativt nöjd med passet på ägorna även om jag inte orkade göra det jag ville då jag kom in - koda. Det blev i stället en liten lur i soffan och den var både välförtjänt och välbehövlig. Får ta tag i kodandet en annan dag helt enkelt.

(20.56) Uj, uj, uj... Nu blev det fart på mig på kvällskvisten - började med en kurs på YouTube vad gäller kodandet i nya formatet. Superkul och en väldigt bra pedagog som har spelat in kursen. Det är så givande att lära nya saker och speciellt när jag känner att jag hänger med och kan ha nytta av sådant jag lärt mig de senaste åren. Ett kvitto på att jag landat i den kunskapen och nu är redo att ta mig själv vidare på språkresan. BK lyssnar tålmodigt på mig när jag, full av iver, vill förklara mina nyvunna kunskaper. Hon är en väldigt förstående fru. Vilken tur jag har!

21 april 2020

(19.46) Afton hemma med BK, livskvalité och massor av njutning. Jag kom hem ganska sent från dagens pass på KH, svidade om och häktade på kärran på bilen. BK hade röjt lite till på ägorna under eftermiddagen, resten som låg på kärran var från helgens insats. Skönt att få köra iväg och tömma kärran, i morgon eller på torsdag ska jag tvätta stänkskärmarna så att den är fin till fredagens besiktning. Det kanske till och med blir en dusch av flaket för att den ska vara extra fin.

För en liten stund sedan gick vi in efter att ha suttit på altanen och ätit kvällsmat samt en stund med lite småprat och bara-vara-tid tillsammans. Vi är så nöjda med altanen och hur resultatet blev. I och med den förlänger vi säsongen för att kunna sitta ute med minst en månad. Att bara kunna sitta där ute och njuta ger ett inre lugn och en harmonisk känsla i hela systemet. Ja då, jag tycker det är väldigt skönt att komma in igen efter en utestund - in till tystnad och ännu mera ro för hela systemet. Det ena förtar ju inte det andra, det är det som är lyxen att ha altanen så nära. Ja, i stället för en sommarstuga - som oftast inte ligger på egna tomten hemma.

22 april 2020

(20.53) Kväll på G4, BK och jag har varit på strosapromenad på kvällskvisten - med var sin kamera i handen. Mysig promenad och skön väderlek, det kan inte bli mycket bättre skulle jag vilja påstå. Jag har haft en bra dag på jobbet, det har varit kreativt och givande trots flera möten - dock via "cyberspace". Jobbat hemma och ska göra så även en stor del av morgondagen. Det är bra att kunna göra det ibland, jobba hemma och få återhämtning samtidigt som jag får en hel del gjort. Jag vet att många tycker det är supertrist att jobba hemma, speciellt nu när flera har press på sig att göra det. Själv lider jag inte det minsta av det vilket kanske till stor del beror på att jag njuter av egentiden. Egentiden som ger så mycket utrymme till reflektion och eftertanke. För min del innebär reflektionen och eftertanken att jag får vila och fylls med energi. Det är ett privilegium att kunna jobba hemma och få landa i både tankar och göromål.

24 april 2020

(5.19) Ny dag, nya möjligheter. Ser fram mot dagen och att jobba hemma på förmiddagen och ta ledigt på eftermiddagen. BK och jag har planerat en tur i naturen senare i dag. Det blir toppen att avsluta arbetsveckan med en sväng i geografin för att gynna kropp och själ. Under gårdagen hade vi jobbmöte ute i geografin, det var skönt att vara ute och få lufta mig lite. Jag fortsatte med det då jag kom hem, tog ett par härliga timmar i garageinfarten med solen. En stund efter att BK kommit hem satt vi och njöt på altanen innan vi småningom gick in. Jag landade i soffan med datorn i knäet och fortsatte mitt lärande av nytt kodspråk. Uj, vad skoj det är och vilken energi det ger till hela mig. I går hittade jag även övningsfilerna som jag laddade ner för att kunna göra som kursledaren.

25 april 2020

(8.57) Vi hade en skön tur i geografin under eftermiddagen i går, mulet men behagligt väder att gå i. Det blev strax under tre timmar, kamerorna var med så det var ju ingen rusande promenad men heller ingen hasande. Efter promenaden lyxade vi till det med pizza från lokal bagare - den slank ner utan problem vill jag lova. Jag somnade helt ovaggad i går kväll och vaknade först när BK:s klocka ringde. Vet inte hur länge jag hade sovit om inte den ringt. Nåja, det kanske får bli en lur i soffan på eftermiddagen om behov uppstår.

Andra koppen kaffe är laddad och jag ska avnjuta den innan jag ger mig ut på några ärenden på byn. Skönt att kunna ha nära till sådant vi behöver ha - det mesta som vi "villhöver" får vi åka längre för att införskaffa och det är bra tycker jag. Jag får se om jag ger mig ut en sväng på ägorna för lite "konversation" med några maskrosor som ivrigt börjat resa sig ur marken. I så fall tänker jag att jag begränsar dagens insats till det. Jag håller ju fortfarande på att träna mig i "lagom" vad gäller tid med göromål. Suget är starkt efter att sitta en stund med nya kodspråket, nu när jag laddat ner övningsfilerna också - kanske blir det en stund med det efter eventuell lur i soffan på eftermiddagen.

26 april 2020

(7.42) Ah, gårdagen blev verkligen så vilsam som jag och mina kroppsdelar behövde. Gjorde inte många knop över huvud taget och fick massor av återhämtning och vila för hela systemet - så skönt och så välbehövligt. Jag gick aldrig ut och konverserade med maskrosorna, det får helt enkelt bli en annan stund. Det blev heller ingen stund för kodspråksinlärning eftersom jag var supertrött och vilan var den primära uppgiften under gårdagen. Jadå, vindlingarna behövde också vila - egentligen är det vindlingarna som behöver mest vila. Deras slitenhet spiller över på fysiken har jag lärt mig de senaste åren, då är det bara att lyssna på kroppen och vila.

Nu på morgonen har jag haft en lugn och skön start med mina vanliga rutiner. Kaffe, tidningen digitalt och bara vara. När jag var färdig med det laddade jag en andra kopp kaffe och satte mig en stund med nya kodspråket. Skönt att ha börjat om och att ha kommit en bit på väg. Jag tror det får bli kortare stunder jag sitter med det, mest för att jag sitter med datorn i knäet och tre fönster/program uppe samtidigt. Det är skönt att sitta i soffan men kanske skulle jag få bättre översikt och kunna fokusera bättre om jag flyttade in till datorrummet där jag har stor skärm. Jag skulle aldrig sitta här i soffan och jobb-jobba till exempel. Får testa att sätta mig i det rummet nästa stund jag ger mig i kast med kodspråksinlärningen.

29 april 2020

(5.22) I går hade jag jobba-hemma-dag, det blev en ganska uppdelad dag med olika uppdrag, möten och annat. Dagen och alla göromålen gick bra och jag känner mig nöjd med sådant jag fick gjort och sådant jag faktiskt kom igång med som fått vänta lite under senaste veckorna - på grund av omständigheter i samhället. Jag kan börja göra lite mer av sådana saker nu, saker som fått vänta, tack vare att nya kollegan är på plats.

I dag blir det KH hela dagen, det blir bra - framför allt på grund av att jag har två stora skärmar där. Hemma har jag i alla fall en stor skärm, men när jag sitter en längre stund saknar jag den andra stora skärmen. Det blir lite "pluttigt" med laptopskärmen som andra skärm, även om jag till slut insett att jag kan justera upplösningen på den för att se bättre. Ser fram mot dagen och att få fortsätta med det jag började med under gårdagen. Superkul att göra jobb som jag själv ser resultat av redan innan det syns utåt. Det ger energi och peppar mig att göra mitt bästa ännu mer. Teams-möten i all ära men att få gå in i "bubblan" och nöta på, det är toppen. Jag gillar kombon av möten och att nöta på men vissa perioder blir det lite mer intensivt av det ena och då blir inte balansen optimal. Senaste två månaderna har det varit ganska många möten. Efter en sådan period uppskattar jag ännu mer när det kommer dagar som i går då jag kan nöta på med annat.

Maj 2020

1 maj 2020

(8.55) Stillsam start på dagen, denna första dag i maj. Tidningen är genombläddrad, kaffekopp nummer två urdrucken, frukost intagen och disken undanröjd. Smyger igång dagen och ska försöka ha det lugna tempot resten av dagen. Det känns väldigt skönt att vara ledig tre dagar den här helgen, välbehövligt för både kroppen och knoppen. I går jobbade jag hemma och det blev en ganska ryckig dag med möten och egna göromål mellan mötena. Nåja, så blir det ibland - det gäller bara att se till så de dagarna inte blir för många eller att de inträffar för ofta. Det kändes som att jag inte fick något gjort mellan mötestillfällena, men med facit i hand så insåg jag direkt då jag avslutat för dagen att jag faktiskt hunnit en hel del. Bra att jag fick med den känslan in i helgen.

Nästa vecka ska jag satsa på att jobba hemma tre dagar. Vi ska försöka att inte vara så många på arbetsplatsen samtidigt och jobba hemma för att glesa ut. För egen del funkar det jättebra eftersom jag kan göra allt hemifrån. Ja, det är en sak jag inte kan göra men det är bara att planera in jobb i det systemet när jag är på plats på KH. Det gäller att se möjligheterna i nya situationer, jag förstår att det inte är lika lätt för alla. Jag är väldigt glad att jag har den förmågan, den underlättar ju inte minst för mig själv - sedan tror jag att den gynnar mitt samarbete med andra också. När jag nu har jobbat hemma en hel del dagar de senaste månaderna funderar jag på om jag ska möblera om i rummet där jag sitter och jobbar. Jag får in solen rakt på skärmarna och det skulle jag vilja slippa. Dels ser jag väldigt dåligt då och så tror jag inte det är helt bra för skärmarna heller. Jag får klura lite på den och konsultera BK, hon brukar ha fiffiga idéer.

