Blogg 2023

Inleder året med ny kunskap om mig själv, min energi och förvaltandet av den. Ödmjuk förhoppning om att kunna komma igång med motionen, i ett helt annat tempo men dock.

Januari 2023

1 januari 2023

Gott Nytt År!

(7.55) Sovmorgon men ändå inte. Jag kom i säng vid halv två efter att varit ute med kameran vid midnatt för att försöka fånga några fyrverkerier. Väl inne igen kände jag att jag behövde landa vindlingarna innan jag kröp ner mellan lakanen. Det var roligt att öva med kameran på stativet och fjärrkontrollen. Bilderna såg okej ut i kameran, det blir intressant att se när jag plockar in dem i datorn. Någon ska jag väl spara i alla fall, om inte annat så för lärande syfte.

Även den här nyårsaftonen tillbringade vi med massor av mys och bara vara. Ja, BK jobbade under dagen och jag fixade lite gott till oss att äta till hon kom hem. Sedan blev det mys och njuta av brasan. Vi stannade uppe över tolvslaget för att undvika det vanliga med att bli väckt av raketerna och annat, ja jag tog ju till och med ut kameran för att öva mig lite.

Jag önskar att vi under året kunde få uppleva att vår värld svänger över mot en mer empatisk, omsorgsfull och kärleksfull plats. En plats där vi alla ser varandra som likar med stor respekt.

3 januari 2023

(6.51) I dag tog jag sovmorgon eftersom det blev en ganska lång dag i går. Jag fick min nya jobbdator och ville få allt på plats innan jag gav mig för dagen. Det gick väldigt bra och det är endast en del jag behöver hjälp med av kollegan på IT. Jag missade helt enkelt att säga till om den delen när jag beställde datorn. Nåja, det ordnar sig säkerligen under dagen. Kul var det i alla fall att få ny dator. Nu är det helt annat vid skärmen här hemma också. Det är lite skillnad på både processor och minne vilket gynnar det mesta.

Fortsatt jobb hemifrån i dag och i morgon far jag till KH för ett pass. En stund där och sedan eftermiddagen med en kollega på annan förvaltning för att få till våra delar i en integration mellan system. Ja, det är lite häftigt att jag får lära mig nytt i den tekniska delen av tillvaron. Fru FP skulle le och konstatera - vad var det jag sa. Tack Fru FP för din starka tro på min förmåga, även om jag själv kunde tänka att du hade lite övertro mellan varven när det gällde min förmåga. Men kanske inte, jag får nog ge mig i det resonemanget.

6 januari 2023

(5.31) Extra ledig dag tack vare trettondedag jul. Det känns faktiskt som att den är nödvändig efter första jobbdagarna efter julledigheten. Jag startade väl intensivt efter ledigheten vilket var tokigt så klart. Vissa stunder känns det inte som att jag har lärt mig något alls om hur jag ska förhålla mig till min energi eller mig själv. Jodå, jag vet att det gått framåt men när ivern tar över och jag kör på som att allt är som vanligt får jag skylla mig själv. Det skulle dock vara önskvärt att jag får in mer rutinmässig avstämning med mig själv gällande dagsform, energinivå och hur jag eventuellt ska styra om agendan för att gynna både mig själv och mina samarbeten.

I dag blir det fortsatt umgänge med vännerna från väst. En tur i utlovat snöfall med kamerorna och sedan säkerligen något gofika och god mat. Jag har inlett dagen med en god kopp kaffe och funderar på om jag ska ta en till innan övriga gänget vaknar. Gott med en stund i soffan, pläden över benen och datorn i knäet - å så en kopp kaffe så klart. Fortsätter att vila och bara vara en stund till för att kunna fördela energin på ett bra sätt över dagen.

7 januari 2023

(17.55) Hemma från ett par trivsamma dagar i Karlstad med Å och E. Vi har promenerat i både yrande snöväder och småregn. Vackra vyer trots snö, dis och dimma. Väl hemma igen var det bara för oss att ta tag i snöskyfflarna och röja här hemma på ägorna. Lite drygt med småtung snö men det skulle göras så klart. Packat upp väskorna och duschat så nu blir det mestadels vila resten av dagen. Välbehövligt eftersom jag inte känner en sprudlande energinivå i kroppen. Men det är väl bara att bita ihop, skärpa till mig och gilla läget helt enkelt.

10 januari 2023

(4.54) Morgon på ägorna och dags för arbetsdag nummer två om en stund. I dag ska jag till KH för ett relativt långt och intensivt pass. Jag har agendan innan så jag vet att det kommer kräva en del fokus. Behöver verkligen ta vara på stunderna mellan mötena för att landa och återhämta lite energi.

