Blogg 2022

Inledande period med att arbeta hemifrån - det nya normala.

Januari 2022

1 januari 2022

Gott Nytt År!🎬

(8.59) Då har ännu ett år gått till historien, ett år som inneburit väldigt olika saker för olika människor kan jag tro. Att se fram mot ett nytt år med nyfikenhet, hopp och tro på en bättre värld känns som ett bra alternativ tycker jag.

Vi hade en väldigt skön och behaglig nyårsafton med massor av mys och bara vara. Några små göromål fick vi gjorda under dagen och det var ganska skönt att fixa med dem. I dag har vi inga större planer förutom att vi klurat på en promenad någonstan. Frågan är om vi kan ge oss ut i skogen eller om det är på tok för halkigt där. Det kanske är bäst att vi håller oss på vägarna.

Vi stannade uppe över tolvslaget för att undvika att bli väckta av raketer eller skrik. Det gick över förväntan att hålla oss uppe med avkopplande filmer och senare kvällsmat i form av korv med bröd. :-) Trots varningar i media och andra ställen är det fortfarande personer runt omkring som tror att de är odödliga och står över lagar och regler. Fyrverkerier mitt inne i bostadsområden... Jag finner nästan inte ord - jodå, men de orden är inte lägligt att skriva här.

2 januari 2022

(8.23) Gårdagens promenad blev lilla Lia-rundan, en lagom promenad på vägar och ändå i naturen. Vi hade förmånen att få se koltrasten, strömstaren och en rördrom. Jag har aldrig sett en rördrom förut och var tvungen att leta i fågelboken för att se vad det var för fågel som kom flygande över ån och vägen för att sedan försöka gömma sig i vassen och slyn. En väldigt trevlig upplevelse att få se den. Strömstaren var i full färd med att leta mat uppe vid fallet och vissa stunder såg det nästan ut som att den badade vilket den säkert gjorde.

3 januari 2022

(5.50) Morgonstund innan det är dags att börja första arbetsdagen på nya året. Jag har inte riktigt bestämt mig än om jag ska ta längre morgon med egentid innan jag börjar jobba eller inte. Det lutar mot det i alla fall och jag tror det är lite fiffigt. Ett pass på gymmet ska det i alla fall bli innan jag stämplar in och börjar gå genom mejl och annat från förra veckan. Jag tror inte det rasslat in så förskräckligt mycket eftersom många varit lediga i mellandagarna.

I eftermiddag är det dags att fara till Linde för tredje dosen av vaccin mot covid och en spruta mot säsongsinfluensan. Det blir skönt att få det gjort så att jag ligger i fas med vad jag ska göra för att bidra med mitt ansvar. Ja, vaccinet är en del av ansvaret så klart, det finns så många andra delar också. Alla är trötta på pandemin, självklart är det så - då är det ännu viktigare att vi håller i och håller ut. Jag är tacksam för att vi bor där vi bor så att det är relativt lätt att göra rätt i pandemitider. Trixigast är det på lokala affären där väldigt många under hela tiden agerat som att pandemin bara är något som finns någon annanstans. Hur svårt ska det vara?

4 januari 2022

(7.05) Skön morgon och lagom start på dagen. Jag har sovit gott trots lite ömhet i armarna efter gårdagens vaccinering. Inte ont utan mer som lätt träningsvärk, så det är helt okej. Det är strax dags att sätta igång årets andra arbetsdag men jag lugnar mig en stund till. Det känns lite lyxigt att kunna förlänga morgonmyset utan att behöva jäkta på grund av möten eller annat.

(21.42) Afton i stugan och jag har tagit det lugnt hela eftermiddagen och kvällen. I dag förstår jag varför sköterskan sa till mig att lugna mig med träningen ett par dagar när jag fått vaccindoserna i går eftermiddag. Jag kan säga att jag inte ens haft tanke på att träna i dag. Jag tog en rejäl eftermiddagslur när jag slutat jobba och det gjorde susen. Nu ser jag fram mot en god natts sömn som ska hjälpa kroppen ytterligare att processa vaccinet. Just nu känns det som att en kortare arbetsdag även i morgon vore gott för både kroppen och skallen. Får se hur det blir, det beslutet tar jag under morgondagen.

5 januari 2022

(16.51) Bra arbetsdag i dag med mycket gjort och påbörjad inventering av koder och annat på webbplatsen. Det känns väldigt bra att få en sammanställning av alla dem så att jag kan fortsätta förvalta på bästa sätt.