(16.16) Eftermiddag och jag börjar vakna till efter en superskön eftermiddagslur i soffan. Det är lyxigt som bara den att kunna lura en stund på eftermiddagen när vi är lediga. I dag är det, precis som BK uttryckte på förmiddagen, ett riktigt mysväder - mulet, småregnigt och lite ruggigt. Å nu blev jag kaffesugen till tusen, tur att det går snabbt att göra en kopp - nu står det redo på bordet bredvid mig. ☕ Jag har inte gett mig på att möblera om än, det är inte nödvändigt innan måndagen. Det är viktigt att få klura lite först så att det inte blir något förhastat som måste ändras tillbaka direkt.

3 maj 2020

(5.42) Morgon i Metropolen, det är stilla både ute och inne. Skönt att vakna till stillhet och ro och få känna hur det sprider ett lugn i hela systemet. Under gårdagen fick vi en hel del gjort, i alldeles lagom tempo och med njutning i stunden av göromålen. På sena eftermiddagen landade jag i tanken på hur jag skulle göra om i datarummet, det blev inte så stora justeringar som jag först hade tänkt. Några små justeringar med möblerna kvar på sina platser blev bra och vilsamt för både ögonen och sinnet - bytte plats på skärmarna helt enkelt, så var det fixat. Det sporrade mig att sitta en stund med kodspråkskursen och när jag tagit mig genom fyra avsnitt var både jag och vindlingarna nöjda för dagen.

(21.19) Afton på ägorna och vi myser hemma efter ännu en skön och givande dag. Vi tog en rask promenad på förmiddagen i geografin, skönt som bara den och vi hann hem innan dagens rejäla regnskur kom. Vi fick några droppar på oss innan vi kom in, men det var ingenting mot vad som kom efter en liten stund. Det åskade och regnade rejält och övergick i hagel. Skapliga hagelkorn som kändes så där - jag fick brådis att kila ner och köra in bilen eftersom jag inte hade någon lust att det skulle bli hagelmärken på taket. Det var nog ingen fara men dumt som bara den att utmana i onödan.

I morgon blir det till att jobba hemma. Ganska skönt att göra det ibland och nu har vi fått besked om att vi ska göra det lite oftare - vi behöver glesa ut på KH. För vår del funkar det bra, vi kan ju jobba på som vanligt även om vi är hemma. Det är ett privilegium att ha det så, även om att jobba hemma inte är något mål i längden. Nu gäller det ju för oss, precis som för alla andra, att dra vårt strå till stacken. Att vi tålmodigt fortsätter att ta vår del av ansvaret i samhället.

Det är sorgligt när det landar insändare i tidningen som berättar om personer i den äldre generationen som helt negligerar allvaret i den situation vi befinner oss. Först blev jag arg när jag läste insändaren men nu har det mer övergått i förvåning och förundran - jag trodde mer om den äldre generationen än att uppträda och uttala sig som om de vore helt utan livserfarenhet eller visdom över huvud taget. Att som vuxen negligera allvaret i vår situation är att leka "titt-ut" med mycket mer som insats än när ett litet barn, med höjd puls och iver, tar bort händerna från ögonen för att se om den vuxne fortfarande finns där.

7 maj 2020

(20.06) Jobbat hemma i dag och ska göra det samma i morgon. Ganska skönt att inte behöva åka iväg på morgonen - i alla fall ibland. I dag var en av de mer ovanliga dagarna för mig vad gäller jobbet. Jag hade supersvårt att fokusera på en sak i taget, fokus vandrade mellan flera saker samtidigt och det blev rörigt till tusen i skallen. I vanliga fall tycker jag själv att jag är en fena på att prioritera och fokusera, men i dag var det som bortblåst. Flexade ut lite tidigare och tog en välbehövlig lur i soffan innan BK kom hem från jobbet. Jag somnade hur skönt som helst i soffan och sov så där behagligt och rofyllt hela stunden. Vi har avnjutit slow-tv en stund och vilat ögonen på natur i väntan på älgar som ska simma över älven. Det kom inte en enda badsugen älg så länge vi tittade, det blev klipp från dagen där det var älggaranti i stället.

9 maj 2020

(7.52) Dagens andra kopp kaffe står och doftar gott på bordet bredvid mig. Jag har slagit mig ner i fåtöljen i hallen en stund efter lite grejande på morgonkvisten. Efter vanliga morgonrutinen med kaffe och tidning röjde jag undan en ganska stor disk, jag tror minsann att grannarna varit här igen och fyllt på i diskhon. :-) När den var fixad svidade jag om och for till billighetsaffären i grannbyn för att se om de hade blommor som moster önskar. Nähä, den sorten fanns inte - men jag passade på att införskaffa lite fler penslar och annat smått och gott som det går att hitta i den billighetsaffären. Hemma igen laddade jag tvättmaskinen med dagens första laddning, det lär nog bli en till efter den i alla fall. Får se vad jag hittar på under dagen, lite smågrejande blir det nog kan jag tänka mig. Jag ska försöka att inte skapa en lång lista i skallen utan ta det som det kommer och göra vad jag känner för.

Jobbdagen hemma i går kändes betydligt mer strukturerad och effektiv än dagen innan. Det var väl för väl det - annars vet jag inte hur jag skulle ha förhållit mig till vare sig jobbet eller mig själv. Siktar på tre dagar med hemmajobb även nästa vecka, kanske blir det fler - det visar sig när veckan kommer igång. Det funkar bra att jobba hemma och jag har stor skärm som underlättar det hela. Det är stolen som är ett litet dilemma just nu, ryggstödet är lite för lågt när jag sitter många timmar. Men jag får väl helt enkelt vara mer noga med att resa på mig och töja lite mer frekvent än jag brukar.

16 maj 2020

(9.18) Sovmorgon och få vakna i lagom takt, det är livskvalité och lyx så här på lördagen. Smågrejande i tanken men ingen lista gjord, det är skönt. För nio dagar sedan började jag med ett litet byggprojekt, bord till altanen. Det går framåt och jag håller för tillfället på att lasera brädorna till bordsskivan. Kryssbenen och reglarna till dem är gjorda och grundmålade, jag målar färdigt dem när brädorna till bordsskivan är klara. Kryssbenen har jag sågat så att de är halvt i halvt. Enligt guiderna skulle man använda cirkelsåg och ställa in den på 2,2 cm djup. Nu har jag ingen cirkelsåg som det går att göra så med så det blev fogsvansen och noga mätning. Det gick över förväntan och efter ett antal, 52, sågade skåror kunde jag börja stämma ur fogen. Benen passad in i varandra bra, vilket var en stor lättnad efter allt sågande och stämmande. Skönt att inte jäkta utan att göra lite då och då.

Jag klantade mig lite när jag laserade första lagret på brädorna till bordsskivan. Tog undersidan och kanterna på brädorna i ett svep - vilket resulterade i en del kladd på ovansidan. Nåja, jag fixade till det i går tack vare BK:s tips att ta bort kladdet med färgskrapan. När det var gjort laserade jag undersidan en andra gång - och då laserade jag verkligen bara undersidan. Jag är lite spänd på hur det blir när jag småningom monterar på kryssbenen - om det blir jullrigt eller okej. I eftermiddag ger jag mig i kast med att lasera andra lagret på brädorna till bordsskivan, ovansidan och kanterna. I morgon kan det hända att jag monterar ihop bordsskivan och målar benen och reglarna till dem en första gång. Det är så rogivande och tillfredsställande att få bygga lite mellan varven.

17 maj 2020

(9.58) Sovmorgon även denna dag - skönt och behagligt för både kroppen och knoppen. Laseringen av ovansidan på brädorna till bordsskivan gick galant i går och jag kände mig mycket nöjd efteråt. I dag ska jag montera ihop brädorna så att de blir en bordsskiva, jag har bett BK att assistera under den fasen. Det är alltid bra att vara två för att inte missa något. När det är gjort ger jag mig i kast med att måla kryssbenen och reglarna till dem. Jag har inte lagt upp några bilder från grejandet här på webben, de finns att skåda på Åström på Facebook.

21 maj 2020

(9.21) Kaffe och fötterna i högläge efter en lagom start på dagen. Tidning och kaffe på morgonkvisten sedan svidade jag om och kilade ner i garaget för att greja lite mer inför monteringen av bordet. Jaha ja, när det var gjort började jag montera ihop bordet. Det blev färdigt och nu står det på sin plats på altanen. BK är nöjd och jag blir nog också det efter ett tag, när alla småfadäser under vägen är glömda. Fadäserna handlar om att jag blir irriterad på mig själv när jag klantar mig, tålamod har jag men inte när det kommer till min egen förmåga - eller min egen brist på förmåga. Laddar om för att ge mig ut på ägorna med BK. Lite klippande av torrt i buskagen innan vi tar med kärran till Vanneboda för tömning. Ja, just... Vill du se bilder på färdiga bordet så finns de på Åström på Facebook.

23 maj 2020

(8.37) Lördag morgon och en skön dag ligger framför oss utan ett enda göromål inplanerat. Vi hade en bra dag i går också, BK var ledig och jag jobbade hemifrån. BK småpysslade lite under dagen i hemmet och på ägorna, enligt henne var det en bra dag i lagom tempo och göra det hon kände för när hon kände för det. Ja, som lediga dagar ska vara helt enkelt. När jag hade slutat jobba för dagen tog vi en kopp kaffe på altanen innan vi for till affären för lite införskaffande av proviant. Fredagsmys på altanen efter det med god mat och gott prat. Senare på kvällen svidade vi om för att ge oss ut på ägorna och sprida lite gräsmattegödsel. In igen för att dubbelkolla så inte SMHI eller YR ändrat på utlovade regnet som skulle börja på natten. Puh... regnet var kvar i prognosen. När jag gick ut för att hämta tidningen tidigare i morse fick jag ta på mig regnjackan - prognosen hade hållt i sig. Det är bra och gör susen för gödslet.

Det känns som en riktig mysdag i dag, en välbehövlig sådan. En dag för vila, reflektion och återhämtning. Dagar som denna är så viktiga för oss människor och jag hoppas så många som möjligt kan njuta av den och verkligen få den vila och reflektionstid som behövs för att hämta energi. Jag får se om jag hittar något göromål som jag känner extra mycket för att ta mig an. Det kanske kan bli en stund framför skärmen med nya kodspråket som jag inte haft tid att sätta mig med på ett tag. Ett annat alternativ är att tömma kameran, har för mig att jag har över fem hundra bilder i den som ska över till datorn och hårddiskar för backup. De flesta bilderna är från ägorna om jag inte minns fel. Kanske får jag inspiration till ett nytt bildspel hit till webben. Jobb, byggande av bord och annat har tagit min tid i anspråk. Ja, jag får se vad jag hittar på - men vila, reflektion och återhämtning står definitivt på schemat för dagen.