Gårdagens arbetspass här hemma var ganska rörigt. Ett par möten även i går men då digitalt. Jag hann inte riktigt med vad jag hade tänkt mig, men så är det ibland när de blir påställt av oförutsedda ärenden som behöver prioriteras. Jag får fortsätta med förkovring av mig själv en annan dag helt enkelt.

11 januari 2023

(6.28) Sovit gott och länge och jag hoppas att det ska hjälpa mig inför den intensiva dag jag har framför mig.

(20.23) Kväll i soffan med benen under pläden och datorn i knäet. Kopplar av och vilar efter en ganska intensiv arbetsdag med ett par längre möten. I morgon är inte ett enda möte inbokat vilket är skönt. Det ger utrymme för att hinna en hel del eget arbete. Uppdateringar och annat som behöver göras för att jag ska komma ifatt i planeringen. Efter jobbet i dag var jag på årlig synundersökning som den här gången gav resultatet att ett av synfelen gått tillbaka och blivit bättre. Ja, det förklarar min känsla av att glasögonen inte varit helt okej en period. Om två eller tre veckor får jag hämta de nya glasögonen.

12 januari 2023

(3.53) Lite väl tidig morgon men det är bara att gilla läget när jag inte kan sova mer. Har sovit dåligt i natt, något som far runt i vindlingarna som jag inte riktigt får tag på. I dag är i alla fall jobbdag på hemmaplan vilket är skönt. Kan fokusera på mitt och lättare att hitta stunder för återhämtning under dagen. Skönt också att inte behöva ha kollegor som dyker in i rummet för "bara en fråga" och så går det en halvtimme eller tre kvart på frågan och en del annat oväsentligt. De tre dagar som varit jobbdagar den här veckan har jag knappt kunnat landa för att tänka en tanke klart. Det är lite drygt och gör att jag upplever dagarna som röriga. Många intryck och för lite tid för eftertanke, reflektion och struktur.

(5.44) Strax dags att börja dagens arbetspass vid stora skärmen. Jag hoppas att flera delar blir lösta i dag och att jag får respons från kollegor som gjort sina delar i de olika ärenden som är aktuella. Jag har en del uppdateringar som jag styr över själv. Det kan vara vettigt att börja dagen med så att jag får någon form nöjd känsla i vindlingarna.

13 januari 2023

(6.22) Stillsam morgon med reflektion och kaffe och småningom bläddrande i tidningarna. Hoppas verkligen på en lugn dag på jobbet i dag eftersom det varit fyra mer än vanligt hektiska dagar på rad.

15 januari 2023

(6.49) Första koppen kaffe är slut och en andra är påfylld, tidningarna är genombläddrade och jag fortsätter att mysa en stund till. Helledig dag med absolut ingenting på agendan och så ska den få fortsätta. Jag har dock låtit jobbtankar florerat i vindlingarna på morgonkvisten. Insikten om att jag behöver strama upp min roll och mina göromål på jobbet landade i mig och jag ser tydligt vad jag behöve göra.

Jag inser hur mycket jag curlat mina kollegor när jag trott att jag guidat dem till egen förkovring. Nähä då, allt för många fortsätter att vända sig till mig när jag kan tycka att de skulle klara det själva. Bekvämlighet, oförmåga eller ren lathet. Ja, inte vet jag men nu är det slut med det. Jag måste få en chans att göra mitt jobb och inte enbart vara en guide. En skön känsla så här på morgonen och nu är jag taggad inför morgondagen då jag ska planera och strukturera. Min roll 2.0.

(11.46) En stund vid stora skärmen och ytterligare bilder har kommit upp här på webbplatsen. Bilder från vår tur till Karlstad förra helgen. Snöyra ena dagen och regn andra. Trots det gav vi oss ut med kamerorna och hittade flera häftiga motiv och vyer. Skönt att pyssla lite med bilderna en stund. Ja, förutom en kort sekvens när LrC fick något ryck och började radera mina justeringar. Tio bilder fick jag göra om. Puh... Tur att jag hade både koll på vad jag gjort innan och ork att göra om. Vet inte vad det var som hände, det har i alla fall inte hänt tidigare. Kanske var det någon spillra av en brödsmula som kilat in sig vid Z-tangenten när jag gav kommandot ångra.

16 januari 2023

(5.11) Morgonmys i soffan med datorn i knäet, kaffe i koppen och benen under pläden. Skönt och vilsamt för hela mig med den starten på dagen. Ska försöka fortsätta dagen i samma lagom tempo i vindlingarna och verkligen fokusera på en sak i taget. Det är ett löfte till mig själv.

17 januari 2023

(5.27) Märklig dag på KH i går, jag är villrådig och vet inte riktigt vad jag ska göra eller hur jag ska förhålla mig. Är det bara för mig att lägga mig platt och ge upp helt enkelt. Jag förstår inte kollegorna och de förstår inte mig - det är ett underbart läge... Fortsättningsvis ska jag stänga in mig än mer och göra det jag ska och så får det vara bra med det.