Kroppen har processat vaccinet bra och jag är snart redo för att köra ett pass på gymmet. Det blir dock inte i dag, jag ska vara lite finurlig och vänta någon dag till så att kroppen får tid på sig att göra sitt. Just nu känns det som att jag "skulle bara" en stund för länge på eftermiddagen. Men så går det när det är kul som bara den att fixa och dona med jobbet. Ledigt i morgon men sedan jobbar jag några timmar på fredag tror jag. Det är lika bra att fortsätta när jag har flyt och det är lugnt runt omkring - kollegor som fortfarande är lediga alltså. :-)

6 januari 2022

(7.15) Precis uppstigen från bolstren och känner mig utvilad efter tio timmars sömn. Hur skönt som helst och både vilsamt och välgörande för kroppen. Det är lite lyxigt med en ledig dag mitt i veckan, en bara-vara-dag tillsammans med BK. Nu blir det vanliga rutinen att bläddra genom tidningarna under tiden jag njuter av dagens första kopp kaffe.

7 januari 2022

(18.59) Arbetsdag då det varit väldigt mycket arbetsro och jag har hunnit massor. Skönt att jag bestämde mig för att jobba i dag, klämdagen till trots. Det snöar nu och har så gjort sedan eftermiddagen. BK har sopat och skottat här hemma och jag ska fara till morbror och moster och göra en insats med skyffeln där om en stund. Hoppas inte moster varit ute redan. Vindlingarna har fått jobba hårt i dag så jag ser fram mot en lång och skön natts sömn småningom. Hoppas verkligen att jag får sova som jag gjort den senaste tiden - drömlöst och fridfullt.

8 januari 2022

(6.38) Jag var till morbror och moster och skottade i går kväll, skönt att få göra det åt dem. Det var också väldigt skönt ute och fluffig och fin snö att skotta. När jag kom hem sopade jag av gången och trottoaren en sväng innan det var dags att ta kväll. BK hade sopat tidigare så det var inte så mycket för mig att sopa på kvällen. Nu på morgonen tog jag en sväng till med kvasten här hemma på gången och trottoaren, det hade kommit någon eller ett par centimeter under natten. Jag ska till morbror och moster senare på förmiddagen och då kanske det räcker att sopa där också annars får jag ta den suveräna skyffeln som de har. Det går så lätt att skotta med den.

Helg och två vilodagar efter en speciell vecka med tre arbetsdagar, helgdag på en torsdag och sedan arbetsdag igen. Vaccinering på måndagseftermiddagen, två doser och kände av någon av doserna på eftermiddagen på tisdagen och lite smått ett par dagar till. Det var nog första gången jag kände av vaccin förutom lite öm i överarmen. Kanske inte så konstigt eftersom jag fick två doser den här gången, en i vardera arm - den ena mot covid-19 och den andra mot säsongsinfluensan. Då är det inte lätt att veta vilken av doserna som gav mig extra känning efteråt. Nåja, det spelar kanske ingen roll utan viktigast är att det gett sig.

Jag funderar på att fortsätta med mitt projekt i målarboken som jag började här om dagen. Kombinera små bilder med text med penselpennor, det är en ny utmaning som känns väldigt rolig. Jag gjorde grunden till första bilden i förrgår kväll och ska färglägga den med akvarellfärger har jag tänkt. Det blir spännande att se hur det blir. Redan nu tycker jag att jag lade till lite för mycket detaljer runt texten, men jag lär mig genom att öva tänker jag.

Tankeboken, skissboken och målarboken är bra former för mig att kunna uttrycka mig på olika sätt. Det har tagit tid att hitta former som passar mig men nu tror jag att de är på plats. Under många år var jag bakbunden vad gäller skrivandet men den tiden är förbi och det är en stor lättnad. Att få ge uttryck för tankar och funderingar är för mig ett livselexir. Stryps det åt så stryps även jag. Hur ska jag annars kunna landa mina intryck och upplevelser? Jag måste helt enkelt få göra det på ett sätt som passar mig och som ger mervärde till mina reflektioner - och som leder mig framåt.