24 maj 2020

(8.50) Sovmorgon de lux - superskönt, avslappnande och energigivande. Det är så behagligt att få starta dagen i lagom tempo med BK. I går var det en riktig mysdag, sjusovardag och latdag. Vi latade oss absolut inte hela dagen men känslan var att det var en latdag - i positiv bemärkelse. En dag med att göra det vi ville när vi ville och i absolut lagom takt. Jag lyxade till dagen med två lurstunder i soffan, en på förmiddagen och en på eftermiddagen. Trots det hade jag inga som helst problem att somna i går kväll och sov som en stock hela natten till nu på morgonen. Då behövde jag all den sömnen tänker jag. Jag fick ett ryck att börja med ett fönster under gårdagen, det gick bra och det tänkta fönstret blev tre. Kanske ger jag mig på ett par till under dagen i dag. Det ser i alla fall bra ut nu, men vi får se när solen visar sig. Jag kommer nog aldrig bli nöjd med fönsterputsningen när jag själv har gjort den - kanske lika bra att inse det och lägga ner frustrationen. Ja, det är ju bara att stänga av frustrationen... eller? Nåja, jag får lyssna på BK som peppar mig och är väldigt stöttande i mina "Ooops, hur blev det nu?" eller "Men nu blev det nog lite tokigt".

25 maj 2020

(6.12) Strax dags att ge mig av norrut, i dag blir det en tur ytterligare norrut innan jag landar på KH. Ett litet ärende på morgonkvisten, kul att kunna vara till hjälp åt de som behöver. Gårdagen blev en lika skön dag som lördagen, lagom takt och lite göromål mellan varven. Fönstren på huset är putsade och klara, jag började till och med på altanen där jag avverkade i varje fall en tredjedel av rutorna. Spar resten till en annan stund. Jag håller ju på att lära mig att göra lagom i taget. Det går riktigt bra om jag får säga det själv, tror nog att BK håller med - i alla fall lite. Det blir lite trevligt att tillbringa en dag på KH, det är några dagar sedan sist. Den här veckan ska jag vara där två av dagarna och jobbar resterande dagar hemifrån. Jag tycker vi är väldigt bra på att varva med hemmajobb i vårt arbetslag, alla tar sitt ansvar och ser det viktiga i att vi hjälps åt. Ett par kan inte jobba hemma av förklarliga själ och då är det självklart för oss andra att de är på plats. Härligt med sådan inställning i arbetslaget tycker jag. I eftermiddag, när jag kommer hem, ska jag svida om och häkta på kärran - sedan blir det att fara till ICA och lasta på en del jord och gödsel för leverans här hemma och på annan adress. Det blir bra att få göra lite fysiskt efter kontorsgöromålen.

30 maj 2020

(11.08) Förmiddag på altanen och lyxfika med avokado, tomat och tunnbröd. Kopplar av efter några göromål på morgonkvisten. Har bland annat varit till kyrkogården med en bukett rosor till älskade Fru Fickolén Pasoll. Skönt att vi har altanen att mysa på, ingen direkt kontakt med någon granne eller annan - det är hur skönt som helst. Nu är lyxfikat uppätet och jag avnjuter dagens andra kopp kaffe. Jaha då, jag har varit slö med kaffedrickandet i dag - bara andra koppen och klockan är över elva. Det får bli bättring helt enkelt. :-) Ser fram mot att BK ska komma hem till lunch, hon jobbar kort dag i dag och slutar till lunch.

I går stämplade jag ut strax efter 12 och gav mig för dagen. Behövde bli av med några timmar inför månadsskiftet och det passade ypperligt en fredag. På så sätt fick jag långhelg mini kan man säga. Efter lunchen i går unnade jag mig en stund i solen, det var precis lika skönt som det är varje år när kroppen får insupa de första värmande strålarna från vår energikälla. Det var förutspått strålande sol i dag, men än så länge är den lite blyg och gömmer sig med ett molntäcke som sköld. Skönt är det i alla fall här ute på altanen, lagom temperatur och ganska stilla runt om. Pilfinkarna har bo i holken på carporten och jag kan njuta av deras pendlande för att leverera mat. När någon av föräldrarna kommer syns bara en stor näbb i hålet på holken. Det är nästan så att jag kan se pratbubblan ovanför hålet på holken. "Här mamma, här kan du lämna det du fångat. Jag är redo!"

Juni 2020

1 juni 2020

(19.54) Afton på ägorna, njuter av den ljumma sommarvärmen som omfamnar oss i dag. Jag har haft en väldigt bra hemmajobbardag med en hel del möten som varit kreativa och kollegor som gör sitt för att det ska bli så bra som möjligt. Det är både givande och trevligt att ha sådana samarbeten. Jag jobbade ganska länge, drog mig själv från dator och skärm strax efter 17.30 för att komma ut på en rask promenad som fick rensa både kroppen och knoppen efter dagen. Skönt som bara den att komma ut efter jobbet och ta en motionstur. Ja, det är olikt mig eftersom jag för det mesta gillar att motionera innan jobbet. Det bästa är ju att det inte spelar någon roll om jag motionerar på morgonen eller efter jobbet, jag kan välja precis som jag vill. Vill jag inte motionera går det också bra i alla fall mellan varven. :-) Det har varit lite för många "mellan varven" på sista tiden så det är bra att jag kom ut en sväng i kväll.

I morgon blir det fullt ös med jobb igen, det är några hektiska dagar den här veckan så det gäller att planera väl. Hektiskt men väldigt roligt att få spurta lite ibland. Jag uppskatter verkligen att jobba med kollegor som, liksom jag, gillar att det är ordning och reda och att vi gör allt för att det ska bli så bra som möjligt. Lagarbete när det är som bäst. Ser fram mot onsdagen då vi ska sammanstråla för att lansera lite som vi pysslat med under en längre tid. Ja, utan laget hade det aldrig blivit någon lansering.

2 juni 2020

(2.02) Uppe i ottan, eller kanske tidigare än ottan. Nåja, så blir det ibland och då är det bara att gilla läget. Kaffekoppen är laddad och jag är redo för en tur i cyberspace. När jag vaknade var känslan ungefär som när jag var barn och vi skulle på semester - förväntansfull, lite pirrig och ivrig att komma igång. I dag är det inte dags för semester men väl slutspurt innan lagarbetet ska synkas ordentligt. Ja, jag är nog lite pirrig inför morgondagen eftersom jag vill att det ska blir bra. Samtidigt är jag förväntansfull eftersom jag tror att vi kan göra det väldigt bra, bara vi är ödmjuka och ger varandra utrymme.

6 juni 2020

(6.46) Jag myser på morgonkvisten, denna mulna dag i början på sommaren. Regnet kommer och går och ger liv åt växtligheten, det behövs efter en längre period med torrt väder. I dag är det lite träningsvärk som florerar i kroppen, det är känningar efter gårdagens vandring i Skärmarboda med BK. Bra övning för alla kroppsdelar men det känns att jag inte gjort det på ett tag. Vi hade en väldigt mysig dag med lagom temperatur och fin natur, det är dock lite sorgligt med alla granar som tar stryk av barkborrarna. Vi kunde lyxa till det med vandring i går eftersom vi var lediga. Meningen var att vi skulle fara till Västerås på studentfirande - men under rådande omständigheter valde vi att stanna hemma. Både gratulationer och present är skickade sedan tidigare.

I dag får det bli en mysdag, avnjuta regnet och pyssla lite inomhus. Jag tror nog att jag ska tömma kameran, det blev några bilder i går och fanns redan bilder i kameran sedan tidigare. Ett par gånger, inklusive i går, har jag testat med en annan inställning i kameran - det blir spännande att se om jag kan öppna och redigera det filformatet. Nåja, det tidigare filformatet kommer också med så jag är inte orolig - bilderna finns kvar. Det är väldigt skönt att ha en hel dag utan en enda plan, bara ta dagen som den kommer och göra vad jag känner för. Nästan semesterkänsla faktiskt, trots att det bara är helg. Vanlig helg är det ju förstås inte eftersom det är nationaldagen men lite vanlig i alla fall. I dag är också min andra födelsedag, den dag jag för flera år sedan kom hem till Herr och Fru Fickolén Pasoll som liten parvel. Jag tror inte jag körde själv för jag var bara sju månader.

10 juni 2020

(15.23) Eftermiddag, utstämplad för dagen och myser på altanen. Det känns väldigt lyxigt att kunna sitta här ute och njuta av att bara vara. För en och en halv timme sedan fick jag se någon komma gående på gräsmattan - det var V, grannkatten som vi inte sett sedan sensommaren. Jag blev superglad och nästan rörd eftersom jag inte trodde hon skulle orka gå till oss i år, hon är ju 19 år. Nu ligger hon och sover här på altanen och jag myser i fulla drag, matte GM är informerad.

Jag har haft ett par dagar med jobb-jobb på hemmaplan den här veckan, i morgon blir det KH igen och på fredag hemmavid. Det är ganska skönt att jobba hemifrån, ja när det funkar med tekniken och det ergonomiska. Jag har det ungefär som på KH förutom en stor skärm. Jodå, jag har en stor skärm hemma men på KH har jag två. Jag får ta hem en av skärmarna om jag vill men det är bara en massa släpande känner jag - den här pandemin lär väl ha en ände den också kan jag tro.

14 juni 2020

(10.03) Fikapaus efter ett pass i stenpartiet, det var inte massor kvar att göra eftersom BK tagit det mesta. Nu får stenpartiet vara för en stund framöver, nästa röj blir att klippa alla prästkragarna när de blommat över - just nu står de ståtligt i mängder och förgyller vår tillvaro. BK har vandring på programmet i fem dagar, de började med första etappen i går. I år är det annorlunda, BK får komma hem varje kväll vilket jag tycker är superbra. Jag tror nog att BK tycker det är ganska skönt också, då kan hon packa per dag och behöver inte tänka på att hela tiden ha med sig för alla möjliga väder.