18 januari 2023

(5.55) Ny dag och nya utmaningar. Utmaningarna för tiden är inte som de brukar vara. I stället för att ge mig i kast med något delikat på webbplatsen eller strategiskt tänk om en e-tjänst får jag i dagsläget nöja mig med att ta tag i utmaningen som själva arbetsdagen ger. Jag ska ta mig genom den eftersom det är mitt uppdrag. Att jag sedan störtar i soffan som en urvriden disktrasa och inte förmår mig att göra något mer den dagen är så klart oroande. Men jag vet inte vad jag ska göra.

19 januari 2023

(4.04) Morgonstund innan det är dags för mig att göra mig redo och fara till KH. Ännu en dag med långt möte. Jag behöver öva mig på att skapa mötesfria dagar i min kalender. Det känns mer och mer viktigt för att jag faktiskt ska kunna få gjort det jag önskar. Med min nuvarande roll vore inte det någon omöjlighet kan jag tycka. Jag tar med mig det in i dagen. Ah, det öppnar upp möjligheten att faktiskt kunna förkovra mig för att utveckla i systemen.

(4.44) Tidpunkten på dygnet som är min och Fru FP:s tid för samtal på morgonkvisten. Många gånger föll det sig så att vi hördes 4.44 och den tidpunkten blev vår. En speciell känsla infinner sig de morgnar jag sitter vid datorn och av en händelse ser att klockan visar exakt de siffrorna. Löjligt kan tyckas men den speciella känslan finns där oavsett.

20 januari 2023

(5.53) Sista arbetsdagen för veckan och energinivån är nere strax ovanför noll. Det är helt värdelöst att ha den känslan, eller kanske ska jag skriva brist på känsla. Hela jag känner mig lätt domnad och helt dränerad. Ska upp till jobbet för tredje dagen den här veckan, det blir nog bra men det ska bli väldigt skönt när den här arbetsdagen är avklarad och jag kan ta helg.

21 januari 2023

(5.44) Helgmorgon och två lediga dagar framför mig. Två dygn med vila och bara vara och en tom kalender. Nåja, det är en punkt på agendan och det är lite fix hos morbror och moster men det gör jag medan jag tar igen mig.

(7.34) Andra koppen kaffe är urdrucken och tidningarna genombläddrade. Jag funderar på att sätta mig en stund vid stora skärmen och kika på bilderna jag tog här om dagen nere vid sjön. Jag tror att en del av dem kan vara rätt trivsamma att kika på.

23 januari 2023

(5.48) Tidningarna är genombläddrade och kaffet är urdrucket vilket betyder att det strax är dags att börja arbetsdagen framför stora skärmen. Planering, struktur och prioritering står högst på min lista i dag. Jag behöver styra upp min tillvaro och mina uppdrag så att de blir relevanta i förhållande till min uppdragsbeskrivning.

24 januari 2023

(4.02) I går var en riktigt bra dag, den bästa energimässigt på länge. Jag fick en hel del gjort på jobbtiden i alldeles lagom tempo. Jag skapade tid för mig själv att fokusera och koncentrera mig i lugn och ro vilket gjorde susen. Det är så klart inte helt lätt att skapa den arbetsmiljön hela tiden, speciellt inte när jag är på KH. Tre dagar på rad ska jag dit så det blir en utmaning att hitta formen för bra arbetsmiljö även där. Under gårdagen kunde jag fokusera på rätt saker utan att det dök upp en massa ovidkommande. En väldigt skön känsla som gav energi i stället för att bara dränera hela mig.

25 januari 2023

(4.00) Tidig morgon igen, även i dag hade jag klockan ställd för att ringa kvart över fem. Jag har bokade tider på morgonen och därför ville jag komma upp i tid. I går precis som i dag vaknade jag rejält innan klockan skulle ringa. Lika bra att stiga upp och kunna dra ut på morgonrutinerna lite. Det blir en bra start på dagen. Gårdagen på KH var lite rörig med flera möten, både planerade och spontana. Jag var supertrött när jag kom hem och landade en liten stund innan det var dags att svida om och fara på kalas till morbror och moster.

I dag är jag uppbokad mest hela dagen. Jag ska avböja en inbjudan till ytterligare ett möte och fara hemåt direkt efter sista mötet. Det behövs för att göra mig själv rättvisa och för att jag ska känna att resten av veckan blir bra. En stor del av förmiddagen i dag är vikt till workshop med kollegor. Det blir bra och ger förhoppningsvis kollegorna lite mer känsla för det de ska göra på webbplatsen.