9 januari 2022

(9.28) Ofantligt lång sovmorgon i dag, skönt och välbehövligt. Jag satt uppe en stund i går kväll, fastnade i ett program på tv om en utredning. Nåja, jag är ledig i dag och klockan var inte mer än elva när jag kröp ner mellan lakanen. Skönt dock att verkligen få sova ut på morgonkvisten och bara ta det lugnt i starten. BK har kilat iväg till jobbet och jag ska strax börja plocka lite här hemma. Frukost och disk och lite annat kan jag tro.

10 januari 2022

(5.30) Morgonstund med kaffe i koppen och datorn i knäet, en morgon som den ska vara. Skön start på dagen i lugnt tempo så att jag kommer i gång till det är dags att flytta in till stora skärmen och börja jobba. Ska fortsätta med egna projektet jag började med förra veckan. Det är inte jättemycket kvar men känns viktigt att jag får det gjort innan jag sätter fart med ett beställningsjobb. I dag är betydligt fler kollegor på plats efter ledigheten. De har nog fullt sjå att komma igång med sina egna uppgifter så jag gissar att det kan vara lugnt ett par dagar till för egen del.

11 januari 2022

(5.50) Ny dag och nya möjligheter, ja så känns det på morgonkvisten när jag myser under pläden innan dagen sätter fart. En bra känsla som jag ska bära med mig hela dagen. Gårdagen blev effektiv och jag hann med massor på jobbet. Skönt att få avsluta dagen med den känslan av nöjdhet och sedan avnjuta en bra film på kvällskvisten.

12 januari 2022

(6.43) Sovit som en stock men skulle kunnat sova en stund till. Nåja, nu är det bara att komma igång eftersom jag har ett möte inbokat klockan åtta. Jag hade en bra dag på jobbet i går, fick mycket gjort och kände mig väldigt nöjd när dagen var slut. Kanske blev gårdagen lite lång och självklart påverkar det att jag är lite sömnig nu på morgonen. BK lurade med mig på en kvällspromenad i det härlig vinterlandskapet i går efter maten. Det var väldigt skönt för både kroppen och knoppen efter den långa dagen vid skärmen. Hon kan hon, den där BK. :-) Nu blir det tidningarna och kaffe om jag ska vara redo till åtta. Jag ser fram mot att fortsätta med kod och annat utmanande efter morgonens möten.

13 januari 2022

(7.24) Morgonstund och dagens första kopp kaffe är urdrucken, lika gott som vanligt med första koppen kaffe på morgonen. Gårdagen var bra med effektiv tid under arbetsdagen då jag hann mycket trots flera möten. Utflykt med moster och morbror på eftermiddagen, ett pass på gymmet och sedan massage. En innehållsrik dag som tillförde en hel del till bra-känslan i hela mig. Förutom det jag själv gjorde så blev jag servad av BK som också jobbade hemma i går, både lunch och kvällsmat blev jag serverad och suveränt goda båda två.

I dag är planen att vara flexledig på förmiddagen för att få lite tid för återhämtning. Det har varit ganska långa dagar i veckan så jag behöver jämna ut tiden lite. En skön känsla att ha förmiddagen till mitt förfogande och göra precis vad jag vill och känner för. Jag ska plocka lite här hemma och självklart ta en förmiddagsfika med lite reflektion här hemma på ägorna.

Självklart ser jag fram mot att fortsätta med projektet jag håller på med på jobbet men ibland behöver vindlingarna lite paus. Det är nyttigt att ta en paus, backa lite och få lite annat perspektiv på det jag håller på med. Jodå, det har jag lärt mig under åren men kanske inte varit så duktig på att använda mig av under vägen. Det är lite lättare att ta ett steg tillbaka och titta på projektet från ett annat håll när jag jobbar hemifrån - det är inte lika många störningsmoment utifrån då. Det är lite som när en konstnär skapar en tavla. Efter ett antal minuter eller timmar behöver konstnären ta några steg bakåt för att se hela bilden och inte bara detaljerna.

14 januari 2022

(7.43) Oj vad svårt det var att komma upp ur sänghalmen i dag då. Nåja, det är okej att ha sådan dagar tänker jag. Tur att jag inte hade möte direkt på morgonen. Skönt att kunna ta det lite lugnt på morgonen efter en lång och god natts sömn och lite känsla av helg trots att det är en arbetsdag kvar. På agendan i dag är ett par arbetsmöten, resterande tid har jag till förfogande för eget arbete. I går skickade jag länk till det jag byggt i pågående projekt. Det är ett första utkast och jag ser fram mot att höra vad kollegorna tycker.