I förrgår ansade jag berberishäcken och i går tog jag spireorna på framsidan. Skönt att få det gjort och väldigt skönt att jag inte väntade en vecka till, då hade nog i alla fall berberishäcken varig betydligt yvigare. Körde iväg med kärran och tömde det vi hade i korgarna och det jag klippt från häckarna, skönt att vara lite mer rädd om skivan på kärran än jag var från början. Nu är ju skivan bytt sedan ett par år och den är fortfarande fin som bara den. Det gör susen att inte slänga på renset och låta det ligga på kärran - när jag gjorde så blev det sunkigt till tusen och fukten smög in där den kunde.

Jag sitter inne och fikar nu, skönt att njuta av tystnaden och stillheten. Ute är det skönt men aldrig tyst och stilla, i alla fall inte under dagtid. Självklart ska det få vara ljud, både grannar - vuxna och barn - har ju rätt att vara, höras och göra sitt. Då väljer jag att kila in en stund för att landa i stillheten och tystnade. Det är skönt att ha ett sådant val och inte vara tvungen att vara i ljudet hela tiden. Ett tag hade jag tänkt följa med BK i dag men gjorde inte det. Jag är nöjd med det beslutet för hur skönt det än är att vandra en dag så är ju inte alla medvandrare som BK, förstående och respektfulla. Det är bättre att jag gör mina vandringar tillsammans med BK, bara vi två.

18 juni 2020

(4.05) Arla morgonstund så här dagen innan midsommarafton, veckans sista arbetsdag och lagom med göromål på schemat. Jag har lite funderingar på några jobbdelar nu på morgonen och har redan mejlat mig själv för att inte glömma dem när jag sätter igång dagens arbetspass. Det är fiffigt att mejla till min egen jobbmejl, på så sätt kan jag släppa tanken för stunden. Ser fram mot att göra dagens jobbpass, få sätta en struktur för hur jag ska jobba med vissa delar framöver. Det är nya lagkrav som gör att jag får justera en del i agendan. Nåja, det är bara bra och gynnar alla tänker jag. Jag skulle kunna tänka mig att börja jobba nu, men jag får lugna mig ett par timmar med tanke på vår flex-ram. Det kan väl vara sunt att inte börja jobba klockan fyra på morgonkvisten, att faktiskt ta det lite lugnt och starta dagen i lagom takt.

19 juni 2020

(8.31) Dagens andra kopp kaffe avnjuter jag i fåtöljen i hallen med ytterdörren öppen och insläpp av sval morgonluft. Midsommarafton och sol som värmer oss både till kropp och själ. Om en stund blir det en tur till kyrkogården för att se till och klippa lite runt gravarna. BK ska fara på en lite speltur, inte den vanliga med sju olika ställen där de spelar när dansarna dansar. Nej, i år är det en minivariant med spelgänget som spelar på två ställen utan dansare. Jag gissar att de hade lite abstinens av att inte ha spelat ihop på länge och såg det här som ett gyllene tillfälle att få utlopp för spellusten. :-) Det blir i norra kommundelen och centralorten - inte Metropolen alltså utan den officiella centralorten. För egen del har jag inte en plan förutom att fara till kyrkogården, skönt att vara på G4 och njuta av tillvaron.

27 juni 2020

(9.57) Disken är avklarad och nu tar jag mig en andra kopp kaffe innan jag ger mig ut på ägorna en stund. Har sovit väldigt gott för andra natten i följd, vi har flyttat ner i källaren nu när det är sådan härlig sommarvärme. Skönt att kunna bädda nere på gymmet och sova gott i 18 grader. Följden av det blir att jag sover länge som bara den, i morse sov jag ända till klockan åtta. Lite typiskt de första dagarna på semestern att jag sover länge och mycket. Trots en rejäl lur i soffan i går eftermiddag så sov jag gott i över nio timmar i natt. Ah... då är det välbehövligt och välgörande för hela kroppen och även för knoppen. Semester ja, nu har jag fem och en halv vecka framför mig med ledigt och "bara-vara-hemma"-tid. Hur skönt som helst och i år tror jag att jag längtat extra mycket efter semestern. Ska försöka komma in i en lagom semester-lunk, göra det jag känner för och njuta massor av att äga tiden. I eftermiddag blir det en tur till brorsan och svägerskan i syd-västra länsdelen.

29 juni 2020

(2.53) Arla morgonstund, eller mitt i natten som säkerligen BK skulle säga om hon var vaken. Tidningen är genombläddrad och första koppen kaffe för dagen är intagen, jag njuter av sommarmorgonens stillhet och den nalkande gryningen. Fjärde natten i källarens svalka, skönt som bara den. Jag har öppnat flera fönster här på markplan sedan jag steg upp för att få in den svalare luften som är ute efter gårdagens härliga regn, välbehövligt regn som började framåt kvällen. Jag klippte gräset på förmiddagen i går eftersom det var med i prognosen att regnet skulle komma. Det var fortfarande varmt när jag klippte och flugorna surrade runt huvudet på mig envist och enerverande. Trots det lyckades jag behålla lugnet under hela klippningen, i alla fall nästan. Nu ska jag fortsätta att njuta av den svala sommarmorgonen, laddar nog i en kopp kaffe till och tar fram tankeboken en stund.

(6.13) Uj, jag blev sittande med lite kodklurande en stund. Det var givande men också lite vrickning av vindlingarna som vanligt. Nåja, det är bra att de får jobba mellan varven också. Nu har solen kommit upp också så det är inte bara jag som är uppe. Jag ska stänga ner mig från nätet en stund och vila, det är ju faktiskt semester.

Juli 2020

1 juli 2020

(6.50) Morgon i Metropolen, sval luft och gynnsamt för sommarens projekt på G4. Jag har laddat några dagar för projektet, klurat på lösningar och bollat tankar med morbror. Nu är jag redo för att sätta igång och det ska bli skoj. Det blir även väldigt skönt att få det gjort eftersom det varit ett projekt vi sett behov av att få gjort under några år. Det är plattorna mellan trapporna på framsidan som behöver rätas upp och det är inte bara en liten justering av någon enstaka platta. Planen är att lyfta bort alla plattorna, jämna till underlaget, fylla på med stenkross och sedan lägga tillbaka plattorna. Det är 70 plattor som ska lyftas bort och sedan läggas tillbaka - bra pass för fysiken. :-) Jag hör morbrors kloka ord: "Det är ingen mening att jäkta, man ska ha roligt när man håller på."

Det ska bli intressant att se hur det ser ut under plattorna, har ogräset som kommer upp mellan plattorna rötter som grenar sig eller är de ordningsamma och håller sig rakt ner med rötterna? Det blir också spännande att se hur marken ser ut när jag lyft bort plattorna, jag har en aning eftersom plattorna spretar som de gör. Kameran får följa med ut så att jag får dokumentera processen, kul att kika på i efterhand om inte annat.

2 juli 2020

(10.30) Strax förmiddagskaffe och mysa lite extra så här i semestertider. Gårdagen var till stor del fylld av grejande med plattgången mellan trapporna. Ja, det blev ett rejält träningspass. I dag är det som förutspått fullt med träningsvärk i muskulaturen men det är hanterbart och känns helt okej, skönt att känna att kroppen har jobbat lite. Var ute för en stund sedan och fyllde på med lite smågrus längs kanterna på plattgången, det blir bra och förhoppningen är att det stoppar gräset lite i alla fall. Får se om jag får fylla på fler gånger, jag misstänker att gruset sjunker lite med tiden. Och ja, marken rör sig ju hela tiden så plattgången lär inte vara plan "for ever" heller. Förhoppningsvis dröjer det ett tag innan jag behöver göra samma insats igen. Jag har ju inte gjort det på drygt 12 år innan i går, men så länge ska jag nog inte vänta till nästa gång.

3 juli 2020

(7.02) Morgonmys med sporadiska regnstänk på fönsterblecken, andra koppen kaffe är laddad och jag njuter av semesterkänslan. En härlig semesterlunk med lagom takt och tiden känns som den gjorde när jag var barn. Att få uppleva den känslan i förhållande till tiden är ett privilegium när mycket i samhället bara ökar takten. Jag står fortfarande fast vid att vi alla har vårt ansvar att sänka farten för att vi ska hålla över tid, både vi som människor och samhället i stort. Om vi ska få en uppåtgående trend vad gäller vårt mående såväl fysiskt som psykiskt behöver vi plana ut kurvan, inte bara kurvan för att minska smittspridning under pågående pandemi utan också den kurva som visar våra mål för vår tid här på jorden.

Det är lätt att falla för det materiella och det vi "villhöver" i stället för att varje gång vi blir frestade verkligen rannsaka oss själva och tänka på vad vi "behöver". Jag tror egentligen inte att var och en av oss behöver göra en massiv insats och ändra på hela vårt sätt att leva, det skulle nog göra mycket för både miljön och vårt mående om vi gjorde några småjusteringar här och där. För mig handlar det mycket om att vara nöjd med det jag har och känna att jag har harmoni i vardagen. Visst, jag kan önska massor som jag "villhöver", men gör de sakerna mig lyckligare - nej, jag tror inte det för en sekund. I stället skapar det ytterligare "villhöver" eftersom den saken jag i så fall köper blir gammal rätt snabbt och jag tröttnar. Att hitta intressen som håller över tid måste gynna både mig själv, miljön och samhället tänker jag. Då kan jag investera i sådant jag behöver för det intresset vilket skapar hållbarhet över tid både vad gäller intresset och sakerna.

4 juli 2020

(15.08) Eftermiddagskaffe och nöjd efter att ha masat mig ut på en rask promenad. För övrigt har jag haft en väldigt vilsam dag, på gränsen till slö. Nåja, sådana dagar behövs nog mellan varven de också tänker jag. Tog en ny sväng på promenaden, eller rättare sagt ett hopplock av två mindre svängar. Kul att ta nya vägar ibland, jag hade förhoppningen om en ganska folktom runda och det blev den till min stora lättnad. Den rundan tar jag säkert fler gånger, det blev nästan en timmes rask promenad.

5 juli 2020

(5.15) Tidig morgon, kaffet är urdrucket och tidningen genombläddrad. Stilla i hela luften, stillheten som råder utanför känns genom väggarna in i hemmet. Skön känsla som ger lugn till hela systemet. När jag för en timme sedan var ute och hämtade in papperstidningen i brevlådan var molnformationerna på himlen fantastiskt vackra. Över sjön mot stan var ulliga moln i horisonten som belystes av solens morgontidiga strålar vilket gav en bild av ett rosa bomullstäcke. Mot norr låg mer dramatiska moln i flera lager av olika grå nyanser och från de lagren var ett lodrätt fält tunn molnslöja i ytterligare en grå nyans, en slöja som såg ut att vara skapad av ett brett penseldrag med glesa strån. Jag slutar aldrig fascineras av det skådespel som naturen bjuder oss på varje dag, det är ett privilegium att vi får njuta av det i ro och harmoni.