(5.31) Morgonrutinerna för att få en bra start på dagen är avklarade. Två koppar kaffe, bläddra genom tidningarna och bara vara under pläden i soffan. Mycket bättre än så kan inte en start på dagen bli. En del jobbplanering har florerat i vindlingarna under morgonrutinerna så jag skrev ner dem i ett mejl och skickade till mig själv på jobbet. Det är bra att kunna göra så för att jag ska slippa fastna i tanken med farhåga att eventuellt glömma den fiffiga idén som dök upp.

(23.11) Jaha då, sent som bara den och jag är fortfarande uppe. Jag har kopplat av på kvällskvisten med att tömma kortet i kameran. Det var några bilder sedan söndagens promenad till sjön. I lördags tog jag också en del bilder när BK och jag promenerade en sväng. Förutom att rensa och köra backup importerade jag bilderna i LrC och roade mig en stund med att redigera några av bilderna. Inga nya på webbplatsen än men jag skickade några till Å i Oslo för påseende.

Bra dag på KH i dag även om jag var skapligt dränerad på energi då jag kom hem. Tog en siesta i soffan för att hämta mig lite till kvällen så att jag skulle få ut något av den också. I morgon är det dags för KH igen, tredje dagen den här veckan. Jag siktar på att fara hem direkt efter lunch och köra eftermiddagens pass hemma. Sedan blir det fredag och då är det distans som gäller för mig. Det ska bli riktigt skönt, heldag med arbetsro och kreativitet.

26 januari 2023

(5.07) Uj, uj, uj... Jag skulle inte varit uppe så länge i går kväll. Det känns i hela mig nu på morgonen trots att jag vaknade av mig själv utan väckarklocka. Jag känner mig helt mörbultad. Ingen tvingade mig att sitta uppe i går kväll - det valde jag. Bara att gilla läget och hålla lagom takt hela dagen så att jag fixar alla delar den består av.

27 januari 2023

(4.31) Veckans sista arbetsdag och jag ska försöka få till ett par egna göromål efter tre intensiva dagar på KH. Det ska nog gå bra tänker jag och det blir skönt att få se klart en föreläsning jag började titta på förra måndagen. Jag kom in 8.49 i föreläsningen då annat krävde min uppmärksamhet. Sedan har det varit så - min uppmärksamhet har krävts på annat håll så föreläsningen har fått vänta. Men i dag så ska jag få till att se hela föreläsningen till slut.

28 januari 2023

(10.23) Jag har tillbringat en stund vid stora skärmen vilket resulterade i nya bilder till webbplatsen. Bilderna är från Metropolen i söndags när jag tog kameran på en promenad. Då fick till och med stora linsen följa med. Nu får det bli vila en bra stund. Kanske ska se om jag kan hitta något på tv:n att vila ögonen på, eller så ger jag mig i kast med någon av mina två nya böcker. Det får visa sig vad jag hittar på helt enkelt. Just nu känns det som att ögonen behöver vila en stund.

29 januari 2023

(4.57) Morgonstund, kaffe och fötterna i högläge. Jag hoppas på en lika vilsam dag i dag som jag hade i går. Kanske sätter jag mig en stund vid stora skärmen även i dag för att fixa med några bilder.

(10.54) Det blev en skaplig stund vid stora skärmen och justering av kod på webbplatsen. Alla sidor behövde få ett tillägg och jag hade önskat att jag kunde hämta in det från ett dokument, men det fungerar inte. Det har aldrig hindrat mig förut att mala på med jobb så det gick bra den här gången också.

30 januari 2023

(5.59) Ny veckan och nya möjligheter, utmaningar och stunder. Jag ser fram mot att få fortsätta min resa mot att hitta lagom takt som ändå gör att jag får känna mig till freds. Fortsatt förkovring i CMS och utveckling för att underlätta för alla.

31 januari 2023

(20.06) Kväll och strax dags att krypa till kojs. En bra arbetsdag med ett par möten och sedan tid för eget fixande. Jag avslutade arbetsdagen och gav mig ut på en promenad. I dag trampada jag på lite extra för att testa mig själv. Det kändes bra och jag hoppas det får fortsätta göra det. Jag vill så gärna komma igång med motionerandet både vad gäller promenader och gymmet. Gymmet får dock vänta en stund till, nu fokuserar jag på promenaderna och att de ska kännas bra över tid.

I morgon är det på plats på jobbet som gäller, HLR-utbildning hela dagen. När den är avklarad behöver jag stanna till vid optikern för att korrigera mina terminalglasögon som jag hämtade i går. För tillfället får jag ha dem en bit ner på näsan för att se bra på skärmen. Det känns så där kan jag säga utan att överdriva.

Februari 2023

1 februari 2023

(4.04) Arla morgonstund och jag har landat i soffan med benen under pläden, datorn i knäet och kaffe i koppen. Lite kryp i benen men inte konstigt eftersom jag utmanade mig själv i går med raskare promenad och längre sträcka. Det känns i alla fall bra i hela mig efter promenaden. Nu ska jag ge mig in i tabloidernas värld.