15 januari 2022

(7.07) Helgmorgon och mys under pläden med datorn i knäet. Tidningarna är genombläddrade och första koppen kaffe urdrucken och jag funderar på om jag ska ta en påtår. Gårdagen på jobbet var bra, en bra avslutning på veckan med konstruktiva möten och väldigt trevlig respons för det jag byggt i pågående projekt. Kul med nöjda kollegor och kollegor som ser sin roll tydligt i de projekt vi driver. Jag startade gårdagen med ett pass på gymmet, det får nog bli en liknande start i dag. Skönt att köra ett pass på morgonen, det mår både kroppen och skallen bra av.

(13.27) Vi har precis landat i soffan efter en relativt innehållsrik dag med utflykt och sedan lite fix hemmavid. Jag har bland annat rensat avloppet i badrummet med rensband och gjort rent alla rör. Kluckandet i rören är borta och känslan av att ha fixat det själv är rätt go. Nu tror jag att vi tar och vilar en stund med väldigt gott samvete, kanske blir det till och med en kopp kaffe om en stund.

16 januari 2022

(8.30) Ah, lång och skön sovmorgon efter gårdagens pysslande. Smyger igång dagen i alldeles lagom takt och har inte en enda plan för innehållet. Jag tar en stund i taget och ser vad jag landar i för göromål. Njuta av tillvaron är det enda som spontant kommer upp när jag tänker lite på vad jag skulle kunna göra i dag.

(12.44) Lunchen står i ugnen och gör sig redo för oss att äta. I dag blir det symöteslåda - recept från Fru FP som är gott som bara den och suveränt att ha i matlådorna. Under tiden passar jag på att sätta mig en stund för att bara vara efter kökstjänst en stund. Skön förmiddag i lagom tempo med gudstjänst på tv och kyrkkaffe i soffan efter det. En vilsam dag, precis som det ska vara på vilodagen. Det är behagligt för både kroppen och själen med vilodag och så behövligt. Jag tror att vi många gånger underskattar vilan och vad den faktiskt gör för våra förmågor. Vi ska absolut inte vara rädda för att vila. Jag läste en bok för några år sedan med titeln "Det händer när du vilar". En väldigt givande bok som väcker en massa aha-tankar och ger vilan en helt annan innebörd än när vi fastnar i prestationsträsket och inte ser helheten.

(17.40) Jaha då, jag är vid datorn igen. Men jag jobbar inte i alla fall, bara nöjessurfning och lite annat. Eftermiddagen har varit precis så avkopplande och skön som en ledig eftermiddag kan vara. Gott att det är några timmar kvar på den här dagen, jag känner att behovet av vila gärna får bli tillgodosett en stund till.

17 januari 2022

(6.05) Morgon, kaffe och datorn - som vanligt med rutinen vilket passar mig ypperligt. I går kväll blev jag sittande en stund framför brasan och kom i säng lite senare än jag tänkt mig. När jag kilade in till sängen undrade jag vad det var för vinande ljud utanför. Kikade ut och såg att det blåste och snöade som bara den. När jag kom upp för en stund sedan var jag förberedd på att det skulle ligga mycket snö ute men det gjorde det inte. Det var bara lite snö och en yta som påminner om skare. Jag behövde varken sopa eller skotta när jag var ut efter tidningen. Nu ska jag ge mig in i tidningsvärlden för om en stund är det dags att gå in till stora skärmen och starta arbetsdagen.

(11.28) Tidig lunch efter ett skönt pass på gymmet. Gott att dela upp arbetsdagen i med både träning och lunch mitt på. Det gynnar hela mig, både kroppen och huvudet. Eftermiddagspasset på jobbet blir så mycket mer effektivt och skärpt än om jag kör hela dagen på ett bräde. Tacksam till tusen att jag har möjlighet att göra så - köra delad tur när jag känner för det. En frihet som gör mig ännu mer effektiv och konstruktiv när jag jobbar. Strax är maten redo och efter lunch kör jag igång med inventering av e-tjänster. Det ska blir skoj att komma igång med det och få översikt på allt vi har skapat. Ja, det är även nödvändigt för att framtida förvaltning ska fungera smidigt på alla sätt.