Fortsatt semester och känslan av att tappa greppet om tiden, bara åka med och njuta av varje stund är total. Dagvillheten satte in snabbt i år och det tar jag som ett bra tecken, ett tecken på att jag lyckades varva ner lite innan jag gick på ledigheten. Jag hade en hel del tid som behövde plockas ut och det fanns goda möjligheter till det som jag tog tillvara på. Får se om det kan bli någon liten utflykt framöver, få ta med kameran och fokusera på här och nu. Det är härligt, att flanera med kameran och upptäcka små och stora motiv i omgivningarna. Jag gillar både detaljer och vyer och oftast får tillfället och omgivningarna styra vad jag fokuserar på, det går inte att bestämma på förhand.

Att fotografera tillsammans med BK är en fröjd, det är rogivande och inspirerande, det finns inte tillstymmelse till tävling eller jämförelse på ett osunt sätt som förstör glädjen i fotandet. Även när vi träffar vännerna från landet i väst är det roligt att fota, där förekommer heller ingen tävling eller osund jämförelse. Jag är så tacksam att få uppleva fotograferandet utan tävling eller osund jämförelse, det har inte alltid varit så. En tid i livet slutade jag nästan att fota på grund av hetsen över vem som tagit den bästa bilden. Usch! Att gå själv med kameran är fridfullt och harmoniskt men det kan också vara väldigt givande att fota tillsammans, precis som det är med BK och vännerna från landet i väst.

6 juli 2020

(7.32) Sovmorgon på G4, det var skönt och behövligt. Blåsten fortsätter i dag, det var 15-17 m/s i byarna under gårdagen enligt smhi.se. Ja, det var rejäla vindbyar och flera av dem höll i ett tag och vi fick skapligt med regn, 26 mm i mätaren. Enligt prognosen ska det bli likadant i dag och sedan ska vinden mojna till kvällen. Våra klängrosor är fantastiskt stora och blommar rikligt men de smiter från spaljéerna när det blåser som det gjorde i går, jag behöver ta ut stegen och binda upp dem lite högre upp. Vi behöver hjälpas åt med det tänker jag eftersom rostaggar inte är att leka med och speciellt inte när jag står högt uppe på stegen. De har hullingar och vill gärna ha en kvar när man kommit för nära.

11 juli 2020

(11.25) Sent förmiddagsfika i fåtöljen i hallen. Skönt med sommar och semester, att kunna ta dagen som den kommer utan jäkt. Jag har småpysslat lite på förmiddagen efter en lugn och behaglig morgon. Satte igång ett litet projekt här om dagen, ny spaljé till klätterrosen New Dawn. Det kommer nog att bli lite trixigt när den väl ska på plats, jordankare i backen och sedan vinkeljärn i takbrädorna. Det trixiga är inte höjden, nej den fixar jag galant men rosen i sig är så fantastiskt stor och fin i år att det blir en utmaning att få till allt utan att ha sönder för mycket av den. Det är ju inte bara den nya spaljén som ska dit, den gamla ska tas ner. Nåja, först ska alla delarna till nya spaljén grundmålas och målas. Grundmålningen gjorde jag klart för en stund sedan - i morgon får jag börja måla med rätt färg. :-)

I tisdags var vi på en härlig tur i Västmanland, vi hade sju stopp efter vägen för foto, fika och lunch. Det blev 25,5 mil på mätaren och vi var rätt slitna då vi kom hem på kvällen, det satt till och med i dagen därpå. Ja, så blir det när intrycken är många under en hel dag, tur att kameran var med så att vi kan återuppleva turen även i efterhand och i hemmets lugna vrå. Vi har inga stora planer för dagen, det blir nog mest små göromål i lagom takt och en del vila tror jag minsann. Skönt med lata dagar på semestern - det är vila för både kropp och knopp.

14 juli 2020

(18.23) Jag umgicks med morbror och moster lite på förmiddagen, det var lika trivsamt som vanligt. Lunch hemma med BK och efter det lyxade vi till den gråmulna semesterdagen med en eftermiddagslur i soffan. :-) Strax kvällsmat efter en rask och skön promenad strax under en timme. Skönt och givande för både kroppen och skallen, lätt regn under promenaden som bidrog till behaglig luft. Resten av dagen ska jag genomföra i lagom takt, kanske något lite fixande inne men mest vila och bara vara. Det är det fina med semester och ledigt en längre period, att kunna ta en stund i taget och göra saker och ting i lagom tempo utan jäkt. Varje år tänker jag att jag ska behålla den känslan när jag börjar jobba igen, det brukar funka ett tag men sedan är jag inne i tempot igen. Nåja, det hör väl till kan jag tro men jag ska absolut ha samma ambition om några veckor då jag är tillbaka på KH efter årets semester - en sak i taget i lagom takt.

18 juli 2020

(11.01) Förmiddagsfika och vila denna dag mitt i semestern, en dag då vi får ta igen oss lite efter ett relativt stort projekt med ny spaljé till rosen New Dawn. Förhoppningen att kunna byta ut spaljén utan att ha sönder för mycket av rosen gick i stöpet innan vi började. Jag insåg att jag tänkt tokigt vad gäller placering av stegen i förhållande till rosens stammar och rötter. Det var bara att klippa ner hela härligheten och likadant med spireabusken som står framför, det tog en stund men jag tror det var smidigare än om vi hade haft utmaningen att tråckla tillbaka rosen efter att spaljén blivit utbytt. Jobbet med spaljén tog hela dagen med paus för mat, fika och en liten middagslur. Vi var rejält trötta men nöjda när dagen i förrgår var till ända och spaljén var på plats. I går var jag upp en sväng på stegen och målade hela spaljén en gång till, det hade blivit lite skavt när vi höll på och grejade så det var lika bra att ge den lite mer färg.

Augusti 2020

4 augusti 2020

(6.25) Sista semesterdagen på årets sommarsemester. Det har varit en skön period med många vilsamma och sköna dagar, en del dagar med göromål och fix på ägorna och några dagar på utflykt. Precis så som en skön och vilsam semester ska vara. I dag ska jag njuta och bara vara för det mesta, inget måste på listan - inget som inte kan vänta till en annan stund.

13 augusti 2020

(17.52) Nyss hemkommen från KH, för ovanlighetens skull. De flesta dagarna just nu blir jobb-jobb hemma på G4 vilket funkar riktigt bra. Förra veckan fixade jag ett höj- och sänkbart skrivbord hit hem och det är suveränt. Jag använde absolut inte skattebetalarnas pengar till det, bara skattebetalarna på G4:as pengar. :-) Det blev i alla fall en markant skillnad vad gäller jobb-jobbet hemma, mycket stabilare bord som gynnar arbetsmiljön på alla sätt. I morgon blir det KH igen, har ett inbokat möte på plats och sedan är det lite annat fix som vi håller på med i arbetslaget. Skönt att få komma upp ett par dagar trots att det funkar ypperligt att jobba hemifrån. Morgondagen får nog i alla fall bli lite kortare än dagen. I dag, på eftermiddagen, blev det på tok för många "ska bara" innan jag tog bilen och for hem. Härligt att vara igång igen efter semestern i alla fall. Det är mycket jobb framöver men väldigt mycket roligt jobb.

25 augusti 2020

(2.45) Arla morgonstund i soffan med kaffe i koppen och datorn i knäet - precis som en morgon ska starta. Stjärnklart och vackert utan gränser trots alla lampor ute som förtar upplevelsen av det stjärnklara. När jag stod i köket och väntade på att vattnet skulle koka färdigt slog det mig att en fjärrkontroll till all utebelysning i samhället hade suttit fint. Tänk att kunna släcka ner för en stund och bara få uppleva den enorma rymden och storheten som en stjärnklar natt förmedlar. Att med hela kroppen och alla sinnen ta in och försöka förstå hur små vi egentligen är, känslan är både fascinerande och hisnande på samma gång. Det blev några sekunders kisande ut genom köksfönstret med all belysning som förtog skådespelet men känslan av fascination triggades likafullt.

En ny arbetsvecka har inletts och första dagen, i går, gick som på räls. Jag fick massor gjort i lagom takt och dagen svischade förbi, trots ett par inbokade möten via länk. Jag kunde jobba på och justera sådant som skulle justeras samt förkovra mig i tillgänglighet för alla. Ett intressant ämne inom min profession som tidigare varit laddat och kanske inte lika tydligt som det är i dag. En eloge till alla organisationer som idogt jobbat för att få världen att förstå vikten av tillgänglighet för alla.

Efter gårdagens jobb-jobb på hemmaplan, en dag som blev ett par timmar för lång egentligen men jag "skulle bara" i vanlig ordning, for BK och jag till grannbyn för att hämta hem lite ved. Skönt att fylla på förrådet inför hösten och vintern. Det var en väldigt behaglig syssla efter arbetsdagen och skönt att göra lite fysiskt efter timmarna på stolen framför skärmarna.

I dag satsar jag på ett pass på gymmet innan jag startar arbetsdagen. Jag har vilat några dagar eftersom kappmuskeln på vänster sida har trilskats lite. För några dagar sedan trodde jag att jag skulle få nackspärr, men med massage och daglig insmörjning med heat lotion av BK så lyckades vi hålla den i schack. Det är länge sedan jag var så stel och hade så svårt att töja bort stelheten. Nåja, jag är ju inte 20 längre så det tar väl mer än någon dag att bli av med sådant. Skönt dock att jag vet vad jag kan och inte kan göra när det blir så stelt, molande och mellan varven urdrygt. I går vid lunch kom det första efterlängtade "klonket" mellan skulderbladen och nacken när jag töjde vid diskbänken och nu på morgonen kom ett mer "krasklonk" vid samma diskbänk. Ja, det är obeskrivligt skönt när smidigheten börjar komma tillbaka och den värsta krampen i muskulaturen släpper. Så det är med längtan jag ser fram mot att knalla ner till gymmet om ett par timmar. Skönt att det inte är så långt att gå, en trappa ner och sedan är det bara att köra.

31 augusti 2020

(6.07) Morgonstund med kaffekoppen, fötterna i högläge och datorn i knäet - precis som en morgonstund ska vara. Jag vaknade en stund innan klockan skulle ringa, skönt att ha lite bara-vara-tid på morgonkvisten även när vi har semester. I dag blir det en tur i geografin med BK, frisk luft och härliga vyer väntar oss. När jag steg upp för en timme sedan var det frost på bilen, det ger förhoppning att prognosen står sig och att vi får soligt och molnfritt under dagens promenad.

September 2020

1 september 2020

(7.24) Härlig morgon med lagom tempo, kaffe och datorn. Vi hoppas på lika fint promenadväder i dag som vi hade i går. Matsäck i ryggsäcken, kameran laddad och vackra vyer - ja å så får jag ju promenera med BK vilket är en förmån utan dess like. Behagligt, njutbart och alldeles underbart. Ser fram mot dagens promenad nu när stelheten från gårdagens tur börjar ge med sig i kroppen. Det är sunt tänker jag och försöker att inte grina illa när det stramar och stretar både här och där. Ja - då är det bara att börja ladda. Naturen - nu kommer vi! :-)

4 september 2020

(7.59) Andra koppen kaffe den här morgonen är strax urdrucken. Myser i soffan hemma på G4. I går kom vi hem från vår tur till fjällvärlden, några dagar med skön vandring, härlig luft och massor av bara-vara-tid. Vi for hem en dag tidigare än vi hade tänkt, regnet började falla i går och då bestämde vi oss för att packa och fara hem. Det är skönt med några dagar hemma på ägorna innan det är dags för vardagens bestyr igen. Förutom muskulaturen i kroppen fick kameran jobba en del. Jag kanske sätter mig en stund under dagen och sorterar lite bilder och kanske kommer det något bildspel här på webben när jag har sorterat klart.

19 september 2020

(10.11) Sovmorgon efter en lång och skön natts sömn i nästan elva timmar. Det var nog behövligt kan jag tro efter ännu en vecka med långa arbetsdagar med utmanande och roligt jobb. Just nu är jag inne på andra koppen kaffe och lyxade till det med en macka till den. Ska strax ge mig ut på ägorna och göra ett litet ryck med betoning på litet. En laddning tvätt hänger på torkvindan och en andra laddning snurrar i maskinen innan det är dags för den att få komma ut. BK jobbar på förmiddagen så kanske tar vi en tur med kamerorna på eftermiddagen. Det kan vara bra för mig att få komma ut och lufta mig en stund. Men nu är det dags för mig att svida om och få lite gjort på ägorna.

20 september 2020

(8.30) Söndag och vilodag... Näe, i dag behöver jag göra ett ryck på ägorna och sedan fara för att tömma kärran. Började med rycket på ägorna lite smått under gårdagen och får fortsätta i dag. Efter lunch i går for vi på en liten utflykt till Kindlahöjden, det var en skön promenad upp till toppen och fin utsikt åt alla håll. Kanske behöver tornet byggas på ett par våningar eftersom en del granar ivrigt strävar efter att vinna höjdtävlingen. Vi hade tur med vädret, jag kan tänka att det blir en besvikelse att komma till tornet, kila upp och inte se speciellt mycket på grund av dimma, mulet eller annat väder som begränsar vyerna. Får se om vi tar en tur till om några veckor när färgskådespelet kan vara ett helt annat. Vi fogar oss efter vädret så klart, det ska ju vara behagligt och säkert att gå dit upp också. Nu blir det planare ytor att gå på när jag ger mig ut på ägorna och gör en insats för hemtrevnaden.

27 september 2020

(6.47) Skön morgon med kaffe, datorn i knäet och stillhet. Vaknade vid femtiden och kilade upp för att njuta av morgonstunden. Vid den tiden i går sov jag som en stock och fortsatte göra så i nästan fyra timmar till. Ja, det var en rejäl sovmorgon i går och jag tror jag sov elva timmar mellan fredag och lördag. Välbehövligt och väldigt skönt efter en arbetsvecka med ganska mycket att fixa med. Vi hade en riktig mysdag hemma i går, lite smågrejande i hemmet i lagom takt. Två innerdörrar fick komma tillbaka på sina platser efter att varit förpassade till källaren i över tolv år. Det blev superbra att få dem på plats, speciellt eftersom vi jobb-jobbar en del hemma nu för tiden. Vi var lika nöjda både BK och jag. :-)

För egen del blev det en tur på gymmet på förmiddagen när jag hade myst färdigt, skönt för hela mig att få umgås med vikterna en stund. Det har varit ett uppehåll på några veckor men nu kör jag igång igen. Jaha då, träningsvärken är på plats i dag men det är egentligen bara skönt, då känns det att kroppen fått jobba lite en stund. Blir det inte värre än så här så är träningsvärken mest bara behaglig. Men, det är bara morgon än... :-O Jag får helt enkelt töja lite mer frekvent under dagen för att hålla träningsvärken på en lagom nivå. Det är så häftigt att känna skillnaden på stelhet, den som infinner sig som träningsvärk är helt annorlunda än den som dyker upp när musklerna inte fått vara på gymmet på ett tag. Jag föredrar helt klart stelheten vid träningsvärk, den är betydligt lättare att töja bort och absolut att föredra.

Dagar som gårdagen är en lisa för både kropp och själ. Att få småpyssla spontant i hemmet, ordna till och få till förändringar som gör susen på flera sätt utan att ha det på en lista. Hela dagen går i ett tempo som gynnar inspiration, reflektion och rekreation. En sådan dag gör också att energinivån i hela mig får en laddning utan att jag ens tänker på det. Fascinerande hur kroppen och knoppen fungerar och interagerar. Jag tar med mig lördagens känsla in i söndagen och låter den fortsätta utan att försöka vara med och styra upp. Att låta dagen komma, vara och verka kanske kan bli ett kom ihåg för min del framöver oavsett om det är vardag eller helg. Det gäller bara att vara vaksam på så att dagen får verka och inte värka.

30 september 2020

(4.34) Kaffet är urdrucket, tidningen genombläddrad och om en stund ska jag göra mig redo för dagen. I dag blir det KH, det blir det ungefär två dagar i veckan under rådande rekommendationer. Vi ser till så att hela arbetslaget inte är på plats samtidigt, det funkar bra tycker jag. När jag väl far upp så brukar det bli ganska många möten under dagen, så lär det nog bli även i dag. Ja, möten blir det så klart även då jag jobbar hemifrån. Både på KH och hemma är mötestillfällena via Teams, men det kan bli fysiska möten på KH. Jag tror att de flesta av dagens möten blir fysiska vilket är trevligt som omväxling.

I går hade jag tre möten på raken under förmiddagen med ungefär fem minuter mellan varje möte. Uj, det var lite påställt men gick väldigt bra. Jag tror minsann jag börjar få lite rutin på digitala möten och rutinen gäller för kollegorna också. Ett bra forum för oss att ta med oss in i framtiden, ett forum som kan komplettera de fysiska träffarna och underlätta planeringen. Tänk bara på den miljövinst vi kan göra genom att minska på mötesresor. Den vinsten innefattar även vår arbetstid som också gör att vi använder skattebetalarnas pengar på ett mycket effektivare sätt. Jag känner mig nöjd - både som anställd och skattebetalare. :-)

Oktober 2020

5 oktober 2020

(6.23) Morgonstund innan det är dags att jag gör mig redo för dagen. Skön och loj morgon med laddning inför arbetsveckan. Helgen var vilsam och jag lyckades förena nytta med nöje på ett bra sätt. I går fick vi förmånen att beskåda ett ånglok som tuffade ut från stationen och styrde norrut. Ja, jag hade sådan tur att jag stod på trappen med kameran i hand. Mitt mål i linsen var en liten korsspindel på fasaden bredvid ytterdörren så kamerans inställning för att fota loket med vagnar var inte optimal, trots det blev det hyfsat. Bilden finns att beskåda på facebook, det är bara att följa länken i sidfoten. Nu lockar gymmet och en stund med fysisk aktivitet innan jag bänkar mig framför skärmen och dagens arbetspass.

6 oktober 2020

(4.35) Kaffet är urdrucket och tidningen genombläddrad, jag njuter av morgonstunden. Den här tiden på morgonen ger mig energi och låter mig starta dagen i ett behagligt tempo. Stillheten, tystnaden och friden innan världen vaknar är en lisa för hela mig. Efter en natt där kappmuskeln för ovanlighetens skull till och med stört min nattsömn är morgonstunden en fristad. Jag har vaknat ett antal gånger under natten av spänningarna i muskeln som varit riktigt jobbiga. Under morgonens första del har jag töjt och stretchat lite mellan varven och jag tycker mig ana en viss utökad smidighet. Jag inser dock att dagen nog kommer att innehålla ett flertal stunder av stretching för att få bukt med den lilla luringen. Det får nog bli lite liniment på den innan jag börjar jobba. Stelheten är väl okej, jag kan hantera den och vet vad jag ska göra för att hjälpa kroppen men när jag inte får sova blir det lite mer drygt.

Jag ser fram mot en dag på KH, ett par möten men mestadels eget fix för utveckling. Jag är så tacksam för att jag får jobba med det jag gör, njuta av varje dag och utvecklas tillsammans med kollegor. Det är en förmån och helt klart en del i livskvalitén som bidrar till livspusslets vackra och harmoniska vy. I dag, för snart tjugo år sedan, uttryckte jag vad mitt drömjobb var och i dag, sedan drygt tio år är det precis vad jag pysslar med om dagarna. Det är en fantastisk känsla, jag njuter varje dag och fascineras av hur det går att utvecklas både på egen hand och tillsammans med kollegor. Det är lätt att fastna i att det är ekonomiska resurser som begränsar oss, men jag är övertygad om att vi kan uträtta väldigt mycket med de ekonomiska resurser vi har samt öppna sinnen och drivkraften hos var och en av oss. Tillsammans - med ödmjukhet, respekt och ansvar.