(21.22) Afton i soffan med fötterna i högläge och jag summerar en bra arbetsdag med massor gjort och hög nöjdhetsfaktor. Hoppas på en liknande dag i morgon, även om den inte behöver bli lika lång som dagen blev. Jag hade hoppats på att min nya stol skulle anlända till G4 i dag, men så blev inte fallet. Jag får helt enkelt vara lite mer disciplinerad och stå upp ett par gånger under morgondagen när jag jobbar. Den gamla stolen är inte någon höjdare att tillbringa så många timmar på under en dag. Näe, jag får nog göra som BK säger - plocka fram äggklockan för att påminna mig själv om att det är dags att ställa mig upp en stund.

Fantastisk arbetsro mest hela dagen och det får gärna fortsätta. Ett par projekt som det är riktig fart på tack vare kollegor som är på tå och vill framåt. Roligt som bara den och det sporrar mig att göra mina delar så snabbt som jag bara kan utan att för den skull tumma på kvalitén. Om mötesglesheten håller i sig under morgondagen blir det delad tur även då, jobba några timmar innan gymmet och lunch för att sedan vara redo både i kroppen och skallen för ett eftermiddagspass framför skärmen. Nu är det dags att stänga butiken för i dag, göra mig redo och krypa ner mellan lakanen och få sömnen som jag så väl behöver. På återhörande en annan dag - troligtvis redan i morgon.

18 januari 2022

(5.13) Morgonmys i soffan med benen under pläden, datorn i knäet och kaffe i koppen. Precis som en morgon ska vara med andra ord. :-) Jag ser fram mot arbetsdagen och att få ta tag i ytterligare projekt, stora som små. Dagar som den i går, när arbetsron bara är där bidrar till en nöjdhetsfaktor som lyfter hela mig. Jag har får så mycket gjort och i alldeles lagom takt. När arbetsron är på plats är det så lätt att se hur jag ska kunna förbättra min struktur och förvaltandet av de olika delarna på ett sätt som gynnar många, inte minst mig själv.

I går fick jag väldigt mycket gjort med en lista över inställningar som en kollega beställt. Ja, den listan är det flera som kommer att behöva även om de inte ser det i dag. Får se om jag kan utveckla den så att den täcker de behov vi har. BK gav mig en ypperlig idé i går kväll då jag babblade på om den. Idén är antecknad och jag ska se över den i dag. Nu börjar jag bli sugen på att sätta igång med jobb-jobb men det får jag allt lugna mig med en stund. Dags för tidningarna och dagens surf i cyberspace.

19 januari 2022

(5.09) Mitt i arbetsveckan och i dag har vi verksamhetsplanering hela dagen. Vi har fått programmet på förhand och det är väldigt bra sammansatt. Från början var tanken så klart att vi skulle vara på plats fysiskt men nu blir det självklart via Teams eftersom läget är som det är i vårt samhälle. Fiffigt att det är inlagt två kortare föreläsningar där kollegor från andra delar av organisationen ska prata. Jag har jobbat ganska långa dagar både måndag och tisdag så i dag behöver jag göra en lagom lång dag.

Under gårdagen började jag med ett eget projekt för att utveckla och förenkla förvaltning av e-tjänsterna och då var det så klart inte helt lätt att sluta i tid. Jag vill få det på plats den här veckan så att jag kan presentera det för kollegan som är i snön och njuter av vyer för tillfället. Jag tror det kommer att bli väldigt bra när det är på plats.

20 januari 2022

(7.15) Strax dags att börja jobba men jag såsar en stund till. En sak i taget i lagom takt är fokus för dagen.

21 januari 2022

(6.53) Veckans sista arbetsdag och jag ser fram mot helg. Det är inte ofta jag känner så men den här veckan har varit speciell. Jag har hunnit massor och kunnat strukturera upp min tillvaro framöver men veckan har också innehållit en del störningar. Störningar som stundtals rubbat min glädje över jobbet och vilja att över huvud taget lägga energi på det. Det inträffar nästan aldrig att jag känner så och därför har veckan varit lätt omtumlande. Strax dags att genomföra dagens arbetspass vid skärmen. Det blir inte med samma glädje men självklart genomför jag dagen - lojal som vanligt.

22 januari 2022

(5.59) Helgmorgon och det känns hur skönt som helst. Avslutningen på arbetsveckan blev lätt rörig och ingen fredag som gav utrymme till sammanfattning men så kan det bli ibland. Nu är det helg och jag ska njuta massor av bara-vara-dag men också lite småplock.