13 oktober 2020

(4.21) Morgonmys innan det är dags att göra mig redo för dagens arbetspass. I dag blir det ett pass på jobbet, enda dagen den här veckan. Resten blir på distans från hemmakontoret, det funkar bra och är effektivt och kreativt. Gårdagen gick i ett huj och jag var så himla nöjd efter dagen. Provade på en ny form av teams-möte med en kollega, vi hade bokat hela dagen för jobb med nya e-tjänster och varvade byggande med avstämningar. Vi kunde avsluta dagen med hög nöjdhetsfaktor och summera byggandet till sju nya e-tjänster. Formen att jobba med avstämningar och arbetspass funkade mycket bra för oss så det blir nog fler sådana dagar framöver. I dag blir det samarbete med annan kollega, säkerligen givande det också. Vi har det mötet fulltecknat så det ska nog inte vara någon brist på sysselsättning i dag heller. :-) Vi hittar former för den annorlunda vardag som året utmanat oss med.

Planen i dag var att sova till tjugo över fem, så blev inte fallet. Nåja, lite typiskt efter en dag som gått i ett med massor gjort och hög nöjdhetsfaktor. Jag får liksom ett litet påslag i kroppen och knoppen efter det och är redo att köra igång igen bara jag fått vila en liten stund. För ett par veckor sedan hämtade jag hem en ny skärm till datarummet, en skärm som jag beställt på nätet. Den är betydligt bredare än min tidigare skärm och gör att jag kan ha fler fönster öppna bredvid varandra. Det är toppen och gynnar arbetsmiljön när jag jobbar hemifrån. Det är nästan så att jag tycker att skärmarna på jobbet känns lite pluttiga nu. ;-) Nej då, de funkar fint de också. Skönast med den riktigt breda skärmen är att jag slipper skarven mellan två skärmar, bilden framför mig blir en helhet på ett helt annat sätt. Skärmen funkar också fint med tanke på terminalglasögonen, vilket är en förutsättning för att jag ska fixa att jobba vid den under en längre tid.

18 oktober 2020

(6.45) Skön helgmorgon hemma på ägorna, kaffet var som vanligt gott och välgörande. Ska en sväng med morbror och moster i eftermiddag men innan dess tänker jag mig ett par göromål här hemma. Jag tror jag ska ge mig i kast med några fönster under dagen, får se hur många det blir. Inser att det var fiffigt som jag gjorde i våras, tog några i taget och delade upp det i stället för att flå på och fixa alla på en dag. En sväng till affären får det också bli, tar nog det på morgonkvisten för att undvika så mycket folk som möjligt. I går tog jag en rask och skön promenad i det härliga höstvädret på förmiddagen, det var uppfriskande för både kroppen och knoppen. :-) Det ser ut att bli fint ute även i dag så jag får planera vilka fönster jag ska börja med, så att jag inte blir stående mitt i solen och tvättar. Ser fram mot en dag med lagom tempo.

19 oktober 2020

(3.56) Arla morgonstund, datorn i knäet och kaffekoppen på bordet bredvid mig - en vanlig morgon på G4 i lagom takt. Jag gav mig i kast med fönstren under gårdagen, faktum är att det blev betydligt fler fönster tvättade än jag hade tänkt mig. Att det blev så berodde på min frustration över första fönstren, i köket, efter att solen kommit fram. Det var som en oljig hinna på stora delar av fönstren trots min tvagning enligt konstens alla regler och senaste rönen. Nämen, så tokigt det blev - utbrast jag och bytte taktik och teknik. Egentligen uttryckte jag min frustration med betydligt kraftigare ordval, men de passar sig inte i cyberspace. De orden passar sig inte hemma heller, men de behövde ut. Nåja, gammal hederlig teknik och ett gnutta av ett medel för proffs så blev det skillnad. Fick så klart göra om köksfönstren men innan dess hade jag fixat alla övriga utom de två stora i vardagsrummet. Jag kan skönja lite lätt träningsvärk i dag, men det är bara nyttigt för mig. Om en stund blir det en sväng ner på gymmet, behöver få bukt med träningsvärken och kroppen behöver få jobba på lite annat vis. Det blir en bra fortsättning på morgonrutinerna. Skönt sätt att komma igång på inför dagens kontorsittning.

22 oktober 2020

(5.02) Morgonens andra kopp kaffe är upphälld och redo för att avnjutas, regnet slår mot fönsterblecken och jag njuter med pläden över benen och datorn i knäet. En morgon innan jobbet som en morgon innan jobbet ska vara - avkopplande, stilla och tid för att samla tankar och energi. I dag blir det en lång dag med mötesläge hela dagen, hela arbetslagets dag. I går var kollegan hemma på G4, vi deltog i en heldag med cms-leverantör på distans. Dagen brukar var två och då på plats i länsmetropolen. Jag måste säga att det var ganska mycket mer i min smak när vi under gårdagen körde på distans och digitalt. Nätverkandet i pauserna passade mig bättre då det bara var jag och kollegan på plats. Vi var rätt eniga i att nätverkande med brasan sprakande, vi lojt bakåtlutade i soffan och varsin kopp kaffe var ett alternativ med kvalité.

Jag får ta racern i dag, fara ett par mil norrut och ansluta till mötet i egen hög person. Det blir nog bra tänker jag, men jag hade helst suttit och knåpat på med egna göromål. Det är lite typiskt att mötesdagar klumpas ihop vissa veckor, medan andra veckor är fluffiga och fina vad gäller kalendervyn. Nåja, så är det och så har det varit under alla mina år. Frågan är om jag kan påverka det själv, mer än jag gör i dag? Hm, det tål att tänkas på och kanske ta ett varv till i vindlingarna för att komma på en fiffig utveckling för framtiden. Eller så gör jag som jag bestämt den här veckan, gillar läget och planerar mina egna göromål efter de bokningar som jag inte styr över själv. :-)

När en vecka är så pass inbokad som den här kan det lätt blir att jag tappar känslan för vilken veckodag det är. Nu inser jag att det helt plötsligt är torsdag... Men hur gick det till, kan jag tänka och förfasa mig över att det bara rasslat till. Sekunden senare tar jag mig samman och tänker efter vad jag faktiskt gjort den här veckan och inser att det är helt logiskt att det är torsdag - för hur skulle jag annars ha hunnit allt det jag gjort. Den reflektionen har jag med mig vare sig det gäller en vecka, ett år eller en längre period på flera år. Om känslan är att det gått fort funderar jag på vad jag gjort och vad jag varit med om, då blir det tydligt att tiden som gått varit helt nödvändig för att jag skulle ha hunnit uppleva allt, utan att jäkta. Jag försöker vara i och med tiden.

25 oktober 2020

(8.04) Kaffe, fötterna i högläge och datorn i knäet. Ja, då är det som det ska på morgonkvisten. De flesta klockorna har ställt om sig själva men några behöver lite handpåläggning och det tar jag om en stund. Den här helgen har vi vila som ledstjärna, vila och återhämtning. Välbehövligt för hela systemet och ett måste för att få bukt med trötthet i kropp och knopp. Skönt att vi har ett hem att vila i och att vi tillåts vila. Önskar det vore så för alla människor, att hemmet är en plats med ro och frid.

November 2020

9 november 2020

(3.53) Ny vecka, nya möjligheter och nya uppdrag. Helgen har varit väldigt vilsam och gett en hel del energi till hela systemet vilket var välbehövligt till tusen. I går gav vi oss ut på en fotopromenad Lia runt, bara vara och se vad naturen visar för oss. Det är själavård på hög nivå skulle jag vilja påstå. Sedan är det en annan sak och utmaning att lyckas fånga det med kameran. :-)

Det blir enbart hemmajobb för min del några veckor framöver och det är helt okej. Jag tänker att vi som kan jobba hemma gör det för att de som faktiskt inte kan jobba hemifrån ska kunna ha en dräglig tillvaro på jobbet och kunna hålla avstånd utan bekymmer. Om vi alla tar vårt ansvar så fixar vi det tillsammans, minskar smittspridningen och kanske tröttar ut viruset.

En lättnad och stor pusta-ut-känsla när det stod klart att demokratin kommer åter till det stora landet i väst. Diktatorfasonerna från högsta ort kommer att bli dialog, omtanke och vilja att göra gott för alla. Så är budskapet efter valresultatet och jag hoppas innerligt att det kommer att märkas för befolkningen inom en snar framtid. Även vi här hemma i vårt land har upplevt det labila förhållningssättet till medmänniskorna, det har nästan känts som att högsta ort velat sudda ut befolkningen. En märklig känsla under fyra år, men nu finns ljus på den delen av den politiska sfären.

16 november 2020

(6.17) En helg fylld av stillhet, ro och energipåfyllning ligger bakom mig. Skönt att ladda batteridepåerna i lagom takt och med en blandning av motion, göromål och bara vara. I dag är en dag utan mötesbokningar - än så länge i alla fall. Jag har lite andra planer för min dag på hemmakontoret, planer för att få struktur och tydligare upplägg för att utveckla system och förkovra mig själv. Jag ska inventera min tid för att se så jag använder den på bästa sätt för det uppdrag jag är satt att utföra. Det är mest för min egen skull men också en viktig del för arbetsgivaren tänker jag, även om arbetsgivaren inte frågat efter det. Men det ingår väl också i mitt uppdrag - att tänka åt arbetsgivaren. Det finns ingen färdig mall för mitt uppdrag, det har jag fått vara med att utforma själv vilket är toppen. Uppdraget förändras över tid eftersom systemen och samhället utvecklas och då behöver jag göra en inventering av både min tid och uppdraget så att det synkar med utvecklingen.

29 november 2020

(6.30) Första advent - ljusstakar, stjärnor och krans är på plats i fönstren och ger ett fridfullt, stillsamt och rofyllt sken i hela hemmet. Det här är en av de tider som jag tycker allra mest om. Adventstiden ger mig ett lugn och en frid som saknar motstycke under resten av året. Massor av mys och tid för eftertanke och reflektion men också massor av tid för återhämtning och bara vara. Varje år känner jag att jag har tid att komma ikapp mig själv under adventstiden. Det kan ju vara ett tecken på att jag under resten av året måste bli bättre på att vänta in mig själv. Hm, det har jag inte tänkt på tidigare.

December 2020

5 december 2020

(14.46) Eftermiddag och avkopplande tillvaro hemma på ägorna, jag sitter med fötterna i högläge och förlutstar mig vid datorn och BK är i köket och bakar. Jag tror nog det kan bli något smarrigt till fika om en stund.

6 december 2020

(6.44) Kaffe, dator och fötterna i högläge - en morgonrutin som ger mig en bra start på dagen. Det är precis som det ska, mörkt ute och skenet från adventsbelysningen förmedlar en varm och trygg känsla.

Adventsljus, du framkallar ett minne
ett minne som triggar mitt sinne.
Att minnas vad jag haft i år och dar -
för minnet är det enda jag har kvar.

10 december 2020

(20.16) Skön, stillsam och rogivande kväll med BK, det är fantastiskt skönt att bara vara med vilsam musik i bakgrunden som hjälper till att vara i nuet. Livet är en gåva som vi har att förvalta och uppleva. Jag känner mig privilegierad av att få förvalta och uppleva det med BK. I dag har det varit en liten paus från motionen, men i morgon är det på´t igen tänker jag. Härligt för både kroppen och själen att få sig en liten och lagom genomkörare mellan varven. Det gynnar det mesta och inte minst kroppen nu i tider av mycket jobb hemifrån. Att ha gymmet hemma i källaren är skönt i vanliga fall men extra skönt i dessa tider.

14 december 2020

(21.15) Kväll och strax dags för mig att knyta mig, en bra dag på hemmakontoret i lagom takt och hög nöjdhetsfaktor efter dagen. En tur till grannorten för vaccination blev det för BK och mig då jag hade avslutat arbetsdagen. Efter det har vi mest myst i soffan och njutit av varandras sällskap. Det är en ynnest att få leva livet i lagom takt och kunna njuta av stunden oavsett om det är vardag eller helg. Jag hade tänkt sitta med lite kodande i går eftermiddag, men jag var alldeles för mycket i behov av att vila och bara vara. Det går ju inte an om jag ska ge mig in i kodvärlden, att bara vara och vila. Nej, då får kodandet vänta till en annan dag och en annan stund. Ska i alla fall bli kul att fortsätta mitt lärande den dag jag sätter mig framför skärmen. I morgon blir det annan typ av lärande men lite det samma eftersom jag ska få en minikurs på jobbet. Det är lite häftigt att jag faktiskt får hålla på med min hobby även under arbetstid. Ett stort privilegium som jag är så tacksam för att få uppleva.

16 december 2020

(19.35) Jag bara är i soffan, njuter av spraket och värmen från brasan och landar i tankarna efter dagens arbetspass. Ett arbetspass som blev lite längre än jag tänkt mig från början eftersom jag kom igång med ett bygge på slutet av dagen. Lite klurande och mycket flyt gjorde att tiden bara försvann, "skulle bara" ett antal gånger innan jag till slut gav mig för dagen. Det gjorde inte så mycket att det blev en lite längre dag eftersom jag ändå njöt massor av att klura och bygga.

Till helgen kanske jag ska sätta mig med egna webben och ramla in i kodvärlden en stund. Just nu känns det som ett väldigt bra göromål för helgen när BK ska jobba. Då kanske jag till och med ska sätta mig vid stora skärmen för att kunna ha lite fler fönster öppna bredvid varandra. Jag gör ju så hela dagarna när jag jobbar så jag förstår inte varför jag inte gör det när jag sitter och leker med kod. I och för sig har jag än så länge mest kikat på tutorials och lite annat smått och gott och det kan jag lika gärna göra vid lilla skärmen när jag har datorn i knäet.

I söndags hade vi luciafika digitalt med goda vänner från landet i väst. Det var mysigt och vi satt en bra stund och pratade och fikade. Fascinerande att kunna koppla upp oss och vips så känns det som att vi sitter vid samma soffbord. Vilken tur att vi har den teknik vi har i dag med tanke på den pandemi vi befinner oss i. Det slog mig just att den ena av vännerna och jag har känt varandra i snart fyrtio år. Varken hon eller jag kan nog förstå hur det gått till när inte någon av oss är så gammal... :-)

17 december 2020

(5.25) Dagens första kaffekopp är urdrucken, tidningen genombläddrad och jag börjar vakna till efter nattens sköna sömn. En ny dag med nya utmaningar, klurigheter och möjligheter har börjat och jag ser fram mot att få ta mig an den i lagom takt. Innan jag sätter mig framför stora skärmen och inleder arbetsdagen ska jag ge kroppen sitt och kila ner i källaren för ett pass på gymmet. Det gynnar både kroppen och vindlingarna och ger mig bra förutsättningar för att klura vidare i det byggande jag inledde i går eftermiddag. Ett av de tre möten jag hade inbokade i dag blev inställt redan i går och ger extra tid för att fortsätta mitt andra projekt.

I går kväll smygstartade jag med kodandet för egen del, det jag hade tänkt börja med i helgen. Jag skulle bara in och kika lite tänkte jag och blev sittande en stund. Kul som bara den och inspirerande när jag kan konstatera att jag faktiskt lärt mig något under tiden jag övat min förmåga och nyfiket gett mig på olika delar i kodvärlden. Ju mer jag övar desto mer förstår jag logiken jag såg redan från början och det känns väldigt bra - det ger mig skjuts att fortsätta mot mitt mål att göra på ett annat sätt med min webb. Inte nog med det, jag har väldigt mycket nytta av det i mitt jobb och det ger mig verktyg att stå fast vid mitt motto att vi ska värna om skattebetalarnas pengar i allt vi gör. Vi har ett ansvar och förtroende att förvalta de medlen på bästa sätt.

19 december 2020

(7.14) Morgonens andra kopp kaffe står på bordet bredvid mig, jag har börjat smutta på den. Det var tänkt att bli sovmorgon i dag men jag vaknade redan halv sex. I och för sig hade jag sovit åtta timmar så det kan nästan räknas som sovmorgon. Njuter av tillvaron så här på morgonkvisten och ser fram mot dagen och vad jag kan tänkas hitta på. Det blir i varje fall en stund med kodande, jag tjuvstartade i går eftermiddag och det var hur kul som helst.

23 december 2020

(6.29) Dan före dopparedan... Mysmorgon med BK innan det är dags att svida om och starta arbetsdagen på hemmakontoret. Efter i dag är jag ledig elva dagar i sträck, det ska bli ganska skönt för både kroppen och skallen. Nähä... Nu är det dags att jag sätter lite fart och slutar mysa för den här morgonen.

24 december 2020

(6.19) Julaftonsmorgon, andra koppen kaffe och mys i massor. Det är så skönt att få starta dagen i alldeles lagom tempo och njuta av varje minut. Första julafton på väldigt länge som jag känner att jag verkligen kan njuta av och ta till mig julen och dess lugn. Skönt att äntligten få känna den känsla i hela kroppen som jag hela tiden vetat att jag skulle kunna känna under julen - stillhet, lugn och tid för reflektion. Är det året i sig, distansen eller annat som har gjort att jag kan känna så? Jag vet inte riktigt men är tacksam för att jag äntligen får känna den harmoni och ro som jag längtat efter.

26 december 2020

(11.54) Annandag jul och skön tillvaro med BK hemma på G4. Nyss hade vi ännu ett trevligt möte med goda vännerna i landet i väst. Det är fantastiskt att vi med teknikens hjälp kan krympa avstånden och känna närhet trots avstånd. I och för sig blir det aldrig som att ses på riktigt men utan tekniken hade vi inte ens kunnat prata på telefon. Jag är tacksam att vi lever i den tid vi gör med de möjligheter vi har.

Tidigare i dag fortsatte jag min självutbildning i kodandets härliga värld. Jag använder kursen jag följde på nätet som grund för att förstå och bygga vidare. När jag väl känner att jag har rätt bra koll tänker jag bygga om den här sidan, det ska bli riktigt kul. Jag har lite idéer om hur jag vill bygga om och förbättra men jag är inte riktigt framme än. Det tar nog några timmar till innan jag ger mig i kast med originalet som är det som ligger publikt. Nu ska jag fortsätta att koda en stund innan det är dags för lunch.

28 december 2020

(19.59) Nu börjar det arta sig med kodandet. Kul att känna att jag gör framsteg och närmar mig ett läge då jag kan bygga om i cyberspace. Jag gör små framsteg varje dag och får mer och mer koll på vad jag kan göra och vad jag vill göra. Det är så tillfredsställande att hålla på med och jag tror nog jag kommer att göra en del ytterligare kodande under veckan. Det är lite pusslande och klurande för att få till det med innehåll och förpackande. Jag vill ju att det ska vara lätt att navigera.

30 december 2020

(9.21) Näst sista dagen på det här året, jag har varit till ICA på morgonkvisten för att fylla på med bland annat frukt och grönt. I går eftermiddag började jag mejla med supporten på Loopia, mitt webbhotell. En väldigt servicetänkande och tydlig person svarade mig. I morse fick jag sista svaret på raden av mina frågor så nu kan jag bygga på. Jag håller på med en ny version av min webb, den kommer att uppdateras inom en relativt snar framtid kan jag tro. Får se när det blir, men nu vet jag i alla fall att jag kan göra som jag tänkt när jag ska byta ut innehållet. Det är så kul och givande att bygga om, justera och göra från grunden. Nu lägger jag inte bara in kod för att jag fått guidning i det utan jag har börjat förstå mer och mer hur det hänger ihop. Fascinerande och triggande att hålla på med och jag känner att jag kan utveckla webben som jag vill ha den. Jag vill också att den ska vara lättnavigerad för den som eventuellt är inne och kikar.

(22.02) Kväll på G4 och strax dags att krypa till kojs. En dag fylld med skärmtid när lusten att planera, strukturera och klura varit i fokus. Jag körde fast en stund men lyckades klura ut hur jag skulle få till det. Skönt att det löste sig, annars kanske jag suttit halva natten för att få till det. :-) Under eftermiddagen och kvällen har vi fått en del snö, inte massor men lagom att göra omvärlden vit och ljus. Hoppas det får ligga kvar till i morgon i alla fall.

31 december 2020

(8.21) Årets sista dag. Tidningen är genombläddrad, kaffet är urdrucket och det börjar bli dags för mig att göra mig redo för en runda med ljuständning. I dag gör vi besök på två kyrkogårdar för att lysa upp vid gravarna. Snön från i går ligger kvar trots att det är ett lätt duggregn i luften. När vi kommer tillbaka från kyrkrundan tror jag nog att det får bli ett pass på gymmet, det känns som att kroppen behöver det.